
Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı veya yaygın adıyla Birleşik Krallık, Avrupa anakarasının kuzeybatı kıyılarında, Kuzeybatı Avrupa'da egemen bir ülkedir.

Büyük Britanya, İrlanda Adası'nın doğusunda yer alan, üzerinde İngiltere, Galler ve İskoçya'nın bulunduğu Birleşik Krallık'a bağlı ada. Büyük Britanya Adası, Britanya Adaları'nın en büyüğüdür.

İngiliz sterlini, Birleşik Krallık'ta kullanılan para birimidir. İngiltere ve Galler bölgesinde resmî olan tek bankası Bank of England'dır. Ayrıca İskoçya ve Kuzey İrlanda'da da yine Bank of England gibi Royal Bank of Scotland, Bank of Scotland ve Clydesdale Bank gibi sterlin banknotları basmaya yasalarca yetkili başka bankalar vardır.

İskoçya, Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri. İskoçya anakarası, Büyük Britanya adasının kuzeydeki üçte birlik kısmını kaplar. Güneydoğusunda İngiltere ile 154 km uzunluğunda bir sınırı vardır. Kuzeyi ve batısı Atlas Okyanusu ile, kuzeydoğusu Kuzey Denizi ile ve güneyi İrlanda Denizi ile çevrilidir.
İskoçlar, İskoçya'da yaşayan halkın adıdır.

İngilizler, İngilizce dilini konuşan ve ortak tarih ve kültürü paylaşan bir topluluk olarak İngiltere'de ortaya çıkmış etnik grup ve millettir. Tarih boyunca İngiltere'de ikamet etmiş olan farklı grupların karışımıyla yeni bir kimlik oluşturmuşlardır; Anglo-Saksonlar, Vikingler, Bretonlar ve Normanlar İngiliz kimliğini oluşturan etnik gruplardır.

Birleşik Krallık bayrağı veya Birliğin Bayrağı Birleşik Krallık devletinin resmî bayrağı.

1707 Birlik Yasaları, İngiltere Parlamentosu'nda kabul edilen 1706 İskoçya ile Birlik Yasası ile İskoçya Parlamentosu'nda kabul edilen 1707 İngiltere ile Birlik Yasası olmak üzere iki farklı yasadır. Aynı hükümdara bağlı olmalarına karşın farklı devletler olan ve farklı yasama organlarına sahip İngiltere Krallığı ile İskoçya Krallığı'nın birleşmesi amacıyla 22 Temmuz 1706'da imzalanan Birlik Antlaşması, bu yasalarla yürürlüğe girmiştir.

Birleşik Krallık'ın resmî arması İngiliz, İskoç, Galler ve İrlanda armalarından oluşmuştur. Britanya tarihinde her soylunun kendine ait bir arması vardır. Hepsi bir birine benzerdir. Arma en üstünde taç vardır. Taç monarşiyi simgeler. Ortadaki kalkanda ise Büyük Britanya, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda, Birleşik Krallığı oluşturan etnik grupların kendine özgü armaları vardır.

Birleşik Krallık iklimi, orta-enlem okyanus ikliminin özelliklerini taşımaktadır. İklim sınıflandırılması için bilimsel coğrafyacılar tarafından kullanılan terime göre Birleşik Krallık iklimi Koppen iklim sınıflandırması ıskalası üzerinde Cfb olarak (yani Ç grubu "Astropikal iklim bölgesin"de "ılıman okyanusal iklim" olarak sınıflandırılır. Bu sınıf iklimde yazlar sıcak; kışlar soğukça ve tüm yıl içinde devamlı yağış olan bir iklim tipidir. Ülkenin iklimine tesir eden amilller şunlardır:
- Ülke kuzey enlemlerde bulunması;
- Ülkenin deniz içinde bir ada olup Atlas Okyanusu'nun batıda olması;
- Kuzey Atlas Okyanusu'nda sıcak su akıntısı olan Gulf Stream Britanya adasının kuzey kıyılarına gelmesi dolayısıyla okyanus suyunun sıcak olması.

ITV Bağımsız Televizyon İdaresi bünyesinde BBC ile rekabet oluşturmak için kurulmuş, Britanya ticari televizyonlarının kamu hizmeti ağı. 1955'te yayına başlayan ITV, Birleşik Krallık'taki en eski ticari televizyon ağıdır. 1990 Broadcasting Act ile birlikte Channel 3 ismini almıştır; buradaki 3 rakamı özel bir anlam ifade etmeyip, sadece BBC One, BBC Two ve Channel 4 gibi emsallerinden ayırt edici bir unsur olmuştur.

