İçeriğe atla

Birleşik Krallık Parlamentosu Açılış Töreni

2023 Parlamento Açılış Töreni

Birleşik Krallık Parlamentosu Açılış Töreni (İngilizceState Opening of Parliament), Birleşik Krallık Parlamentosu'nun her oturumunun resmi olarak başlangıcını belirten törensel bir etkinliktir. Özünde, hükümdar tarafından okunan ancak hükûmeti tarafından yazılan majestelerinin "tahttan zarif konuşması" (Kral veya Kraliçe'nin Konuşması olarak da bilinir) yer alır.[1] Konuşmasında hükümdar, yeni parlamento oturumu için hükûmetin yasama programını belirlemeden önce, yaklaşan devlet ziyaretleri hakkında bilgi veriyor. Hükümdarın konuşması yapılana kadar parlamentonun hiçbir işi ilerleyemez.[2]

Parlamentonun açılışı, yeni parlamento oturumunun ilk gününde Westminster Sarayı'ndaki Lordlar Kamarası salonunda yapılıyor. Bu geleneksel olarak Kasım ayında düşme eğilimindedir, ancak yılın herhangi bir zamanında da meydana gelebilir.[3] Her iki parlamento kamarasının resmî toplantısının önünde gerçekleşir; hükümdar geleneksel olarak İmparatorluk Devlet Tacı ve bir devlet cübbesi giyer ve Lordlar Kamarası üyeleri parlamento cübbelerini giyerler.[1]

Parlamentonun açılışları 14. yüzyılın başlarından itibaren belgelenmiştir ve ilk görsel tasvirler 15. yüzyıldan kalmadır.[1] En son açılış (Kral III. Charles'ın ilk katıldığı) 7 Kasım 2023'te gerçekleşti.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b c Torrance, David (2023). State Opening of Parliament - history and ceremonial (PDF). Londra: House of Commons Library. 14 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Nisan 2024. 
  2. ^ "The Sovereign and Parliament" (PDF). UK Parliament. House of Lords Library. 22 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Nisan 2024. 
  3. ^ "Parliamentary and sessional periods". Erskine May. UK Parliament. 17 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2024. 
  4. ^ "Charles III addresses Parliament in monarch's first State Opening". BBC News (İngilizce). 7 Kasım 2023. 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İskoçya</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

İskoçya, Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri. İskoçya anakarası, Büyük Britanya adasının kuzeydeki üçte birlik kısmını kaplar. Güneydoğusunda İngiltere ile 154 km uzunluğunda bir sınırı vardır. Kuzeyi ve batısı Atlas Okyanusu ile, kuzeydoğusu Kuzey Denizi ile ve güneyi İrlanda Denizi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Lordlar Kamarası</span> Birleşik Krallık Parlamentosunun üst kanadı

Lordlar Kamarası, Birleşik Krallık parlamentosunun üst kamarası. Üyeleri "lord" unvanını taşır.

<span class="mw-page-title-main">Avam Kamarası</span> Birleşik Krallık Parlamentosunun alt kanadı

Avam Kamarası, Birleşik Krallık'ta üyeleri beşer yıllık dönemler için seçimle işbaşına gelen milletvekillerinden oluşan alt meclistir. Kamaranın toplanma yeri, Birleşik Krallık'ın üst meclisi olan Lordlar Kamarası ile aynı yer olan Westminster Sarayı'dır. Bu meclisi oluşturan 650 üye, parlamento dağılana kadar, ülkedeki her seçim bölgesinden oy çokluğu sistemi ile seçilip, seçildikleri bölgeyi temsil ederler.

<span class="mw-page-title-main">Big Ben</span> Londradaki saat kulesi

Big Ben, Londra'da Westminster Sarayı'nın yanındaki ünlü saat kulesi. Dünyanın en büyük ikinci dört yüzlü saatidir. "Big Ben" aslında saat kulesinin çanının adıdır, ancak zamanla halk tarafından tüm yapıyı belirtmek için kullanılır olmuştur. 26 Haziran 2012 tarihinde kulenin ismi kraliçenin tahta çıkışının 60. yılı onuruna parlamentonun aldığı kararla "Elizabeth Kulesi" olarak değiştirilmiştir.

Milletvekili, parlamenter, mebus ya da saylav bir parlamentoda oy verenleri temsil eden kişidir. Birçok ülkede bulunan bikameral sistem gereği; parlamento üyelerine değişik isimler verilebilmektedir. Örneğin; senato bulunan sistemlerde seçilen kişi; senatör olarak tanımlanabilmektedir. Parlamenter bağımsız olabileceği gibi sıklıkla görüldüğü üzere bir siyasi partiye bağlı da olabilir. Ülkenin parlamento sistemine ve yürürlükteki mevzuatına göre seçme ve seçilme kuralları ile milletvekilinin görev ve sorumlulukları değişiklik gösterebilir.

