İçeriğe atla

Birleşik petalliler

Birleşik petalli bir çiçek

Birleşik petalliler (Latince: Sympetalae), tarihsel olarak, taç yaprakları bitişik bitkileri tanımlamak için kullanılmış bir terimdir. Ancak bu terimin kullanımı, moleküler düzeydeki daha yeni sınıflandırmalardan dolayı terk edilmiştir. Modern sınıflamadaki Asteridler ile benzer gruplardır. Asteridae (Sympetalae Tetracyclicae) içinde, korolla tüplerinin oluşumu açısından iki ana gelişim modeli ayırt edilir: "erken" ve "geç" simpetali şeklinde.[1]

Bu alt sınıftaki bitkilerin petalleri veya hem sepalleri hem de petalleri az ya da çok birleşiktir. Bu birleşme boru, huni veya değişik şekillerde olabilir.[2]

Tarihçe

Ipomoea purga flowers
Ipomoea purga
Vaccinium corymbosum
Vaccinium corymbosum

Sympetalae Rchb. (1828), birleşik petalliler anlamına gelir ve bir grup çiçekli bitki (kapalı tohumlular) için Eichler, Engler ve Wettstein sistemlerinde kullanılan tanımlayıcı bir botanik isimdir.[3] Bu grupta çiçekler ayrı ayrı kaliks ve korolla içerirler[4] ve korolla, taç yaprakların en azından tabanlarında kaynaştığı, simpetal olarak bilinen bir durumdadır.[5]

August Eichler ve onun haleflerinin filogenetik sınıflandırmalarından önce, bu grup Bentham ve Hooker'ın "Gamopetalae"sine karşılık gelir, gamopetal simpetalin eşanlamlısıdır. Bu grup, Bentham ve Hooker'ın sistemlerindeki dikotiledonların üç bölümünden biriydi. Eichler'in "Blüthendiagramme"sinde Dicotyleae sınıfı, Sympetalae (ayrıca Metachlamydeae olarak da sınıflandırılır) ve Choripetalae olmak üzere iki alt sınıfa ayrılmıştı.[6] Adolf Engler ve Karl Prantl ayrıca Sympetalae'yi sistemlerinde, Dicotyledoneae sınıfının bir bölümü olarak listelemiştir, "Die Natürlichen Pflanzenfamilien"de Sympetalae gamopetal korollalara sahip gamopetal ailelerden oluşuyordu.[7] Alfred Rendle, benzer şekilde, Sympetalae'yi dikotlardan çıkmış olarak tanımlamış ve daha sonra bunları her gruptaki çiçek parçalarının sayısına göre sırasıyla dört ve beş olmak üzere Pentacyclicae ve Tetracyclicae olarak ayırmıştır.[8]

Engler ve Prantl'a göre, Sympetalae şu takımları içerir: Diapensiales, Ericales, Primulales, Plumbaginales, Ebenales, Contortae, Tubiflorae, Plantaginales, Rubiales, Cucurbitales ve Campanulatae.[9]

Pek çok kapalı tohumlularda simpetal çiçekler bulunur, ancak Takhtajan'ın (1964) Asteridae alt sınıfını tanımlamak için kullandığı simpetal terimi daha sonra Cronquist (1981) tarafından da dile getirildi ve daha sonra moleküler filogenetiğe dayanan modern Angiosperm Phylogeny Group (APG) sistemindeki asteridlere karşılık geldi. Birleşil petalli olmak, evrimde (homoplazi) birçok kez bağımsız olarak ortaya çıktığından, kendi başına taksonomik sınıflandırma için yararlı değildir.[10][5]

Örnekler

Tabanda birleşik Olea europaea (zeytin) çiçekleri

Türler

Takımlar

Ayrıca bakınız

  • Asteridae
  • Asterids

Kaynakça

Özel

  1. ^ "Distribution of the Character States "Early Sympetaly" and "Late Sympetaly" Within the "Sympetalae Tetracyclicae" and Presumably Allied Groups". plant biology Volume 109, Issue 5. Claudia Erbar P. Leins. Ekim 1996. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  2. ^ "Sympetalae", The Free Dictionary, 18 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 24 Ekim 2020 
  3. ^ Bihrmann 2020.
  4. ^ Vuijk 2020.
  5. ^ a b Erbar 1991.
  6. ^ Sambamurty 2005, p. 15.
  7. ^ Sambamurty 2005, p. 33.
  8. ^ Sambamurty 2005, p. 16.
  9. ^ Sambamurty 2005, p. 34.
  10. ^ APG IV 2016.

Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Baklagiller</span> Fabales takımından çoğunu otsu bitkilerin oluşturduğu çalı ve ağaç türlerini de içeren büyük bir familya

Baklagiller (Fabaceae), Fabales takımından çoğunu otsu bitkilerin oluşturduğu çalı ve ağaç türlerini de içeren büyük bir familya.

<span class="mw-page-title-main">Kapalı tohumlular</span> bitkiler aleminin çoğunluğunu kapsayan bir şube

Kapalı tohumlular, çiçekli bitkiler, anjiyospermler veya bilimsel ismiyle Angiospermae ya da Magnoliophyta; 64 takım, 416 familya ve bilinen yaklaşık 13,000 cins ve 300,000 tür ile kara bitkilerinin en çeşitli grubunu oluştururlar. Açık tohumlu bitkiler gibi kapalı tohumlu bitkiler de tohum üreten bitkilerdir. Çiçeklerinin, tohumlarındaki endospermlerinin ve tohumlarını içeren meyvelerinin özellikleri ile açık tohumlulardan ayrılırlar. Etimolojik olarak anjiyosperm, bir kılıf içinde tohum üreten bir bitki, başka bir deyişle meyve veren bir bitki anlamına gelir. Terim, Yunanca angeion ve sperma ("tohum") kelimelerinden gelir.

Cronquist sistemi, bitkiler (Plantae) âlemine ait olan ve kara bitkileri içindeki en önemli topluluğu oluşturan kapalı tohumlular (Angiospermae) bölümü için kullanılan bir sınıflandırma cetvelidir.

<span class="mw-page-title-main">Papatyagiller</span> iki çenekliler sınıfından bir bitki familyası

Papatyagiller, iki çenekliler sınıfından bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ballıbabagiller</span> bitki familyası

'Lamiaceae, Labiatae veya Türkçe adıyla 'Ballıbabagiller; 236 cins ve 7,280 tür ile temsil edilir ve dünya çapında özellikle ılıman kuşakta yayılış gösteren bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kabakgiller</span>

Kabakgiller (Cucurbitaceae), Cucurbitales takımına ait bir bitki familyası.

<span class="mw-page-title-main">Ericaceae</span>

Ericaceae, Ericales takımına ait bir bitki familyası.

<span class="mw-page-title-main">Ericales</span> Bir bitki takımı

Ericales, çay, Trabzon hurması, yaban mersini, Brezilya fındığı gibi türleri içine alan bir bitki takımı. Bu takım klorofil yoksunu Sarcodes sanguinea ve Sarracenia cinsi etçil bitkileri de içine alır. Bu takımdaki pek çok tür çoğunlukla bir arada büyüyen 5 taç yaprakları ile ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Ranunculales</span>

Ranunculales, çeşitli çiçekli bitkileri içine alan bitki takımı.

APG II sistemi, uzun adıyla "bitkilerde " bu topluluğun APG Sistemi sonrası bulunan yenilikler neticesi 2003'te ortaya çıkardığı bu sistemin modifiye edilmiş ikinci bir versiyonudur. Bu sistem bu sefer modern teknik ve çoğunlukla moleküler filogenetik moleküler biyoloji den yararlanılarak ortaya çıkarılmış bir sınıflandırmadır. Nisan 2003'te toplulukça yayınlanmış ve APG Sistemi'nin yerini almıştır. Ancak revizyonlar bununla da bitmemiştir. Topluluk bunun ardından 2009 yılında bu taksonomisinin de yerini alacak APG III sistemi'ni çıkaracaktır.

<span class="mw-page-title-main">APG III sistemi</span>

APG III sistemi, uzun adıyla "bitkilerde " bu topluluğun APG II sistemi sonrası bulunan yenilikler neticesi 2009'da ortaya çıkardığı, bu sistemin modifiye edilmiş üçüncü ve halen günümüz için geçerli bir versiyonudur. Bu sistem bu sefer modern teknik ve çoğunlukla moleküler filogenetik moleküler biyolojiden yararlanılarak ortaya çıkarılmış bir sınıflandırmadır. APG II siteminden 6,5 ve hepsinin atası APG Sistemi'nden 11 yıl sonra yapılan güncellemelerle sistem bugün geçerli 3. halini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Asterales</span>

Asterales, kompozit çiçekler olarak da bilinen Asteraceae ve 10 familyayı içeren çiçekli bitkilerden birisidir. Ağaçları az sayıda olsa da ve çalıları da vardır, ancak bitkiler çöl ve soğuk bölgeleri de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde bulunan bir kozmopolit ve çoğunlukla otsu türler içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Asparagales</span> bitki takımı

