İçeriğe atla

Birinci Polotsk Muharebesi

Birinci Polotsk Muharebesi
Napolyon'un Rusya Seferi

Polotsk şehri
55°29′K 28°48′D / 55.483°K 28.800°D / 55.483; 28.800
Tarih17–18 Ağustos 1812
Bölge
Sonuç Sonuçsuz[1]
Taraflar
Fransız İmparatorluğu
 Bavyera Krallığı
Rusya Rus İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Laurent de Gouvion Saint-Cyr
Nicolas Oudinot ×
Rusya Peter Wittgenstein
Güçler
18.000–44.000 asker[1][2][3]
150 top[4][1]
17.000–20.000 asker[1][2][3]
98 top[4][1]
Kayıplar
2.500–6.000[4][1][3] 1.800–5.500 ölü ve yaralı[1][4][3]
1.200–1.500 esir[4][3]
14 top[4][3]
Wittgenstein'ın Şövalye-Muhafızlarını Birinci Polotsk Muharebesi'nde savaşırken tasvir eden 19. yüzyıl Rus litografisi.

Birinci Polotsk Muharebesi, 17-18 Ağustos 1812 tarihlerinde gerçekleşti. Peter Wittgenstein komutasındaki Rus birlikleri, Polotsk şehri yakınlarında Nicolas Oudinot liderliğindeki Fransız ve Bavyera birlikleriyle savaşarak Oudinot'un Saint Petersburg'a ilerlemesini durdurdu.[5] Birinci Polotsk Muharebesi, iki ay sonra aynı sefer sırasında meydana gelen İkinci Polotsk Muharebesi ile karıştırılmamalıdır.[6]

Öncesi

Klyastitsy Muharebesi'nde ve diğer birkaç küçük çarpışmada alınan mağlubiyetler sonrası, Oudinot'nun Kolordusu Polotsk'a çekildi.[7]

Muharebe

17 Ağustos sabahının erken saatlerinde, Wittgenstein liderliğindeki 1. Piyade Kolordusu, Spas köyü yakınlarındaki Fransız mevzilerine saldırarak Fransızları geri çekilmeye zorladı. Oudinot, saldırı bölgesine ek birimler taşıdı ve ayrıca merkezden karşı saldırıya geçti. Gece, hem Fransızlar hem de Ruslar mevzilerini korumayı başardılar. Oudinot yaralandı ve komutayı Gouvion Saint-Cyr'a devretmek zorunda kaldı.[7]

Ertesi sabah Gouvion Saint-Cyr taarruza geçti. Wittgenstein'ı saldırı alanı konusunda yanıltmayı, birliklerini yeniden bir araya getirmeyi ve aniden Rus mevzilerinin sol kanadına ve merkezine saldırmayı başardı. Başlangıçta saldırı büyük bir başarıydı, Fransız birlikleri Rusları ezdi ve yedi top ele geçirdi.[7]

Yenilgi yakın göründüğünde, Wittgenstein bir süvari karşı saldırısı düzenledi. Saldırıyı durduran ve geri çekilen Fransızlar, bu beklenmedik saldırı sonrası paniğe ve dehşete kapıldı. Wittgenstein, Drissa'ya çekildi. Wittgenstein, ordusunun bir bölümüyle Saint Petersburg'a ilerlemeye çalışan iki Fransız birliğini durdurmayı başardı ve bu eylem ona daha sonra Rusya başkomutanlığı ünvanını kazandırdı.[7]

Kayıplar

Fransız-Bavyera kayıpları 6.000 ölü ve yaralıyla sınırlıydı. Ruslar 5.500 askerini kaybetti. Bavyera birçok generalini bu muharebede kaybetti. Piyade Generali Bernhard Erasmus von Deroy ölümcül şekilde yaralandı ve Tümgeneral Siebein Ruslar tarafından öldürüldü. Tümgeneraller Vincenti ve Raglovitch yaralandı. Fransızlardan hem Oudinot hem de Tugay Generali François Valentin yaralandı. Rus Generaller Berg, Hamen ve Kazatchkowski de yaralandı.[8][7]

