İçeriğe atla

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2016 sayılı kararı

BM Güvenlik Konseyinin
2016 sayılı kararı
Tarih27 Ekim 2011
Oturum no.6,640
KodS/RES/2016 (Doküman)
Konu2011 Libya İç Savaşı
Oylama
  • Kabul: 15
  • Ret: Yok
  • Çekimser: Yok
SonuçKabul edildi
Güvenlik Konseyi üyeleri
Daimi üyeler
Geçici üyeler

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2016 sayılı kararı, 27 Ekim 2011 tarihinde 2011 Libya İç Savaşı'nın bitmesi nedeniyle oy birliğiyle alınan bir karardır. İç savaşın bitmesi ve Muammer Kaddafi'nin ölümüyle meydana gelen "olumlu gelişmeler"i göz önüne alan konsey, yabancı ülkelerin "sivilleri korumak için gerekli her şeyi yapması"na izin veren ve askerî müdahale için yasal zemin oluşturan 1973 sayılı kararın geçerliliği için bir sona erme tarihi koydu. Bu tarih 31 Ekim 2011 günü, Libya yerel saatiyle 23:59 olarak belirlendi. Alınan kararla yaratılan uçuşa yasak bölge de bu tarihte kaldırıldı.[1]

Karar, Libya Ulusal Geçiş Konseyi'nin "ülkenin özgürlüğü"nü ilan etmesinin ardından alındı.[1] Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı William Hague, kararı "Libya'da barışçıl, demokratik bir gelecek için bir kilometre taşı" olarak niteledi. ABD'nin Birleşmiş Milletler büyükelçisi Susan Rice, tarihin askerî müdahaleyi "Güvenlik Konseyi'nin tarihindeki gurur verici bir olay" olarak anacağını söyledi.[2] Rusya'nın Birleşmiş Milletler büyülekçisi Vitaliy Çurkin ise NATO'nun bu kararı dikkate almasını beklediklerini belirtti.[3]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NATO</span> uluslararası askerî ittifak

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü veya NATO, 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan ve farklı dönemlerde 20 ülkenin daha katıldığı uluslararası askerî ittifaktır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi</span> BMnin uluslararası güvenliği sağlamakla görevli altı ana organından biri

