İçeriğe atla

Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Harekâtı

Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Harekâtı
Görev gücü tarafından kullanılan sembol.[1]
EtkinEkim 2014-günümüz
Ülke
ParçasıAmerika Birleşik Devletleri Merkez Komutanlığı
Yönetim merkeziKuveyt[2][3]
SavaşlarıIrak ve Şam İslam Devleti'ne karşı yapılan askerî müdahaleler
  • Irak'ta
  • Suriye'de
Komutanlar
Mevcut komutanAmerika Birleşik Devletleri Stephen J. Townsend[4]
Komutan yardımcısı-Strateji ve idameBirleşik Krallık Rupert Jones
Komutan yardımcısı-Harekât ve istihbaratAmerika Birleşik Devletleri Scott A. Kindsvater
Personel şefiAmerika Birleşik Devletleri J. Scott O'Meara

Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Harekâtı (İngilizceCombined Joint Task Force-Operation Inherent Resolve, kısaca CJTF-OIR), Irak ve Şam İslam Devleti'nin Irak ve Suriye'deki faaliyetlerine karşı askerî mücadele yürütme amacıyla Amerika Birleşik Devletleri Merkez Komutanlığına bağlı olarak 66 ülke veya uluslararası kuruluşa bağlı askerî birimler tarafından oluşturulan ortak görev gücü. Ekim 2014'te, 59 ülke ve Avrupa Birliği'ne bağlı askerî kuvvetlerin katılımıyla kuruldu.[5][6] Sonraki dönemde koalisyona daha fazla katılımın olmasıyla katılımcı sayısı 68'e ulaştı.[7]

Kaynakça

  1. ^ Rosen, Armin (9 Aralık 2014). "The US-Led War On ISIS Now Has A Logo". Business Insider Australia (İngilizce). 13 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2016. 
  2. ^ "4,600 international troops pledged to train Iraqi forces". Military Times (İngilizce). 8 Aralık 2014. 14 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2016. 
  3. ^ Georgy, Michael (13 Haziran 2015). "Militants attack government forces near Iraq's Baiji refinery" (İngilizce). Reuters. 1 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2016. 
  4. ^ "New Operation Inherent Resolve commander continues fight against ISIL" (İngilizce). army.mil. 16 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2016. 
  5. ^ Dominique, Bryan (21 Nisan 2015). "Inside the Coalition to defeat ISIL" (PDF) (İngilizce). Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı. 14 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Aralık 2016. 
  6. ^ "Joint Statement Issued by Partners at the Counter-ISIL Coalition Ministerial Meeting". U.S. Department of State (İngilizce). 3 Aralık 2014. 14 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2016. 
  7. ^ "The Global Coalition - Partners" (İngilizce). theglobalcoalition.org. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Irak Savaşı</span> ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Irakı işgaliyle başlayan savaş (2003-2011)

Irak Savaşı, 20 Mart 2003'te Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık önderliğinde oluşturulmuş Çokuluslu Koalisyon Kuvvetleri'nin bir askerî harekâtla Irak'a girmesiyle başlayan ve devam eden savaş. Ayrıca İkinci Körfez Savaşı, Irak'ın İşgali ve koalisyon ülkelerince Irak'ı Özgürleştirme Operasyonu olarak da adlandırılır. 21 Ekim 2011 tarihinde ABD Başkanı Barack Obama yaptığı açıklamada, ülkedeki ABD askerlerinin 31 Aralık 2011'e kadar geri çekileceğini açıkladı. 15 Aralık 2011 tarihinde Bağdat'ta bulunan Amerikan Üssü'nden son Amerikan Bayrağı'nın indirilmesiyle savaş resmen sona ermiştir. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry savaşın vahim bir hata olduğunu belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Terörizmle Savaş</span>

