İçeriğe atla

Birleşik Fon Bankası

Birleşik Fon Bankası
ÖncülÇaybank, Derbank, Bayındırbank
Kuruluş1958
Çalışan sayısı220
Web sitesifonbank.com.tr

Birleşik Fon Bankası, 1958 yılında Çaybank adı ile çay üreticilerine destek olmak amacıyla %49'u devlete geri kalan %51'i çay üreticilerine ait olmak üzere Rize'de kurulan banka.

Tarihçe

Banka 1958 yılında kurulmasının ardından özelleştirme kapsamında 1992 yılında tüm hisseleriyle özelleştirilmiş ve merkezi birimleri İstanbul'a taşınmıştır. Bankanın ismi Derbank olarak değiştirilmiştir.

Banka 1997 yılında Bayındır Grubu bünyesine katılmış ve 1998 yılı itibarıyla Bayındırbank olarak hizmet vermeye başlamıştır.

2001 tarihinde banka Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF)'ye devredilmiştir. TMSF'ye devir işleminin ardından 23.01.2002 tarihinde alınan kararlar neticesinde;[1]

  • 01.02.2002 tarihinden itibaren yeni mevduat kabul edilmeme ve var olan vadeli mevduatların yenilenmemesi;
  • Banka personelinin tüm yasal haklarının ödenerek iş akdinin fesh edilmesi;
  • Bankanın bünyesindeki tüm varlıklarının ve yükümlülüklerinin tasfiye işlemlerine karar verilmiştir.

TMSF tarafından el konularak fona devredilen bankalar Birleşik Fon Bankası bünyesinde birleştirilmiştir.[2]

  • EGSBANK A.Ş. - 18.01.2002
  • ETİBANK A.Ş. - 05.04.2002
  • İKTİSAT BANKASI T.A.Ş. - 05.04.2002
  • KENTBANK A.Ş. - 05.04.2002
  • TOPRAKBANK A.Ş. - 30.09.2002

Bu bankaların yanında; Demirbank, Sümerbank, Tarişbank, Bank Express, Türk Ticaret Bankası kısmi olarak devredilmiştir. Bu bankaların tasfiye süreci devam ederken var olan kredi ve mevduatları da takip edilmektedir.

Kaynakça

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Banka</span> finansal etkinlikte bulunan kurum

Banka, faizle para alınıp verilebilen, kredi, iskonto, kambiyo işlemleri yapan, kasalarında para, değerli belge, eşya saklayan ve bunun dışındaki diğer ticari, finansal ve ekonomik etkinliklerde bulunan kuruluşlara denir. En yaygın üçüncül sektörlerden biridir. Banka sözcüğü İtalyanca banca sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Para bozma gişesi, para bozma yeri anlamına gelir. Kredilendirme faaliyetleri doğrudan banka tarafından veya sermaye piyasaları aracılığıyla dolaylı olarak da yapılabilir. Bankalar genellikle uluslararası bir dizi sermaye standardı olan Basel Anlaşmalarına dayanan asgari sermaye gereksinimine tabidir. Bankalar bir ülkenin finansal sistem ve ekonomisinde önemli bir rol oynadıklarından, yargı alanlarının çoğu bankalar üzerinde yüksek derecede düzenleme uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çukurova Holding</span> Çok sektörlü Türk firmalar grubu

Çukurova Holding, 1923 yılında Mehmet Kemal Karamehmet tarafından Tarsus'ta kurulan Türkiye'nin en büyük şirketler topluluğundan biridir. Çukurova Holding, Telia ve Alfa Telecom ile birlikte Turkcell'in ana hissedarlarındandı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İmar Bankası</span>

Türkiye İmar Bankası Türk Anonim Şirketi, Uzan ailesi üyelerinin Türkiye'de 1988-2003 yılları arasında etkinlikte bulunmuş bankası.

<span class="mw-page-title-main">VakıfBank</span> Kamusal sermayeli Türk bankası

Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı ya da kısaca VakıfBank, 1954 yılında kurulmuş, Türkiye Bankalar Birliği'nin 2024 yılı Haziran ayı raporuna göre Türkiye'nin aktif büyüklük açısından en büyük 2. bankasıdır. Genel müdürü Abdi Serdar Üstünsalih'tir.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), tasarruf sahiplerinin haklarını yolsuzluk ve usulsüzlüklerden korumak amacıyla kurulmuş devlet kurumudur.

Akbank, Ocak 1948'de Adana'da Hacı Ömer Sabancı'nın da aralarında bulunduğu bir grup iş insanı tarafından bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak amacıyla kurulmuş özel banka. Yaklaşık 94 milyar dolar seviyesindeki aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük bankalarından biri haline gelmiştir. Akbank 2017 yılında Brand Finance tarafından hazırlanan “Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası” araştırmasında üst üste 6. Kez ‘Türkiye’nin En Değerli Banka Markası’ olmuştur. Akbank bu marka değeri ile dünya genelinde 500 bankanın bulunduğu listede 94. sırada yer almıştır. Akbank ayrıca, 2015 yılında Brand Finance'in yaptığı “Dünyanın En Değerli 500 Markası” araştırmasında “Türkiye’nin En Değerli Markası” olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pamukbank</span>

Pamukbank T.A.Ş., Çukurova Bölgesi'ndeki pamuk üreticilerine kaynak sağlamak amacıyla kurulmuş ve 2004 yılında kapanmış banka.

