İçeriğe atla

Birleşik Krallık-Özbekistan ilişkileri

Özbek-İngiliz ilişkileri, Özbekistan ve İngiltere arasında 1993 yılınan Kasım ayında imzalanan ticaret ve ekonomik işbirliği, sermaye yatırımlarının teşviki ve karşılıklı korunması ve çifte vergilendirmenin önlenmesine ilişkin anlaşmalara dayanmaktadır. Bu anlaşmalar Özbekistan Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un İngiltere'yi ziyareti sırasında imzalanmıştır.[1]

1996 yılında İngiltere, Özbekistan ile Avrupa Birliği arasındaki ticaret açısından Almanya'dan sonra ikinci sıradaydı. Özbekistan, İngiltere'ye pamuk lifi, değerli taşlar, demirli metaller, tungsten ve ürünlerini ihraç ederken, İngiltere'den mekanik ve elektrikli aletler, şekerlemeler, plastik ve plastik ürünler, mineral yakıtlar, ilaç, karton, mobilya, optik ve ev aletleri, tütün, süt ürünleri, kimyasal bileşikler, inorganik kimyasallar vb. ithal eder.

1992'de Özbekistan Cumhuriyeti, dünya pamuk ticaretinin normlarını ve kurallarını yöneten önemli bir sivil toplum kuruluşu olan Liverpool Cotton Union'a üye oldu. Özbekistan, bu birlik ile birlikte uluslararası pamuk sertifikasyon sisteminin ülkede uygulanması için çalışır.

Sonraki yıllarda iki ülkenin çeşitli düzeylerdeki heyetlerinin karşılıklı ziyaretleri sonucunda işbirliği gelişmeye başlamıştır. 14 Ekim 1994'te Londra Metal Piyasası Birliği, Özbekistan'daki Zarafshan Altın Madencilik Tesisi'ne, altın külçelerinin durumunu onaylayan ve markanın dünyadaki en yüksek kalitede altın külçesi üretimini yaptığını belirten bir sertifika verdi. Ekim 1996'da Birlik, yüksek kaliteli gümüş külçelerinin üretimi için bir maden ve metalurji tesisinin üyeliğini kayda almıştır.[2]

1996 yılı sonunda, Oxus Resources Corporation ile Surkhandarya bölgesinde Kandiz sahasında demir dışı metallerin aranması konusunda ön anlaşma imzalanmıştır. Anlaşmaya göre, bir İngiliz şirketi, bir yıl boyunca kendi pahasına demir dışı metallerin karmaşık madenciliğinin düzenlenmesi ve bölgenin incelenmesi için bir fizibilite çalışması hazırlayacak ve ardından yaklaşık 100-150 milyon dolar kazanacaktı. Proje kurşun, bakır ve gümüş üretmek için bir ortak girişim kurmaktı.

10 Temmuz 1997'de, bu İngiliz şirketi ile Navoi bölgesindeki Aristant ve Balpant sahalarının araştırılması ve tanımlanması ile Batı Özbekistan'da ortak jeolojik veri araştırması alanında işbirliği konusunda bir ön anlaşma imzalandı.[3]

Özbekistan Cumhuriyeti Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı, Meredith Jones ile gelişmiş pamuk seçimi, yetiştirme ve işleme yöntemlerine dayalı bir tarım şirketi kurmak için bir plan yapmıştır. Fergana'nın Yazavan bölgesinde 11 çiftliği birleştiren şirket, pamuk verimliliğini artırmaya, lif kalitesini iyileştirmeye ve toprak verimliliğini artırmaya yardımcı olması beklenmektedr.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Orta Asya ve Dış Güçler" (PDF). 25 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Британско-узбекистанские отношения". 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2021. 
  3. ^ "Подписано СПС между Узбекистаном и Великобританией". 28 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2021. 
  4. ^ "25-летие отношений между Узбекистаном и Великобританией отметили в Ташкенте". 28 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Devletler Topluluğu</span> bölgesel hükümetler arası organizasyon

Bağımsız Devletler Topluluğu, 8 Aralık 1991 tarihinde Rusya, Ukrayna ve Belarus arasında imzalanan anlaşma ile kurulmuş devletler topluluğudur. Anlaşma ile Sovyetler Birliği resmen yıkılmış oldu. 21 Aralık 1991 tarihinde de Estonya, Letonya, Litvanya, Ukrayna ve Gürcistan hariç tüm eski Sovyet Cumhuriyetleri bu anlaşmayı imzaladı.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Anlaşması (1963)</span> Türkiye ve bazı AB ülkeleriyle siyasi anlaşma

Ankara Anlaşması, 12 Eylül 1963 tarihinde Ankara'da, Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) arasında imzalanan ortaklık anlaşmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gümrük birliği</span>

Gümrük birliği anlaşmaya varmış ülkelerin kendi aralarında gümrükleri kaldırdığı ortak dış gümrük tarifesi uyguladığı serbest ticaret alanıdır. Ortak ülkeler ortak bir dış ticaret politikası oluştururlar ancak bazı ithalat kotaları uygulayabilirler.

