İçeriğe atla

Birleşmiş Milletler Genel Merkezi

Koordinatlar: 40°44′59″K 73°58′03″B / 40.74972°K 73.96750°B / 40.74972; -73.96750
BM Genel Merkezi
Harita
Genel bilgiler
Mimari tarzModern Mimari
ŞehirNew York
Ülke ABD
Koordinatlar40°44′59″K 73°58′03″B / 40.74972°K 73.96750°B / 40.74972; -73.96750
Başlama14 Eylül 1948 (76 yıl önce) (1948-09-14)
Tamamlanma9 Ekim 1952 (72 yıl önce) (1952-10-09)
Maliyet65 milyon Amerikan doları (2023'te 750 milyon Amerikan dolarına eşdeğer)
SahipBirleşmiş Milletler
Yükseklik155 metre (509 ft)
Teknik ayrıntılar
Kat sayısı39
Tasarım ve inşaat
Mimarlık firmasıHarrison & Abramovitz
Baş müteahhitFuller, Turner, Slattery ve Walsh
East River'den Birleşmiş Milletler Genel Merkezi görüntüsü.

Birleşmiş Milletler Genel Merkezi,[DN 1] New York şehrinde Birleşmiş Milletler'e ait bir kompleks. 1952'de kompleks inşasının bitmesinden beri Birleşmiş Milletler'in resmî karargâhı olarak fonksiyon göstermiştir. Manhattan'ın Turtle Bay mahallesinde, East River'a bakan bir alanda bulunur. Batısında First Avenue, güneyinde East 42nd Street, kuzeyinde East 48th Street ve doğusunda East River tarafından çevrelenir.[1] "Turtle Bay" BM Genel Merkezi'ni ya da BM'nin tümünü tanımlamak için bir ad aktarması olarak kullanılır.[2]

Birleşmiş Milletler'in üç ek, ikincil, bölgesel karargâhı ya da karargâh alanı vardır. Bunlar Cenevre (İsviçre), Viyana (Avusturya) ve Nairobi (Kenya)'de bulunur.[3] Bu ek ofisler BM menfaatlarını temsil eder, diplomatik faaliyetlere olanak sağlar ve belirli sınırötesi ayrıcalıklara sahiplerdir, ancak sadece New York'taki ana karargâh Genel Kurul ve Güvenlik Konseyi dahil olmak üzere BM'nin ana organlarının koltuklarını barındırır. BM'nin her 15 uzman kuruluşu New York'un dışındaki bu karargâhlarda ya da diğer kentlerde bulunur.

New York'ta ve ABD topraklarının içinde bulunmasına rağmen Birlemiş Milletler Genel Merkezi'nin kullandığı topraklar yerel, eyalet ve federal yasalara bağlı olmak üzere uluslararası toprak olarak sayılır.[4] İletişim amaçları için BM'nin kendine ait bir ITU alan kodu - 4U - vardır.

Franklin D. Roosevelt East River Drive, kompleksin Konferans Binası'nin altından geçer.

Birleşmiş Milletler Genel Merkezi kompleksi 1949 ile 1950 boyunca New York şehrinde East River'ın kıyısında, New York'un en öne çıkan emlak müteahhidi William Zeckendorf'tan satın alınan yaklaşık 69.000 m2'lik alanın üzerinde inşa edildi. Merkezi Rockefeller ailesine ait Kykuit arazisinde yerleştirmeyi kapsayan ilk teklifin Manhattan'dan fazla izole olması nedeni ile reddedilmesinin ardından Nelson Rockefeller bu son satın almayı düzenledi. 8,5 milyon dolarlık satın alma, parayı şehre bağışlayan babası John D. Rockefeller, Jr. tarafından sağlandı.[5] Binanın ana mimarları Le Corbusier ve Oscar Niemeyer idi.

Ayrıca bakınız

Dipnot

  1. ^ Birleşmiş Milletler'in resmî dillerindeki ismi; Arapça: مقر الأمم المتحدة, Mekır El Umem Alumemhedah; Çince: 联合国总部大楼, Liánhéguó Zǒngbù Dàlóu; Fransızca: Siège des Nations unies; İngilizce: United Nations headquarters; İspanyolca: Sede de las Naciones Unidas; Rusça: Центральные Учреждения Организации Объединенных Наций, Tsentralnıye Uçrejdeniya Organizatsî Obyedinennıh.