Asparagales, Angiosperm Phylogeny Group (APG) ve Angiosperm Phylogeny Web gibi modern sınıflandırma sistemlerine göre bir bitki takımıdır. Takım, adını Asparagaceae familyasından alır ve Angiosperms ile Monocots kladlarına bağlıdır. Takım, yakın bir tarihte sınıflandırma sistemlerine dahil edilmiştir. İlk olarak 1977'de Herbert Huber tarafından ortaya atılmış ve daha sonra 1985'te Dahlgren sistemine, ardından 1998, 2003 ve 2009'da APG'ye alınmıştır. Bu düzenlemeden önce bu takıma bağlı familyalar Liliales takımına bağlıydı. Günümüzde Liliales takımı Lilales, Asparagales ve Dioscoreales olmak üzere üç takıma bölünmüştür. APG'ye göre, Asparagales takımına bağlı 14 familya, 1.122 cins ve yaklaşık 36.000 tür bulunmakta olup, bu bakımdan en kalabalık monokot takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Solanales</span>

Solanales veya Tubiflorae, çiçekli bitkilerin bir takımıdır. 5 familya 165 cins ve yaklaşık 4.145 tür ile temsil edilir.

<span class="mw-page-title-main">Rosids</span>

Rosids, yaklaşık 70.000 türü içeren geniş bir çiçekli bitkiler sınıfının büyük bir kladının üyeleri olan bitkileridir. Bu bitki grubu tüm kapalı tohumluların dörtte birinden fazlasını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Angiosperm Phylogeny Group</span>

Angiosperm Phylogeny Group filogenetik araştırmalarla keşfedilen bitki ilişkileri hakkında yeni bilgileri yansıtan, çiçekli bitkilerin (anjiyospermler) taksonomisi üzerinde bir fikir birliği oluşturmak için işbirliği yapan, gayri resmi bir uluslararası sistematik botanikçiler grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Cichorieae</span>

Cichorieae ; Papatyagiller bitki familyasının üyesi olan bir oymak olup içerisinde 93 cins, 1.600 eşeyli olarak üreyen tür ve 7.000'den fazla apomiktik tür barındırmaktadır. Chicorieae, başlıca Doğu Yarımküre'nin ılıman bölgelerinde bulunur. Cichorieae'nın bütün türlerinde sütlü lateks ve tek tip çiçekçik içeren kömeçleri bulunmaktadır. Gundelia ve Warionia cinsleri, yalnızca disk çiçeğine sahip cinsler olup geri kalan bütün cinslerdeki çiçekler ışın çiçeğe sahiptir. En çok tür içeren cinsleri; yaklaşık 1.600 apomiktik türü olan Taraxacum, eşeyle üreyen yaklaşık 770 tür ile eşeysiz üreyen yaklaşık 5,200 türü olan Hieracium ve eşeyle üreyen 110 tür ile eşeysiz üreyen 700 türü olan Pilosella (Tırnakotu) cinsleridir. Tanınmış üyeler arasında marul, hindiba, karahindiba ve yemlik gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Mesangiospermae</span>

Mesangiospermae, gayri resmi olarak "mezanjiyospermler" olarak adlandırılan bir çiçekli bitki grubudur. İki ana kapalı tohumlular sınıfından biridir. Filogenetik isimlendirme PhyloCode sisteminin kuralları altında oluşturulmuş bir isimdir. Yaklaşık 350.000 mezanjiyosperm türü vardır. Bu grupta olmayan yaklaşık 175 tür ve toplam yaklaşık 350.000 tür olduğu varsayılırsa mezanjiyospermler çiçekli bitkilerin yaklaşık %99,95'ini içerir. Diğer 175 tür ilkel kapalı tohumlular grubu içinde sınıflandırılır. APG III sisteminde de benzer sınırlamalara sahip böyle bir sınıf var olmasına rağmen, ona bir isim verilmemiştir.

APG IV çiçekli bitki sınıflandırma sistemi; Angiosperm Phylogeny Group (APG) tarafından geliştirilen, çiçekli bitkiler için modern, çoğunlukla moleküler tabanlı bir bitki taksonomisi sisteminin dördüncü versiyonudur. 2016 yılında, selefi APG III sisteminin 2009'da yayınlanmasından 7 yıl sonra ve 1998'de ilk APG sisteminin yayınlanmasından 18 yıl sonra yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cornales</span>

Cornales, yaklaşık 600 tür içeren çiçekli bitkiler takımıdır. Bu bitkiler genellikle dört parçalı çiçeklere, sert çekirdekli meyvelere ve disk şeklindeki nektarlarla kaplı gynoecia'ya sahiptir.