İçeriğe atla

Birleşik Krallık ulusal renkleri

Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin madalyonu Britanya'nın ulusal renklerini kullanır
Kırmızı beyaz ve mavi dumanlarla Kırmızı Oklar

Birleşik Krallık ulusal renkleri genellikle bu sırayla kırmızı, beyaz ve mavinin kombinasyonu olarak tanımlanır. Bu renkler Birleşik Krallık bayrağındaki ile aynıdır. Bayrağın renkleri sırasıyla İngiltere (beyaz ve kırmızı) ve İskoçya (mavi ve beyaz) bayraklarından alınmıştır. buna daha sonra İrlanda için kırmızı bir saltire eklendi. Birleşik Krallığın kurucu ülkeleri normalde sırasıyla beyaz (İngiltere), mavi (İskoçya), kırmızı (Galler), yeşil (genel olarak İrlanda) ve ara sıra siyah (kültürel açıdan farklı Cornwall bölgesi için) ile tanımlanır.

Tarihçe

19. ve 20. yüzyıl haritalarında, İngiliz İmparatorluğu toprakları genellikle kırmızı veya pembe renkteydi. Tarihsel olarak, İngiliz Silahlı Kuvvetleri, resmi ve tören üniformalarında kullanılmaya devam eden geleneksel bir renk olan kırmızı renkle savaştı. Askeri açıdan ve diğer bağlamlarda, Birleşik Krallık ile ilişkilendirilen tek ana renk, bu nedenle, ünlü İngiliz Ordusu kırmızı ceketlerinde olduğu gibi kırmızıdır .

Kullanım

Spor

Birçok uluslararası takım sporunda, Birleşik Krallığın farklı ülkeleri ayrı takımlarla temsil edilmektedir. Birleşik Krallık'ın kendi adı veya Büyük Britanya'nın adı altında tek bir takım olarak yarıştığı yerlerde (Olimpiyat Oyunlarında olduğu gibi), takım için kullanılan renkler kırmızı, beyaz ve mavidir ve mavi genellikle çok koyudur.

Motor yarışlarında Birleşik Krallık'ın ulusal rengi yeşildir; Bu, İngiliz yarış yeşili olarak bilinir ve biraz belirsiz kökeni, 1903 Gordon Bennett Kupasından kaynaklandığını iddia eder. İngiltere yarışa İrlanda'da ev sahipliği yapıyordu ve yonca yeşilini onuruna benimsedi; Renk o zamandan beri korundu ve birçok Milletler Topluluğu yarış renginde de yer aldı.

Ulaşım

Londra Heathrow Havalimanı'na park edilmiş British Airways uçaklarındaki renkler
Londra'da kırmızı, beyaz ve mavi metro tren

Kırmızı, beyaz ve mavi aynı zamanda İngiltere'nin başkentinin hızlı geçiş sistemi olan Londra Metrosu'nun da renkleridir. 1990'lardan beri yer altı trenleri kırmızı, beyaz ve mavi renklerle boyanmıştır.[1]

Nişanlar ve dekorasyonlar

Kurdeleleri ulusal renklerde olan İngiliz nişan ve madalyaları arasında Kraliyet Viktorya Nişanı,[2] Kraliyet Viktoryen Madalyası, Kraliçe'nin Yiğitlik Madalyası ve 1936'dan beri tüm anma Taç Giyme ve Jübile Madalyaları bulunmaktadır.[3]

Denizde

Denizde 'ulusal renkler', bir geminin menşe ülkesini göstermek için kullanılan ayırt edici bir bayrağı ifade eder. 1867'de, bir Konsey Düzenlemesi, " Kırmızı Sancak ve Beyaz Sınırlı Union Jack'in şu anda tüm İngiliz Gemileri için ulusal renkler olarak devam ettiğini" tanımladı. Beyaz bordürlü Union Jack artık yaygın olarak Pilot Jack olarak biliniyor.

Kaynakça

  1. ^ "London Underground: Rolling Stock Information Sheets" (PDF). What do they Know?. 30 Ekim 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2019. 
  2. ^ "Royal Victorian Order". Cambridge University Heraldic and Genealogical Society. 18 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2019. 
  3. ^ Ribbons and Medals. 1983. Osprey. s. 82. ISBN 0850455162. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lacivert</span>

Lacivert renk, elektromanyetik tayf'ın insan gözüyle görülebilen renklerinden biridir. Mavinin koyu tonlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri bayrağı</span> Ulusal bayrak

Amerika Birleşik Devletleri bayrağı, Amerika Birleşik Devletleri'ne ait resmi ulusal bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Lesotho bayrağı</span> Ulusal bayrak

Lesoto bayrağı, Lesotho Krallığı tarafından 4 Ekim 2006 tarihinde kabul edilen bayrak. Bayrakta mavi, beyaz ve yeşil üç şeritten bulunur ve bayrağın tam ortasında bir Basotho şapkası yer alır. Bu bayrak, Lesotho'nun bağımsızlığının 40. yıl dönümü şerefine kabul edilmiştir. Bu yeni bayrak, ülke barışının ve barış yöneliminin bir simgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Libya bayrağı</span> Libya Devletinin Ulusal Bayrağı

