İçeriğe atla

Birleşik Krallık hükümdarının taç giyme töreni

VI. George, 1937'de taç giydikten sonra saygı duruşunda bulunurken. (Henry Charles Brewer'ın suluboya tablosu)

Birleşik Krallık hükümdarının taç giyme töreni, Birleşik Krallık hükümdarının taç giyme töreni, resmî olarak kraliyet kıyafetleriyle donatıldığı ve Westminster Abbey'de taç giydiği bir törenidir. Bu, daha önce diğer Avrupa monarşilerinde gerçekleşen ve taç giyme törenlerini açılış veya tahta çıkma törenleri lehine terk eden taç giyme törenlerine karşılık gelmektedir. Taç giyme töreni sembolik bir formalitedir ve hükümdarın saltanatının resmi başlangıcı anlamına gelmez; hukuki ve fiili hükümdarlıkları, önceki hükümdarın ölümü veya tahttan çekilmesi anından itibaren başlar ve monarşinin yasal devamlılığını sağlar.

Taç giyme töreni genellikle hükümdarın selefinin ölümünden birkaç ay sonra gerçekleşir, çünkü yas devam ederken uygunsuz olabilecek neşeli bir olay olarak kabul edilir. Bu aralık aynı zamanda planlamacılara gerekli ayrıntılı düzenlemeleri tamamlamaları için yeterli zaman sağlar. Son taç giyme töreni 6 Mayıs 2023'te Kral III. Charles ve Kraliçe Camilla'yı taçlandırmak için gerçekleşti.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kral</span> belirli bir bölge veya ulus üzerinde egemen olan hükümdar

Kral, belirli bir ulus ya da bölge üzerinde egemen olan hükümdar. İmparatordan sonraki en yüksek seküler hükümdarlık makamıdır. Dünyanın pek çok bölgesinde karşılaşılan krallık çoğunlukla ebeveynlerden çocuklara geçer. Bununla birlikte Orta Çağ Almanya'sındaki gibi seçimle başa gelen krallar da mevcuttur. Krallık mutlak veya anayasal olabilir. Krallıklar genellikle monarşi şeklindedir ancak antik Sparta'daki gibi iki kralın ortaklaşa yönettiği diarşi şeklinde olduğu da görülür.

<span class="mw-page-title-main">II. Elizabeth</span> Birleşik Krallık kraliçesi (1952–2022)

II. Elizabeth, Birleşik Krallık ve aralarında Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın da olduğu İngiliz Milletler Topluluğu üyesi 14 ülkenin 1952-2022 yılları arasındaki kraliçesi. Aynı zamanda İngiliz Milletler Topluluğu başkanı ve İngiltere Kilisesi yüksek valisi olarak görev aldı. 70 yıl 214 günlük saltanatı ile Kraliçe Victoria'nın saltanatını geride bırakarak Birleşik Krallık'ın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı, Fransa Kralı XIV. Louis'den sonra dünyanın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı ve tarihte en uzun süre hüküm süren kadın hükümdar unvanlarını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Britanya hükümdarları listesi</span> Vikimedya madde listesi

Bu liste Büyük Britanya Krallığı (1707-1801), Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı (1801-1927) ve Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı (1927-günümüze) hükümdarlarının listesidir. İngiltere hükümdarları listesi ve İskoçya hükümdarları listesinin devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık bayrağı</span> Ulusal bayrak

Birleşik Krallık bayrağı veya Birliğin Bayrağı Birleşik Krallık devletinin resmî bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Mary (Teck)</span> 1910dan 1936ya kadar Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Kraliçesi

Teckli Mary 6 Mayıs 1910 – 20 Ocak 1936 tarihleri arasında; Birleşik Krallık ve İngiliz Dominyonları kraliçeliği, 1947 yılına kadar Hindistan imparatoriçeliği yapmıştır. Birleşik Krallık kralı, Hindistan İmparatoru ve Britanya Denizaşırı Toprakları Kralı V. George'in eşidir.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İskoçya Krallığı hükümdarları listesi İskoçya Krallığı devletinde hükümdarlık yapan kişilerin listesidir. İskoçya Krallığı 843'ten 1707'ye kadar devam eden Britanya adasının kuzeyinde kurulmuş bir devlettir. Bu İskoçya Krallığı devletinin hükümdarları İskoçya Krallarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık monarşisi</span> Britanya Monarşisinin işlevi ve tarihi

Birleşik Krallık Monarşisi ya da kısaca Britanya Monarşisi, Birleşik Krallık ve Britanya Denizaşırı Toprakları'nın yönetildiği meşrutî monarşiye verilen ad. Bu monarşide hükümdar "Kral" ya da "Kraliçe" olarak adlandırılır. Günümüzdeki hükümdar III. Charles'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kingston upon Thames</span>

Kingston upon Thames, Londra'nın 32 semtinden biridir. Semt, Londra'nın güneybatısında yer almaktadır ve Londra'nın dört kraliyet semtinden biridir. Yüzölçümü 37.25 km² olan semtin nüfusu 2019 yılı itibarı ile 177,500'dür.

