İçeriğe atla

Birleşmiş Milletler Bildirisi

1943 tarihli bir poster

Birleşmiş Milletler Bildirisi (İngilizceDeclaration by United Nations), II. Dünya Savaşı'nın Müttefik Devletlerini resmîleştiren ve 1942 ile 1945 arasında 47 ulusal hükûmet tarafından imzalanan ana antlaşmadır. 1 Ocak 1942'de Arkadya Konferansı sırasında ABD, Birleşik Krallık, Çin ve Sovyetler Birliği, sonraları Birleşmiş Milletler Bildirisi olarak bilinecek olan kısa bir belgeyi imzaladılar ve bir sonraki gün 22 ulusun daha temsilcileri belgeye imzalarını eklediler.[1][2][3]

Birleşmiş Milletler Bildirisi, 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'nda resmiyet kazanan Birleşmiş Milletler'in temelini oluşturdu.[4]

İmzacılar

Orijinal imzacılar[5]
Büyük Dörtlü[3][6]
İngiliz Milletler Topluluğu Dominyonları
Amerikalardaki bağımsız devletler
Avrupalı sürgün hükûmetleri
Britanya İmparatorluğu'nun bağımsız olmayan tebaası Hindistan
Sonraki imzacılar[5]
1942
1943
1944
1945

Kaynakça

  1. ^ "1942: The Declaration by United Nations". United Nations. 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2021. 
  2. ^ Ma, Xiaohua (2003). The Sino-American alliance during World War II and the lifting of the Chinese exclusion acts. American Studies International. 38. New York: Routledge. ss. 203-204. ISBN 0-415-94028-1. JSTOR 41279769. 
  3. ^ a b "The Moscow Declaration on general security". Yearbook of the United Nations 1946-1947. Lake Success, NY: United Nations. 1947. s. 3. OCLC 243471225. 18 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2015. 
  4. ^ Townsend Hoopes; Douglas Brinkley (1997). FDR and the Creation of the U.N. New Haven, Connecticut: Yale University Press. ISBN 978-0-300-06930-3. 10 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2015. 
  5. ^ a b "The Declaration by United Nations". Yearbook of the United Nations 1946-1947. Lake Success, NY: United Nations. 1947. ss. 1-2. OCLC 243471225. 18 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2015. 
  6. ^ Ma, Xiaohua (2003). The Sino-American alliance during World War II and the lifting of the Chinese exclusion acts. American Studies International. 38. New York: Routledge. ss. 203-204. ISBN 0-415-94028-1. JSTOR 41279769. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Model Birleşmiş Milletler</span>

Model Birleşmiş Milletler, eğitim kurumlarının öğrenci delegeler çıkararak belli ülkeleri ve Birleşmiş Milletler kurumlarını temsil ettikleri eğitsel bir simulasyondur. MUN, eleştirel düşünme, takım çalışması ve liderlik yeteneklerine ek olarak katılımcıların araştırma, konuşma, tartışma ve yazma becerilerini kullanmalarını ister ve geliştirir. Programda, öğrencilerin ilgisini çekmek ve onların güncel dünya meseleleri hakkında daha derin bir anlayış geliştirmelerine izin vermek amaçlanmıştır. Genelde konferans, panel, çalıştay veya forum usulüyle yürütülen toplantıları içerir. Birleşmiş Milletler'in kendisi tarafından tanınan en büyük Model Birleşmiş Milletler organizasyonu Lahey Uluslararası Model Birleşmiş Milletler'dir.

<span class="mw-page-title-main">Güneybatı Afrika</span> (Afrikaanca: Suidwes-Afrika; Almanca: Südwestafrika), Afrika kıtasında günümüzde Namibya devletinin kurulu olduğu, 1918 ile 1990 yılları arasında Milletler Cemiyeti manda yönetimi altında Güney Afrika Cumhuriyetine bağlı bir bölge iken b

Güneybatı Afrika (Afrikaanca: Suidwes-Afrika; Almanca: Südwestafrika), Afrika kıtasında günümüzde Namibya devletinin kurulu olduğu, 1918 ile 1990 yılları arasında Milletler Cemiyeti manda yönetimi altında Güney Afrika Cumhuriyeti'ne bağlı bir bölge iken bölgeye verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Filistin Paylaşım Planı</span>

Filistin için Birleşmiş Milletler Paylaşım Planı veya Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 181'nolu Kararı: Filistin'in Gelecek Hükümeti Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 29 Kasım 1947'de alınan kararına göre uyarlanmış bir plandır.

<span class="mw-page-title-main">İnsani Gelişme Endeksi'ne göre ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), yıllık İnsani Gelişme Raporunda 191 ülkenin İnsani Gelişme Endeksini (İGE) derliyor. Endeks, belirli bir ülkedeki sağlık, eğitim ve geliri, ülkeler arasında ve zaman içinde karşılaştırılabilir bir insani gelişme ölçüsü sağlamak için dikkate alır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Merkezi</span> New Yorkta bina kompeksi

Birleşmiş Milletler Genel Merkezi, New York şehrinde Birleşmiş Milletler'e ait bir kompleks. 1952'de kompleks inşasının bitmesinden beri Birleşmiş Milletler'in resmî karargâhı olarak fonksiyon göstermiştir. Manhattan'ın Turtle Bay mahallesinde, East River'a bakan bir alanda bulunur. Batısında First Avenue, güneyinde East 42nd Street, kuzeyinde East 48th Street ve doğusunda East River tarafından çevrelenir. "Turtle Bay" BM Genel Merkezi'ni ya da BM'nin tümünü tanımlamak için bir ad aktarması olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği</span>

