
Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ; eğitim, sanat, bilim ve kültür alanlarında uluslararası iş birliği yoluyla dünya barışını ve güvenliğini koruma amacını güden bir Birleşmiş Milletler kurumudur.

Hasan Tahsin Yazıcı,, Türk asker ve siyasetçi.

Model Birleşmiş Milletler, eğitim kurumlarının öğrenci delegeler çıkararak belli ülkeleri ve Birleşmiş Milletler kurumlarını temsil ettikleri eğitsel bir simulasyondur. MUN, eleştirel düşünme, takım çalışması ve liderlik yeteneklerine ek olarak katılımcıların araştırma, konuşma, tartışma ve yazma becerilerini kullanmalarını ister ve geliştirir. Programda, öğrencilerin ilgisini çekmek ve onların güncel dünya meseleleri hakkında daha derin bir anlayış geliştirmelerine izin vermek amaçlanmıştır. Genelde konferans, panel, çalıştay veya forum usulüyle yürütülen toplantıları içerir. Birleşmiş Milletler'in kendisi tarafından tanınan en büyük Model Birleşmiş Milletler organizasyonu Lahey Uluslararası Model Birleşmiş Milletler'dir.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 82 sayılı kararı 25 Haziran 1950 tarihinde kabul edilmiş ve Güney Kore'ye Kuzey Kore tarafından düzenlenen saldırıyı kınamıştır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 293 sayılı kararıyla kurulan Kore Cumhuriyeti yönetiminin bölgede tek söz sahibi olduğunu anımsatan karar metni, adı geçen saldırının barışı sekteye uğrattığını vurgulamış ve tutsakların ivedilikle salıverilmesini istemiştir.

Birleşmiş Milletler Genel Merkezi, New York şehrinde Birleşmiş Milletler'e ait bir kompleks. 1952'de kompleks inşasının bitmesinden beri Birleşmiş Milletler'in resmî karargâhı olarak fonksiyon göstermiştir. Manhattan'ın Turtle Bay mahallesinde, East River'a bakan bir alanda bulunur. Batısında First Avenue, güneyinde East 42nd Street, kuzeyinde East 48th Street ve doğusunda East River tarafından çevrelenir. "Turtle Bay" BM Genel Merkezi'ni ya da BM'nin tümünü tanımlamak için bir ad aktarması olarak kullanılır.

Birleşmiş Milletler San Francisco Konferansı, 25 Nisan 1945 tarihinde Birleşmiş Milletler'in kurulmasıyla sonuçlanan konferanstır.

Kore Tarafsız Bölgesi, Kuzey Kore ile Güney Kore sınırında yer alan ve Kore Yarımadası'nı ikiye bölen 250 km uzunlukta ve 4 km genişlikte sınır bölgesidir. Bölge Kore Savaşı'nın ardından 1953 yılında Kuzey Kore, Çin ve Birleşmiş Milletler arasında bir anlaşma ile kurulmuştur. Kore Tarafsız Bölgesi Dünya'nın en sıkı korunan sınırlarından biri olup geçiş yalnızca özel bir izinle belli sınır istasyonları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonu Birleşmiş Milletler'in Kosova'daki geçici misyonudur. Misyonun amacı, Kosova vatandaşlarının barışçıl ve normal yaşam şartlarında yaşaması ve Balkanlar'ın batısında bölgesel istikrarın geliştirmesine yardımcı olmaktır.

Panmunjom Ateşkes Antlaşması, 27 Temmuz 1953 tarihinde Birleşmiş Milletler ile Kuzey Kore ve Çin arasında yapılan ve Kore Savaşı'nı sona erdiren ateşkes antlaşmasıdır. Antlaşma Birleşmiş Milletler Komutanlığı'nı temsilen Amerika Birleşik Devletleri Ordusu Korgenerali William Harrison, Jr. ile Kore Halk Ordusu'nu temsilen General Nam Il tarafından imzalanmıştır. Antlaşma "son barışçıl bir çözüm sağlanıncaya kadar, Kore'deki düşmanlıkların ve silahlı eylemlerinin durdurulmasını sağlamak" amacıyla yapılmış olup henüz nihai barışçı bir çözüm gerçekleşmemiştir. Bu ateşkes ile birlikte 38. kuzey enleminde iki ülke arasında fiili sınır olan Kore Tarafsız Bölgesi kuruldu ve savaş esirleri ülkelerine geri gönderildiler.

