İçeriğe atla

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği

Birleşmiş Milletler
Genel Sekreterliği

  • أمين عام الأمم المتحدة (Arapça)
    联合国秘书长 (Çince)
    Secrétaire général des Nations unies (Fransızca)
    Secretary-General of the United Nations (İngilizce)
    Генеральный секретарь ООН (Rusça)
    Secretaría General de Naciones Unidas (İspanyolca)

Birleşmiş Milletler Amblemi
Birleşmiş Milletler Bayrağı
Görevdeki
Portekiz António Guterres

1 Ocak 2017 tarihinden beri
Birleşmiş Milletler
Birleşmiş Milletler Sekreterliği
Resmî ikametSutton Place, New York, ABD
Görev süresiBeş yıl
Oluşum26 Ekim 1945
Açılışı yapanGladwyn Jebb (vekaleten)
Trygve Lie
VekilBM Genel Sekreter Yardımcısı
Websitesiun.org/sg

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği, Birleşmiş Milletler'in (BM) ana idari organı. Örgütün en önemli organlarından Birleşmiş Milletler Sekreterliği Genel Sekreterliğe bağlıdır. 1 Ocak 2017'den beri BM Genel Sekreterliği görevini António Guterres yürütmektedir.

Görev süresi beş yıl olan Genel Sekreter'in ataması Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin tavsiyesi doğrultusunda yapılır. Beş yıllık süre uzatılabilir.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterleri

# Resim Genel Sekreter Görev tarihleri Ülke Ayrılma nedeni
- Gladwyn Jebb24 Ekim 1945 –
1 Şubat 1946
Birleşik Krallık Birleşik Krallık
1Trygve Lie1 Şubat 1946 –
10 Kasım 1952
Norveç Norveçİstifa
2Dag Hammarskjöld10 Nisan 1953 –
18 Eylül 1961
İsveç İsveçVefat
3U Thant30 Kasım 1961 –
31 Aralık 1971
Myanmar MyanmarGörev süresi doldu.
4Kurt Waldheim1 Ocak 1972 –
31 Aralık 1981
Avusturya AvusturyaÇin görev süresinin uzatılmasını veto etti.
5Javier Pérez de Cuéllar1 Ocak 1982 –
31 Aralık 1991
Peru PeruGörev süresi doldu.
6Boutros Boutros-Ghali1 Ocak 1992 –
31 Aralık 1996
Mısır MısırABD ikinci dönem için adaylığını veto etti.
7Kofi Annan1 Ocak 1997 –
31 Aralık 2006
Gana GanaGörev süresi doldu.
8Ban Ki-moon1 Ocak 2007 –

31 Aralık 2016

Güney Kore Güney KoreGörev süresi doldu.
9Antonio Guterres1 Ocak 2017 – Portekiz Portekiz

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kofi Annan</span> 7. Birleşmiş Milletler genel sekreteri

Kofi Atta Annan, yedinci Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri.

<span class="mw-page-title-main">UNESCO</span> Birleşmiş Milletlerin kültür ve eğitim alanında etkinlik gösteren bir kurumu

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ; eğitim, sanat, bilim ve kültür alanlarında uluslararası iş birliği yoluyla dünya barışını ve güvenliğini koruma amacını güden bir Birleşmiş Milletler kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Ban Ki-mun</span> 8. Birleşmiş Milletler genel sekreteri

Ban Ki-moon, Güney Koreli politikacı ve Birleşmiş Milletler (BM) eski Genel Sekreteri. 1 Ocak 2007 tarihinden 1 Ocak 2017 tarihine kadar sekreterlik görevini sürdürmüş olan Ban Ki-moon, bu görevinden önce Güney Kore'nin Dışişleri Bakanlığı'nda ve Birleşmiş Milletler'de diplomat olarak çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">BM Kampüsü, Bonn</span>

