İçeriğe atla

Birleşik Krallık Birlik Partisi

Kontrol Edilmiş
Birleşik Krallık Birlik Partisi
UK Unionist Party
KısaltmaUKUP
Genel başkanRobert McCartney
Kuruluş tarihi1995
Kapanış tarihi2008
MerkezBangor, County Down, Kuzey İrlanda
İdeolojiBirlikçilik
Doğrudan yönetim
Siyasi pozisyonMerkez sağ
Resmî renklerKırmızı, mavi, beyaz
Kuzey İrlanda

Birleşik Krallık Birlik Partisi ya da UKUP. Kuzey İrlanda'da siyasi parti. Parti 1995 yılında Robert McCartney tarafından kurulmuştur. Parti Kuzey İrlanda'nın Londra'dan direkt olarak yönetilmesini desteklemektedir. 2007 seçimlerinde % 1,5 oy oranıyla yalnızca 1 sandalye kazanabilmişlerdir. Parti kendini 2008'de feshetmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İrlanda</span> İrlanda adasında yer alan Batı Avrupa ülkesi

İrlanda ya da İrlanda Cumhuriyeti, kuzeybatı Avrupa'da bulunan ülke. Büyük Britanya'nın batısındaki İrlanda adasının yaklaşık altıda beşini kaplamaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Dublin'dir, 4,9 milyonluk nüfusun yaklaşık %40'ı bu şehir ve banliyölerinde yaşar. Tek kara sınırı kuzeydoğudaki Birleşik Krallık'a bağlı Kuzey İrlanda ile olan İrlanda'nın batısı Atlas Okyanusu, doğusu İrlanda Denizi, güneydoğusu St George Kanalı, güneyi ise Kelt Denizi ile çevrilidir. Ülke, üniter bir yapıya sahiptir ve parlamenter demokrasi ile yönetilmektedir. Yasama gücü alt meclis Dáil Éireann ve üst meclis Seanad Éireann 'ndan oluşan Oireachtas (Parlamento)'nun elindedir. Cumhurbaşkanının görevleri semboliktir ancak bazı önemli güçleri ve görevleri bulunur. Başbakan (Taoiseach) Meclis tarafından seçilir ve cumhurbaşkanınca atanır.

<span class="mw-page-title-main">Dublin</span> İrlandanın başkenti

Dublin, İrlanda’nın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri. Ülkenin doğu kıyısının ortasında, Liffey Nehri'nin ağzında, Dublin Kontluğu'nun merkezinde yer almaktadır. Viking yerleşimlerinin merkezi olarak kurulan şehir, Orta Çağ’dan beri İrlanda’nın başkentidir.

Fianna Fáil, İrlanda'daki siyasi partilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey İrlanda</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

Kuzey İrlanda, İrlanda Adası'nda İrlanda'nın kuzeyinde yer alan Birleşik Krallık'a bağlı özerk ülke.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı</span> 1 Ocak 1801 tarihinde Büyük Britanya Krallığı ve İrlanda Krallığının birleşmesi ile kurulmuştur

Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı 1 Ocak 1801 tarihinde Büyük Britanya Krallığı ve İrlanda Krallığı'nın birleşmesi ile kurulmuştur. 6 Aralık 1922 tarihinde İngiliz-İrlanda Antlaşması ile Serbest İrlanda Devleti'nin kurulmasıyla krallık Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı adını almıştır.

Kuzey İrlanda millî futbol takımı, Kuzey İrlanda Futbol Federasyonu tarafından yönetilen, Kuzey İrlanda'yı uluslararası futbol organizasyonlarında temsil eden futbol takımıdır.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi ya da SDLP, Kuzey İrlanda'nın iki büyük Cumhuriyetçi ve Milliyetçi partisinden biridir. 1970 yılında Gerry Fitt tarafından kurulmuştur. Sosyalist Enternasyonal'e üye sosyal demokrat bir partidir. Kuzey İrlanda Parlamentosunda 8 milletvekili bulunmaktadır.

İrlanda İşçi Partisi, İrlanda ve Kuzey İrlanda'daki bir siyasi partidir. Sinn Féin'den ayrılan sol kanat bir oluşumdur. 1982 yılında kurulmuştur. Parti Marksist ideolojiyi desteklemektedir. Parti Kuzey İrlanda'da her zaman az bir desteğe sahip olmuştur. En güçlü olduğu yerler Belfast ve Craigavon'dır. Partinin genel başkanı Seán Garland 2004 yılında BBC'nin yaptığı bir haber üzerine kalpazanlık suçlamasıyla tutuklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda Cumhuriyetçi Sosyalist Partisi</span>

İrlanda Cumhuriyetçi Sosyalist Partisi ya da IRSP, İrlanda ve Kuzey İrlanda'da siyasi parti. Cumhuriyetçi ve Marksist ideolojiye sahiptir. 1916 Paskalya Ayaklanması'nda idam edilen sosyalist devrimci James Connelly'nin 1896 'da kurduğu İrlanda Cumhuriyetçi Sosyalist Partisi 'nin devamı olduklarını iddia etmektedirler. İrlanda Cumhuriyetçi Sosyalist Partisi 8 Aralık 1974 yılında Seamus Costello önderliğindeki Resmi Cumhuriyetçi Hareket, bağımsız sosyalistler ve tüccarlar tarafından kurulmuştur. Paramiliter örgütü İrlanda Ulusal Kurtuluş Ordusu (INLA) 'da aynı gün kurulmuştur. Seamus Costello partinin ve paramiliter örgütün ilk lideri olarak seçilmiştir. Bu iki örgüt kendilerini İrlanda Cumhuriyetçi Sosyalist Hareketi olarak nitelendirmektedir. Partinin genel başkanı Ard Chomhairle'dir. İrlanda Cumhuriyetçi Sosyalist Partisi İrlanda barış sürecinin karşısında bulunmakta paramiliter grup INLA ise günümüzde ateşkes ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Sinn Féin</span>

