İçeriğe atla

Birleşmiş Milletler seyahat belgesi

Birleşmiş Milletler seyahat belgesi
Mavi renkli seyahat belgesi
Veren kuruluşBirleşmiş Milletler
Uluslararası Çalışma Örgütü
Belge türüSeyahat belgesi
AmaçAyırt Etme
Uygunluk şartlarıBirleşmiş Milletler Yetkilileri
Birleşmiş Milletler Özel Ajansları
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Yetkilileri

Birleşmiş Milletler seyahat belgesi (İngilizce: United Nations laissez-passer), Birleşmiş Milletler tarafından sağlanan BM yetkilileri ve görevlilerine tahsis edilen diplomatik seyahat belgesidir.

Belge iki ayrıca türe ayrılmıştır. Mavi kapaklı Birleşmiş Milletler seyahat belgesi ve Kırmızı kapaklı Birleşmiş Milletler seyahat belgesidir. Mavi belge normal düzey yetkililere verilirken Kırmızı belge Üst düzey yetkililere verilmektedir.[1]

Türkiye'de geçerliliği

Birleşmiş Milletler seyahat belgesi Türkiye Cumhuriyetinde 2014 tarihinden sonra bakanlar kurulu kararı ile kullanımına izin verildi.[2] Belge ülkede son 180 gün içinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizesiz ülke içi seyahat imkanı sunmaktadır. Mavi renkli belgeye sahip olan BM Yetkilileri görevlerini Dışişleri Bakanlığına belirtmeleri halinde seyahat belgesinin haklarından yararlanabilmektedir.[3]

E-BMSB (e-UNLP)

e-UNLP veya e-BMSB (Elektronik Birleşmiş Milletler seyahat belgesi) belgesi 3 Eylül 2012 tarihinden itibaren geçerli olan ve fiziki belgelerin yerine kullanıma koyulan uluslararası standartlara tamamen uyumlu biyo-çip teknolojisine sahip elektronik belgedir. Cenevre'deki BM Ofisi tarafından alınan karar ile kullanıma koyulan statü 2012 tarihinden itibaren yapılan bütün Birleşmiş Milletler seyahat belgesi başvurularında tahsis edilmiştir.

Ayrıca Bakınız

  • Avrupa Birliği seyahat belgesi
  • Interpol Seyahat Belgesi

Kaynakça

  1. ^ "JIU_NOTE_2005_2_English.pdf" (PDF). 27 Ekim 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ "BM seyahat belgesi hamillerine vize muafiyeti". TRT Haber. 16 Mayıs 2014. 16 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2023. 
  3. ^ "mfa.gov.tr/vize-genel-bilgileri.tr.mfa". 7 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span> diğer devletlerin yetkilileri tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan giriş kısıtlamaları

Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları, diğer devletlerin yetkilileri tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan idari giriş kısıtlamalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fas pasaportu</span>

Fas vatandaşları her 5 senede bir pasaportlarını yenilemelidirler. Fas pasaportları üç tipe ayrılır:

  1. Normal pasaport: Bu, Fas vatandaşlarına normal seyahat amaçları için verilen en yaygın Fas pasaport tipidir.
  2. Diplomatik pasaport: Bu pasaport türü, Fas diplomatları ve aileleri için resmi seyahat amaçları için verilir.
  3. Özel pasaport: Bu pasaport türü, Fas hükûmet yetkilileri ve aileleri için resmi seyahat amaçları için verilir.
<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri pasaportu</span> Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarına uluslararası seyahatler için verilen resmî belge

Amerika Birleşik Devletleri pasaportu, Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarına seyahat etmek için verilen bir kitapçıktır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span>

Bu sayfada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları listelenmiştir. Kuzey Kıbrıs pasaportu sadece 7 ülkede geçerli olmakta olup, vize uygulamayan tek ülke Türkiye'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt pasaportu</span>

Kuveyt pasaportu Kuveyt hükûmetinin vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verdiği belgedir. Kuveyt vatandaşlarının GCC üye devletlerine girebilmeleri için vize almalarına gerek yoktur. Kuveyt vatandaşları bu ülkelerde işe girmek hakkına da sahiptir. Benzer şekilde diğer Körfez ülkeleri vatandaşlarınında Kuveyt'e girmesi için vize almasına gerek yoktur. Kuveyt vatandaşları, Arap Birliği'nin birçok üye devletlerine vizesiz girebilmektedir. Ayrıca Kuveyt vatandaşları Yeni Zelanda'ya vizesiz girebilir ve 3 ay kalabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Rus pasaportu</span>