Sonrası

Sonraki iki ay boyunca hem Fransızlar hem de Ruslar herhangi bir saldırı girişiminde bulunmadı.[8][7]

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ a b c d e f g Bodart 1908, s. 435.
  2. ^ a b Nafziger 1988, s. 146.
  3. ^ a b c d e f Clodfelter 2008, s. 162.
  4. ^ a b c d e f Nafziger 1988, s. 157.
  5. ^ napoleon.org 2021.
  6. ^ Seton-Watson 1967.
  7. ^ a b c d e f Riehn 1990.
  8. ^ a b Smith 1998.

Kaynakça

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Öncül
Smolensk Muharebesi (1812)
Napolyon Savaşları
Polotsk Muharebesi
Ardıl
Valutino Muharebesi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık tarihi</span> Büyük Britanya tarihi

Birleşik Krallık tarihi, 18. yüzyılın başlarında Birlik Antlaşması ve Birlik Yasaları ile başlar. Birleşik Krallık'ın çekirdeği, 1707'de İngiltere ve İskoçya krallıklarının siyasi birliği yoluyla Büyük Britanya adlı yeni bir üniter devletin kurulmasıyla oluştu. Tarihçi Simon Schama, bu yeni Büyük Britanya devleti hakkında şunları söylemiştir:

Düşmanca bir birleşme olarak başladı, ancak dünyanın en güçlü ve sağlam birliğine dönüştü... Bu Avrupa tarihindeki en hayret verici dönüşümlerden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon'un Rusya seferi</span> 6.koalisyon savaşını tetiklemiştir

Napolyon'un Rusya seferi, Rusya'da verilen isimle 1812 Vatanseverlik Savaşı, Fransa'da verilen isimle Rus Cephesi, 24 Haziran 1812 tarihinde Napolyon Bonapart'ın Büyük Ordusunun Rus ordusuyla savaşıp yenmesi için Neman Nehri'ni geçmesiyle başladı. Napolyon'un emeli Çar I. Aleksandr'ı Britanyalı tacirlerle ticaret yapmayı durdurma zorunluluğunda bırakmak ve böylece Birleşik Krallık'ı savaşı sonlandırmaya itmekti. Resmî olarak verilen sebepse Polonya'yı Rus tehdidinden korumaktı. Bu doğrultuda, Polonyalıların desteğini kazanmak ve savaşı gerekçelendirmek adına Napolyon savaşa "İkinci Polonya Savaşı" adını verdi.

<span class="mw-page-title-main">Kunovica Muharebesi</span>

Kunovica Muharebesi veya Kunovitsa Muharebesi, 2 veya 5 Ocak 1444'te Pirot ve Niš arasındaki Kunovica dağının yakınında, János Hunyadi liderliğindeki haçlılar ile Osmanlı İmparatorluğu arasında meydana gelen savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Rus kültürü</span>

Rus kültürü milletin tarihi, coğrafi konumu ve engin genişliği, dini ve sosyal gelenekleri ve Batı etkisi ile oluşturulmuştur. Rus yazarlar ve filozoflar Avrupa düşüncesinin gelişmesinde önemli bir rol oynamışlardır. Ruslar ayrıca klasik müziği, baleyi, sporu, resmi, ve sinemayı da büyük ölçüde etkilemişlerdir. Rus ulusu ayrıca bilim ve teknolojiye ve uzay araştırmalarına öncü katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hotin Kuşatması (1788)</span>

Hotin kuşatması Saxe-Coburg-Saalfeld Prensi Josias liderliğindeki bir Habsburg Avusturya ordusu ile Ivan Saltykov komutasındaki bir Rus İmparatorluk ordusunun Hotin kalesini kuşatması olayıdır. Müttefikler kaleyi teslim olmaya zorladı. Kuşatma, Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir parçasıydı.

