İçeriğe atla

Birleşik Krallık kabinesi

Birleşik Krallık Bakanlar Kurulu Toplantı Masası

'Birleşik Krallık Bakanlar Kurulu (İngilizceCabinet of the United Kingdom), Birleşik Krallık hükûmetinin yürütme erkidir. Bakanlar Kurulu, Başbakan ve üst düzey bakanlardan oluşur.

Bakanlar Kurulu, yasama, adli ve idari işlevleri olan ve muhalefetten de çok sayıda üye de içeren bir organ olan Özel Konsey'in yürütme komitesidir.[1]

Mevcut kabine

13 Şubat 2020 tarihi itibarı ile Boris Johnson başkanlığındaki mevcut Bakanlar Kurulu üyeleri aşağıdaki gibidir:[2][3]

Makam Bakan
Kabine bakanları
Başbakan
Birinci Hazine Lordu
Sivil Hizmetler Bakanı
Boris Johnson
Baş Devlet Bakanı
Kabine Ofisi Bakanı
Dominic Raab
Maliye Bakanı
İkinci Hazine Lordu
Rishi Sunak
İçişleri Bakanı Priti Patel
Dışişleri Bakanı Dominic Raab
Eğitim Bakanı Gavin Williamson
Savunma Bakanı Ben Wallace
Sağlık Bakanı Matt Hancock
Lord Şansölye
Adalet Bakanı
Robert Buckland
Kadın ve Eşitlik Bakanı Elizabeth Truss
Uluslararası Ticaret Bakanı
Ticaret Kurulu Başkanı
Anne-Marie Trevelyan
İş, Enerji ve Sanayi Stratejisi Bakanı Alok Sharma
Çevre, Gıda ve Kırsal İşler Bakanı George Eustice
Ulaştırma Bakanı Grant Shapps
Topluluklar ve Yerel Yönetim Bakanı Robert Jenrick
Lordlar Kamarası BaşkanıNatalie Evans
İskoçya Bakanı Alister Jack
Galler Bakanı Simon Hart
Kuzey İrlanda Bakanı Brandon Lewis
Uluslararası Kalkınma Bakanı Anne-Marie Trevelyan
Kültür, Medya ve Spor Bakanı Oliver Dowden
Çalışma ve Emeklilik Bakanı Dr. Thérèse Coffey
Lancaster Düklüğü Şansölyesi Michael Gove
Kabine toplantılarına katılan diğer isimler
Hazine Baş Sekreteri Stephen Barclay
Avam Kamarası BaşkanıJacob Rees-Mogg
Avam Kamarası Baş Denetçisi
Hazine Parlamento Sekreteri
Mark Spencer
Başsavcı Suella Braverman
Muhafazakâr Parti Başkanı Amanda Milling

Kaynakça

  1. ^ Cabinet Manual 27 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 1.14
  2. ^ "Election 2017: Prime Minister and ministerial appointments". gov.uk (Basın açıklaması). British Government. 11 Haziran 2017. 12 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2017. 
  3. ^ "Her Majesty's Government". parliament.uk. Parliament of the United Kingdom. 13 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İskoçya</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

İskoçya, Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri. İskoçya anakarası, Büyük Britanya adasının kuzeydeki üçte birlik kısmını kaplar. Güneydoğusunda İngiltere ile 154 km uzunluğunda bir sınırı vardır. Kuzeyi ve batısı Atlas Okyanusu ile, kuzeydoğusu Kuzey Denizi ile ve güneyi İrlanda Denizi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Man Adası</span> Britanya taç toprağı olan ancak Birleşik Krallıkın parçası olmayan ada

Man Adası, İrlanda Denizi'nde, Britanya Adaları'nın coğrafî merkezinde yer alan ada. Birleşik Krallık'a dâhil olmamakla beraber taç toprakları olarak kraliyete bağlıdır..