Rus pasaportu, Rusya vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen bir kitapçıktır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna pasaportu</span>

Ukrayna pasaportu, Ukrayna vatandaşlığının ana kanıtı olarak Ukrayna vatandaşlarına verilen bir belgedir. Genellikle Ukrayna hükûmeti tarafından yerli pasaport ve uluslararası pasaport olarak verilen pasaport iki türü vardır. Yerli pasaport Ukrayna içinde Ukrayna vatandaşlarının bir birincil kimlik belgesi olarak kullanılır. Uluslararası bir pasaport uluslararası seyahat için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni pasaportu</span>

Ermeni Pasaportu, Ermenistan dışına seyahat için Ermeni vatandaşlarına verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya pasaportu</span>

Brezilya pasaportu, Brezilya Federal Polisi aracılığıyla Brezilya hükûmeti tarafından çıkarılan seyahat için resmi bir seyahat belgesidir. Brezilya pasaportu verildiği tarihten itibaren beş yıl süreyle geçerlidir. Diğer MERCOSUR ülkelerine yapılan sehayatlerde pasaport gerekmez. Vatandaşlara bu ülkeler için federal hükûmet tarafından verilen kimlik kartları kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya pasaportu</span>

Litvanya pasaportu Litvanya vatandaşlarına verilen resmi bir belgedir. Vatandaşlar kendilerini tanımlamak için Litvanya dışında seyahati kolaylaştırmaktadır. Son zamanlarda ulusal Litvanya kimlik kartı tanıtıldı. Bu kimlik kartı ile Avrupa Birliği ve AB üyesi olmayan Türkiye ve İsviçre gibi diğer Avrupa ülkeleri içinde sadece seyahat amaçlı olarak pasaport yerine kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Polonya pasaportu</span>

Polonya pasaportu Polonya dışına seyahat için Polonya vatandaşlarına verilir. Avrupa Birliği içinde vizesiz seyahatin yanı sıra Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre, Vatikan, Monako, San Marino, Andorra, Hırvatistan ve Avrupa'da İngiltere'ye bağımlı olan bölgelerinede Polonya vatandaşları kendi ulusal kimlik kartlarını kullanarak seyahat edebirler. Polonya pasaportları 10 yıllık süre için verilir.

Kanada pasaportu Yabancı ülkelere seyahat için Kanada vatandaşlarına verilen belgedir. Gerekirse yurt dışında Kanada konsolosluk görevlilerinin yardımı ile güvence sürecini kolaylaştırmak, uluslararası seyahat amacıyla Kanada vatandaşlarına ve Yurtdışında pasaport sahibinin korunmasını talep edilebilir. Bir Kanada pasaportu, Kanada içinde Kanada vatandaşlığınnın birincil kanıtı değildir ve bu nedenle bir vatandaşlık belgesi, bir sürücü belgesi veya kimlik kartı almak amacıyla kullanılamaz.

<span class="mw-page-title-main">Somali pasaportu</span>

Somali pasaportu Somali vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen belgedir. Somali Biyometrik pasaportu Somali Geçici Federal Hükümeti (TFG) tarafından 2007 yılından bu yana yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Brunei pasaportu</span>

Brunei pasaportu, Brunei vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan pasaportu</span> Moğolistan vatandaşları Dünyada seyahat özgürlüğü açısından 84. sırada yer almaktadır

Moğol pasaportu, Moğolistan ya da Moğollar tarafından seyahat ve diğer faaliyetleri kolaylaştıran bir belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Sri Lanka pasaportu</span>

Sri Lanka pasaportu Sri Lanka vatandaşlarına uluslararası seyahat amaçlı verilir. Göç ve Göç Dairesi Başkanlığı Sri Lanka pasaportunun verilmesinden sorumludur.

Fiji pasaportu Göçmenlik Dairesi Pasaport Bölümü tarafından Fiji vatandaşlarına verilir.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan pasaportu</span>

Tayvan pasaportu veya Çin Cumhuriyeti pasaportu Çin'in belli deniz aşırı Bölgesi ev kaydı ile Çin Cumhuriyeti (Tayvan) vatandaşlarına verilen ulusal seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Timor pasaportu</span>

Doğu Timor pasaportu, Doğu Timor vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Ülke resmen BM kontrolünde bağımsız oluncaya kadar ülke vatandaşları 2002 yılına kadar diğer ülkeleri ziyaret etmeleri için BM seyahat belgesini kullanmak zorunda kalmışlardır.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Sırbistan ziyaretçileri Sırp diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar.