İçeriğe atla

Birleşik Hollanda Cumhuriyeti

Koordinatlar: 52°04′48″K 4°18′00″D / 52.08000°K 4.30000°D / 52.08000; 4.30000
Hollanda
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden / Zeven Provinciën
Yedi Birleşik Hollanda Cumhuriyeti / Yedi İller
1581-1795
Hollanda bayrağı
Prinsenvlag
{{{arma_açıklaması}}}
Felemenk Cumhuriyeti Aslanı
İller ve sömürgeler
İller ve sömürgeler
BaşkentYok

De facto Lahey (hükûmet merkezi)/

Amsterdam (kültürel/malî merkez/en büyük şehir)
Yaygın dil(ler)Felemenkçe
HükûmetKonfederasyon Cumhuriyeti
Yasama organıStaten-Generaal
Tarihçe 
• Kuruluşu
1581
• Kutsal Roma'dan bağımsızlık
26 Temmuz 1581
19 Ocak 1795
• Dağılışı
1795
Öncüller
Ardıllar
İspanya Hollandası
Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu
Batavya Cumhuriyeti
Sürgündeki Felemenk Cumhuriyeti Hükümeti
1648 yılında Avrupa, Hollanda Cumhuriyeti solda görünüyor.

Hollanda Cumhuriyeti — resmî adı Yedi Birleşik Hollanda Cumhuriyeti (Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden), Birleşik Hollanda Cumhuriyeti ya da Birleşik Yedi İller Cumhuriyeti (Republiek der Zeven Verenigde Provinciën) — Avrupa'da 1581-1795 yılları arasında varlığını sürdüren bir cumhuriyet. Ardılları Batavya Cumhuriyeti ile Hollanda Birleşik Krallığı ve son olarak da modern Hollanda Krallığı'dır.

Tarih

1581 yılına kadar Hollanda, Kutsal Roma'nın bir devleti olan İspanyol Hollandası'nın parçasıydı. 1548'de on yedi eyalet'e özerklik kazanmış Hollanda halkı 1568'de Kutsal Roma'ya savaş ilan etti. 26 Temmuz 1581'de Hollanda, Kutsal Roma'dan bağımsızlığını ilan etti. 1609'da Kuzey Hollanda ve Güney Hollanda (bugün Belçika) ayrılmıştır. Vestfalya Antlaşmasıyla savaş bitmiş, Hollanda'nın bağımsızlığı Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu ve İspanyol İmparatorluğu tarafından tanınmıştır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Prusya</span> 1525-1947 yılları arasında Orta Avrupada varlığını sürdürmüş eski bir Alman devleti

Prusya, tarihin değişik dönemlerinde değişik anlamlarda kullanılmış bir isim olmakla birlikte en çok 1713-1867 yılları arasında kendine Prusya Krallığı adını veren ve Orta Avrupa'da hüküm süren Alman devletinin ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Simón Bolívar</span> Büyük Kolombiyanın kurucusu

Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios Ponte-Andrade y Blanco, genellikle bilinen ismiyle Simón Bolívar, günümüzde Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Peru, Panama ve Bolivya olarak bilinen ülkelerin İspanyol İmparatorluğu'ndan bağımsızlıklarını kazanmalarına öncülük etmiş Venezuelalı askeri ve siyasi liderdir. Halk arasında El Libertador ya da Amerika'nın Kurtarıcısı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">V. Karl</span> Kutsal Roma imparatoru, İspanya kralı, Avusturya arşidükü ve Burgonya dükü (1500–1558)

V. Karl ya da Şarlken, Kutsal Roma İmparatoru, İspanya Kralı, Habsburg Hollandası Lordu ve Burgonya Kontu.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa tarihi</span> kıta tarihi

Avrupa tarihi, Avrupa'nın tarih öncesinden başlayarak günümüze kadar olan tarihini içerir. Arkeolojik kazılar Avrupa kıtasında MÖ 35.000 yılına kadar uzanan bir insan varlığının olduğunu doğrulamaktadır. Avrupa'da kayda geçmiş ilk yazılı belge olarak ise MÖ 700 yıllarında Antik Yunanistan'da Homeros'un yazdığı İlyada destanı gösterilebilir. Antik Yunanistan'ın yanı sıra, MÖ 8. yüzyılda kurulmuş olan Roma Krallığı, Avrupa'da kayda geçmiş ilk gelişmiş uygarlıklar arasındadır. Antik Yunanistan ve Antik Roma uygarlıkları MS 4. yüzyılda çökmüşler, aynı yüzyılda Hristiyanlık dini Avrupa kültürünü etkisi altına almaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Seksen Yıl Savaşı</span>

Seksen Yıl Savaşı veya diğer adıyla Hollanda İsyanı, Hollanda'da bulunan on yedi ilin İspanyol İmparatorluğu'na (Habsburg) karşı başlattığı ayaklanmadır.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol İmparatorluğu</span> Beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğu

İspanyol İmparatorluğu, beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğudur. İspanyol İmparatorluğu, İspanya veya İspanya hükümdarları tarafından fethedilen, miras kalan veya el konan arazileri kapsar. Bu arazilere Kuzey ve Güney Amerika'nın geniş kesimleri de dahildir. Hak iddia edilen ancak hiç ele geçirilemeyen topraklar da mevcuttur. Toplam arazilerin yüzölçümü 18. yüzyılın sonunda 18 milyon kilometre kare civarındadır. 16. ve 17. yüzyıllardaki kıtalararası yapısına rağmen koloni imparatorluğu deyimi 1768 yılı itibarıyla kullanılmaya başlanmıştır. 19. yüzyılda ise devlet yapısı tamamen kolonisel bir yapıya dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Belçika Birleşik Devletleri</span> Hollandanın güneyinde kurulmuş, 1790 ocağından aralığına kadar var olmuş konfederasyon