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Birleşmiş Milletler'in üye ülkeler arasında güvenlik ve barışı korumakla yükümlü en güçlü organı. Birleşmiş Milletler'in diğer organları sadece tavsiye kararı alabilirken, Uluslararası Adalet Divanı ile birlikte bağlayıcı karar alma yetkisine sahip iki Birleşmiş Milletler organından biridir. Bu bağlayıcılık, üye ülkelerin tamamına yakını tarafından imzalanmış olan Birleşmiş Milletler Antlaşması'nda açık bir şekilde belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1873 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1873 sayılı kararı, BM Genel Sekreteri'nin Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü'nün 6 aylık bir süre daha ada üzerinde konuşlandırılması hakkında önerisi ve Kıbrıs Cumhuriyeti hükûmetî'nin 15 Aralık 1983'ten sonra Barış Gücü'nün ada üzerinde var olması gerektiği düşüncesi yüzünden BM Barış Gücü'nün 15 Aralık 2009 tarihine kadar ada üzerinde faaliyetlerde bulunma süresi uzatılmıştır. Karar Türkiye'nin karşı, diğer 14 üyenin kabul oyu ile alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 186 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 186 sayılı kararı, 4 Mart 1964 tarihinde 1116 numaralı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin toplantısında Birleşik Krallık, Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye ve Yunanistan hükûmetlerine danışılarak Kıbrıs adası üzerinde bir Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün kurulması karar verildi. Ayrıca Türkiye'ye yönelik olarak kararın 1. maddesinde "uluslararası barışı tehlikeye sokacak herhangi bir harekatın yapılmaması" istendi. Birleşik Krallık, Türkiye ve Yunanistan arasında arabuluculuk amacıyla bir özel temsilci atanması kararı alındı. Karar tüm üye ülkelerin evet oyu ile alındı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 353 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 353 sayılı kararı, 20 Temmuz 1974 tarihinde 1779 numaralı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin toplantısında Türkiye'nin Kıbrıs'ta harekâta girişmesi nedeniyle 186 sayılı karar hatırlatılmış ve tüm yabancı askerî personelin adayı terk etmesi istenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1930 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1930 sayılı kararı, BM Genel Sekreteri'nin Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü'nün 6 aylık bir süre daha ada üzerinde konuşlandırılması hakkında önerisi ve Kıbrıs hükûmetî'nin 15 Aralık 1983'ten sonra Barış Gücü'nün ada üzerinde var olması gerektiği düşüncesi yüzünden BM Barış Gücü'nün 15 Aralık 2010 tarihine kadar ada üzerinde faaliyetlerde bulunma süresi uzatıldı. Karar Türkiye'nin karşı, diğer 14 üyenin kabul oyu ile alındı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 82 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 82 sayılı kararı 25 Haziran 1950 tarihinde kabul edilmiş ve Güney Kore'ye Kuzey Kore tarafından düzenlenen saldırıyı kınamıştır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 293 sayılı kararıyla kurulan Kore Cumhuriyeti yönetiminin bölgede tek söz sahibi olduğunu anımsatan karar metni, adı geçen saldırının barışı sekteye uğrattığını vurgulamış ve tutsakların ivedilikle salıverilmesini istemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1973 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararı, 17 Mart 2011 tarihinde Libya'nın durumu hakkında kabul edilen bir tedbirdir. Güvenlik Konseyi kararı Fransa, Lübnan ve Birleşik Krallık tarafından önerildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2034 sayılı kararı, Uluslararası Adalet Divanı'ya ilgili 19 Ocak 2012 tarihinde alınan bir karardır. Oy birliğiyle alınan kararda istifa eden mahkeme yargıcı Evn Şevket el Hasavane'nin yerine yapılacak yeni üye seçiminin 27 Nisan 2012 tarihinde gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 816 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 816 sayılı kararı, BM Güvenlik Konseyi'nin 31 Mart 1993'te kabul ettiği bir karar. 1992'de kabul edilen ve Bosna-Hersek üzerinde askerî uçuşları yasaklayan 781 ve 786 sayılı kararlar, 816 sayılı karar ile genişletilmiştir. Buna göre Konsey, Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın VII. bölümünde verilen yetkiyle önceki kararlarında uygulamaya başladığı uçuş yasağını sabit kanatlı ve döner kanatlı uçakları kapsayacak hâle getirmiş ve gerekli tüm önlemlerin alınacağına hükmetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1199 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1199 sayılı kararı, BM Güvenlik Konseyi'nin 23 Eylül 1998'de kabul ettiği bir karar. Kararda Kosova'daki Arnavut ve Yugoslav tarafların ateşkes yapması talep edildi.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1244 sayılı kararı</span> Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı kararı, BM Güvenlik Konseyi'nin 10 Haziran 1999'da kabul ettiği bir karar. Kararla birlikte Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonu (UNMIK) oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1546 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1546 sayılı kararı, BM Güvenlik Konseyi'nin 8 Haziran 2004'te kabul ettiği bir karar. Kararda Irak Geçici Hükûmeti'nin kurulması desteklendi, işgalin sona ermesinden duyulan memnuniyet dile getirildi ve çok uluslu gücün durumu ve Irak hükûmeti ile ilişkileri belirlendi. Konsey üyesi 15 ülke de kararı destekledi.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Koruyucu Harekâtı</span>

Birleşik Koruyucu Harekâtı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Libya İç Savaşı ile ilgili aldığı 1970 ve 1973 sayılı kararlarını uygulayan bir NATO operasyonu. Bu kararlar Muammer Kaddafi hükûmetinin üyelerine yaptırımlar uyguladı ve NATO'ya Libya'daki sivilleri koruması için silah ambargosu ugulama, uçuşa yasak bölge oluşturma ve gereken tüm önlemlere başvurma yetkisi verdi. 23 Mart'ta başlayan operasyon, 31 Ekim 2011'de sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Vesayet Konseyi</span>

