İçeriğe atla

Birleşme Yasası arifesinde Batı ve Dinyeper Ukrayna hükümetleri arasındaki ilişkiler

Birleşme Yasası arifesinde Batı ve Dinyeper Ukrayna hükûmetleri arasındaki ilişkiler, Avusturya-Macaristan'ın dağılmasının ardından 1 Kasım 1918'de ilan edilen Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti ile Ukrayna Devletinin diplomatik ilişkileri kapsar. İlk resmi diplomatik temas, Ukrayna'nın yeniden birleşmesi ve Galiçya Ordusuna askeri yardım sağlanması konusunda müzakerelerin başlamasıyla kuruldu.[1]

Askeri ve diplomatik destek

Bağımsızlığın ilanından sonra, Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti otomatik olarak kendisini Polonya ile savaşta buldu ve bununla bağlantılı olarak Ukrayna Devleti (ve daha sonraki adıyla Ukrayna Halk Cumhuriyeti) kendisine askeri destek sağlamaya başladı.[2] Galiçya Ordusuna yardım etmek için ayrı bir müfreze gönderildi: I. Ataman Andriy Dolud komutasındaki ordu (45-67 asker 13 Kasım 1918'de Lviv'e geldi), Sich Riflemen grubunun zırhlı bölümü (5 zırhlı personel taşıyıcı, 14 Kasım 1918'de geldi), Albay Kravchuk'un müfrezesi, 1. Bağımsız Kozyatyn Tugayı (2 piyade alayı,[3] bir topçu bataryası ve bir süvari tümeninden (toplamda yaklaşık 3.400 askerden oluşur), 6 uçaktan Odessa Hava Tümeni, 6 muharebe subayı, 6 görevlendirilmemiş subay-mekanik ve 9 er) 16 Aralık 1918'de Krasno'ya geldi, yaklaşık 70 general ve memur doğrudan savaşa gönderildi. Ayrıca Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti ordusu da maddi destek almaya başladı. Böylece, Ukrayna Hetmanı Skoropadsky Batı Ukrayna Halk Cumhuriyetine 6.000.000 ruble ve 10.000.000 Avusturya kronu, birkaç vagon giysi, ayakkabı ve şeker, 20.000 tüfek, 80.000.000 mermi, 80 silah ve 20 uçak verdi; 26 Aralık 1918'e kadar, ilki 1.200.000 mermi ve 2.000 tüfek, ikincisi 1.590.000 mermi, tüfek ve top içeren nakliye grubu Lviv'e gönderildi; 2. Dinyeper Tümeni'nin 9000 tüfek, 1 tanker, 1 lastik araba, 60.000 fişek, 150 makineli tüfek kayışı olan araçları alacağı da Batı Ukrayna Halk Cumhuriyetine bildirildi; 27 Aralık 1918'e kadar Pidvolochysk üzerinden 5.000.000 mermi taşınmıştı;[4] Ocak 1919'un başında, Ukrayna Halk Cumhuriyeti kalın giysiler tedarikini organize etti ve Ocak 1919'un sonunda, 30 vagon giysi ve sıcak keten Galiçya'ya teslim edildi. Ayrıca Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin ilanıyla birlikte Ukrayna Devleti diplomatik temsilcilerine maddi destek sağlamaya başladı.[5]

Birleşme Yasasının hazırlanması ve ilanı

Bağımsızlığın ilanından hemen sonra, Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti Ukrayna Ulusal Konseyi, Ukrayna'nın birleşmesini başlattı. Nazaruchuk ve Shukhevych liderliğindeki bir heyeti, daha sonra Hetman Karşıtı Ayaklanmanın isyancıların zaferinden sonra iktidara gelen Ukrayna Halk Cumhuriyeti Başkanlığı ile müzakere etmek için gönderdi.[6] 1 Aralık 1918'de İvano-Frankivsk'de Ukrayna Halk Cumhuriyeti ile Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti arasında iki cumhuriyetin tek bir devlette daha da birleştirilmesine ilişkin bir katılım öncesi anlaşma imzalandı ve Ukrayna hükûmeti ile müzakereler için ayrı bir komisyon ve 22 Ocak 1919'da Ukrayna Halk Cumhuriyeti Başkanlığı, tek ve bağımsız bir Ukrayna'nın oluşturulmasını ilan eden evrensel bir bildiri yayınladı. 23 Ocak 1919'da, Birleşme Yasası, Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nden 48 delegenin yer aldığı Ukrayna İşçi Kongresi tarafından onaylandı. Birleşmenin ardından Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti toprakları Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin Batı bölgesini oluşturdu ve bölgesel özerkliğe sahip oldu.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 12 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Mayıs 2022. 
  3. ^ http://history.org.ua/LiberUA/978-966-02-5696-5/978-966-02-5696-5.pdf []
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 19 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Mayıs 2022. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2022. 
  6. ^ http://history.org.ua/LiberUA/978-966-00-1145-8/12.pdf []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ukrayna bayrağı, Ukrayna devleti tarafından kullanılan resmi ulusal bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Devlet

Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, 1917 Ekim Devrimi ile kurulan SSCB'yi oluşturan 15 birlik cumhuriyetinden biri. Kuzeyde ve doğuda Rusya SFSC, güneyde Azak Denizi ve Karadeniz, güneybatıda Moldova SSC ve Romanya, batıda Macaristan, Çekoslovakya ve Polonya, kuzeybatıda da Belarus SSC ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Lviv</span> Ukraynanın batısında bir şehir

Lviv, nüfus bakımından Batı Ukrayna'nın en büyük ve Ukrayna'nın yedinci büyük şehri. Ukrayna'nın kültür merkezlerinden biridir. 2020 verilerine göre nüfusu 755.800'dür. Nüfusunun %88'i Ukraynalı, %9'u Rus, %1'i de Polonyalıdır.

<span class="mw-page-title-main">1672-1676 Osmanlı-Lehistan Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Lehistan-Litvanya Birliği arasında 1672-1676 yılları arasında yapılmış savaş

1672-1676 Osmanlı-Lehistan Savaşı, 17. yüzyıldaki Osmanlı-Lehistan savaşlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kiev</span> Ukraynanın başkenti

Kiev, Ukrayna'nın en büyük kenti ve başkenti. Avrupa'nın en kalabalık 7. kenti.

I. Dünya Savaşı çıktığında Ukrayna adı bir ulusu belirtmekten çok coğrafi bir bölgeyi tanımlamak için kullanılıyordu. Bugünkü Ukrayna sınırları içinde yer alan toprakların büyük bölümü Rus İmparatorluğu'nun yönetimi altındaydı. Sınırları 1815 Viyana Kongresi'yle çizilen bölgenin batı bölümü Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun egemenliğinde bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna</span> Doğu Avrupada yer alan bir ülke

Ukrayna, Doğu Avrupa'da bir ülkedir. 603.549 km² yüzölçümüyle tamamı Avrupa'da olan en büyük ülkedir. Doğuda ve kuzeydoğuda Rusya, kuzeyde Belarus, batıda Polonya ve Slovakya güneybatıda Macaristan, Romanya ve Moldova'nın komşusudur. Ayrıca güneyde Karadeniz ve Azak Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Bağımsızlık Savaşı</span>

Ukrayna Bağımsızlık Savaşı, 8 Kasım 1917 ile 17 Kasım 1921 yılları arasında süren, içinde çeşitli siyasi ve askerî kuvvetlerin yer aldığı ve Ukrayna'da cumhuriyetin kurulmasıyla sonuçlanan bir süreçtir. Bu cumhuriyet, daha sonra Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilerek, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne dönüştürülmüştür. Savaşın tarafları arasında; Ukraynalı milliyetçiler, Bolşevikler, anarşistler, İttifak Devletleri'ni oluşturan Alman ve Avusturya-Macaristan imparatorluklarının askerî kuvvetleri, Belarus Gönüllüler Ordusu ve İkinci Polonya Cumhuriyeti kuvvetleri bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Polonya-Ukrayna Savaşı</span>

Polonya-Ukrayna Savaşı 1918 ve 1919 yıllarında, Avusturya-Macaristan'ın dağılmasından sonra İkinci Polonya Cumhuriyeti ve Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Galiçya üzerindeki kontrolü için çıkan bir çatışmaydı. Doğu Galiçya, Avrupa'da en büyük petrol rezervine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Don Cumhuriyeti</span>

Don Cumhuriyeti veya Yüce Don Oblastı, Ekim Devrimi sonrası Don Sovyet Cumhuriyet'e karşıt anti-bolşevik Don Kazaklarının ilan ettiği devlet. Don Cumhuriyeti, Rusya İmparatorluğu'nun dağılmasından sonra Rus İç Savaşı yıllarında 1918-1920 arası hüküm sürdü. Kızıl Ordu'nun müdahalesi sonucu yıkıldı.

Türkiye-Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ilişkileri, Türkiye Cumhurieti ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin ikinci büyük ülkesi olan Ukrayna SSC arasındaki diplomatik ilişkiler idi.

<span class="mw-page-title-main">Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti</span>

Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti Kasım 1918'den Temmuz 1919'a kadar doğu Galiçya'da bulunan kısa ömürlü bir cumhuriyetti. Lviv, Przemyśl, Ternopil, Kolomyia, Boryslav ve Stanislaviv şehirlerini içeriyordu ve Bukovina ve Karpat Ruthenia'nın bazı kısımlarını talep etti. Siyasi olarak, Ukrayna Ulusal Demokrat Partisi, değişen derecelerde Yunan Katolik, liberal ve sosyalist ideolojinin rehberliğinde yasama meclisine egemen oldu. Temsil edilen diğer partiler arasında Ukrayna Radikal Partisi ve Hristiyan Sosyal Partisi de vardı. Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti arması masmavi, bir aslan yaygın veya. Bayrağın renkleri mavi ve sarı idi.

