İçeriğe atla

Birleşmiş Milletler Anıt Mezarlığı

Mezarlıkta yer alan anıt duvar

Birleşmiş Milletler Anıt Mezarlığı, Güney Kore'nin Busan kentinde bulunan ve Birleşmiş Milletler tarafından yaptırılmış olan şehitliktir. Kore Savaşı'nda ölmüş BM Çokuluslu Gücü'nün askerleri için yaptırılmıştır. Şehitlik içerisinde Türk askerlerinin yattığı kısıma "Pusan Türk Şehitliği" adı verilmiştir.

14,4 hektarlık bir alanda kurulu olan Kore Savaşı Mezarlığı 18 Ocak 1951'de inşa edilmiştir.

Kore Savaşı Mezarlığı'nda 462 Türk şehit, 36 Amerikalı, 117 Hollandalı, 34 Yeni Zelandalı, 281 Avustralyalı, 378 Kanadalı, 44 Fransız, 1 Norveçli, 36 Güney Koreli, 11 Güney Afrikalı, 885 İngiliz ve 15 milliyeti bilinmeyen şehit askerler yatmaktadır. Savaş Mezarlığı'nda, her askerin adını ve milletini belirten yazılı bir taş bulunmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kore Savaşı</span> 1950–1953 yılları arasında Kore Yarımadasında yapılan savaş

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Thayetmyo Türk Şehitliği</span> Myanmarda bulunan Türk şehitliği

Thayetmyo Türk Şehitliği, I. Dünya Savaşı'nda Birleşik Krallık askerî birliklerine esir düşerek, o dönemde Birleşik Krallık sömürgesi olan ve Burma veya Birmanya adı ile tanınan Myanmar'a sevk edilen 12 bin kadar Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı asker arasında, yıllar süren esaret dönemi boyunca salgın hastalıklar, ağır çalışma ve esaret şartları altında ölen 1500 kadar Osmanlı askerinden 222'sinin gömülü bulunduğu bir anıt mezarlık.

<span class="mw-page-title-main">Tahsin Yazıcı (asker)</span> Tahsin Yazıcı, Türk askeri ve Kore Savaşında görev almış komutandır. Savaşta yaralanarak gazi oldu ve daha sonra Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı gibi çeşitli görevlerde bulundu

Hasan Tahsin Yazıcı,, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Galiçya (Doğu Avrupa)</span>

Galiçya, 1945 yılında yapılan sınır değişikliği sonucu Polonya ve Ukrayna Cumhuriyetleri sınırları içinde kalan tarihi bölgedir.

Şehit kutsal bir ülkü, din veya inanç uğrunda ölen kimse. Şehit olma eylemine "şehâdet" adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Tugayı</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir tugayı

Türk Tugayı, Kore Savaşı sırasında 1950'den 1953'e kadar Birleşmiş Milletler Ordusunun komutası altında savaşmış olan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir tugayı. Amerika Birleşik Devletleri 25. Piyade Tümeni'ne bağlı olan Türk Tugayı birçok operasyonda savaştı ve Kunu-ri Muharebesinden sonra Kore ile ABD tarafından Birlik Takdirnameleriyle ödüllendirildi. Türk Tugayı muharebe hüneri, inatçı savunması, göreve bağlılığı ve cesaretiyle ün kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Şehitleri Anıtı</span> Çanakkale Boğazının ucunda Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde yer alan anıt

Çanakkale Şehitleri Anıtı, Çanakkale il ve Eceabat ilçe sınırları içindeki Gelibolu Yarımadası'nda, Çanakkale Boğazı'nın ucunda Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde yer alan anıt.

<span class="mw-page-title-main">Edirne Balkan Şehitliği</span>

Edirne Balkan Şehitliği, Balkan Savaşı'nda (1912-13) Bulgarlarla özgür oldu ve Edirne Sarayiçi'nde aç bırakılarak ölüme mahkûm edilen asker-sivil 20.000 şehidin aziz hâtıralarını yaşatmak amacıyla Edirne Sarayiçi'nde yaptırılmış ve 14 Ocak 1994 tarihinde törenle halkın ziyaretine açılmıştır. Şehitlikte 12 blok üzerine 100 subay ve 400 erin adı yazılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dumlupınar Şehitliği</span>