Birleşmiş Milletler Bölgesel Grupları, Birleşmiş Milletler'e üye devletlerin jeopolitik sınıflandırmasıdır. İlk yıllarda BM üye ülkeleri gayriresmî olarak 5 coğrafi bölgeye ayrıldı. Genel Kurul komiteleri için görev dağılımını paylaşmanın bir yolu olarak başlayan bu gayriresmî sınıflandırma, çok daha geniş roller üstlenmiştir. Birçok BM organı coğrafi temsil temelinde özgülenmiştir. Genel Sekreterlik ve Genel Kurul Başkanlığı da dahil olmak üzere üst düzey liderlik pozisyonları bölge grupları arasından dönüşümlü olarak seçilir. Gruplar ayrıca somut politikayı eşgüdümler ve müzakereler ve oylama için ortak cepheler oluştururlar.

Birleşmiş Milletler Günü, 24 Ekim 1945 gününün Birleşmiş Milletler'in resmi olarak başlangıç olarak kabul ettiği anma ve kutlama günüdür.

Çin-Kuzey Kore ilişkileri, Kuzey Kore'nin nükleer programı nedeniyle son yıllarda bazen gergin olmasına rağmen genel olarak dostane olmuştur. Yakın bir ilişkileri vardır ve Çin genellikle Kuzey Kore'nin en yakın müttefiki olarak kabul edilir. Çin ve Kuzey Kore'nin karşılıklı yardım ve işbirliği anlaşması vardır, bu şu anda her iki ülkenin herhangi bir ulusla sahip olduğu tek savunma anlaşmasıdır. Çin'in Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bir büyükelçiliği ve Chongjin'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Çin'deki Kuzey Kore büyükelçiliği Pekin'in Chaoyang Bölgesi'nde, bir başkonsolosluk ise Şenyang'da bulunuyor.
Birleşmiş Milletler (BM), II. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye dahil olmak üzere 51 ülke ile birlikte kurulmuştur. Türkiye örgütün kurucu üyesi olmasının yanı sıra örgütteki en aktif üyelerden birisidir.

Baengnyeongdo, Güney Kore'nin kuzeybatısında bulunan bir adadır. Ada, Sarı Deniz'de Kuzey Sınır Hattı yakınında yer almaktadır. Ada, idari olarak Incheon kentine bağlı Ongjin ilçesinde yer almaktadır.

"Dört Polis", ABD Başkanı Franklin Roosevelt'in dünya barışının garantörü olarak Büyük Dörtlü ile kurduğu savaş sonrası bir konseydi. Üyeleri 2. Dünya Savaşı sırasında Dört Güç olarak adlandırıldı ve 2. Dünya Savaşı'nın dört büyük müttefikini oluşturdular: Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve Çin. Roosevelt, 1942'den itibaren "Dört Polis" terimini defalarca kullandı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun ES-11/1 sayılı kararı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 2 Mart 2022'de kabul edilen on birinci acil özel oturumunun kararıdır. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin kınandığı belirtmekte ve Rus kuvvetlerinin tamamen geri çekilmesini, Rusya'nın tek taraflı bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerini tanıma kararını geri almasını talep etmektedir. 2 Mart 2022 tarihli Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Kararının onuncu paragrafı, Belarus'un Ukrayna'ya karşı yasadışı güç kullanımına karıştığını doğrulamaktadır.

Ortak Güvenlik Alanı, Kore Tarafsız Bölgesi'nin (DMZ) Kuzey ve Güney Kore kuvvetlerinin karşı karşıya geldiği tek kısmıdır. Ortak Güvenlik Alanı, iki Kore tarafından diplomatik angajmanlar için kullanılıyordu ve Mart 1991'e kadar Kuzey Kore ile Birleşmiş Milletler Komutanlığı (UNC) arasındaki askeri müzakerelerin de yapıldığı yerdi.