Kaynakça

  1. ^ "United Nations Visitors Centre" (İngilizce). Birleşmiş Milletler. 20 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2011. 
  2. ^ "Turtle Bay" (İngilizce). Foreign Policy. 20 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2011. 
  3. ^ "Welcome to the United Nations Office at Vienna!" (İngilizce). Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2011.  "The United Nations Office at Vienna (UNOV) was established on 1 January 1980 as the third United Nations Headquarters after New York and Geneva (and before Nairobi)."
  4. ^ Kelsen, Hans (2000). The law of the United Nations: a critical analysis of its fundamental problems. The Lawbook Exchange, Ltd. ss. s. 350. ISBN 1584770775. 13 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2011.  "Except as otherwise provided in this agreement or in the General Convention, the federal, state and local courts of the United States shall have jurisdiction over acts done and transactions taking place in the headquarters district as provided in applicable federal, state and local laws."
  5. ^ Boland, Jr., Ed (8 Haziran 2003). "F.Y.I." (İngilizce). The New York Times. 19 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Model Birleşmiş Milletler</span>

Model Birleşmiş Milletler, eğitim kurumlarının öğrenci delegeler çıkararak belli ülkeleri ve Birleşmiş Milletler kurumlarını temsil ettikleri eğitsel bir simulasyondur. MUN, eleştirel düşünme, takım çalışması ve liderlik yeteneklerine ek olarak katılımcıların araştırma, konuşma, tartışma ve yazma becerilerini kullanmalarını ister ve geliştirir. Programda, öğrencilerin ilgisini çekmek ve onların güncel dünya meseleleri hakkında daha derin bir anlayış geliştirmelerine izin vermek amaçlanmıştır. Genelde konferans, panel, çalıştay veya forum usulüyle yürütülen toplantıları içerir. Birleşmiş Milletler'in kendisi tarafından tanınan en büyük Model Birleşmiş Milletler organizasyonu Lahey Uluslararası Model Birleşmiş Milletler'dir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası kuruluş</span> hükûmetler arasında antlaşmayla kurulan kuruluş

Uluslararası organizasyon ya da uluslararası kuruluş veya uluslararası örgüt, uluslararası üyelere veya üyelik sistemine, kapsama ya da varlığa sahip kuruluşlar için kullanılan bir isim olup, uluslararası sivil toplum kuruluşu ve hükûmetler arası örgüt şeklinde iki ana türü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi</span>

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi, (UNODC) Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Programı (UNDCP) ile Suç Önleme ve Ceza Adaleti Bölümlerinin 1997 yılında Viyana'da Birleşmiş Milletler Ofisinde birleştirilmesi neticesinde kurulan bir ofistir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubunun bir üyesidir ve 2002 yılından Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi olarak yeniden adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi</span>

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi, Birleşmiş Milletlerin dört ana merkezinden en büyük ikincisidir. 1929 ile 1938 yılları arasında İsviçre'nin Cenevre şehrinde Milletler Cemiyeti için inşa edilen ve 1950'lerin başından 1960'ların sonuna kadar büyütülen Milletler Sarayı binasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Milletler Sarayı</span> Cenevrede bir yapı

Palais des Nations, Cenevre, İsviçre'de 1929 ve 1936 yılları arasında inşa edilmiş ve Milletler Cemiyeti'nin genel merkezi olarak kullanılmış yapıdır. Daha sonraları Milletler Cemiyeti'nin devamı niteliğindeki Birleşmiş Milletler'in Cenevre Ofisi olarak kullanılmaya devam edilmiştir. İsviçre 2002 yılına kadar BM üyesi olmamasına rağmen saray, BM Genel Sekreterinin İsviçre makamları ile imzaladığı Genel Merkez Anlaşması ile 1946 yılından beri BM'e hizmet etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Raimonda Murmokaitė</span>

Raimonda Murmokaitė, Litvan diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcılığı</span>