Jingoizm, bir ülkenin kendi ulusal çıkarları olarak tanımladığı şeyleri, barışçıl yöntemler yerine tehdit veya fiili güç kullanarak savunmak gibi saldırgan ve proaktif bir dış politika tercih eden milliyetçilik türüdür. Halk dilinde şovenizm, önyargılı birinin kendi ülkesini diğer ülkelerden üstün gören aşırı milliyetçiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Kahire Kuşatması</span> 1801 yılında Fransız devrim savaşları sırasında Mısırdaki kuşatma

Kahire Kuşatması, Fransız Devrim Savaşları sırasında Osmanlı kuvvetleri ile Fransız ve İngilizler arasında Mısır Seferi'nden hemen bir önce gerçekleşen bir kuşatmadır. İngiliz komutan John Hely-Hutchinson, Haziran ortasında gerçekleşen birkaç çatışmadan sonra Kahire'ye doğru ilerledi. Hutchinson'a büyük bir Osmanlı kuvveti de katıldı ve Kahire kuşatıldı. 27 Haziran'da General Augustin Daniel Belliard komutasındaki 13.000 kişilik Fransız garnizonu teslim oldu. Jacques-François Menou komutasındaki Mısır'da kalan Fransız birlikleri, bu başarısızlıktan sonra İskenderiye'ye çekildi.

Mia Nicolai, Hollandalı şarkıcı. 2023 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hollanda'yı Dion Cooper ile birlikte temsil etmesi planlanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Berezina Muharebesi</span>

Berezina Muharebesi, 26-29 Kasım 1812 tarihleri arasında, Napolyon'un Grande Armée'si ile Mareşal Wittgenstein ve Amiral Chichagov komutasındaki Rus İmparatorluk Ordusu arasında gerçekleşti. Napolyon, Moskova'nın iptal edilen işgalinden sonra kaos içinde Polonya'ya doğru geri çekiliyordu ve Borisov'da Berezina Nehri'ni geçmeye çalışıyordu. Napolyon, ağır kayıplara rağmen nehri geçmeyi ve ordusunun hayatta kalan kalıntılarıyla geri çekilmeye devam etmeyi başardığından, savaşın sonucu hakkında kesin bir yargıya varmak kolay değil.

<span class="mw-page-title-main">1813 Bautzen Muharebesi</span>

Bautzen Muharebesi, sayıca büyük ölçüde üstün olan birleşik bir Prusya-Rus ordusunun Napolyon tarafından geri püskürtülmesi ile sonuçlanan savaştır. Ancak müttefik kuvvetler Mareşal Michel Ney'in terddütlerinden faydalanarak düzenli bir şekilde çekilebilmesiyle yıkımdan kurtuldu. General Gebhard Leberecht von Blücher komutasındaki Prusyalılar ve General Peter Wittgenstein komutasındaki Ruslar, Lützen'deki yenilgilerinin ardından geri çekilen Napolyon komutasındaki Fransız kuvvetleri tarafından saldırıya uğradı.

<span class="mw-page-title-main">Großbeeren Muharebesi</span>

Großbeeren Muharebesi, 23 Ağustos 1813'te komşu Blankenfelde ve Sputendorf'ta Friedrich von Friedrich Wilhelm Freiherr von Bülow komutasındaki Prusya III. Kolordusu ile Jean Reynier komutasındaki Fransız-Sakson VII. Kolordusu arasında meydana geldi. Napolyon, başkentlerini ele geçirerek Prusyalıları Altıncı Koalisyondan ayırmayı ummuştu, ancak Berlin'in güneyindeki bataklıklar, yağmur ve mareşal Nicolas Oudinot'un kötü sağlığı Fransızların yenilgisine katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">1813 Dresden Kuşatması</span>

Dresden kuşatması, Altıncı Koalisyon Savaşı'nın 1813'teki Alman Harekatı sırasında gerçekleşen bir kuşatmadır.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Ordusu (Fransa)</span>