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Birleşik Krallık</span>

Birleşik Krallık, ilk katıldığı 1957 yılından günümüze kadar Eurovision Şarkı Yarışması'na 66 kez katılmıştır. 1959'dan beri her yıl katılmaktadır. Birleşik Krallık, İsveç ve Hollanda ile birlikte dört farklı on yılda kazanan üç ülkeden birisidir. Avrupa Yayın Birliği'ne (EBU) en büyük mali katkıyı sağlayan ülkeler oldukları için her yıl direkt olarak finalde yer alan Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya ile birlikte "Beş Büyük" ülkeden birisidir. Birleşik Krallık'ın ulusal yayın kuruluşu BBC, etkinliği yayınlamakla birlikte Birleşik Krallık'ın katılımcısını seçmek için pek çok kez farklı ulusal final süreçleri düzenledi. Birleşik Krallık, Eurovision Şarkı Yarışması'nı beş kez kazandı ve on altı kez ikinci olmuştur. Birleşik Krallık, yarışmaya dört kez Londra'da ve birer kez Edinburgh (1972), Brighton (1974), Harrogate (1982), Birmingham (1998) ve Liverpool (2023)'da olmak üzere dokuz kez rekor sayıda ev sahipliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Parlamenter sistem</span> ülke yönetim sistemi

Parlamenter sistem veya parlamenterizm, yürütme organının, yasama organının denetiminde olduğu demokratik bir yönetim sistemidir. Parlamenter sistemlerde devlet başkanı veya cumhurbaşkanı, ülke yönetiminde etkin olmayan sembolik mevkilerdir ve devleti temsil ederler. Ülke yönetiminde etkin makam başbakandır, yürütme gücü parlamentodan çıkan başbakan ve kabinesi tarafından yürütülür. Parlamenter sistemde, parlamento belirleyici üst organdır ve başbakan yasama organı tarafından denetlenmekle birlikte yönetimde yüksek güce sahiptir. Genel olarak başbakan olarak bilinen hükûmetin başı, ülkelere göre şansölye gibi isimler alabilir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Britanya Krallığı</span> 1707-1801 yılları arasında Kuzeybatı Avrupada egemen olan bir devlet

Eski Büyük Britanya Krallığı, bazen 'Büyük Britanya Birleşik Krallığı' da denir, 1707-1801 yılları arasında Kuzeybatı Avrupa'da egemen olan bir devlet. 1 Mayıs 1707'de İskoçya Krallığı ve İngiltere Krallığı'nın siyasi birleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır. 1706 Birlik Antlaşması ile tüm Büyük Britanya adasını kapsayacak ve İrlanda'yı dışarıda bırakacak bir birleşik krallık oluşturulması kararına varılmıştır. Westminster Sarayı'na bağlı bir meclis ve hükûmet yeni krallığı yönetecekti. Eski krallıklar zaten İskoç Kralı I. James'in 1603'te I. Elizabeth'in ölümü üzerine İngiltere Kralı olmasından beri aynı hükümdar tarafından yönetiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri</span> Askeri güç

Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri, resmi adıyla Majestelerinin Silahlı Kuvvetleri, diğer adı Kraliyet Silahlı Kuvvetleri, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı'nı dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Silahlı Kuvvetler, Donanma, Kara Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri'nden oluşur. Bu üç birim de profesyonel askerlerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık Parlamentosu</span> Birleşik Krallıkın yasama organı

Birleşik Krallık Parlamentosu, Birleşik Krallık'ın en üst anayasal organıdır. Çift meclisli bir sistemi olan ülkede parlamento iki bölümden oluşur: Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası. Her iki meclis de Londra'da bulunan Westminster Sarayı'nda toplanır. Bu iki meclise, sınırlı şekilde kanun yapma yetkisi olan ve bu yüzden parlamentonun üçüncü bir parçası sayılabilecek olan monarşinin temsilcisi kral/kraliçeyi de eklemek mümkündür.

Birleşik Krallık, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılan 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Birleşik Krallık'ın şarkısı, ülkenin kamusal yayın kuruluşu British Broadcasting Corporation (BBC) tarafından açıklanmıştır. Birleşik Krallık'ı "Children of the Universe" adlı şarkıyla Molly Smitten-Downes temsil etmiştir. Molly, yarışmada 40 puan toplayarak 17. olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri dışişleri bakanı</span>

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı'nın başıdır. Dışişleri Bakanı, ülkenin dış politikasından sorumlu olup Bakanlar Kurulu'ndaki en önemli dört bakanlıktan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Metropoliten Polis Teşkilatı</span>

Metropoliten Polis Teşkilatı, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'nın polis teşkilâtıdır. 29 Eylül 1829 tarihinde kurulmuş olup Londra Şehri haricinde tüm Büyük Londra'daki polislik görevlerinden sorumludur. Londra Şehri'nin ise Londra Şehri Polisi adında kendi polis teşkilatı bulunmaktadır.

Birleşik Krallık hükûmeti, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı'nın merkezi hükûmetidir.