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin vekilidir. Ofis, Genel Sekreter'in birçok idari sorumluluğunu üstlenmek, sekretarya işlerini yönetmeye yardımcı olmak, etkinlik ve programların tutarlılığını sağlamak için oluşturulmuştur. Genel Sekreter Yardımcılığı, 1997 yılı sonunda resmi olarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Midtown Manhattan</span> New Yorkun bölgesi Manhattanda semt

Midtown Manhattan, New York'un Manhattan semtinin ortasını oluşturan bir merkezi iş alanıdır. Midtown Manhattan, genel olarak güneyde 14. Cadde, batıda Hudson Nehri, doğuda East River ve kuzeyde 59. Cadde tarafından çevrelenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Holokost'u Anma Günü</span>

Uluslararası Holokost’u Anma Günü, II. Dünya Savaşı döneminde gerçekleşen Holokost trajedisini anan, uluslararası bir anma günüdür ve Ocak ayının 27’sine denk gelir. Nazi rejimi ve işbirlikçileri tarafından gerçekleştirilen, 6 milyon Yahudi ve diğer 11 milyon insanın hayatına mal olan soykırımı anar.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi</span>

Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi, Birleşmiş Milletler'in dört ana ofisinden biridir. Ofis kompleksi Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan Viyana Uluslararası Merkezi'nde (VIC) bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Günü</span>

Birleşmiş Milletler Günü, 24 Ekim 1945 gününün Birleşmiş Milletler'in resmi olarak başlangıç olarak kabul ettiği anma ve kutlama günüdür.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Uluslararası Merkezi</span>

Viyana Uluslararası Merkezi, Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan bir ofis kompleksidir. Kompleks, Donaustadt semtinde yer almakta olup 1973-1979 yılları arasında inşa edilmiştir ve Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği</span> Türkiyenin BM Daimi Temsilciliği

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, Türkiye'nin New York'taki Birleşmiş Milletler nezdindeki diplomatik temsilciliğidir. Temsilcilik, Daimi Temsilci tarafından temsil edilir. Türkiye'nin şu anki Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Ahmet Yıldız'dır.

<span class="mw-page-title-main">Dag Hammarskjöld Kütüphanesi</span>

Dag Hammarskjöld Kütüphanesi, New York'ta Manhattan'ın Turtle Bay/East Midtown semtinde bulunan Birleşmiş Milletler genel merkezinin arazisinde yer alan bir kütüphanedir. Sekretarya ve Konferans binalarına zemin kotu ve yer altı koridorları ile bağlanmaktadır. Adını Birleşmiş Milletler'in ikinci Genel Sekreteri Dag Hammarskjöld'den almıştır. Kütüphane 1946'da kurulmuş olup mevcut kütüphane binası 1961 yılında tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Nairobi Ofisi</span>

Birleşmiş Milletler Nairobi Ofisi Kenya'nın başkenti Nairobi'de bulunan, çok sayıda farklı BM kuruluşunun bulunduğu dört büyük Birleşmiş Milletler ofis sahasından birisidir. 1996 yılında kurulmuştur ve BM'nin Afrika'daki resmi merkezidir.

Daimi temsilci, bir ülkenin uluslararası bir kuruluştaki diplomatik misyonunun başı olan diplomattır.

Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi bir ülkenin Birleşmiş Milletler nezdindeki diplomatik misyonunun başıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Sekreterlik Binası</span>

Birleşmiş Milletler Sekreterlik Binası, Birleşmiş Milletlerin yürütme organı olan Birleşmiş Milletler Sekreterliği ve onun alt sekreterliklerini içeren genel merkez içindeki binadır. Amerika Birleşik Devletlerin New York eyaletindeki Manhattan'da bulunan gökdelen mimari tarz olarak Uluslararası üslupta tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Kurul Binası</span>

Birleşmiş Milletler Genel Kurul Binası, Birleşmiş Milletlerin temsil organı olan Genel Kurul'un ve onun toplantı salonlarını içeren genel merkez içindeki binadır. Amerika Birleşik Devletlerin New York eyaletindeki Manhattan'da bulunan yapı mimari tarz olarak modern tarzda tasarlanmıştır.