İçeriğe atla

Birinci Lyon Konsili

Masum IV - Lyon Konseyi

Birinci Lyon Konsili (Lyon I), 1245'te gerçekleşen ve Katolik Kilisesi tarafından on üçüncü olarak numaralandırılan ekümenik konsildir.

Lyon Birinci Genel Konseyi'ne Papa IV. Innocentius başkanlık etti . Kutsal Roma İmparatoru II. Friedrich tarafından tehdit edilen IV. Innocentius, 2 Aralık 1244'te Lyon'a geldi ve ertesi yılın başlarında, aynı yıl Kilise piskoposlarını konseye çağırdı. Konstantinopolis, Antakya ve Aquileia (Venedik) Latin Patrikleri ve 140 piskopos da dahil olmak üzere yaklaşık iki yüz elli piskopos yanıt verdi. Konstantinopolis Latin imparatoru II. Baudouin, Toulouse Kontu VII. Raymond ve Provence Kontu IV. Raymond Bérenger arasındaydı. Roma İmparator II. Friedrich'in kuşatması altındayken, Portekiz Kralı II. Sancho[1] ve Ad Apostolicae Dignitatis Apicem ile İmparator II. Friedrich'i[2] aforoz etmek ve tahttan indirmek için kullandı. Konsey ayrıca Kutsal Topraklar'ı yeniden fethetmek için Fransa kralı IX. Louis komutasında yeni bir haçlı seferi (Yedinci Haçlı Seferi) emrini verdi.[3]

28 Haziran'daki açılışta, Veni Creator Spiritus şarkısını söyledikten sonra, IV. Innocentius, Kilise'nin beş yarası konusunda vaaz verdi ve bunları kendi beş acısıyla karşılaştırdı: (1) hem din adamlarının hem de laik memurların kötü davranışları; (2) Kutsal Toprakları işgal eden Sarazenlerin küstahlığı; (3) Büyük Doğu-Batı Bölünmesi; (4) Macaristan'daki Tatarların zulmü; ve (5) İmparator II. Friedrich tarafından Kilise'ye yapılan zulüm.

Lyon konseyine oldukça az katılım oldu. Mevcut piskopos ve başpiskoposların büyük çoğunluğu Fransa, İtalya ve İspanya'dan geldiğinden, Bizans Rumları ve diğer ülkeler, özellikle Almanya zayıf bir şekilde temsil edildiğinden, II. Friedrich'in büyükelçisi Suessa'lı Thaddaeus, mecliste konsilin ekümenikliğine itiraz etti.[4] Innocentius bir mektupta Bulgar Kralı I. Kaliman'ı temsilciler göndermeye çağırmıştı. Cum simus super fermanında (25 Mart 1245), Ulahları, Sırpları, Alanları, Gürcüleri, Nübyelileri, Doğu Kilisesi'ni ve Roma ile birlik içinde olmayan diğer tüm Doğu Hristiyanlarını temsilci göndermeye çağırdı. Sonunda, Latin olmayan bilinen tek din adamı, Innocentius'e konseyden önce Moğollar hakkında istihbarat sağlayan Belgorod piskoposu ve Kiev metropolünün vekili Peter'dı. Tractatus de ortu Tartaorum biçimindeki bilgileri katılımcılar arasında dolaştı.[5]

İmparatorun kınanması kaçınılmaz bir sonuçtu. Büyükelçinin, sanığın düzenli olarak alıntılanmadığı, papanın hem davacı hem de yargıç olduğu ve bu nedenle tüm sürecin anormal olduğu şeklindeki itirazları, müstakbel papaya ve gerçekten ekümenik bir kiliseye başvurması kadar az başarılı oldu.[6]

5 Temmuz'daki ikinci oturumda, Calvi piskoposu ve bir İspanyol başpiskoposu imparatorun davranışına saldırdı ve sonraki 17 Temmuz'daki oturumda Innocentius, II. Friedrich'in tahttan indirilmesini ilan etti. İfade yüz elli piskopos tarafından imzalandı ve Dominikenler ve Fransiskenlere yayınlanmasının sorumluluğu verildi. Ancak IV. Innocentius, kararnameyi uygulamak için maddi araçlara sahip değildi.

Lyon Konseyi, birkaç başka disiplin cezası ilan etti:

  • Sistersiyenleri ondalık ödemeye mecbur etti.
  • Grandmontines Tarikatı onayladı
  • Kutsal Bakire'nin Doğuşu Oktavının kurumuna karar verdi.
  • Kardinallerin kırmızı bir şapka takmaları emredildi.[7]
  • VIII. Bonifacius tarafından daha sonra Kararnamelerine eklenen otuz sekiz anayasa hazırladı; bunların en önemlisi, Kutsal Toprakların rahatlaması için üç yıl boyunca her yardım için yirmide bir vergi alınmasını kararlaştırdı.[8]