Terörizmle Savaş, kısa kullanımıyla Terörle Savaş veya Terörizmle Küresel Savaşı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki farklı hedeflere gerçekleştirilen 11 Eylül saldırıları sonrasında Amerika Birleşik Devletleri'nin öncülüğünde başlatılan uluslararası bir askerî kampanyadır. NATO üyesi olan tüm ülkeler ve üye olmayan bazı ülkelerin katıldığı kampanya, el-Kaide'nin başını çektiği çeşitli silahlı gruplara yönelik açılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Grenada'nın işgali</span>

Grenada'nın İşgali, 1983'te Karayipler'de bulunan Grenada adasının ABD ve birkaç Karayip ülkesi tarafından işgal edilerek, marksist hükûmetin iktidardan uzaklaştırılmasıyla sonuçlanan askerî harekât. Soğuk Savaş nedeniyle Batı Yarımküresinde yaşanan en büyük uluslararası boyutlu çatışmalardan biridir. Aynı zamanda ABD'nin Vietnam Savaşı'ndan sonra giriştiği ilk büyük askerî harekâttır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu</span>

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu ya da diğer ve kısa adıyla SMDK 11 Kasım 2012 tarihinde, Katar'ın başkenti Doha'da yapılan Suriye için adlı toplantı sonucu ortaya çıkan, Suriyeli muhalif çatı örgüt. Suriye İç Savaşı sırasında, Suriye Arap Cumhuriyeti Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın ve Suriye Arap Cumhuriyeti karşıtı muhaliflerin oluşturduğu bir örgüttür. Örgütün ilk başkanı eski Emevi Camii lideri, din adamı ve muhalif aktivist Muaz el-Hatib'dir. Şimdiki başkanı ise Salim el-Muslat'tır. Örgütü başta Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail devleti olmak üzere çoğu devlet ve birçok batı kuruluşları ve Suudi Arabistan Krallığı Rejimi "Suriye halkının temsilcisi" olarak tanımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Irak ve Şam İslam Devleti</span> Irak, Suriye ve Afrikada faaliyet gösteren Selefi cihatçı silahlı örgüt

Irak ve Şam İslam Devleti veya 2014'ten beri kullandığı resmî isimle İslam Devleti, ağırlıklı olarak Afrika'da, ayrıca Irak ve Suriye'de de etkinlik gösteren, bu bölgede hilâfet devleti kurmak amacıyla güvenlik güçlerine ve sivillere karşı eylemler yapan yasa dışı, silahlı ve ele geçirdiği topraklardaki meşruluğu hiçbir ülke tarafından devlet olarak tanınmayan Selefi cihatçı örgüttür. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler ile aralarında ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, Kanada'nın da bulunduğu pek çok ülke ve kuruluş tarafından terör örgütü olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ortak Özel Harekât Komutanlığı</span> ABD Özel Harekât Komutanlığına bağlı olan, dünya genelindeki terörist hücrelerini belirlemek ve ortadan kaldırmakla görevli birim

Ortak Özel Harekât Komutanlığı, Amerika Birleşik Devletleri Özel Harekât Komutanlığına bağlı olan, dünya genelindeki terörist hücrelerini belirlemek ve ortadan kaldırmakla görevli birim. Aralık 1980'de oluşturulan birimin merkezi, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kuzey Karolina eyaletinde bulunan Fort Bragg'dadır. Komutanlığını Raymond A. Thomas yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Teröre Karşı İslam İttifakı</span>

Teröre Karşı İslam İttifakı veya İslam Ordusu İttifakı, İslam dünyası içerisinde yer alan ülkelerin Irak ve Şam İslam Devleti'ne ve diğer grupların faaliyetlerine karşı askeri müdahalede bulunmak ve birlikte hareket etmek amacıyla kurduğu hükümetlerarası askerî bir terörle mücadele ittifakı. Ondan fazla İslam ülkesi, başta dünyanın en fazla Müslüman nüfusunu barındıran Endonezya olmak üzere ittifak girişimine destek verdiklerini duyurdu. Endonezya ittifak yapısına dahil olmayı düşündüğünü de belirtti. Bu ülkeler arasında İslam İttifakı'na katılmayı düşünen Azerbaycan'da aynı açıklamalarda bulundu. Suudi Arabistan "teröre karşı mücadele etmek üzere" olduğunu bildirdiği ve öncülük ettiği bu girişime Afganistan'ı da davet etti. Bu yapının aynı zamanda uluslararası teşkilat ve küresel ittifaklarla koordinasyon içerisinde birlikte hareket edeceği açıklamalara eklendi.