Birleşmiş Milletler Kampüsü, Almanya'nın Bonn kentinde Birleşmiş Milletler'e bağlı çeşitli kurum ve birimlerin yoğunlaştığı bölge. Kampüsün temeli 11 Temmuz 2006'da Almanya Başbakanı Angela Merkel ve eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından atıldı. BM Bonn kuruluşları iklim değişikliği, arazi bozulması, biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri, vahşi yaşamın korunması, gönüllülük, sağlık, insan güvenliği, afet riskinin azaltılması, turizm, eğitim ve öğretimin yanı sıra Küresel Kalkınma Hedeflerine ulaşılması üzerine çalışıyor. Birleşmiş Milletler'in 20 farklı teşkilat ve programı Bonn'da faaliyet göstermekte. Şu anda, Bonn'daki Birleşmiş Milletler kuruluşlarında, programlarında ve ofislerinde çalışan yaklaşık 1000 personel bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dag Hammarskjöld</span> 2. Birleşmiş Milletler genel sekreteri

Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld, İsveçli iktisatçı ve devlet adamıdır. Birleşmiş Milletler'in ikinci genel sekreteri (1953-1961). BM'nin saygınlığını ve etkisini artırmış, ölümünden sonra Nobel Barış Ödülü (1961) verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Kurulu</span>

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Birleşmiş Milletlerin (BM) beş ana organından biridir ve tüm üye milletin eşit olarak temsil edildiği tek organdır. Görevleri arasında, birliğin bütçesini gözden geçirme, Güvenlik Konseyi geçici üyelerini atama, diğer bölümlerinden raporlar alma ve genel kurul kararları adı altında kararlar çıkarmak vardır. Birçok ek organı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1873 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1873 sayılı kararı, BM Genel Sekreteri'nin Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü'nün 6 aylık bir süre daha ada üzerinde konuşlandırılması hakkında önerisi ve Kıbrıs Cumhuriyeti hükûmetî'nin 15 Aralık 1983'ten sonra Barış Gücü'nün ada üzerinde var olması gerektiği düşüncesi yüzünden BM Barış Gücü'nün 15 Aralık 2009 tarihine kadar ada üzerinde faaliyetlerde bulunma süresi uzatılmıştır. Karar Türkiye'nin karşı, diğer 14 üyenin kabul oyu ile alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1898 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1898 sayılı kararı, BM Genel Sekreteri'nin Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü'nün 6 aylık bir süre daha ada üzerinde konuşlandırılması hakkında önerisi ve Kıbrıs hükûmetî'nin 15 Aralık 1983'ten sonra Barış Gücü'nün ada üzerinde var olması gerektiği düşüncesi yüzünden BM Barış Gücü'nün 15 Haziran 2010 tarihine kadar ada üzerinde faaliyetlerde bulunma süresi uzatıldı. Karar Türkiye'nin karşı, diğer 14 üyenin kabul oyu ile alındı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1930 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1930 sayılı kararı, BM Genel Sekreteri'nin Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü'nün 6 aylık bir süre daha ada üzerinde konuşlandırılması hakkında önerisi ve Kıbrıs hükûmetî'nin 15 Aralık 1983'ten sonra Barış Gücü'nün ada üzerinde var olması gerektiği düşüncesi yüzünden BM Barış Gücü'nün 15 Aralık 2010 tarihine kadar ada üzerinde faaliyetlerde bulunma süresi uzatıldı. Karar Türkiye'nin karşı, diğer 14 üyenin kabul oyu ile alındı.