İtalya Ordusu, Grande Armée'nin İtalya sınırında konuşlanmış ve İtalya'daki operasyonlar için kullanılan bir sahra ordusuydu. 16. yüzyıldan beri bir şekilde var olmasına rağmen, en iyi Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları sırasındaki rolüyle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Seonghwan Savaşı</span>

Seonghwan Savaşı Birinci Çin-Japon Savaşı'nın ilk büyük kara savaşıydı. 29 Temmuz 1894'te Kore'deki günümüz Güney Chungcheong'daki Cheonan'ın dışındaki Seonghwan mezrasında Meiji Japonyası ve Çing Hanedanlığı güçleri arasında gerçekleşti. Aynı zamanda Asan Savaşı olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Klyastitsy Muharebesi</span>

Yakubovo Muharebesi ve Oboiarszina Muharebesi olarak da adlandırılan Klyastitsy Muharebesi, 30–31 Temmuz 1812 ve 1 Ağustos 1812 tarihlerinde Klyastitsy köyü yakınlarında gerçekleşen bir dizi askeri çatışmadır. Yakov Kulnev komutasındaki Rus öncü birliği ve Peter Wittgenstein'a bağlı tüm ordu, her iki taraftan da ağır kayıplar verdiği muharebede Mareşal Nicolas Oudinot komutasındaki Fransız birliklerini yenilgiye uğrattı. Sonuç, sınırlı bir Rus zaferiydi, Ruslar Klyastitsy köyünü ele geçirmeyi başardı. Fransızlar, savaştan sonra iletişim hatları boyunca kısmen geri çekildiler ve kendilerini takip eden Rus birliğini savuşturdular.

<span class="mw-page-title-main">Liaskowa Muharebesi</span>

Liaskowa (Lyakhovo) Muharebesi, 9 Kasım 1812'de Liaskowa köyü yakınlarında, Vasily Vasilyevich Orlov-Denisov komutasındaki 3.500 Kazak tarafından, Jean-Pierre Augereau komutasındaki Grande Armée'nin 2.000 askerinin kuşatılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Loschniza Muharebesi</span>

Loschniza Muharebesi, 23 Kasım 1812'de Fransız ordusunun belli bir bölümü ile Rus ordusunun bir kısmı arasında gerçekleşti. Oudinot komutasındaki Fransız ordusu, Çiçagov komutasındaki Rus birliklerini yenilgiye uğrattı.

<span class="mw-page-title-main">Tarutino Muharebesi</span>

Tarutino Muharebesi, Napolyon'un Rusya seferi'nin bir parçasıydı. Muharebede Bennigsen komutasındaki Rus birlikleri Joachim Murat komutasındaki Fransız birliklerini yendi. Muharebeye, Vinkovo Muharebesi veya Chernishnya Muharebesi de denmektedir. Pek çok tarihçi, Tarutino köyünün muharebe alanından 8 km ötede olmasından dolayı ikinci ismin daha uygun olduğunu iddia etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Polotsk Muharebesi</span>

İkinci Polotsk Muharebesi, Napolyon'un Rusya seferi sırasındaki muharebelerden biridir. Bu muharebede General Peter Wittgenstein komutasındaki Ruslar, Laurent Gouvion Saint-Cyr komutasındaki Fransız-Bavyera ordusuna saldırdı ve zafer elde etti. Bu başarının ardından Ruslar Polotsk'u aldı ve Napolyon'un Beyaz Rusya'daki operasyonlarını bitirdi. Wittgenstein'ın zaferi, Kasım ayında üç Rus ordusunun ayrı yönlerden Napolyon'u kuşattığı Berezina Muharebesi'ne zemin hazırladı.

<span class="mw-page-title-main">Saltanovka Muharebesi</span>

Mogilyov Muharebesi olarak da bilinen Saltanovka Muharebesi, 23 Temmuz 1812'de gerçekleşti ve Napolyon'un Rusya seferinin ilk muharebelerinden biridir.