İçeriğe atla

Birleşik Krallık-Kazakistan ilişkileri

Kazakistan-İngiltere ilişkileri - iki ülke arasındaki ilk ilişkiler 19 Ocak 1992'de kuruldu. Birleşik Krallık, Ekim 1992'de Kazakistan'da büyükelçiliğini açtı ve Kazakistan, Birleşik Krallık'taki büyükelçiliğini Şubat 1996'da açtı.[1] Kazakistan ve Batı arasındaki ilişkiler son yıllarda gelişmektedir. Bu, Kazakistan'ın terörle mücadeledeki konumundan kaynaklanmaktadır.

Birleşik Krallık, Kazakistan'daki en büyük üçüncü yabancı yatırımcıdır. Toplam yabancı yatırım hacmi ise %14'tür. 100'den fazla İngiliz şirketinin Kazakistan'da işletmesi bulunmaktadır.[2]

BAE Systems, Air Astana'nın %49'una sahiptir.

Kazakistan-İngiltere stratejik diyalogu

Kazak-İngiliz stratejik diyalogu, karşılıklı siyasi diyalog ve işbirliği için bir platformdur. Platform, her iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından yönetiliyor.

Ekonomik ilişkiler ve ticaret

İngiliz yatırımcılar ve şirketler 1991 yılından bu yana Kazakistan ekonomisine 25 milyar dolar yatırım yaptı. Birleşik Krallık ve Kazakistan, Trans-Avrasya Ulaştırma Koridoru ve İpek Yolu için destekleyici altyapı ve ticari faaliyetler oluşturmak için işbirliği yapmaktadır.

Toplantılar ve karşılıklı ziyaretler

Kazakistan Cumhurbaşkanı, Nursultan Nazarbayev bazı işadamlarıyla birlikte Londra'da İngiltere Başbakanı Tony Blair, Kraliçe II. Elizabeth, Hazine Şansölyesi Gordon Brown, Lord Belediye Başkanları John Stuttard ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Jean Lemer ile görüştü. Nazarbayev, Kazakistan'ın büyüyen ekonomisi bağlamında İngiltere Başbakanı Blair ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Jean Lemierre ile enerji işbirliğini görüştü. Nazarbayev diğer Londralı işadamları ile bir araya gelerek Londra Metal Borsasını ziyaret etti.

Siyasi analistler, Nazarbayev'in ziyareti, İngiliz hükûmet yetkililerini Kazakistan'ın 2009 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na başkanlık etme hedefine İngiltere'nin desteğini kazanmak için demokratikleşme yolunda ilerleme kaydettiğine ikna etmeye çalışmak için bir fırsat olarak kullandığını söylediler.[3]

Kazakistan'daki Hindular

Başbakan Blair Nazarbayev ile bir araya geldiğinde, Kazakistan'ın Karasai Bölgesinde çevik kuvvet polisi ve buldozerlerin bir Hindu tapınağını ve Kazak Hindularına ait beş evi yıkması nedeniyle Kazakistan'daki Hindulara yönelik muamele konusunu gündeme getirdi.[4] Din özgürlüğünü savunan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Forum 18, hükûmetin Hinduları taciz ettiği iddiasını belgeledi.[5]

Milletvekili Ashok Kumar, Avam Kamarası'nda bir önerge sundu, önergede: "Bu Meclis, Kazakistan Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinden önce, Kazakistan'daki Hindu azınlıklara yönelik tacizi ve ayrımcılığı kınamaktadır; Karasai bölgesindeki Hindular, arazi, ahır ve ineklere el konulması, evlerinin yıkılmasıyla tehdit edildi ve toprak sahibi olma haklarından mahrum bırakıldı. Evlerinin mülkiyeti için başvuran Kazak Hindularından Hindu olmadıklarını beyan etmelerinin istendiği belirtildi. Benzer başvurularda bulunan Hindulara derhal mülkiyet hakları verildi; Yüksek Mahkemenin Hindu evleriyle ilgili iki davayı incelediğini ve davacıları duruşmaya davet etmeden Hindular aleyhine karar verdiği kabul edilmektdir" denilmiştir.

Literatür

Kaynakça

  1. ^ About the Embassy 12 Şubat 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Şablon:Vebarxiv The Embassy of the Republic of Kazakhstan in the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
  2. ^ Analiz: Nəyə görə dünya Qazaxıstan haqqında düşünür? 9 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Times
  3. ^ "Blair, Kazakhstan's Nazarbayev discuss energy co-operation, financial services". 17 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2021. 
  4. ^ Blair raises Hindu harassment with Kazakh president Mid Day
  5. ^ Kazakhstan: New threat to de-register partially demolished Hare Krishna community 31 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Forum 18

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan</span> Doğu Avrupa ve Orta Asyada yer alan egemen devlet

Kazakistan, resmî adıyla Kazakistan Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Orta Asya'da, küçük bir bölümü Doğu Avrupa'da yer alan bir ülkedir. Kazakistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. 2.724.900 km² yüzölçümü ile dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesidir. Müslüman çoğunluklu ülkelerin ve Türk devletlerinin yüzölçümü bakımından en büyüğü, doğal kaynaklar bakımından da en zenginidir. Kazakistan Türk tarihinin önemli devletlerinden olan Saka, Hun, Göktürk, Kıpçak, Karahanlı, Altın Ordu gibi devletlerin merkez üssü; Kıpçak, Oğuz, Karluk gibi Türk boylarının beşiği olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nursultan Nazarbayev</span> Kazakistan Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Nursultan Äbişulı Nazarbayev ;, Kazak siyasetçi ve devlet adamı. Kazakistan Cumhuriyeti'nin ilk Devlet Başkanı. 24 Aralık 1990'da başladığı cumhurbaşkanlığı görevinden 19 Mart 2019'da istifa etti. Günümüzde Türk Devletleri Teşkilatı ömür boyu onursal başkanıdır.