Nisan 1920'deki Varşova Antlaşması, Józef Piłsudski tarafından temsil edilen İkinci Polonya Cumhuriyeti ile Symon Petliura tarafından temsil edilen Ukrayna Halk Cumhuriyeti ile Bolşevik Rusya'ya karşı askeri-ekonomik bir ittifaktı. Anlaşma 21 Nisan 1920'de, 24 Nisan'da askeri bir ilave yapılarak imzalandı.

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Milli Ordusu, Azerbaycan'ın bağımsızlığından sonra 1918 yılında Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Hükûmeti tarafından oluşturulan milli bir ordudur. Azerbaycan Halk Cumhuriyeti silahlı kuvvetlerinin teşkilatı, cumhuriyetin ilanından itibaren başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Galiçya'da Ukraynalıların pasifize edilmesi</span>

Doğu Galiçya'da Ukraynalıların pasifize edilmesi, Polonya'daki Ukraynalı azınlığa karşı, Polonya polisi ve ordusu tarafından 1930 yılının Eylül-Kasım aylarında, Ukraynalı milliyetçiler tarafından gerçekleştirilen bir sabotaj ve terör eylemleri dalgasına yanıt olarak gerçekleştirilen cezalandırma eylemleriydi. Eylemler, ülkenin üç güneydoğu voyvodalığının 16 ilçesinde veya Doğu Galiçya'da gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Sich Riflemen</span>

Sich Riflemen, 1917'de başlangıçta Galiçya ve Bukovina'dan Ukraynalılardan ve Avusturya-Macaristan ordusundan savaş esirlerinden oluşan Ukrayna Halk Cumhuriyeti Dinyeper Ordusunun askeri bir birimidir.

1918 Hetman Karşıtı Ayaklanma, Aralık 1918'de Ukrayna Halk Cumhuriyeti Başkanlığının liderliğinde Ukrayna Hetmanı Pavlo Petrovich Skoropadsky'e karşı başlattığı ve başarıyla sonuçlanan ayaklanmadır.

<span class="mw-page-title-main">1918 Hetman Darbesi</span>

1918 Hetman Darbesi, 29-30 Nisan 1918 gecesi, o gün Hetman olarak seçilen General Pavlo Petrovich Skoropadsky'nin, Alman birliklerinin eylemsizliği ve silahlı çiftçilerin desteğiyle Ukrayna'da iktidarı ele geçirdiği darbedir. Kiev'de gerçekleşen darbe sonucunda Ukrayna Merkez Konseyi kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Zyatkiv Anlaşması</span>

Zyatkiv Anlaşması, Batı Ukrayna Halk Cumhuriyetine (BUHC) bağlı Galiçya Ordusu ile Güney Rusya Silahlı Kuvvetleri arasında imzalanan ateşkes ve askeri ittifak anlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Kış Harekâtı</span>

Birinci Kış Harekâtı', Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin Sovyet-Ukrayna Savaşı sırasında Ukrayna'daki Bolşeviklere karşı yürüttüğü bir kampanyadır. Kış Harekâtı'nın ana görevi, gerilla eylemi yoluyla Ukrayna Halk Ordusu'nun (UPA) Ukrayna topraklarında düşmanlara karşı varlığını sürdürmekti. Kasım 1919'un sonunda Ukrayna kuvvetlerinin kalıntıları kuşatıldı (Lyubar-Chortoria-Myropil). Ukrayna Galiçya Ordusu, Petlyura'nın İkinci Polonya Cumhuriyeti ile yaptığı anlaşma nedeniyle 6 Kasım 1919'dan sonra General Anton Denikin'in Rus Gönüllü Ordusuna katılmak zorunda kaldı. Ukrayna Halk Ordusu birlikleri üç düşman ordusu tarafından kuşatılmıştı: Kızıl Ordu, Rus Gönüllü Ordusu ve Polonya Ordusu ; Ayrıca Ukrayna birimleri tifüs salgınından da zarar gördü. 6 Aralık 1919'da Nova Chortoria'daki bir askeri toplantıda, nihayet UPR birimleri ve Gönüllü Ordunun arka tarafı tarafından bir Kış Harekâtı yürütülmesine karar verildi. Kızıl ve Gönüllü Ordulara karşı yapılan harekâta yaklaşık 5.000 Ukraynalı ve 35.000-60.000 Polonyalı katıldı. Ancak Ukrayna'nın savaşa hazır birimlerinin bileşimi 2.000 süngü, 1.000 kılıç ve 14 silahtan oluşuyordu.