<span class="mw-page-title-main">El-Kaide Kürt Taburları</span>

El-Kaide Kürt Taburları, Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde, el-Kaide'ye bağlı bir şekilde faaliyet gösteren silahlı Kürt-cihatçı Selefi örgüt. Mart 2007'de kurulmuş olup, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı ve Kanada hükûmeti tarafından terör örgütü olarak tanımlanmaktadır.

Ebu Eyyub el-Mısri veya diğer tanınan adıyla Ebu Hamza el-Muhacir, Irak el-Kaidesi, Mücahit Şura Meclisi ve Irak İslam Devleti'nde yöneticilik yapan Mısırlı İslamcı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'ndaki silahlı gruplar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren silahlı grupların bir listesidir. Savaş, Suriye hükûmeti ile müttefikleri, hükûmete muhalif gruplar ile müttefikleri, silahlı İslamcı ve cihatçı örgütler, ülkenin kuzeyindeki Kürtler ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti olmak üzere beş gruba ayrılır. Aşağıdaki liste, yalnızca silahlı faaliyet gösteren veya destek veren ülke ve kuruluşları içermekte, siyasi destek veren ülke ve kuruluşları kapsamamaktadır.

Halid bin Velid Ordusu, Suriye'nin güneyinde faaliyet gösteren cihatçı Selefi silahlı örgüt. Mayıs 2016'da; Yermük Şehitleri Tugayı ile İslami Müsenna Hareketi'nin birleşmesi ve sonrasında Ceyş el-Cihad'ın katılmasıyla kurulmuş olup, Irak ve Şam İslam Devleti'nin müttefiki olarak Suriye İç Savaşı'nda savaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rakka Operasyonu (2016-2017)</span>

Rakka Operasyonu kod adı ile Fırat'ın Gazabı Harekâtı, 6 Kasım 2016'da Amerika Birleşik Devletleri destekli Suriye Demokratik Güçleri tarafından Irak ve Şam İslam Devleti'ne karşı ve onun fiili başkenti olan Rakka'yı ele geçirmek suretiyle başlatılan askerî operasyon. Saldırı, IŞİD karşıtı saldırı, el-Bab yakınlarındaki savaşı ve Irak'taki Musul savaşı ile eş zamanlıdır. Operasyonun ikinci hamlesi ise 10 Aralık 2016'da ABD Özel Kuvvetlerinden 200 asker ve El-Senadid Tugayı birliklerinin katılımıyla başlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Müşterek Muharip Komutanlığı</span>

Müşterek Muharip Komutanlığı, Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı'na bağlı en az iki askeri birimden gelen kuvvetlerden oluşan ve geniş ve devam eden bir misyona sahip komutanlıktır. Bu komutanlıklar hizmet dalından bağımsız olarak barış ve savaşta etkili bir komuta ve kontrol sağlamak amacıyla kurulmuşlardır. Bunlar ya coğrafi olarak ya da özel işlemler, güç projeksiyonu ya da nakliye gibi işlevsel bir temel üzerine organize edilmektedirler. UCC'ler bağlı olduklarını gösteren özel rozetlere sahip "ortak" komutanlıklardır.