<span class="mw-page-title-main">Volkan Bozkır</span> Türk diplomat ve politikacı, BM 75.Genel Kurul Başkanı

Volkan Bozkır, Türk hukukçu, diplomat ve siyasetçi. Türkiye’nin eski Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakerecisi, İstanbul Milletvekili, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı görevlerini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 657 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 657 sayılı kararı, 16 Haziran 1990 tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından oy birliğiyle alınan ve Kıbrıs'ta Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün görevini 15 Aralık 1990'a kadar uzatan karardır. Karara gerekçe olarak Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğinin adadaki mevcut durumdan dolayı Kıbrıs Sorunu'nun barışçı bir şekilde çözülmesi çin Barış Gücü'nün adada varlığının zorunlu olacağına ilişkin raporu gösterildi. Konsey tüm tarafların toplumlararası müzakerelerin devamı için ortaya koyulan on maddeli anlaşmayı desteklemelerini isteyerek Genel Sekreterlik'ten kararın uygulamasını takip edip 30 Kasım'dan önce bir rapor daha yazmasını talep etti. Kararda konseyin konuyla ilgili daha önceki kararlarına da atıfta bulunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Barış Gücü</span> Birleşmiş Milletler kuruluşu bir yapılanma

Birleşmiş Milletler Barış Gücü savaşların yıkımına maruz kalmış coğrafyalarda barışın ve huzurun kalıcı olarak yerleşmesini sağlamak için çalışan Birleşmiş Milletler kuruluşu bir yapılanmadır. Çeşitli ülkelerin askeri birlikleri, polisleri ve sivil personelinden oluşan Birleşmiş Milletler Barış Gücünün amacı ateşkes anlaşmalarının tatbikini sağlamak ve denetlemektir. Barış gücü, insanların emniyetinin sağlanması, ihtilaflı taraflar arasında itimat artırıcı önlemler alınması, idarede gücün paylaşılması, seçimlerin yapılmasına katkıda bulunulması, yasaların uygulanmasının sağlanması, ekonomik ve sosyal gelişme gibi değişik alanlarda hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Benita Ferrero-Waldner</span> Avusturyalı siyasetçi ve eski bakan

Benita Ferrero-Waldner Avusturyalı siyasetçi, eski bakan.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Üniversitesi</span> 1973 yılında kurulan Birleşmiş Milletlerin akademik ve araştırmacı bir organizasyonu

Birleşmiş Milletler Üniversitesi (BMU), 1973 yılında Birleşmiş Milletler'in akademik ve araştırmacı bir organizasyonu olarak kurulmuştur. Merkezi Japonya'nın başkenti Tokyo'da olup Birleşmiş Milletler Enstitüsü olarak diploma vermektedir. 2010 yılından beri, BMU, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından derece vermeye yetkili kılınmıştır. Üniversite ayrıca BM ile uluslararası akademik, politik ve özel sektör toplulukları arasında köprü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Sekreterliği</span> Birleşmiş Milletlerin yürütme kolu

Birleşmiş Milletler Sekreterliği, Birleşmiş Milletler'in altı ana organından biri. Örgütün yürütme koludur. Aynı zamanda örgütün karar alma organlarının gündemini belirler ve kararlarını uygular. Genel Kurul tarafından atanan Genel Sekreter, sekreterliğin başıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcılığı</span>

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin vekilidir. Ofis, Genel Sekreter'in birçok idari sorumluluğunu üstlenmek, sekretarya işlerini yönetmeye yardımcı olmak, etkinlik ve programların tutarlılığını sağlamak için oluşturulmuştur. Genel Sekreter Yardımcılığı, 1997 yılı sonunda resmi olarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Amina J. Mohammed</span>

Amina J. Mohammed, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğinden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve eski Nijerya Çevre Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">BM Kadın Birimi</span> BM kuruluşu

BM Kadın Birimi olarak da bilinen Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların güçlenmesi için çalışan bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Sekreterlik Binası</span>

Birleşmiş Milletler Sekreterlik Binası, Birleşmiş Milletlerin yürütme organı olan Birleşmiş Milletler Sekreterliği ve onun alt sekreterliklerini içeren genel merkez içindeki binadır. Amerika Birleşik Devletlerin New York eyaletindeki Manhattan'da bulunan gökdelen mimari tarz olarak Uluslararası üslupta tasarlanmıştır.