<span class="mw-page-title-main">I. Napolyon'un tacı</span> I. Napolyon için üretilen ve 2 Aralık 1804de taç giyme töreninde kullanılan bir taç

I. Napolyon'un tacı, Birinci Fransız Cumhuriyeti'nin imparatoru I. Napolyon için üretilen ve 2 Aralık 1804'te taç giyme töreninde kullanılan bir taç. Napolyon bu tacı, Fransız Devrimi sırasında tahrip olan Fransa'nın eski kraliyet taç giyme adı olan "Charlemagne Tacı" olarak adlandırdı. Bu ismi koyarken Napolyon ünlü orta çağ hükümdarı Frenkler'in kralı ve Kutsal Roma İmparatoru Şarlman'dan esinlendi.

Macaristan hükümdarları listesi, büyük prensleri (895-1000) ve Macaristan'ın krallarını ve kraliçelerini (1000-1918) içerir.

<span class="mw-page-title-main">Britanya hükümdarlarının eşleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşik Krallık hükümdarlarının eşleri listesi, 1707'de İngiltere ve İskoçya'nın birleşmesinden sonra gelen Birleşik Krallık hükümdarları'nın eşlerini gösteren listedir. Kraliyet eşleri, Birleşik Krallık Monarşisi'nde yönetici bir kral veya kraliçenin eşidir. Kraliyet eşlerinin anayasal statüleri veya yetkileri yoktur, ancak birçoğunun önemli etkileri olmuştur. Şu anki hükümdar eşi Kral III. Charles'ın eşi olarak Kraliçe Camilla'dır.

Kent'den Prens Michael,, Britanya kraliyet ailesinin bir üyesidir. Kraliçe II. Elizabeth'in baba tarafından kuzeni, Kral V. George ve Kraliçe Mary'nin torunu. Prens Michael, Britanya taht sıralamasında 52. sıradaydı.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorluk Devlet Tacı</span>

İmparatorluk Devlet Tacı, Birleşik Krallık Kraliyet Mücevherleri'nden biridir ve hükümdarın egemenliğini sembolize eder.

<span class="mw-page-title-main">III. Charles ve Camilla'nın taç giyme töreni</span> Kral III. Charlesın taç giymesi için kabul töreni

Kral III. Charles ve eşi Kraliçe Camilla, Birleşik Krallık ve diğer İngiliz Milletler Topluluğu bölgelerinin kral ve kraliçesi olarak 6 Mayıs 2023'te Westminster Abbey'de taç giymişlerdir. Charles, annesi II. Elizabeth'in 8 Eylül 2022'de ölümü üzerine 73 yaşında Birleşik Krallık tahtına çıkmıştır. Taç giyme töreni, İngiliz hükûmeti tarafından finanse edilecek. Önceki taç giyme törenlerinden daha kısa olması, diğer inançları ve toplulukları daha fazla içermesi ve daha az maliyetli olmuştur.

Bu, 1066'dan beri Britanya üzerinde hüküm sürmüş hükümdarlarının taç giyme törenlerinin bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Taç giyme töreni</span>

Taç giyme, bir hükümdarın başına taç takılması ile göreve başlaması.

<span class="mw-page-title-main">Kraliçe Mary'nın Tacı</span>

Kraliçe Mary'nın Tacı, 1911'de taç giyme töreninde kullanması için Birleşik krallık kraliçesi Kraliçe Mary için yapılmış bir taçtır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Edward'ın Tacı</span>

Aziz Edward'ın Tacı veya St. Andrew Tacı, Birleşik Krallık Kraliyet Mücevherlerinin en temel parçasıdır. Adını Günah Çıkartıcı Aziz Edward 'dan alan bu taç, 13. yüzyıldan bu yana geleneksel olarak İngiliz ve İngiliz hükümdarlarının taç giyme törenlerinde taç giydirmek için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kral öldü, yaşasın kral!</span>

"Kral öldü, yaşasın kral!", çeşitli ülkelerde yeni bir hükümdarın tahta çıkışını duyurmak için kullanılan geleneksel bir ilandır. İlk bakışta çelişkili görünen bu cümle, eski hükümdarın ölümünü duyururken aynı anda yeni hükümdarı selamlayarak devamlılığın olduğunu gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık Parlamentosu Açılış Töreni</span>

Birleşik Krallık Parlamentosu Açılış Töreni, Birleşik Krallık Parlamentosu'nun her oturumunun resmi olarak başlangıcını belirten törensel bir etkinliktir. Özünde, hükümdar tarafından okunan ancak hükûmeti tarafından yazılan majestelerinin "tahttan zarif konuşması" yer alır. Konuşmasında hükümdar, yeni parlamento oturumu için hükûmetin yasama programını belirlemeden önce, yaklaşan devlet ziyaretleri hakkında bilgi veriyor. Hükümdarın konuşması yapılana kadar parlamentonun hiçbir işi ilerleyemez.