<span class="mw-page-title-main">OSTİM</span> Ankara bulunan indüstriyel park

Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi veya kısa adı ile OSTİM, Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bulunan bir sanayi sitesi. OSTİM, Türkiye'nin en büyük küçük ve orta boy sanayi üretim alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tamiya</span> şirket

Tamiya Corporation, Japonya merkezli bir model kit üreticisidir. Şirket, 1946 yılında Yoshio Tamiya tarafından kurulmuş olup ağırlıklı olarak plastik model kitleri, uzaktan kumandalı arabalar, pilli ve güneş enerjili eğitim modelleri,gemi modelleri, akrilik ve emaye model boyaları ve çeşitli model araçları ve malzemeleri üretmektedir. Şirketin merkezi Shizuoka'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Birleşik Krallık ilişkileri</span> Azerbaycan Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık arası dış ilişkiler

Azerbaycan - İngiltere ilişkileri, Azerbaycan ile İngiltere arasındaki dış ilişkilerdir. Azerbaycan'da Büyük Britanya Büyükelçiliği 1992'de açıldı. Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Londra'da 1994'te açıldı. Her iki ülke de Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Singapur-Türkiye ilişkileri</span>

Singapur-Türkiye ilişkileri, Singapur ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Rusya ilişkileri</span>

Azerbaycan-Rusya ilişkileri Azerbaycan Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">İspanya-Ukrayna ilişkileri</span>

İspanya-Ukrayna ilişkileri, bu iki ülke arasındaki ikili ve diplomatik ilişkilerdir. Her iki ülke de 1991 yılında Ukrayna'nın SSCB'den bağımsızlığını kazanmasından bu yana diplomatik ilişkiler kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Özbekistan ilişkileri, Türkiye ile Özbekistan arasındaki dış ilişkilerdir. Özbekistan'ın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını takiben Türkiye, özellikle Özbekistan'da ekonomik projeler ve sosyal, kültürel ve diplomatik girişimler yürütme konusunda aktif olmuştur. 16 Aralık 1991'de Türkiye Özbekistan'ı tanıyan ilk ülke oldu ve Taşkent'te büyükelçilik açan ilk ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">Mısır-Yunanistan ilişkileri</span>

Mısır-Yunanistan ilişkileri, Mısır ve Yunanistan arasındaki ikili ilişkilerle ilgilidir. İki ülke arasındaki güçlü kültürel ve tarihi bağlar nedeniyle, Mısır ve Yunanistan bugün dostane ilişkiler içindedir. İki ülke arasındaki modern diplomatik ilişkiler, Yunanistan'ın 1830'da bağımsızlığını kazanmasından sonra kuruldu ve bugün samimi olarak kabul ediliyor. Her iki ülke de BM, IMF, AGİT ve Akdeniz için Birlik gibi çeşitli uluslararası kuruluşların üyesi ve ortağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Özbekistan ilişkileri</span>

Özbekistan–Belarus ilişkileri, Belarus ile Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 21 Ocak 1993'te kuruldu. Belarus'un Taşkent Büyükelçiliği Şubat 1994'te açıldı. Minsk'teki Özbek Büyükelçiliği ise Mart 2018'de açılmıştır. Her iki ülke de eski Sovyetler Birliği'nin birer parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Özbekistan ilişkileri</span> Devletler arası ilişkiler

Azerbaycan-Özbekistan ilişkileri, Azerbaycan Cumhuriyeti ile Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri tarif eder.

Gürcistan-Özbekistan ilişkileri - Gürcistan ve Özbekistan arasındaki ikili ilişkileri tanımlar.

Kazakistan-Tacikistan ilişkileri - Kazakistan ile Tacikistan arasında ikili diplomatik ilişkiler 7 Ocak 1993'te kuruldu. Her iki ülke de eskiden Sovyet cumhuriyetleriydi. Artık BM, CIS, CSTO ve SCO gibi bölgesel ve uluslararası kuruluşlarla etkileşim halindedirler.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan-Yunanistan ilişkileri</span>

Özbekistan-Yunanistan ilişkileri - Yunanistan ve Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler.

Kazakistan-Hindistan ilişkileri - Hindistan ve Kazakistan arasındaki ikili diplomatik ilişkiler 22 Şubat 1992'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Japonya ilişkileri</span>

Azerbaycan-Japonya ilişkileri, Azerbaycan ile Japonya arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">İngiltere-Yemen Dostluk ve Karşılıklı İş Birliği Antlaşması</span>

İngiltere-Yemen Dostluk ve Karşılıklı İş Birliği Antlaşması Yemen Mütevekkilî Krallığı ile Birleşik Krallık'ın Aden Protektorası için imzaladığı bir antlaşmadır. Antlaşma 11 Şubat 1934 imzalandı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Fransa ilişkileri</span>

Azerbaycan-Fransa ilişkileri, Azerbaycan Cumhuriyeti ile Fransa Cumhuriyeti arasında siyasi, sosyo-ekonomik, kültürel ve diğer alanlardaki ikili ilişkilerdir. Enerji (Total), çevre, ulaştırma, tarım, uzay endüstrisi, gaz sektörü, güvenlik, kültür, otel işletmeciliği (Accor), bankacılık, havacılık vb. ilişkilerdir.