Kütahya Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Şehitliği, Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde ölen Türk askerleri anısına Kütahya'nın Dumlupınar ilçesinde 1992 yılında Kültür Bakanlığı tarafından yaptırılan şehitliktir. Büyük Taarruz'un 70. yıldönümü olan 30 Ağustos 1992 günü hizmete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Douglas MacArthur</span> Amerikalı general (1880 – 1964)

Douglas MacArthur, II. Dünya Savaşı'nda Pasifik Cephesi'ndeki Müttefik kuvvetlere komuta eden Amerikalı 5-yıldızlı "Ordu Generali". Savaş sonrasında Japonya'daki Müttefik işgal kuvvetlerinin komutanı olarak bu ülkeyi yönetmiş ve Kore Savaşı'nın ilk dokuz ayında Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin komutanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edirnekapı Şehitliği</span> Mezarlık

Edirnekapı Şehitliği, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde bulunan tarihi bir mezarlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Tankut Öktem</span> Türk heykeltıraş

Tankut Öktem, Türk heykeltıraştır.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alanı'ndaki şehitlikler ve eserler listesi</span>

Gelibolu Yarımadası'ndaki anıt ve düzenlemelerin bugünkü görünümünü alması 1970 yılında Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nın kurulması ve devamında 19.06.2014 yılında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının faaliyete geçmesiyle oluşmuştur. Öncesinde,1916 Şevki Paşa haritasının hazırlanması ve Muharebeler sırasında ve hemen sonra yapılmış birkaç mütevazı anıt ve tekil şehitlikler dışında, 1940'lara varıncaya kadar Gelibolu Tarihi alanında önemli bir faaliyet olmadı. 1940'larda Nuri Yamut Anıtı (1943), Çanakkale Şehitler Abidesi proje yarışması (1944) ve başka girişimlerle başlayan ilgi 1970'lere kadar yavaş bir tempoyla sürdü. 1973 yılında Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı ilanı anıtlarla ilgili faaliyetlerde gelişmeler yaşanmasına olanak sağladı.

Şuhut Şehitliği, Türk Kurtuluş Savaşı'nda Afyon'un Şuhut ilçesi civarında ölen Osmanlı askerlerinin gömülü bulunduğu bir şehitliktir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore-Türkiye ilişkileri</span>

Güney Kore-Türkiye ilişkileri, Güney Kore ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Seul'da bir elçiliği, Güney Kore'nin ise Ankara'da bir elçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunur. Her iki ülke de G20 üyesidir.

Cebeci Askerî Şehitliği, Ankara'nın Cebeci semtinde bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri için savaşarak ölen ya da Türk Silahlı Kuvvetleri'nde üstün hizmet yapan askerlerin ve özel izinle defnedilenlerin yer aldığı kamu mezarlığıdır.

Ankara Okulu, Kore Savaşı yıllarında Birleşmiş Milletler misyonu ile Güney Kore'ye giden Türk askerleri tarafından hizmete açılan okul. 1950'de Birinci Kore Türk Tugayı'nda görevli Astsubay Başçavuş Hüseyin Dinçtürk ve askerlerinin Seul’e 70 kilometre uzaklıktaki Suvan (Suwon) kentinde açtıkları bu okulda yetim kalmış kimsesiz çocuklara eğitim verilip ihtiyaçları gideriliyordu. Okul "Ankara İlkokulu", "Ankara Suvan Okulu" gibi farklı isimlerle de anılmaktadır. Suwon Belediyesi ise Ankara Okulu yakınlarına ’Ankara Kimsesizler Yurdu Kuruluş Anıtı’ başlığıyla Türkçe, İngilizce ve Korece Türk askerlerinin Koreli yetim ve kimsesiz çocuklar için yaptıklarını içeren bir kitabe yaptırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı</span>

Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı Kütahya ilinin Altıntaş ilçesine bağlı Zafertepeçalköy yakınlarında yer alan ve Türk Kurtuluş Savaşı şehitlerine atfedilen anıt.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Şehitliği (Silifke)</span> Mersin ilinin Silifke ilçesi kırsal alanında yer alan bir şehitlik

Kıbrıs Şehitliği Mersin ilinin Silifke ilçesi kırsal alanında yer alan bir şehitliktir.

Birleşmiş Milletler (BM), II. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye dahil olmak üzere 51 ülke ile birlikte kurulmuştur. Türkiye örgütün kurucu üyesi olmasının yanı sıra örgütteki en aktif üyelerden birisidir.