Birleşmiş Milletler Vesayet Konseyi, güven bölgelerinin sakinlerinin ve uluslararası barışın ve güvenliğin en iyi yararları doğrultusunda yönetilmesini sağlamak amacıyla kurulan Birleşmiş Milletler'in başlıca organlarından biridir. Bunların çoğu, Milletler Cemiyeti mandaları veya II. Dünya Savaşı sonunda yenilen devletlerin topraklarından alınan bölgeler olup daha sonra çoğu ayrı bir devlet olarak bağımsız oldular ya da komşu bağımsız ülkelere katıldılar.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1860 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1860 sayılı kararı, Gazze-İsrail çatışması'nın bir parçası olarak İsrail ile Hamas arasında üç hafta süren Gazze Savaşı üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 8 Ocak 2009'da aldığı 1860 sayılı karar.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler-Afrika Birliği Darfur Misyonu</span> kuruluş

Afrika Birliği/Birleşmiş Milletler Darfur Hibrit Operasyonu (İng:African Union/United Nations Hybrid operation in Darfur) (UNAMID) Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği'nin Sudan'ın Darfur eyaletinde sürdürdüğü ortak barışı destekleme harekâtıdır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1769 sayılı kararıyla Darfur savaşı sonrasında gerçekleştirilen barış görüşmeleri ve sonrasında bölgede stabilizasyonu sağlamak ve barış anlaşmasının yürürlükte kalmasını temin etmek maksadıyla 31 Temmuz 2007 tarihinde kurulmuştur. Kuruluşunda belirtilen 12 aylık süre sonunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1881 sayılı kararı ile görev süresi 31 Temmuz 2010 tarihine dek uzatılmıştır. 2008 yılı için aylık bütçesi 106 milyon Amerikan Doları olarak belirlenmiştir. 2007 yılının ekim ayından itibaren 26,000 personel bölgeye atanmış, 9,000 kişilik Afrika Birliği Sudan Kuvveti (AMIS) 31 Aralık 2007 itibarıyla görevini tamamen UNAMID kuvvetlerine devretmiştir. UNAMID Darfur'daki görevini 19,555 askerî personel ve 3.772 polis ve her biri 140'ın üzerinde personeli olan 19 silahlı polis birliğiyle icra etmektedir. Barışı Koruma Görevlileri (İng:Peacekeepers) sivilleri koruma ve insancıl görevleri açısından güç kullanmaya yetkilendirilmiştir. UNAMID Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliğinin ortak görev yaptığı ilk ve en geniş barış korunma misyonudur. Aralık 2008'de 12.194 askerî personel, 175 askeri gözlemci ve 2.767 polis olmak üzere 15.136 üniformalı; 768 uluslararası, 1.405 Sudanlı ve 266 Birleşmiş Milletler gönüllüsü olmak üzere 2.439 sivil görevli istihdam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2018 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimi</span>

2018 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimi, 8 Haziran 2018'de New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde, genel kurulun 72. oturumunda düzenlenen seçim. Seçim, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 10 geçici üyesinden 5'ini belirlemek üzere düzenlendi. Oylama sonucunda Almanya, Belçika, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya ve Güney Afrika, konseyin beş yeni geçici üyesi olarak seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Reformu</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Reformu beş temel konuyu kapsamaktadır: üyelik kategorileri, beş daimi üyenin sahip olduğu veto sorunu, bölgesel temsil, genişletilmiş bir Konseyin büyüklüğü ve çalışma yöntemleri ve Güvenlik Konseyi-Genel Kurul ilişkisi. Üye Devletler, bölgesel gruplar ve diğer Üye Devlet çıkar grupları, bu tartışmalı konuda nasıl ilerleneceği konusunda farklı pozisyonlar ve öneriler geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Başkanlık Konseyi (Libya)</span>

Başkanlık Konseyi 17 Aralık 2015 tarihinde imzalanan Libya Siyasi Anlaşması hükümlerine göre oluşturulmuş bir organdır. Konsey, Libya'nın devlet başkanı işlevlerini yerine getirir ve Libya Silahlı Kuvvetlerinin komutasını devralır. Anlaşma, Başkanlık Konseyinin kurulmasını memnuniyetle karşılayan ve Ulusal Mutabakat Hükümetinin Libya'nın tek meşru yürütme organı olduğunu kabul eden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından oy birliğiyle kabul edildi. Başkanlık Konseyi, Ulusal Mutabakat Hükûmetine başkanlık eder.