Libya bayrağı, Afrika ülkesi Libya'nın ilk defa 24 Aralık 1951 tarihinde kullandığı bayrağın, rejim değişikliği sonrası Libya'nın resmî hükûmeti olan Ulusal Geçiş Konseyi tarafından 27 Şubat 2011 tarihinde yeniden kullanılmaya başlanan bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık bayrağı</span> Ulusal bayrak

Birleşik Krallık bayrağı veya Birliğin Bayrağı Birleşik Krallık devletinin resmî bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Brezilya bayrağı günümüzde kullanılan hâli ile 11 Mayıs 1992 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanan Brezilya resmi devlet bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Norveç bayrağı</span> Ulusal bayrak

Norveç bayrağı, Norveç Krallığı'nın resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Malta bayrağı</span> Ulusal bayrak

Malta Bayrağı, Malta devleti tarafından kullanılan resmi ulusal bayrak.

Kraliyet mavisi, azur mavisinin hem koyu hem açık tonlarını tanımlamak için kullanılan renk. Geleneksel olarak mavinin koyu olarak tanımlanan renk, bir web rengi olarak daha açık renktedir

<span class="mw-page-title-main">Mavi</span> bir renk

Mavi, çakır veya gök, resim boyamada ve geleneksel renk teorisi ve RGB renk modelindeki üç ana renkler pigmentlerinden biridir. Görünür ışığın tayfı üzerinde menekşe ve yeşil arasında uzanır. Göz yaklaşık 450 ile 495 nanometre arasında baskın dalga boyu olan ışığı gözlemlerken maviyi algılar. Çoğu mavi, diğer renklerin hafif bir karışımını içerir; gök mavisi biraz yeşil içerirken lacivert biraz menekşe içerir. Açık gündüz gökyüzü ve derin deniz Rayleigh saçılması olarak bilinen optik bir etki nedeniyle mavi görünür. Tyndall etkisi adı verilen bir optik etki, mavi gözler 'i açıklar. Havadan perspektif adı verilen başka bir optik etki nedeniyle uzaktaki nesneler daha mavi görünür. Karşıt rengi turuncu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey İrlanda bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kuzey İrlanda bayrağı, Birleşik Krallık'ın bir parçası olan Kuzey İrlanda'nın 1953-1972 yılları arası kullandığı, beyaz zemin üzerine kırmızı haç işaretinden oluşan, üzerinde bir kırmızı el ve kraliyet tacı bulunan bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Dominika bayrağı</span> Ulusal bayrak

Dominika bayrağı günümüzdeki hâli ile resmî olarak 1988 yılından bu yana kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gambiya bayrağı</span> Ulusal Bayrak

Gambiya bayrağı, Gambiya devletine ait 18 Şubat 1965 tarihinde göndere çekilerek ülkenin resmî bayrağı olarak kullanılmaya başlanan bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Kenya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kenya bayrağı günümüzdeki hâli ile ilk olarak 12 Aralık 1963 tarihinde göndere çekilerek resmî olarak kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Namibya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Namibya bayrağı günümüzde kullanılan hâli ile ülkenin bağımsızlığını kazandığı 21 Mart 1990 tarihinde kabul edilerek göndere çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Afrika Cumhuriyeti bayrağı</span> Ulusal bayrak

Orta Afrika Cumhuriyeti bayrağı ülkenin bağımsızlığını kazanmadan önce, 1 Aralık 1958 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Seyşeller bayrağı</span> Ulusal bayrak

Seyşeller bayrağı, Seyşeller devletine ait günümüzde kullanılan hâli ile 18 Haziran 1996 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanan bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Zambiya bayrağı</span> Bu nasıl bayrak böyle

Zambiya bayrağı, Zambiya'nın bağımsızlığını kazandığı 24 Ekim 1964 tarihinde göndere çekilmiş, 1996 yılında bayrak zemini renginde ufak değişiklik yapılarak bugünkü halini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Büyük Britanya</span>

Birleşik Krallık'tan, Britanya Denizaşırı Toprakları’nın üçü hariç tümünden ve üç taç toprağı ülkesinden gelen sporcular Büyük Britanya ya da takımın kendi marka adıyla Team GB’nin bir parçası olarak Olimpiyat Oyunlarında yarışabilir. Kuzey İrlanda'dan sporcular bunun yerine İrlanda Takımının bir parçası olarak yarışmayı seçebilirler. Büyük Britanya bir dizi diğer Batılı ülke tarafından boykot edilen 1980 Yaz Olimpiyatları da dahil olmak üzere, 1896'da Olimpiyatların modern çağının başlangıcından bu yana her Yaz ve Kış Oyununa sporcu gönderdi. 1896'dan 2020'ye kadar Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda, Yaz Olimpiyat Oyunlarında 916 madalya ve Kış Olimpiyat Oyunlarında 32 madalya kazandı. Her Yaz Oyunları'nda en az bir altın madalya kazanan tek milli takımdır ve toplam madalya sayısında dünya çapında üçüncü sırada yer alır ve yalnızca Amerika Birleşik Devletleri ve eski Sovyetler Birliği tarafından geride bırakılır.