Bakan, bir bakanlığın başında bulunan ve diğer bakanlarla birlikte politika kararlarını alıp uygulayan bir siyasetçidir. Bazı yargı bölgelerinde hükûmet başkanı da bir bakan olup "başbakan", "şansölye" veya başka bir unvanla tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Çift meclislilik</span>

Çift meclislilik, iki yasama organı ya da parlamento'nun bulunduğu yönetim şeklidir. Türkiye'de bu yönetim şekli iki askeri darbe arasındaki dönemde (1961-1980) Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olarak uygulanmıştır. Günümüzde ABD ve Birleşik Krallık çift meclisli ülkelere örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Westminster Sarayı</span> İngiltere Parlementosunun toplantı yeri

Westminster Sarayı ya da Parlamento Binası, Birleşik Krallık'ta, Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası'ndan oluşan İngiliz Parlamentosu'na ev sahipliği yapan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">İskoç Parlamentosu</span> İskoçya Yasama Organı

İskoç Parlamentosu İskoç halkını temsil eden, İskoçya'nın sınırlı, özerk tek meclisli yasama organıdır. Başkent Edinburgh'un Holyrood bölgesinde yer almaktadır. Genel kullanımda "Holyrood" olarak adlandırılan parlamento, 129 İskoçya Parlamentosu Üyesinden (İPÜ) oluşan demokratik bir organdır. Üyeler dört yıllık görev süresi için karışık nispi temsil sistemi ile seçilirler. Sonuç olarak, ulusal seçmenler tarafından çoğunluk sistemi ile seçilen 73 İPÜ, sekiz ek üye bölgesinden atanan 56 İPÜ'den oluşmaktadır. Son parlamento genel seçimleri 6 Mayıs 2021 tarihinde yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kanada Avam Kamarası</span> Kanada Parlamentosunun alt kanadı

Kanada Avam Kamarası, Genel Vali tarafından temsil edilen Kanada Monarşisi ve Senato ile birlikte Kanada Parlamentosuna bağlı alt meclistir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık Parlamentosu</span> Birleşik Krallıkın yasama organı

Birleşik Krallık Parlamentosu, Birleşik Krallık'ın en üst anayasal organıdır. Çift meclisli bir sistemi olan ülkede parlamento iki bölümden oluşur: Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası. Her iki meclis de Londra'da bulunan Westminster Sarayı'nda toplanır. Bu iki meclise, sınırlı şekilde kanun yapma yetkisi olan ve bu yüzden parlamentonun üçüncü bir parçası sayılabilecek olan monarşinin temsilcisi kral/kraliçeyi de eklemek mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık Parlamentosu kamaralarının her ikisine birden seslenen konuşmacılar</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, aynı anda Birleşik Krallık Parlamentosu kamaralarının her ikisine birden seslenen konuşmacılar listesidir. Avam Kamarası ile Lordlar Kamarası'nda 16. yüzyıldan bu yana İngiltere ve Britanya hükümdarları konuşma yapsalar da, farklı ülkelerden gelen bazı konuşmacılarda arada meclislerin ikisinde birden konuşmalar yaptı. Bunu yapan ilk lider, Mart 1939'da konuşma yapan Fransa cumhurbaşkanı Albert Lebrun idi. Listede, her meclis oturumun açılışı ile kapanışında yapılan konuşmalar hariç tutulmuştur.

Rump Parlamentosu, İngiliz İç Savaşı sırasında 6 Aralık 1648 günü gerçekleştirilen Pride Darbesi sonucu Uzun Parlamento'daki Oliver Cromwell karşıtı ve I. Charles'ın vatana ihanetten yargılanmasına karşı olan vekillerin tasfiye edilmesinden sonra ortaya çıkan parlamentodur.

Birleşik Krallık hükûmeti, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı'nın merkezi hükûmetidir.

Birleşik Krallık'ta siyaset, çok partili iki meclisli parlamenter demokrasiye sahip anayasal monarşi çerçevesinde yürütülmektedir. Kral veya kraliçe unvanına sahip olan hükümdar sembolik olarak devletin başı olup Başbakan ise hükûmetin ve Bakanlar Kurulunun başıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avam Kamarası başkanı (Birleşik Krallık)</span>

Avam Kamarası Başkanı, Birleşik Krallık Parlamentosu'nun alt meclisi olan Avam Kamarası'nın en yüksek otoritesidir.

Bu sayfa Lordlar Kamarası'nın yasal kararlarını listeler. 30 Eylül 2009'a kadar Lordlar Kamarası Birleşik Krallık'ın en yüksek temyiz mahkemesiydi. Davalar Lordlar Kamarası'nın kendisi tarafından değil, genellikle "Hukuk Lordları" olarak adlandırılan, yasal olarak donanımlı dokuz kişiden oluşan Yargı Komitesi tarafından belirlenirdi. 1 Ekim 2009 tarihinde işlevleri Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi'ne devredildi.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya başbakanı</span>

İskoçya başbakanı, İskoçya birinci bakanı veya İskoçya ilkbakanı İskoç hükûmetinin lideri ve İskoçya Büyük Mührü'nün koruyucusudur. Başbakan İskoç kabinesine başkanlık eder ve öncelikle İskoç hükûmeti politikasının formülasyonundan, geliştirilmesinden ve sunumundan sorumludur. Başbakanın ek işlevleri arasında İskoçya'yı yurtiçinde ve yurtdışında resmi bir şekilde tanıtmak ve temsil etmek yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Betty Boothroyd</span> İngiliz siyasetçi

Betty Boothroyd, Barones Boothroyd "OM", "PC", İngiliz eski dansçı, yazar ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Murray Elder, Baron Elder</span>

Thomas Murray Elder, Baron Elder ya da Murray Elder, İskoç ekonomist, siyasetçi, dağcı ve eğitimci.