İçeriğe atla

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi

Koordinatlar: 46°13′36″K 6°08′26″D / 46.22667°K 6.14056°D / 46.22667; 6.14056
Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi
Harita
Genel bilgiler
ŞehirCenevre
Ülkeİsviçre
Koordinatlar46°13′36″K 6°08′26″D / 46.22667°K 6.14056°D / 46.22667; 6.14056
Açılış1929

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi (İngilizceUnited Nations Office at Geneva, UNOG; FransızcaOffice des Nations unies à Genève), Birleşmiş Milletlerin dört ana merkezinden en büyük ikincisidir (birinci New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezidir). 1929 ile 1938 yılları arasında İsviçre'nin Cenevre şehrinde Milletler Cemiyeti için inşa edilen ve 1950'lerin başından 1960'ların sonuna kadar büyütülen Milletler Sarayı binasında yer alır.

Birleşmiş Milletler yöneticiliğinin yanında, pek çok program ve fon için Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), İnsani İşler Koordinasyonu Merkezi (OCHA) ve Avrupa Ekonomik Komisyonu (ECE) gibi merkezlere de ev sahipliği yapar.

Normalde merkez mekanları İsviçre Federal Konseyi tarafından sağlanan Birleşmiş Milletler ve uzmanlaşmış kurum, program ve fonlarının, Palais des Nations dışında diğer merkezleri ya da işlevlerinin olma olasılığı vardır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cenevre</span> İsviçrede şehir; Cenevre kantonunun başkenti

Cenevre, İsviçre'de Cenevre Gölü kıyısında yer alan, İsviçre'nin Zürih şehrinden sonra en yüksek nüfuslu ikinci şehridir. Fransızca konuşulan İsviçre bölgesi olan "Suisse Romande" bölgesinin en büyük şehridir. Aynı ada sahip Cenevre kantonu'nun başkentidir. Rhône Nehri'nin Cenevre Gölü'nden çıkışında konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Çalışma Örgütü</span>

Uluslararası Çalışma Örgütü ya da ILO, ülkelerdeki çalışma yasalarında ve bu alana ilişkin uygulamalarda standartları geliştirmek ve ileriye götürmek gibi bir amaçla kurulan kuruluştur. Merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Model Birleşmiş Milletler</span>

Model Birleşmiş Milletler, eğitim kurumlarının öğrenci delegeler çıkararak belli ülkeleri ve Birleşmiş Milletler kurumlarını temsil ettikleri eğitsel bir simulasyondur. MUN, eleştirel düşünme, takım çalışması ve liderlik yeteneklerine ek olarak katılımcıların araştırma, konuşma, tartışma ve yazma becerilerini kullanmalarını ister ve geliştirir. Programda, öğrencilerin ilgisini çekmek ve onların güncel dünya meseleleri hakkında daha derin bir anlayış geliştirmelerine izin vermek amaçlanmıştır. Genelde konferans, panel, çalıştay veya forum usulüyle yürütülen toplantıları içerir. Birleşmiş Milletler'in kendisi tarafından tanınan en büyük Model Birleşmiş Milletler organizasyonu Lahey Uluslararası Model Birleşmiş Milletler'dir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı</span> Birleşmiş Milletlerin küresel kalkınma ağı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler'in küresel kalkınma ağı oluşturmak için kurduğu bir programdır. Özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanarak, insanların daha iyi yaşam standartlarına sahip olmaları için gerekli olan bilgi, deneyim ve kaynakları sağlar. UNDP, bu amaç doğrultusunda hükûmetler, sivil toplum kuruluşları, akademi ve iş çevreleri ile iş birliği yaparak kalkınma çalışmaları yapar.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi</span>

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC), Birleşmiş Milletler'in ana organlarından biridir. 14 BM ajansı, işlevsel komisyon ve beş bölgesel komisyonun, ekonomik, sosyal ve ilgili çalışmaların koordinesinden sorumlu konseydir. 54 üyesi bulunmaktadır. 1998 yılından bu yana, aynı zamanda Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) kilit komiteleri, maliye bakanları ile bir toplantı yapar.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Merkezi</span> New Yorkta bina kompeksi

Birleşmiş Milletler Genel Merkezi, New York şehrinde Birleşmiş Milletler'e ait bir kompleks. 1952'de kompleks inşasının bitmesinden beri Birleşmiş Milletler'in resmî karargâhı olarak fonksiyon göstermiştir. Manhattan'ın Turtle Bay mahallesinde, East River'a bakan bir alanda bulunur. Batısında First Avenue, güneyinde East 42nd Street, kuzeyinde East 48th Street ve doğusunda East River tarafından çevrelenir. "Turtle Bay" BM Genel Merkezi'ni ya da BM'nin tümünü tanımlamak için bir ad aktarması olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi</span>

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi, (UNODC) Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Programı (UNDCP) ile Suç Önleme ve Ceza Adaleti Bölümlerinin 1997 yılında Viyana'da Birleşmiş Milletler Ofisinde birleştirilmesi neticesinde kurulan bir ofistir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubunun bir üyesidir ve 2002 yılından Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi olarak yeniden adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği</span>

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, uluslararası hukuk çerçevesinde garantilenen ve 1948 İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nde beyan edilen insan haklarının desteklenmesi ve korunması için çalışan bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur. Komiserlik, 1993 İnsan Hakları Dünya Konferansı sonrasında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Aralık 1993'te kurulmuştur.

