İçeriğe atla

Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi

Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi (bazen "BM büyükelçisi" olarak da adlandırılır)[1] bir ülkenin Birleşmiş Milletler nezdindeki diplomatik misyonunun başıdır.

Bunlar arasında en yüksek profilli BM daimi temsilcileri New York'taki genel merkeze atananlardır. Ancak üye devletler Cenevre, Viyana ve Nairobi'deki diğer BM ofislerine de daimi temsilciler atamaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere birçok ülke BM daimi temsilcilerini "BM büyükelçileri" olarak adlandırmaktadır. Daimi temsilci, büyükelçi (veya misyon başkanı veya yüksek komiser) ile eşdeğer diplomatik rütbeye sahip olmasına rağmen, bir devlet başkanına (bir ülkenin büyükelçisi gibi) veya bir hükümet başkanına (bir yüksek komiser gibi) değil, uluslararası bir kuruluşa akredite edilirler.

BM konseyleri temsilcileri

Bazı diplomatlar Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi gibi BM konseylerinde temsilci olarak görev yapmaktadırlar.

İyi niyet elçileri

UNESCO'da daimi temsilciler yerine örgütün diplomatik misyonlarına başkanlık eden daimi delegeler bulunmaktadır. Bununla birlikte, belirli bir tematik alan için UNESCO iyi niyet elçisi olarak hareket eden birçok ünlü gibi UNESCO İyi Niyet Elçileri de vardır. BMMYK'nin de benzer BMMYK İyi Niyet Elçileri vardır.

BM daimi temsilcisi, UNESCO iyi niyet elçisi pozisyonundan ayırt etmek için bazen BM büyükelçisi veya nadiren BM daimi elçisi olarak adlandırılır. Ancak yine de "büyükelçi" terimi daha yaygın olarak başka bir ulusla bazı işleri yürütmek üzere görevlendirilen her bir ulusun hükûmet yetkilisini tanımlamak için kullanılır.[]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "History of Ambassadors", United States Mission to the United Nations, March 2011, webpage:USUN-a 29 Nisan 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Kurulu</span>

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Birleşmiş Milletlerin (BM) beş ana organından biridir ve tüm üye milletin eşit olarak temsil edildiği tek organdır. Görevleri arasında, birliğin bütçesini gözden geçirme, Güvenlik Konseyi geçici üyelerini atama, diğer bölümlerinden raporlar alma ve genel kurul kararları adı altında kararlar çıkarmak vardır. Birçok ek organı vardır.

Lamberto Zannier, BM Genel Müsteşarı rütbesi ile, Birleşmiş Milletler'in Kosova Birleşmiş Milletler Geçici Yönetim Misyonu (UNMIK) Başkanı ve Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi olarak hizmet veren bir İtalyan diplomat. 2008 yılı Haziran ayında BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından bu göreve atandı. 30 Haziran 2011 tarihinde Büyükelçi Lamberto Zannier 56 katılımcı Devlet tarafından oybirliğiyle Bakanlar Kurulu kararı ile yeni AGİT Genel Sekreteri olarak atandı. Zannier 1 Temmuz 2011 tarihinde, AGİT Genel Sekreteri olmuş ve 6 yıl bu görevi sürdürmüştür. Temmuz 2017 - Temmuz 2020 tarihlerinde AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri olarak görev yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Jan Eliasson</span> İsveçli diplomat

Jan Kenneth Eliasson, 1 Temmuz 2012-31 Aralık 2016 tarihleri arasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Yardımcısı olan bir İsveçli diplomat. İsveç Sosyal Demokrat Partisi üyesi olan Eliasson, 24 Nisan- 6 Ekim 2006 tarihlerinde Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

Hüseyin Avni Botsalı Türk büyükelçi.

Louis de Guiringaud, Fransız diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Michel Kafando</span> Burkina Faso devlet başkanı (2014-2015)

Michel Kafando, Burkina Fasolu siyasetçi. Kafando, Afrika ülkesi Burkina Faso'da 2014 ile 2015 yılları arasında geçici olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Philippe Zeller Fransız büyükelçi.

Francisco Villar y Ortiz de Urbina İspanyol diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Wolfgang Petritsch</span>

Wolfgang Petritsch Avusturyalı büyükelçi.

Bo Gunnar Rickardsson Hägglöf İsveçli büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Olof Rydbeck</span>

Olof Rydbeck İsveçli büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Sahnun</span>

Muhammed Sahnun Cezayirli büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Luis Padilla Nervo</span> Meksikalı diplomat

Luis Padilla Nervo Meksikalı büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Besiana Kadare</span>

Besiana Kadare, Arnavut diplomat. Arnavutluk'un Birleşmiş Milletler nezdinde olağanüstü ve Tam Yetkili Daimi Temsilcisidir. Birleşmiş Milletler 75. Dönem Genel Kurulu Başkan Yardımcısı ve Arnavutluk'un Küba Büyükelçisi olarak görev yapmaktadır.

Birleşmiş Milletler (BM), II. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye dahil olmak üzere 51 ülke ile birlikte kurulmuştur. Türkiye örgütün kurucu üyesi olmasının yanı sıra örgütteki en aktif üyelerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler ve Kazakistan</span>

Kazakistan Cumhuriyeti 2 Mart 1992'de Birleşmiş Milletler'e üye oldu. Kazakistan, 2017-2018 dönemi için BM Güvenlik Konseyi'nde görev yapmak üzere seçildi. BM Genel Sekreteri António Guterres, BMGK'ye yaptığı konuşmada, Kazakistan'ın dünyayı kitle imha silahlarından ve nükleer silahların yayılmasını önleme çabalarından kurtarma çalışmalarını tanıdı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi</span> Türkiyenin Birleşmiş Milletlerdeki temsilcisi

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki en önemli diplomatik temsilcisidir. Daimi temsilci, Türkiye'nin New York'taki Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğinin başkanıdır. Daimi Temsilci, hem Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki daimi olmayan koltuğu aracılığıyla hem de Genel Kurulun toplantılarında Türkiye'yi temsil etmekle görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği</span> Türkiyenin BM Daimi Temsilciliği

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, Türkiye'nin New York'taki Birleşmiş Milletler nezdindeki diplomatik temsilciliğidir. Temsilcilik, Daimi Temsilci tarafından temsil edilir. Türkiye'nin şu anki Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Ahmet Yıldız'dır.

Daimi temsilci, bir ülkenin uluslararası bir kuruluştaki diplomatik misyonunun başı olan diplomattır.