<span class="mw-page-title-main">Deyrizor Savaşı (2017-19)</span>

Deyrizor Savaşı veya operasyon kod adıyla El-Cezire Fırtınası Operasyonu, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Irak ve Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı Deyrizor'da başlattığı askerî operasyon. Suriye İç Savaşı sırasında Suriye'nin doğusunda, özellikle Fırat nehrinin doğusundaki ve kuzeyindeki topraklardaki IŞİD hakimiyetini kırmak amacıyla gerçekleştirildi. Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Harekâtı (CJTF-OIR) olarak birleşen IŞİD karşıtı koalisyon geniş hava desteği sunarken, SDG personeli operasyonun kara kuvvetlerinin büyük çoğunluğunu oluşturdu; CJTF-OIR'a bağlı özel kuvvetler ve topçu birlikleri de operasyona katıldı. Kara muharebesi, Türkiye'nin Afrin'e müdahalesi nedeniyle 2018 yılının başlarında durduruldu, ancak IŞİD karşıtı koalisyon Toparlanma Operasyonu olarak adlandırılan yeni aşama ile 1 Mayıs 2018'de operasyona devam etti. Üçüncü aşama 10 Eylül 2018'de başladı, ancak 31 Ekim'de Suriye-Türkiye sınırındaki SDG pozisyonlarına Türkiye'den yapılan topçu saldırıları nedeniyle bir kez daha durduruldu. SDG ve koalisyon, operasyonun 11 Kasım'da başladığını açıkladı.

Beyci Muharebesi , Irak Silahlı Kuvvetlerinin 29 Ekim 2014'te Beyci'yi geri almak için taarruz gerçekleştirmesiyle başlayan muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">2003 Irak askerî müdahalesi</span> ABD önderliğindeki askeri işgal

2003 Irak askerî müdahalesi, Amerika Birleşik Devletleri yönetimindeki koalisyonun kuvvetlerinin Irak Savaşı'nda gerçekleştirmiş olduğu ilk topyekün askerî aşamadır. Müdahale ilk olarak 19 Mart 2003 tarihinde hava taarruzu ile başlamış, 20 Mart 2003'te ise kara taarruzu ile devam etmiştir. Müdahalenin ilk 26 günü; çatışmalar Irak'ın çeşitli bölgelerinde yoğun olarak yaşanmıştır. Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak güvenlik güçlerinin verdiği ağır kayıplar sonucu, müdahale yaklaşık bir ay içerisinde başarı ile sonuçlanmıştır. Müdahale sonucunda; koalisyon kuvvetleri arasında bulunan ABD, Birleşik Krallık, Avustralya ve Polonya askerleri Irak'ı işgal etmiştir. Irak Savaşı'nın bu erken ve ilk aşaması, 1 Mayıs 2003'te Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George W. Bush'un Amerikan halkına yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında; savaşın resmen bittiğini duyurmuştur. Koalisyon güçlerinin zaferini ilan etmesinin ardından Geçici Koalisyon Yönetimi (CPA), birkaç ardışık geçiş hükûmetinin ilki olarak kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Telafer Muharebesi (2005)</span>

Telafer Muharebesi ya da taarruzu gerçekleştiren tarafının adlandırmasıyla Hakları Düzenleme Harekâtı, Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri ile Irak Silahlı Kuvvetleri tarafından, Telafer, Irak'taki Irak el-Kaidesi ile diğer direnişçi unsurlara yönelik 1-18 Eylül 2005 tarihleri arasında gerçekleştirilen askerî taarruzdur.

Shader Operasyonu, Birleşik Krallık'ın IŞİD'e yönelik devam eden askeri müdahaleye katkısına verilen operasyonel kod adıdır. Operasyon, İngiliz Ordusu'nun IŞİD'e karşı savaşan müttefik kuvvetlere yer desteği ve eğitim sağlamasını, Kraliyet Hava Kuvvetlerinin insani yardım hava indirme, keşif ve hava saldırıları sağlaması ve Kraliyet Donanması'nın müttefik taşıyıcı savaş gruplarına refakat sağlamasını içeriyor. Ek olarak, Birleşik Krallık Özel Kuvvetlerinin Irak,Suriye, Libya ve Tunus'ta operasyon dahilinde faaliyet gösterdiği bildirildi.

İran, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) muhalifi olup Suriye ve Irak'ta bu grupla savaşmaktadır.

İran, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) muhalifi olup Suriye ve Irak'ta bu grupla savaşmaktadır.