Nansen Uluslararası Mülteciler Ofisi, 1930-1939 yıllarında savaş alanlarındaki mültecilerle ilgilenen, Fridtjof Nansen'in ismine atfen kurulmuş bir Milletler Cemiyeti organizasyonudur. Kuruluş, vatansız insanların ülkeler arasında seyahat etmesine izin veren Nansen pasaportu'nu geliştirdi. Organizasyon 1938 yılında Nobel Barış Ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Milletler Sarayı</span> Cenevrede bir yapı

Palais des Nations, Cenevre, İsviçre'de 1929 ve 1936 yılları arasında inşa edilmiş ve Milletler Cemiyeti'nin genel merkezi olarak kullanılmış yapıdır. Daha sonraları Milletler Cemiyeti'nin devamı niteliğindeki Birleşmiş Milletler'in Cenevre Ofisi olarak kullanılmaya devam edilmiştir. İsviçre 2002 yılına kadar BM üyesi olmamasına rağmen saray, BM Genel Sekreterinin İsviçre makamları ile imzaladığı Genel Merkez Anlaşması ile 1946 yılından beri BM'e hizmet etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Koruma Gücü</span> Askeri Birlik

Birleşmiş Milletler Koruma Gücü, Yugoslav Savaşları sırasında Bosna-Hersek ve Hırvatistan'da görev yapan ilk Birleşmiş Milletler Barış Gücü. 1992'de kurulan UNPROFOR, 1995'te dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcılığı</span>

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin vekilidir. Ofis, Genel Sekreter'in birçok idari sorumluluğunu üstlenmek, sekretarya işlerini yönetmeye yardımcı olmak, etkinlik ve programların tutarlılığını sağlamak için oluşturulmuştur. Genel Sekreter Yardımcılığı, 1997 yılı sonunda resmi olarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kuruldu.

Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Ofisi, dış uzayın barışçıl amaçlarla kullanımı için uluslararası iş birliği sağlanmasından sorumlu Birleşmiş Milletler dairesidir. Bu daire, dış uzayın barışçıl amaçlarla kullanımı için uluslararası iş birliğiyle özel olarak ilgilenen Birleşmiş Milletler Dış Uzayın Barışçıl Amaçlarla Kullanımı Komitesi'nin (COPUOS) sekreterliği olarak görev yapmasının yanı sıra Birleşmiş Milletler Sekreterliği'nin uluslararası uzay hukuku kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmektedir. Merkezi Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Birleşmiş Milletler binasında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Peter Thomson</span>

Peter Thomson, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı olarak görev yapan Fijili diplomat. Thomson, Fiji'nin Şubat 2010'dan bu yana Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği görevini de yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi</span>

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi Birleşmiş Milletler bünyesinde etkinlik gösteren, iç savaş ve doğal afet gibi ivedi eylem gerektiren durumlar karşısında nasıl davranılacağının belirlenmesi amacıyla oluşturulmuş örgüttür. 19 Aralık 1991 tarih ve 46/182 sayılı Genel Kurul kararıyla kurulmuş olup merkezi New York ve Cenevre'dedir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubu'nun gözlemci üyelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi</span>

Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi, Birleşmiş Milletler'in dört ana ofisinden biridir. Ofis kompleksi Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan Viyana Uluslararası Merkezi'nde (VIC) bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği</span> Türkiyenin BM Daimi Temsilciliği

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, Türkiye'nin New York'taki Birleşmiş Milletler nezdindeki diplomatik temsilciliğidir. Temsilcilik, Daimi Temsilci tarafından temsil edilir. Türkiye'nin şu anki Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Ahmet Yıldız'dır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı</span>

Birleşmiş Milletler HIV ve AIDS Ortak Programı (UNAIDS), HIV/AIDS salgınına karşı hızlandırılmış, kapsamlı ve koordineli küresel eylemin ana savunucusu programdır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Nairobi Ofisi</span>

Birleşmiş Milletler Nairobi Ofisi Kenya'nın başkenti Nairobi'de bulunan, çok sayıda farklı BM kuruluşunun bulunduğu dört büyük Birleşmiş Milletler ofis sahasından birisidir. 1996 yılında kurulmuştur ve BM'nin Afrika'daki resmi merkezidir.