Eski Büyük Britanya Krallığı, bazen 'Büyük Britanya Birleşik Krallığı' da denir, 1707-1801 yılları arasında Kuzeybatı Avrupa'da egemen olan bir devlet. 1 Mayıs 1707'de İskoçya Krallığı ve İngiltere Krallığı'nın siyasi birleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır. 1706 Birlik Antlaşması ile tüm Büyük Britanya adasını kapsayacak ve İrlanda'yı dışarıda bırakacak bir birleşik krallık oluşturulması kararına varılmıştır. Westminster Sarayı'na bağlı bir meclis ve hükûmet yeni krallığı yönetecekti. Eski krallıklar zaten İskoç Kralı I. James'in 1603'te I. Elizabeth'in ölümü üzerine İngiltere Kralı olmasından beri aynı hükümdar tarafından yönetiliyordu.

İskoç Parlamentosu İskoç halkını temsil eden, İskoçya'nın sınırlı, özerk tek meclisli yasama organıdır. Başkent Edinburgh'un Holyrood bölgesinde yer almaktadır. Genel kullanımda "Holyrood" olarak adlandırılan parlamento, 129 İskoçya Parlamentosu Üyesinden (İPÜ) oluşan demokratik bir organdır. Üyeler dört yıllık görev süresi için karışık nispi temsil sistemi ile seçilirler. Sonuç olarak, ulusal seçmenler tarafından çoğunluk sistemi ile seçilen 73 İPÜ, sekiz ek üye bölgesinden atanan 56 İPÜ'den oluşmaktadır. Son parlamento genel seçimleri 6 Mayıs 2021 tarihinde yapılmıştır.

İrlanda'da birlikçilik, İrlanda ve Büyük Britanya adaları arasında bir çeşit siyasi birliğin devamından yana bir ideoloji anlamına gelir. Kuzey İrlanda bağlamında veya esasında tarihsel ve spesifik olarak Ulster bağlamında Ulster birlikçiliği olarak da adlandırılır. Serbest İrlanda Devleti'nin bir dominyon olarak Birleşik Krallık'tan ayrılması ve bağımsız bir devlet olarak ortaya çıkmasından sonra İrlanda'da birlikçilik, öncelikle Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık içinde yerini korumaya ve muhafaza etmeye odaklanmıştır.

2014 İskoçya bağımsızlık referandumu, 18 Eylül 2014'te İskoçya'da yapılan ve Birleşik Krallık'tan bağımsızlığın oylandığı bir referandum. İskoç hükûmeti ile Birleşik Krallık hükûmeti arasındaki anlaşmanın ardından referandum için gerekli düzenlemeleri öngören İskoç Bağımsızlığı Referandum Tasarısı 21 Mart 2013'te ortaya kondu ve 14 Kasım 2013'te İskoçya Parlamentosu'ndan geçerek 17 Aralık 2013'te Kraliyet Onayı aldı. Birleşik Krallık Seçim Komisyonu'nun önerisi doğrultusunda referandumda seçmenlere "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltildi.

Edinburgh Antlaşması arasındaki anlaşmadır. İskoç Hükûmeti ve Birleşik Krallık Hükûmeti 15 Ekim 2012 tarihinde Edinburgh Antlaşmasını imzalamıştır.
- Her iki hükûmet referandum gerektiğini kabul etti
- İskoç Parlamentosu tarafından yasalaştı

Birleşik Krallık (BK) dört ülkeden oluşur: Galler, İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda.

İskoç Ulusal Partisi (SNP), Birleşik Krallık'ta İskoç milliyetçisi, sosyal demokrat siyasi parti. SNP 1934 yılında kuruldu ve 1967 seçiminden beri Birleşik Krallık Parlamentosu'nda sürekli olarak temsil edildi.
Birleşik Krallık'ta bilgi edinme özgürlüğü mevzuatı, sırasıyla Birleşik Krallık ve İskoçya Parlamentoları tarafından kontrol edilmektedir ve her ikisi de 1 Ocak 2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası 2000
- Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası (İskoçya) 2000
Rothesay Dükü, Birleşik Krallık tahtının varisine ait olan bir unvandır. Şu anda Galler Prensi William’a aittir. William'ın eşi Galler Prensesi Catherine, şu anki Rothesay Düşesidir. Rothesay Dükü, 1707'den önce İskoçya Krallığı'nın, 1707'den 1800'e kadar Büyük Britanya Krallığı'nın ve günümüzde ise Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı'nın tahtının varisinin unvanıdır. Birleşik Krallık'ın geri kalanında ve denizaşırı ülkelerde Cornwall Dükü ve Galler Prensi unvanları kullanılırken Rothesay Dükü unvanı ise İskoçya'da iken veliaht tarafından kullanılması zorunlu olan bir unvandır. Rothesay Dükü ayrıca Carrick Kontu, Renfrew Baronu, Adalar Lordu ve İskoçya Prensi ve Büyük Vekilharcı gibi diğer İskoç unvanlarına da sahiptir. Unvan adını Bute Adası'ndaki Rothesay'den bölgesinden alır ancak Cornwall Dükalığı'nın aksine herhangi bir tüzel kişilik veya toprak mülkiyeti ile ilişkili değildir.