Türkiye Tütüncüler Bankası A.Ş. adıyla 17 Eylül 1924 tarihinde Akhisar ve civarında 250 ortak tarafından kuruldu. Genel müdürlüğü 1955'te İzmir'e taşındı.

Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş., 25 Şubat 2019 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan faaliyet izniyle Katılım bankası olarak yeniden kurulmuş kamu bankası. önceli olan Türkiye Emlak Bankası A.Ş. ise 8 Ocak 1988'de Anadolu Bankası ve Türkiye Emlak Kredi Bankası'nın birleşmesi ile kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türk Ticaret Bankası</span> Türkiyede kurulan ilk özel banka

Türk Ticaret Bankası A.Ş.,, Türkiye'de özel sektör tarafından kurulan ilk bankadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki bankalar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de faaliyet gösteren 62 banka bulunmaktadır. Bunlar; 33 mevduat bankası (3 adet devlet mevduat bankası, 30 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankaları, 1 adet TMSF'ye ait banka, 19 kalkınma ve yatırım bankası ve 9 katılım bankası şeklindedir.

Bayındırbank, Türkiye'de faaliyet gösteren eski bir banka. 1958'de Çaybank adıyla kuruldu ve 1988'de bankacılık yapma yetkisi kaldırılıp 1992'de kurulan Derbank ile birleşti. Daha sonra 1997 yılında Bayındır Holding bünyesine katıldı ve adı Bayındırbank olarak değiştirildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) 19 Temmuz 2001 tarihinde aldığı karar ile Bayındırbank'ın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi TMSF'ye devredildi. TMSF'nin 7 Aralık 2005 tarihinde aldığı kararla Birleşik Fon Bankası olarak değiştirilmesiyle Bayındırbank'ın varlığı sona erdi.

İnterbank, 1888 yılında Selanik Bankası adıyla kurulmuş ve birçok kez el değiştirdikten sonra 2001 yılında feshedilmiş bir banka.

EGS Bank, Temmuz 1995 tarihinde İzmir'de yöresel bir banka olarak Ege Giyim Sanayicileri Yatırım Bank A.Ş. adıyla EGS Holding tarafından kurmuştur. 1 Aralık 1996 tarihinden Ege Giyim Sanayicileri Yatırım Bank A.Ş. adını almıştır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) 9 Temmuz 2001 tarihinde aldığı kararı ile EGS Bank'ın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi TMSF'ye devredilmiştir. 26 Aralık 2001 tarihli TMSF kararıyla, Bankanın tüm aktif ve pasifleriyle Bayındırbank çatısı altında birleştirilmesine ve bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin 18 Ocak 2002 tarihi itibarıyla kaldırılmasına karar verilmiştir.

Kentbank, 22 Eylül 1991 tarihinde Türkiye Konut Endüstri ve Ticaret Bankası A.Ş. adıyla Süzer Holding tarafından kurulmuştur. 6 Nisan 1994 tarihinden Kentbank adını almıştır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) 9 Temmuz 2001 tarihinde aldığı kararı ile Kentbank'ın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi TMSF'ye devredilmiştir. Kentbank, Etibank, EGS Bank, İktisat Bankası ve Toprakbank ile birlikte Bayındırbank bünyesi altında birleştirildikten sonra, tamamı TMSF'ye ait olan Bayındırbank hisseleri, 4 Nisan 2001 tarihinden kararı ile verilen izin çerçevesinde Banka Bayındırbank ile birleştirilmiştir.

Yurtbank 7 Eylül 1993 tarihinde Fransa'da yabancı bir banka olarak Eurocredit Türk Fransız Ticaret Bankası A.Ş. adıyla kurulmuştur. Daha sonra Balkaner Holding'in satın almasıyla 6 Ekim 1994 tarihinde Yurt Ticaret ve Kredi Bankası adını almıştır. Yurtbank İhlas Holding'e hisselerinin ardından ortak olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Bank</span>

Ulusal Bank, 1985 tarihinde yabancı bir banka olarak Saudi American Bank adıyla kurulmuştur. Daha sonra Cıngıllı Holding'in satın almasıyla oluşan 6 Şubat 1997 tarihinde Ulusal Bank T.A.Ş. adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Koçbank</span>

Koçbank, Türkiye'de faaliyet göstermiş eski bir banka.

Tarişbank ya da kurulduğu zamanki adıyla Milli Aydın Bankası, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Aydın'da kurulmuş bir bankadır. Aydın ve çevresindeki incir üreticilerini desteklemek amacıyla kurulmuştur. Osmanlı'nın Osmanlı Bankası ve Ziraat Bankası'ndan sonra kurulan üçüncü bankasıdır.

Diler Yatırım Bankası 16 Aralık 1998 yılında yatırım bankacılığı hizmetleri vermek üzere kurulmuştur. Diler Yatırım Bankası'nın sahibi Diler Şirketler Grubu'dur. Banka İstanbul'da bulunan tek şubesiyle hizmet vermektedir. Banka yatırım bankacılığı başta olmak üzere; mevduat ve katılım fonu kabul etme, kredi kullandırma, ticari finansman, kurumsal bankacılık, fon yönetimi işlemleri ve finansal kiralama gibi işlemler yapmaktadır.