İçeriğe atla

Birleşik Krallık Araştırma ve İnovasyon Ajansı

UK Research and Innovation
TürBakanlık dışı kamu kurumu
MerkezSwindon, Wiltshire, İngiltere
Resmî sitewww.ukri.org

Birleşik Krallık Araştırma ve İnovasyon (İngilizce: UK Research and Innovation (UKRI)), Birleşik Krallık hükûmetinin bilim, araştırma ve yenilik faaliyetlerini koordine etmek ve bu faaliyetlerin finansmanını yönetmek için oluşturduğu bir kuruluştur. UKRI, 2018 yılında birleşik bir yapı olarak kurulmuş olup araştırma konseyleri, Innovate UK ve Research England gibi önceki kuruluşların yerini almıştır. İşletme, Enerji ve Endüstriyel Strateji Departmanının bilim bütçesinden finanse edilmektedir.

Tarihçe

1 Nisan 2018'de 2017 Yüksek Öğrenim ve Araştırma Yasası ile kurulan UKRI, dokuz kuruluşu tek bir birleşik organda bir araya getirdi.[1][2] UKRI, bütünleştirici disiplinler arası araştırmayı artırmak için birleşmeyi tavsiye eden Royal Society Başkanı Sir Paul Nurse tarafından hazırlanan bir raporun ardından oluşturuldu.[3]

UKRI'ın amacı, Birleşik Krallık'ın dünya genelinde bilim, araştırma ve yenilik lideri olmasını sağlamak için bilimsel araştırmaya, geliştirmeye ve yeniliğe yatırım yapmaktır. Bu amaçla UKRI, farklı disiplinlerden araştırmacıları ve işletmeleri bir araya getirerek küresel sorunlara çözüm bulmak ve toplumsal, ekonomik ve çevresel açıdan faydalı sonuçlar elde etmek için iş birliği yapmayı hedeflemektedir.[2] UKRI'ın ilk icra kurulu başkanı, immünolog Profesör Sir Mark Walport'tu.[4] Yerine 29 Haziran 2020'de bitki biyoloğu Profesör Dame Ottoline Leyser geçti.[5]

Kaynakça

  1. ^ "John Kingman to Lead Creation of New £6 Billion Research and Innovation Body - GOV.UK". www.gov.uk (İngilizce). 19 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2023. 
  2. ^ a b "About us - UK Research and Innovation". www.ukri.org. 14 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2023. 
  3. ^ "Nurse review of research councils". GOV.UK (İngilizce). 19 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2023. 
  4. ^ Ghosh, Pallab (4 Temmuz 2017). "UK Research Chief "Will Not Direct Science"". BBC News (İngilizce). 19 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2023. 
  5. ^ "Professor Dame Ottoline Leyser to join UK Research and Innovation as new Chief Executive". www.ukri.org. 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık</span> Kuzeybatı Avrupadaki devlet

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı veya yaygın adıyla Birleşik Krallık, Avrupa anakarasının kuzeybatı kıyılarında, Kuzeybatı Avrupa'da egemen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesi. Enstitü, Charles Nehri boyunca bir milden (1,6 km) daha fazla, kentsel bir kampüse ve bir kara hibe, bir deniz hibe ve uzay hibesine sahiptir. Enstitü ayrıca MIT Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi bir dizi büyük, kampüs dışı tesisin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi kendine bağlı laboratuvarları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">.uk</span> Birleşik Krallıkın internet ülke üst seviye alan adı

.uk, Birleşik Krallık internet kod harfleri.

<span class="mw-page-title-main">Erciyes Üniversitesi</span> Kayseri"de kurulu devlet üniversitesi

Erciyes Üniversitesi, Kayseri'de 1978'de kurulan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gebze Teknik Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Gebze Teknik Üniversitesi veya kısaca GTÜ, 3 Temmuz 1992 tarihinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla kurulan, Türkiye'deki iki yüksek teknoloji enstitüsünden birisiydi. 22 Ekim 2014 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen yasa teklifiyle Gebze Teknik Üniversitesi olarak yeniden yapılandırılmasına karar verildi. Üniversite Çayırova yerleşkesinden oluşmaktadır. Üniversite günümüzde 1.370.070 m2 toplam açık alanı ve 26.612 m2 toplam kapalı alanı bulunan Çayırova Kampüsü'nden oluşmaktadır.

<i>Nature</i> (dergi) 4 Kasım 1869da yayın hayatına başlayan bilim dergisi

Nature, İngiltere'nin Londra şehrinde kurulan ve merkezi bulunan, haftalık bir bilimsel araştırma dergisidir. Çok disiplinli bir yayın olarak Nature, öncelikle olarak bilim ve teknoloji alanlarında, çeşitli akademik disiplinlerden hakemli araştırmaları içerir. Springer Nature, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Asya'da çekirdek editöryel ofislere sahiptir. Nature, 2022 Dergi Atıf Raporları'nın Bilim Baskısı tarafından dünyanın en çok atıf yapılan bilimsel dergilerinden biri olarak belirtilmiştir bununla birlikte dünyanın en çok okunan ve en prestijli akademik dergilerinden biri olarak kabul edilmektedir. 2012 itibarıyla, aylık yaklaşık üç milyon benzersiz okuyucuya online erişimi olduğunu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sheffield Üniversitesi</span>

Sheffield Üniversitesi, İngiltere'nin Yorkshire ve Humber bölgesindeki Sheffield şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu</span> ABD merkezli kuruluş

'Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu ya da USGS, Amerikalı yerbilimsel araştırma Kurumu. USGS'nin bilim adamları Amerika Birleşik Devletleri'nin peyzajını, doğal kaynaklarını ve onu tehdit eden doğal tehlikeleri inceler. Organizasyonun çalışmaları biyoloji, coğrafya, jeoloji ve hidroloji disiplinlerini kapsar. USGS, düzenleme sorumluluğu olmayan bir bilgi toplama ve araştırma kuruluşudur.