Belçika Birleşik Devletleri, Hollanda'nın güneyinde kurulmuş, Habsburg Hanedanı İmparator II. Joseph'e isyan sırasında varlığını Ocak 1790'dan Aralık 1790'a kadar sürdürmüş bir konfederasyondur. Birleşik Belçika Devletleri veya Hollanda Birleşik Devletleri olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">II. Felipe</span> İspanya Kralı

II. Felipe, 2. İspanya Kralı. Ayrıca Hollanda, Belçika, Napoli Kralı, Sicilya Kralı, İspanyol Amerikası ve sömürgeleri kralı, Portekiz Kralı, Malta ve Güney İtalya Dükü unvanlarını taşıdı. 1554-1558 yılları arasında İngiltere ve İrlanda Kraliçesi I. Mary'nin kocası olarak İngiltere Kralı oldu. Bu dönemde İspanya gücünün zirvesine ulaştı. Filipinler, Orta ve Güney Amerika İspanyolların eline geçti.

<span class="mw-page-title-main">Belçika tarihi</span>

Belçika tarihi günümüzde Belçika Krallığı'nın sınırı içinde kalan bölgelerin tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar süregelen tarihidir.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda tarihi</span> hollanda tarihi

Hollanda tarihi bugünkü Hollanda Krallığı topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Fransa Krallığı</span>

Fransa Krallığı, 987-1792 yıllarında hüküm sürmüş eski krallık. Geç Orta Çağ ve Yüz Yıl Savaşı'na dek Avrupa'nın en güçlü devletlerinden biriydi. Aynı zamanda dünya çapında mülkleri olan erken bir sömürgeci güçtü. 3 Eylül 1791'de hükümdarın yetkileri sınırlandırılmış, 21 Eylül 1792'de ise monarşi lağvedilerek yerine Birinci Fransız Cumhuriyeti kurulmuştur. Krallığın başkenti Paris, dini Roma Katolikliği idi.

De Zeven Provinciën, Seksen Yıl Savaşı sırasında 23 Ocak 1579 tarihınde Utrecht Birliği 'ne katılıp daha sonra Nederland Yedi Eyalet Birliği Cumhuriyeti 'ni kuran yedi eyalet.

<span class="mw-page-title-main">Pavia</span> İtalyanın Lombardia bölgesinde, Pavia iline bağlı ilçe (komün)

Pavia, kuzeybatı İtalya'daki Lombardiya bölgesinin ve Pavia ili'nin merkezi olan şehir ve yerel idare bakımından bir komün.

<span class="mw-page-title-main">Batavya Cumhuriyeti</span>

Batavya Cumhuriyeti, Birleşik Hollanda Cumhuriyeti'nin devamıdır. 19 Ocak 1795'te ilan edilmiş ve 5 Haziran 1806'da Louis Bonaparte'ın Hollanda Krallığı tahtına çıkması ile sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bohemya Krallığı</span> Orta Avrupada bulunan bir krallık

Bohemya Krallığı Orta Avrupa'da Bohemya bölgesinde yer alan Çek devletidir, bugünkü Çekya sınırları içinde kalmaktadır. 1806 tarihine kadar Bohemya kralı Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu hükümdarı seçme yetkisine sahip olan elektör heyetinin üyesiydi. Krallık önce Avusturya İmparatorluğu, 1867 yılında da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu topraklarının parçası olmuştur. I. Dünya Savaşı'nda İttifak Devletlerinin yenilgisinin ardından krallık ve bağlı olduğu imparatorluk dağılmış, sonrasında bağımsızlığını ilan eden Çekoslovakya'nın ana unsurlarından olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İspanya Hollandası</span>

İspanyol Hollandası, Felemenk bölgesinin 1579-1713 tarihleri arasında İspanyol İmparatorluğu egemenliği altında yönetimi.

Boer Cumhuriyetleri, Afrika kıtasının güneyinde günümüzde Güney Afrika Cumhuriyeti sınırları içerisinde kalan bölgelerde 18. yüzyıl sonu ile 19. yüzyılda Afrikanerler (Boerler) tarafından kurulan ülkelerin tamamına verilen ad. Bu cumhuriyetlerin birçoğu kısa ömürlü olmuş, sadece Transvaal Cumhuriyeti ile Özgür Orange Devleti elli yılı aşkın bir süre varlıklarını sürdürebilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda hükümdarları listesi</span> Hollanda Krallığına ait hükümdarların listesidir

Bu madde Hollanda Krallığına ait hükümdarların listesidir.. Pratik nedenlerden dolayı, bu liste 1556 yılından itibaren Hollanda'da stadhouder olarak atanmış Orange Nassau Hanedanı mensuplarına da yer verilmiştir. Ancak bu kişiler Hollanda Cumhuriyeti'nde bulunan özerk eyaletlere temsilci olarak seçimle getirilen sivil görevlilerdir ve teknik açıdan hükümdar sayılmazlar. 1813'ten itibaren VI. William'ın doğrudan soyundan gelme yöneticiler Hollanda monarşisisini teşkil etmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Habsburg Hollandası</span>

Habsburg Hollandası, Kutsal Roma İmparatorluğu’nun bir üyesi olan Habsburg hanedanının Felemenk’te sahip olduğu Rönesans dönemi fiefleriydi. Bu yönetim 1481 yılında Hollanda'nın son Valois-Burgonya hükümdarı Mary’nin öldüğünde başlamıştır. Torunları İmparator V. Karl, Habsburg Hollandası'nda doğmuş ve Brüksel’i başkentlerinden birisi yapmıştır.