Birleşik Krallık'ta siyaset, çok partili iki meclisli parlamenter demokrasiye sahip anayasal monarşi çerçevesinde yürütülmektedir. Kral veya kraliçe unvanına sahip olan hükümdar sembolik olarak devletin başı olup Başbakan ise hükûmetin ve Bakanlar Kurulunun başıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Bakanlar Kurulu</span>

Amerika Birleşik Devletleri Bakanlar Kurulu, Amerika Birleşik Devletleri hükûmetinin yürütme erkidir. Bakanlar Kurulu, Başkanın liderliğinde başkan yardımcısı, bakanlar ve kabine düzeyi diğer üst düzey yetkililerden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık'ta turizm</span>

Birleşik Krallık, 2018'de 36 milyondan fazla ziyaret ile dünyanın 10. en büyük turistik yeridir. 2017 yılında yabancı turistler tarafından İngiltere'de 31.93 milyar dolar harcandı. VisitBritain verileri ABD'nin en değerli gelen pazar olmaya devam ettiğini ve Amerikalı ziyaretçilerin 2010 yılında 2,1 milyar £ harcadığını gösteriyor. Bununla birlikte, Avrupa menşeli gezginlerin sayısı Kuzey Amerika'dan seyahat edenlerin sayısından çok daha fazladır: 3,5 milyon Amerikalı/Kanadalı ziyaretçiye kıyasla 21,5 milyon'dur. 7 yıllık bir yükselişten sonra, Birleşik Krallık'a turizm 2017'den 2018'e keskin bir şekilde düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">British Film Institute</span>

Britanya Film Enstitüsü (BFI), Birleşik Krallık'ta film yapımını ve televizyon yayınlarını destekleyen ve koruyan bir film ve televizyon yardım kuruluşudur. BFI, film yapımını, dağıtımını ve eğitimi teşvik etmek için piyango fonlarını kullanır. Birleşik Krallık hükûmetinin Dijital, Kültür, Medya ve Spor Departmanı tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya başbakanı</span>

İskoçya başbakanı, İskoçya birinci bakanı veya İskoçya ilkbakanı İskoç hükûmetinin lideri ve İskoçya Büyük Mührü'nün koruyucusudur. Başbakan İskoç kabinesine başkanlık eder ve öncelikle İskoç hükûmeti politikasının formülasyonundan, geliştirilmesinden ve sunumundan sorumludur. Başbakanın ek işlevleri arasında İskoçya'yı yurtiçinde ve yurtdışında resmi bir şekilde tanıtmak ve temsil etmek yer alır.

Birleşik Krallık, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Mae Muller'in seslendirdiği "I Wrote a Song" adlı şarkısıyla katılmıştır. İngiliz yayıncı British Broadcasting Corporation (BBC) tarafından ülkenin ev sahipliğinde yapılan 2023 yarışması'nda Birleşik Krallık'ı temsil edem katılımcı Görevlendirme yöntemi ile belli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık dışişleri bakanı</span>

Dışişleri, Milletler Topluluğu ve kalkınma işlerinden sorumlu devlet sekreteri, aynı zamanda dışişleri bakanı olarak da anılır, Birleşik Krallık Hükûmeti Kraliyet bakanı ve Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Dairesi başkanıdır. Hükûmetin en kıdemli bakanlarından biri ve Büyük Devlet Ofisi olarak görülen görevdeki görevli, bakanlık sıralamasında dördüncü, Birleşik Krallık Kabine üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık içişleri bakanı</span> Vikimedya liste maddesi

İçişlerinden sorumlu devlet sekreteri, Birleşik Krallık hükûmetinde Kraliyet'in kıdemli bakanıdır. İçişleri Bakanı, İçişleri Bakanlığını yönetir ve Birleşik Krallık'ın tüm ulusal güvenlik, polislik ve göçmenlik politikalarından sorumludur. Büyük bir Devlet Ofisi olarak, içişleri bakanı hükûmetteki en kıdemli ve etkili bakanlardan biridir. Görevdeki kişi, İngiliz Kabinesi ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nin yasal bir üyesidir. Görev sahibi bakanlık sıralamasında beşincidir.

Kolektif kabine sorumluluğu, parlamenter sistemlerde kabine üyelerinin, özel olarak katılmış olsalar bile kabinede alınan tüm hükûmet kararlarını kamuoyu önünde desteklemek zorunda oldukları anayasal bir gelenektir. Bu destek, yasama organında hükûmet lehine oy kullanmayı da içerir. Bazı komünist siyasi partiler, demokratik merkeziyetçilik ilkesini merkez komitelerine uygularlar.