Cumhuriyetçi Sinn Féin veya RSF İrlanda'daki cumhuriyetçi bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Ulster Birlik Partisi</span>

Ulster Birlik Partisi, Kuzey İrlanda'daki bir siyasi partidir. 1905 yılında Albay Edward James Saunderson tarafından kuruldu. Partinin ana amacı Kuzey İrlanda'da yaşayan Protestanların haklarının korunması ve Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık'a bağlı olarak kalmasıdır. Partinin sempatizanları genellikle Orange Order üyesidirler.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Birlik Partisi (Kuzey İrlanda)</span>

Demokratik Birlik Partisi, Kuzey İrlanda'daki siyasi partilerden biridir. Kuzey İrlanda'nın en büyük Birleşik Krallık'ın ise dördüncü büyük siyasi partisidir. Partinin genel başkanı Jeffrey Donaldson'dır. Parti 1971 yılında Ian Paisley ve Desmond Boal tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Özgür İrlanda Devleti</span> 1922-1937 yılları arasında kuzeybatı Avrupada egemen olan devlet

Özgür İrlanda Devleti, 6 Aralık 1921 tarihinde Britanya hükûmeti ve İrlanda milliyetçilerinin imzaladığı İngiliz-İrlanda Antlaşması sonucunda kurulan bir dominyondur.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'da birlikçilik</span>

İrlanda'da birlikçilik, İrlanda ve Büyük Britanya adaları arasında bir çeşit siyasi birliğin devamından yana bir ideoloji anlamına gelir. Kuzey İrlanda bağlamında veya esasında tarihsel ve spesifik olarak Ulster bağlamında Ulster birlikçiliği olarak da adlandırılır. Serbest İrlanda Devleti'nin bir dominyon olarak Birleşik Krallık'tan ayrılması ve bağımsız bir devlet olarak ortaya çıkmasından sonra İrlanda'da birlikçilik, öncelikle Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık içinde yerini korumaya ve muhafaza etmeye odaklanmıştır.

Hayırlı Cuma Anlaşması veya Belfast Anlaşması, 1990'larda Kuzey İrlanda barış sürecinde gerçekleşen önemli bir siyasi gelişmedir. Kuzey İrlanda'nın bugünkü devredilmiş hükûmet sistemi bu Anlaşma üzerine dayalıdır. Anlaşma ayrıca, Kuzey İrlanda ve İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık arasında bazı kurumlar kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey İrlanda Futbol Federasyonu</span> Kuzey İrlandada futbolun yönetim organı

Kuzey İrlanda Futbol Federasyonu (IFA); Kuzey İrlanda'nın merkezi Belfast'ta bulunan futbol yönetim organıdır. 1880 yılında tüm İrlanda'yı temsil eden federasyon olarak kurulmuştur. 1921 yılında ülkenin Kuzey İrlanda ve Güney İrlanda olarak ayrılmasından sonra İrlanda'yı temsil eden İrlanda Futbol Federasyonu (İng.: Football Association of Ireland) (FAI) kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık'ın ülkeleri</span> 1922den bu yana Birleşik Krallıkın bileşenleri

Birleşik Krallık (BK) dört ülkeden oluşur: Galler, İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık başbakanı</span> Birleşik Krallıkın hükûmet başkanı

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı başbakanı, Birleşik Krallık Hükûmeti'nin başında bulunan isimdir.

<span class="mw-page-title-main">2017 Birleşik Krallık genel seçimleri</span> Birleşik Krallıkda genel seçim tamamlandı

2017 Birleşik Krallık genel seçimleri, Avam Kamarası üyelerinin seçilmesi için 8 Haziran 2017 tarihinde gerçekleşmiş erken genel seçimlerdir. En yüksek oyu 42.4% oy oranıyla Başkanı Theresa May olan Muhafazakâr Parti aldı. Başkanı Jeremy Corbyn olan İşçi Partisi ise 40.0% oy oranıyla 2. sırada kaldı.

<span class="mw-page-title-main">İşçi Partisi (İrlanda)</span> İrlandada bir siyasi parti

İşçi Partisi,, İrlanda Cumhuriyeti'ndeki merkez sol ve sosyal demokrat bir siyasi partidir. 28 Mayıs 1912'de Clonmel, County Tipperary'de James Connolly, James Larkin ve William O'Brien tarafından İrlanda Sendika Kongresi'nin siyasi kanadı olarak kurulmuştur ve tüzüğünde kendisini "demokratik sosyalist parti" olarak tanımlamaktadır. İşçi Partisi, İlerici İttifak'ın, Sosyalist Enternasyonal'in ve Avrupa Sosyalistleri Partisi'nin üyesidir.