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, uluslararası hukuk çerçevesinde garantilenen ve 1948 İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nde beyan edilen insan haklarının desteklenmesi ve korunması için çalışan bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur. Komiserlik, 1993 İnsan Hakları Dünya Konferansı sonrasında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Aralık 1993'te kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bağımlı toprak</span> egemen bir devlet olarak tam siyasi bağımsızlığa sahip olmayan bölge

Bağımlı toprak veya bağımlı bölge, henüz siyasi bağımsızlığını sağlayamamış veya egemen bir devlet olarak tam siyasi bağımsızlığını kazanamamış, egemenliği henüz kontrol eden devlet tarafından sağlanan toprak veya bölgelere verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Çin ilişkileri</span> Çin ile ABD arasındaki diplomatik ilişkiler

ABD-Çin ilişkileri, genelde Amerika-Çin ilişkileri, Çin-Amerika ilişkileri ya da Sino-Amerikan ilişkiler olarak da bilinir, Çin ile Amerika Birleşik Devletleri'nin sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Yabancılara Uygulanacak ve İsyana Teşvik Ceza Yasaları</span>

Yabancılara Uygulanacak ve İsyana Teşvik Ceza Yasaları Federalist Parti tarafından kontrol edilen 5. Kıta Kongresi den geçirilen ve Başkan John Adams tarafından 1798 yılında uygulamaya sokulan dört tasarıdan oluşmaktaydı. Bu yasalar bir göçmenin yurttaş olmasını zorlaştırıyor, Başkanın ülke yurttaşı olmayan veya düşman bir ülkeden olan ve tehlikeli kabul edilen kişileri hapsedilmelerini sağlamasına ve ülkeden dışarı çıkarılmalarına ve federal hükûmeti eleştiren görüşler açıklayan kişileri mahkemeye vermesine izin veriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Sürgündeki Belçika Hükûmeti</span>

Sürgündeki Belçika Hükûmeti, IV. Pierlot Hükûmeti veya Londra'daki Belçika Hükûmeti, II. Dünya Savaşı yıllarında Ekim 1940-Eylül 1944 tarihleri arasındaki Londra merkezli Belçika sürgün hükûmeti.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeybatı Bildirisi</span>

Kuzeybatı Bildirisi 13 Temmuz 1787 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nin Kıta Kongresi tarafından çıkarılan bir yasadır. Bildiri Apalaş Dağlarından başlayan, kuzeyde Britanya Amerikası ile kuzeyde Büyük Göller ve güneyde Ohio Nehri arasında kalan Birleşik devletlerin ilk organize bölgesidir. Missisippi Nehrinin üst kısmı bölgenin batı sınırını oluşturmaktadır. Bu yasa çeşitli baskılara bir cevaptı: Amerikaya göçenlerin yeni yerleşimler kurma isteği, Büyük Britanya ve İspanya ile gergin diplomatik ilişkiler, Kızılderililerle yaşanan çatışmalar, Konfederasyon Maddeleri'nin zayıflıkları ve Amerikan hükûmetinin boş hazinesi. Bu yasa Thomas Jefferson'ın 1784'teki tasarısından yola çıkılarak ancak ondan daha ölçülü olarak hazırlandı. 1787 yasası, 1789'da yürürlüğe giren yeni Anayasa'ya dayanan güçlü merkezi hükûmete dayanıyordu. Ağustos 1789'da yeni Kongre tarafından küçük düzeltmelerle yenilendi.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Günü</span>

Birleşmiş Milletler Günü, 24 Ekim 1945 gününün Birleşmiş Milletler'in resmi olarak başlangıç olarak kabul ettiği anma ve kutlama günüdür.

Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Bildirgesi ya da DEDAW Birleşmiş Milletler'in kadın haklarına bakışını ana hatları ile çizen bir insan hakları bildirgesidir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 7 Kasım 1967'de kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri</span> Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri, BM 1945 Sözleşmesinin BM Güvenlik Konseyinde kalıcı bir koltuk verdiği beş egemen devlettir

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri, BM 1945 Sözleşmesinin BM Güvenlik Konseyi'nde kalıcı bir koltuk verdiği beş egemen devlettir: Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı ve Amerika Birleşik Devletleri.

<span class="mw-page-title-main">BM Kadın Birimi</span> BM kuruluşu

BM Kadın Birimi olarak da bilinen Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların güçlenmesi için çalışan bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan-Türkiye ilişkileri</span>

Tayvan-Türkiye ilişkileri, Tayvan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye, 1971'den beri Tayvan ile hükûmet dışı, çalışma düzeyinde ilişkiler sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi</span> Türkiyenin Birleşmiş Milletlerdeki temsilcisi

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki en önemli diplomatik temsilcisidir. Daimi temsilci, Türkiye'nin New York'taki Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğinin başkanıdır. Daimi Temsilci, hem Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki daimi olmayan koltuğu aracılığıyla hem de Genel Kurulun toplantılarında Türkiye'yi temsil etmekle görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği</span> Türkiyenin BM Daimi Temsilciliği

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, Türkiye'nin New York'taki Birleşmiş Milletler nezdindeki diplomatik temsilciliğidir. Temsilcilik, Daimi Temsilci tarafından temsil edilir. Türkiye'nin şu anki Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Ahmet Yıldız'dır.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Fedotov</span> Serkan Teymurlu Müzisyendir

Yuri Viktoroviç Fedotov, Rus siyasetçi ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Dört Polis</span>

"Dört Polis", ABD Başkanı Franklin Roosevelt'in dünya barışının garantörü olarak Büyük Dörtlü ile kurduğu savaş sonrası bir konseydi. Üyeleri 2. Dünya Savaşı sırasında Dört Güç olarak adlandırıldı ve 2. Dünya Savaşı'nın dört büyük müttefikini oluşturdular: Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve Çin. Roosevelt, 1942'den itibaren "Dört Polis" terimini defalarca kullandı.