Bilim Müzesi, Londra, South Kensington'daki Exhibition Road üzerinde bulunan büyük bir müzedir. 1857'de kuruldu ve 2019'da yıllık 3.3 milyonz ziyaretçi çeken, şehrin en önemli turistik yerlerinden biri oldu.

Avrupa'da Bilim ve Teknoloji'nin gelişmesi, Avrupa'nın ekonomisinin gelişmesine paralel olarak gerçekleşmiştir. Avrupa, özellikle fizik, matematik, kimya ve mühendislik dalları başta olmak üzere, birçok bilim ve teknoloji dalında dünyanın en önde gelen araştırmacılarını bünyesinde barındırmaktadır. Avrupa Birliği’nin Bilim ve Teknoloji'ye verdiği destek ile bu alanlarda Avrupa'nın öncü rolünü korunması hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Nurse</span> araştırmacı

Paul Maxime Nurse, Britanyalı genetikçi ve hücre biyoloğu. 2001 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü, Leland H. Hartwell ve R. Timothy Hunt ile birlikte hücre bölünmesini kontrol eden protein moleküllerini keşiflerinden dolayı almaya hak kazanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Ordusu</span> Birleşik Krallıkın askerî gücü

Britanya Ordusu, Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri'nin kara kuvvetleridir. Kraliyet Donanması ve Kraliyet Hava Kuvvetleri ile birlikte Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri'nin üç ana komutanlığından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık'ta COVID-19 pandemisi</span> COVID-19 pandemi maddesi

Birleşik Krallık'taki ilk koronavirüs vakası 31 Ocak 2020 tarihinde Çin'den gelen ve York'ta bir otelde kalan iki kişilik ailenin solunum rahatsızlığı yaşamasının ardından tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü'nün vakaların özellikle Vuhan'dan gelen kişilerde solunum hastalığı olarak başladığını açıklamasının ardından Birleşik Krallık, yeni hastalık teşhisleri için laboratuvar testi geliştirdi. Heathrow Havalimanı, Vuhan kentinden gelen uçaklar için ek klinik yardımı aldı ve gözetimleri sıklaştırdı. 30 Ocakta Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan etmesiyle Birleşik Krallık risk seviyesini yükseğe çıkarttı.

Sorumlu araştırma ve yenilikçilik, hakkında çeşitli görüşlerin varlığından dolayı kararlaştırılmış bir tanıma ve uygulamaya sahip değildir. Sorumlu araştırma ve yenilikçiliği, araştırma ve yenilikçiliğe yönelik potansiyel çıkarımları ve toplumsal beklentileri öngören ve bu öngörüleri değerlendiren bir yaklaşım olarak görmek mümkündür. Bu yaklaşımın amacı kapsayıcı, sürdürülebilir araştırma ve yenilikçilik tasarımını teşvik etmektir.

Bilimsel, sosyal ve ekonomik çevrelerdeki önemli değişiklikler tarafından yönlendirilen üniversiteler, köklü bir değişim sürecinde olduğu iddia ediliyor. Bunun, bilim temelli veya Humboldt tipi üniversiteden farklı olarak yeni bir üniversite türüne yol açacağı; Üçüncü Nesil Üniversite (3GU) kavramının, geleceğin üniversite modeli olarak öne çıktığı düşünülüyor.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal araştırma</span>

Sosyal araştırma, sosyal bilimciler tarafından sistematik bir plan izlenerek yürütülen araştırmalardır. Sosyal araştırma metodolojileri nicel ve nitel olarak sınıflandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık'ta LGBT hakları</span>

Birleşik Krallık'ta lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları çoğu Avrupa ülkesine kıyasla daha gelişmiş durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">David King (kimyager)</span>

Sir David Anthony Kral Güney Afrika doğumlu bir İngiliz kimyager, akademisyen ve İklim Krizi Danışma Grubu başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Richard Friend</span>

Sir Richard Henry Friend 1995 - 2020 yılları arasında Cambridge Üniversitesi'nde Cavendish Fizik Profesörü olan ve Singapur Ulusal Üniversitesi'nde Tan Chin Tuan Yüzüncü Yıl Profesörü olan İngiliz fizikçi. Karbon bazlı yarı iletkenlerin fiziği ve mühendisliği ile ilgili araştırmalar yapmıştır. Singapur Ulusal Araştırma Vakfı (NRF) Bilimsel Danışma Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cebelitarık Üniversitesi</span>

Cebelitarık Üniversitesi, Cebelitarık Hükûmeti tarafından 2015 Cebelitarık Üniversitesi Yasası aracılığıyla kurulmuş, derece veren bir yüksek öğretim kurumudur. Üniversitenin kuruluşu, Cebelitarık Başbakanı Fabian Picardo tarafından Britanya Denizaşırı Bölgesi için "erişme dönemi" olarak tanımlandı.