İçeriğe atla

Birleşik Krallık-Hırvatistan ilişkileri

Birleşik Krallık-Hırvatistan ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Croatia ve United Kingdom

Hırvatistan

Birleşik Krallık
Diplomatik Misyon
Hırvatistan'ın Londra BüyükelçiliğiBirleşik Krallık'ın Zagreb Büyükelçiliği

Hırvatistan-Birleşik Krallık ilişkileri veya İngiliz-Hırvat ilişkileri, Hırvatistan ile Birleşik Krallık arasındaki dış ilişkilerdir. Hırvatistan Haziran 1991'de Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan ettikten sonra, İngiltere 25 Haziran 1992'de Hırvatistan ile diplomatik ilişkiler kurdu.

Tarih

Bağımsızlık sonrası

General Ante Gotovina'nın tutuklanması ve Aralık 2005'te Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesine sevk edilmesinden bu yana ilişkiler güçleniyor. Hırvatistan'ın İngiltere ile ilişkileri şu anda mükemmel. Mart 2007'de, her iki ülke de Birleşik Krallık'ın Hırvatistan'ın Avrupa Birliği ve NATO'ya giriş hedeflerini tam olarak desteklediği bir BK-Hırvatistan Stratejik Ortaklığı imzaladı. Şimdi, her iki ülke de NATO'nun tam üyesi.[1]

İngiltere, Hırvatistan'ın AB ve NATO'ya katılım çabalarına hem siyasi hem de pratik destek sağladı. 2008-09 'BK-Hırvatistan Stratejik Ortaklığı' 18 Haziran'da Londra'da Başbakan Gordon Brown ve Başbakan Ivo Sanader tarafından başlatıldı. İngiltere'ye, Hırvatistan'a giriş tekliflerinde, yargı reformu, yolsuzlukla mücadele, organize suç, rekabet politikası ve gıda güvenliğini kapsayan projelerde yardımcı olması için fon sağlanıyor.[1]

Hem Hırvatistan hem de Birleşik Krallık, Afganistan'daki NATO misyonuna katkı sağlamıştır.

2001 İngiltere Nüfus Sayımı'na göre, İngiltere'de 6.992 Hırvat doğumlu insan yaşıyordu.[2]

Diplomasi

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Jandroković ile Londra'da bir araya geldi, Aralık 2010

Hırvatistan'ın Birleşik Krallık Büyükelçisi Dr. Ivan Grdešić, görevine Ekim 2012'de başladı.[3] Britanya'nın Hırvatistan misyon şefi, Mayıs 2015'te[4] maslahatgüzar olarak göreve başlayan ve Nisan 2016'da yeni bir Büyükelçinin gelişini bekleyen Ian Cliff'tir.[5]

Birleşik Krallık'ın Zagreb'de bir büyükelçiliği[6] ve Dubrovnik ve Split'te fahri konsoloslukları bulunmaktadır.

Hırvatistan'ın Londra'da bir büyükelçiliği ve Edinburgh'da bir fahri konsolosluğu vardır.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b "Croatia Country Profile". UK Government Web Archive. 12 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2014. 
  2. ^ "Country-of-birth database". Organisation for Economic Co-operation and Development. 17 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2008. 
  3. ^ "Ambassador of Croatia His Excellency Dr Ivan Grdešić". diplomatmagazine.com. 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2014. 
  4. ^ "Chargé d'Affaires to Croatia appointed". British Embassy Zagreb. 15 Mayıs 2015. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Change of Her Majesty's Ambassador to Croatia". Foreign & Commonwealth Office. 11 Ağustos 2015. 10 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "British embassy in Zagreb". Ukincroatia.fco.gov.uk. 28 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2010. 
  7. ^ "Croatian embassy in London". Uk.mfa.hr. 3 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2010. 

Hırvatistan'ın dış ilişkileri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan</span>

Hırvatistan, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1993 yılında katılmıştır. Hrvatska radiotelevizija (HRT) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Hırvatistan, 1993 yılında Bosna-Hersek ve Slovenya ile birlikte ilk defa katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler listesi , Türkiye'de diğer ülkelerin bulundurduğu diplomatik ve konsüler temsilciliklerin listesini içermektedir. Başkent Ankara'da 135 yerleşik büyükelçilik bulunmaktadır. İstanbul ise 73’ü başkonsolosluk, 1'i konsolosluk olmak üzere 74 diplomatik misyona ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat pasaportu</span>

Hırvat pasaportu Hırvatistan vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Pasaport, Hırvat vatandaşlığının ve kimliğinin kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport işlemleriyle ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı, ülke dışında Hırvat büyükelçilikleri ve konsoloslukları ilgilenir. Hırvat pasaportları beş veya on yıl süreyle geçerli olup, uzatılamazlar. Süresi biten pasaportun yerine yeni bir pasaport alınmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Hırvatistan'daki Yahudilerin tarihi 3. yüzyıla kadar dayanmasına rağmen 10. yüzyıl ve 15. yüzyıla kadar az bilgi bulunur. II. Dünya Savaşı'ndan evvel 20,000 kişilik cemaatin hemen hemen hepsi Holokost'ta yok edildi. Savaştan sonra sağ kalanların yarısı İsrail'e göç ederken 2500 Yahudi Hırvatistan'da yaşamayı tercih etti. Bu rakam tahmini bir rakam olup 1500 kişilik Zagreb Yahudi cemaatinin %80'i karışık evliliklerin çocukları olduğu hesaba katıldığında bu nüfusun daha da fazla olduğu düşünülür. Holokost'tan kurtulanların torunlarının çoğunun dede veya ninelerinden sadece bir tanesi Yahudidir.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya-Türkiye ilişkileri</span> Finlandiya Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler

Finlandiya–Türkiye ilişkileri, Finlandiya ve Türkiye arasındaki dış ilişkileri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Türkiye ilişkileri</span>

Hırvatistan-Türkiye ilişkileri, Türkiye ile Hırvatistan'ın sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir. Hırvatistan'ın Ankara'da bir elçiliği ve İstanbul ile İzmir'de iki genel konsolosluğu vardır. Türkiye'nin Zagreb'de bir elçiliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kolinda Grabar-Kitarović</span> 4. Hırvatistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Kolinda Grabar-Kitarović, Şubat 2015 yılından Şubat 2020'ye kadar Hırvatistan Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Hırvat siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın diplomatik temsilcilikleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Yunanistan'ın dış temsilcilikleri listesi ;

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Birleşik Krallık ilişkileri</span>

Avusturya-Birleşik Krallık ilişkileri, Avusturya ile Birleşik Krallık arasındaki dış ilişkilerdir. Her iki ülke de Avrupa Konseyi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri</span>

Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri, Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke, Hırvatistan Kurtuluş Savaşı'nın sona ermesinin ardından 9 Eylül 1996'da diplomatik ilişkiler kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Hırvatistan ilişkileri</span>

Çin-Hırvatistan ilişkileri, Çin ile Hırvatistan arasında farklı alanlarda sürdürülen ikili ilişkileri içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 13 Mayıs 1992 tarihinde kuruldu. Çin'in Zagreb'de bir büyükelçiliği, Hırvatistan'ın ise Pekin'de bir büyükelçiliği ve Hong Kong'da bir başkonsolosluğu var.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Rusya ilişkileri</span>

Hırvatistan ve Rusya, 25 Mayıs 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Hırvatistan'ın Moskova'da bir büyükelçiliği ve Kaliningrad, Novosibirsk ve Soçi'de fahri konsoloslukları bulunmaktadır. Rusya'nın Zagreb'de bir büyükelçiliği ve Pula ve Split'te fahri konsoloslukları var.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Mısır ilişkileri</span>

Mısır, 16 Nisan 1992'de yeni bağımsızlığını kazanan Hırvatistan'ı tanıdı ve iki ülke 1 Ekim 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Hırvatistan'ın Kahire'de büyükelçiliği ve İskenderiye'de fahri konsolosluğu bulunmaktadır. Kahire Büyükelçiliği ayrıca Bahreyn, Etiyopya, Yemen, Ürdün, Katar, Kuveyt, Lübnan, Umman, Suudi Arabistan, Suriye, Sudan ve BAE'nin yanı sıra Cibuti, Eritre ve Irak ile bazı konularda resmi olarak ilgileniyor. Mısır'ın Zagreb'de büyükelçiliği var. Her iki ülke de Akdeniz için Birlik üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Hırvatistan ilişkileri</span>

Arnavutluk ile Hırvatistan arasındaki diplomatik ilişkiler 25 Ağustos 1992'de kuruldu. Arnavutluk'un Zagreb'de büyükelçiliği ve Dubrovnik'te fahri konsolosluğu bulunurken, Hırvatistan'ın Tiran'da bir büyükelçiliği var.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Hırvatistan ilişkileri</span>

Hırvatistan ile ABD arasındaki diplomatik ilişkiler, Hırvatistan'ın Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından 7 Nisan 1992'de kuruldu. Karşılıklı ilişkiler samimi, dostane ve çok yakın olmaya devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Norveç ilişkileri</span>

Hırvatistan-Norveç ilişkileri, Hırvatistan ve Norveç arasındaki dış ilişkilerdir. Her iki ülke de 20 Şubat 1992'de diplomatik ilişki kurdu. Hırvatistan'ın Oslo'da büyükelçiliği vardır. Norveç'in Zagreb'de büyükelçiliği ve Rijeka'da fahri konsolosluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Japonya ilişkileri</span>

Hırvatistan-Japonya ilişkileri Hırvatistan ve Japonya arasındaki tarihi ve mevcut ikili ilişkiyi ifade eder. İki ülke, 5 Mart 1993'te birbirleriyle diplomatik ilişki kurdu. Hırvatistan'ın Tokyo'daki büyükelçiliği Eylül 1993'te, Zagreb'deki Japon büyükelçiliği ise Şubat 1998'de kuruldu. Tarihsel olarak, her iki ülke de II. Dünya Savaşı sırasında Mihver Devletleri'nin bir parçasıydı, çünkü Japonya Zagreb'de büyükelçiliğini sürdürdü ve Nazi Almanyası'nın kukla hükümeti olan Bağımsız Hırvatistan Devletini tanıdı.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-NATO ilişkileri</span>

Hırvatistan'ın NATO'ya katılımı 2009 senesinde gerçekleşti. Ülke, ittifaka katılım sürecini başlatan 2000 yılında Barış için Ortaklık'a girdi. 2008 Bükreş zirvesine katılma daveti aldı ve 1 Nisan 2009'da tam üye oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ivan Šimonović</span>

Ivan Šimonović Hırvat diplomat, siyasetçi ve hukukçudur. Ekim 2008'de Hırvatistan Adalet Bakanı olarak atandı. 3 Mayıs 2010'da Šimonović, BM İnsan Hakları Genel Sekreter Yardımcısı olarak atandı.