Kazakistan'da uzun geçmişi olan Kazak Yahudileri'nin nüfusu 12,000 ila 30,000 olup toplam nüfusun %1'inden azını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'ın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Kazakistan 'a gelen ziyaretçiler Kazak dış temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Rahat Aliyev</span>

Rahat Aliyev, Kazak diplomat, siyasetçi ve iş insanı. Avusturya'da Cinayet suçlamasıyla yargılanmayı beklerken kendini asarak intihar etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Danial Ahmetov</span> 6. Kazakistan başbakanı

Danial Kenjetayulı Ahmetov 13 Haziran 2003 - 9 Ocak 2007 tarihleri arasında Kazakistan Başbakanı olan Kazak siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan cumhurbaşkanı</span> Kazakistanın devlet başkanı

Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti'nin devlet başkanı ve Kazakistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri başkomutanıdır. Devlet Başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti içindeki en yüksek makamın sahibidir. Bu pozisyonun yetkileri Kazakistan Anayasası'nın özel bir bölümünde açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Birleşik Krallık ilişkileri</span> Azerbaycan Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık arası dış ilişkiler

Azerbaycan - İngiltere ilişkileri, Azerbaycan ile İngiltere arasındaki dış ilişkilerdir. Azerbaycan'da Büyük Britanya Büyükelçiliği 1992'de açıldı. Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Londra'da 1994'te açıldı. Her iki ülke de Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

Kazakistan-Güney Kore ilişkileri iki ülke arasındaki uluslararası ilişkileri temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Nurlan Balgimbayev</span> 3. Kazakistan başbakanı

Nurlan Balgimbayev 10 Ekim 1997'den 1 Ekim 1999'a kadar Kazakistan başbakanı. Şubat 2002'de Kazakistan Petrol Yatırım Şirketi Başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan kültürü</span> Kazakistan ve halkıyla ilişkilendirilen insan faaliyeti ve sembolizm modeli.

Kazakistan, göçebe pastoral ekonomisine dayanan ve iyi ifade edilmiş bir kültüre sahiptir. Kazakistan'da İslam, 7-12. yüzyıllarda tanındı. Koyun dışında birçok geleneksel yemek Kazak kültüründe sembolik değerini günümüzde de korumaktadır. Kazak kültürü büyük ölçüde Türklerin göçebe yaşam tarzından etkilenmiştir. Ayrıca göçebe bir halk olan İskitlerden de güçlü bir şekilde etkilenmiş gözükmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık-Gürcistan ilişkileri</span>

Birleşik Krallık-Gürcistan ilişkileri, Birleşik Krallık ile Gürcistan arasındaki güncel ve tarihsel ilişkileri ifade eder. Birleşik Krallık'ın Tiflis'te büyükelçiliği, Gürcistan'ın da Londra'da büyükelçiliği var. Mevcut İngiliz büyükelçisi, 2016 yılında atanan Justin McKenzie Smith.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan-Sırbistan ilişkileri</span>

Kazakistan-Sırbistan ilişkileri, Kazakistan ve Sırbistan arasındaki ikili ilişkilerle ilgilidir. Sırbistan, Haziran 2011'de Astana'da bir büyükelçilik açtı ve Kazakistan, Haziran 2015'te Belgrad'da açtı.

Kazakistan-Pakistan ilişkileri - Kazakistan ve Pakistan arasındaki ikili diplomatik ilişkiler.

<span class="mw-page-title-main">Çekya-Kazakistan ilişkileri</span> Çek Cumhuriyeti-Kazakistan ikili ilişkileri - Kazakistan Cumhuriyeti ve Çek Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri kapsar

Çek Cumhuriyeti-Kazakistan ikili ilişkileri - Kazakistan Cumhuriyeti ve Çek Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri kapsar.

Kanada-Kazakistan ilişkileri - Kanada ve Kazakistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkiler. Ülkeler ilk olarak 1992'de diplomatik ilişkiler kurdular. Kanada'nın da Astana'da bir büyükelçiliği vardır. Kazakistan'ın Ottawa'da büyükelçiliği ve Toronto'da bir konsolosluğu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya-Kazakistan ilişkileri</span>

Avustralya-Kazakistan ilişkileri, Avustralya ve Kazakistan arasındaki ikili ilişkiler. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 22 Haziran 1992'de kurulmuştur. Avustralya, Rusya'nın başkenti Moskova'daki büyükelçiliği aracılığıyla Kazakistan'a diplomatik temsilcisini takdim etmiştir. Kazakistan da Singapur'daki büyükelçiliği aracılığıyla Avustralya'ya diplomatik temsilcisini takdim etmiş ve Sidney şehrinde başkonsolosluğunu açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan-Malezya ilişkileri</span>

Kazakistan-Malezya ilişkileri Kazakistan ve Malezya arasındaki ikili diplomatik ilişkileri betimlemektedir. Ülkeler Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan liderleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kazakistan devlet başkanı, halk oylamasıyla beş yıllık bir dönem için seçilen devlet başkanıdır. Devlet Başkanı, Kazakistan başbakanını ve birinci başbakan yardımcısını atar.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Kazakistan ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri ve Kazakistan Cumhuriyeti, 16 Aralık 1991'de diplomatik ilişkiler kurdu. Amerika Birleşik Devletleri Ocak 1992'de Almatı'da büyükelçiliğini açtı ve daha sonra 2006'da Astana'a taşıdı.