Katılanlar arasında, papalık papazı yapılan ve menfaatlerini çoğul olarak tutması için bir muafiyet verilen Thomas Cantilupe de vardı.[9]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Martínez 2010, s. 380.
  2. ^ Bellitto 2002, s. 57.
  3. ^ Addington 1994, s. 59-60.
  4. ^ Biller 2000, s. 229-230.
  5. ^ Maiorov 2019, ss. 10–11.
  6. ^ Mirbt 1911, s. 177.
  7. ^ Richardson 2019, s. 541.
  8. ^ Dondorp & Schrage 2010, s. 44.
  9. ^ Ambler 2017, s. 148.
Genel
  • Addington, Larry H. (1994). The Patterns of War Through the Eighteenth Century. Indiana University Press. []
  • Ambler, S. T. (2017). Bishops in the Political Community of England, 1213–1272. Oxford University Press. []
  • Bellitto, Christopher M. (2002). The General Councils:A History of the Twenty-One Church Councils from Nicaea to Vatican II. Paulist Press. []
  • Biller, Peter (2000). The Measure of Multitude: Population in Medieval Thought. Oxford University Press. []
  • Dondorp, Hary; Schrage, Eltjo J.H. (2010). "The Sources of Medieval Learned Law". Cairns, John W.; du Plessis, Paul J. (Ed.). The Creation of the Ius Commune: From Casus to Regula. 7. Edinburgh University Press. []
  • Maiorov, Alexander V. (2019). "The Rus Archbishop Peter at the First Council of Lyon". The Journal of Ecclesiastical History. 71 (1): 1-20. doi:10.1017/s0022046919001143. 
  • Martínez, H. Salvador (2010). Alfonso X, the Learned. Cisneros, Odile tarafından çevrildi. Brill. []
  •  Bu madde artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Mirbt, Carl Theodor (1911). "Lyons, Councils of". Chisholm, Hugh (Ed.). Encyclopædia Britannica. 17 (11. bas.). Cambridge University Press. ss. 176–177. 
  • Richardson, Carole M. (2019). "The Cardinal's Wardrobe". Hollingsworth, Mary; Pattenden, Miles; Witte, Arnold (Ed.). A Companion to the Early Modern Cardinal. Brill. ss. 535-556. []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Papa</span> Katoliklerin dinî lideri ve Vatikan Şehir Devletinin hükümdarı

Papa, Roma Başpiskoposu ve bu nedenle Roma Katolik Kilisesi'nin dünya çapındaki lideri. Katoliklere göre Havari Petrus'un halefidir.

<span class="mw-page-title-main">Ekümenik konsil</span>

Ekümenik konsil ya da genel konsil, Hristiyan inanç esaslarını tespit ve tahkim etmek, âyinlerin icrâsı konusunda kararlar almak ve Hristiyanlık ahlak ve disiplininin esaslarını teyit ve tahkim etmek üzere bütün dünyadan (ekümene) kilise liderleri ve ilahiyat otoritelerinin toplandığı ve katılımcıların kabullerinin bütün dünyadaki Hristiyan kiliselerinin kabulü anlamına geldiği toplantılardır.

<span class="mw-page-title-main">Filippikos</span> 711-713 arasında Bizans imparatoru

Filippikos Bardanes,. Asıl adı Vardan (???? –ö. 713). 711-713 arasında Bizans imparatoru. Hükümdarlığı sırasında papalık ile anlaşmazlığa düşmüş, imparatorluk topraklarını Bulgar ve Arap istilacılara karşı savunmakta başarısız kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Mihail</span>

VIII. Mihail Paleologos, 1259-1282 arasında Bizans İmparatorluğu'nu yönetmiştir. VIII. Mihail, 1453'te Osmanlı Devleti tarafından İstanbul'un Fethi'ne kadar, Bizans İmparatorluğu'nda hükmünü sürdüren, Paleologos Hanedanı'nın kurucusu olmuştur. 1261'de Konstantinopolis şehrini Dördüncü Haçlı Seferi sonucu kurulan Latin İmparatorluğu elinden almış ve İznik İmparatorluğu'nu değiştirerek Bizans İmparatorluğu'nu yeniden kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">IV. Otto (Kutsal Roma imparatoru)</span> Kutsal Roma İmparatorluğu

IV. Otto 1198-1208 döneminde iki rakip Almanya Kralı'ndan biri; 1208'den itibaren tek Almanya Kralı; 1209 - 1215'te tahttan zorla feragat etmesine kadar Kutsal Roma İmparatoru. Welf Hanedanı'ndan olan tek Almanya Kralı. Papa III. Innocentius ile çatışmaya girmesi sonucu papa tarafından 1210'da aforoz edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Clermont Konsili</span> Haçlı Seferlerinin başlangıç noktası olan konsey

Clermont Konsili, 1095 Kasım'ında, Papa II. Urbanus’un başkanlığında ve birçok din adamının katılımıyla gerçekleşen Clermont Konsili Haçlı Seferleri’nin başlangıç noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Konstantinopolis Konsili</span>

Birinci Konstantinopolis Konsili, 381 yılında I. Theodosius tarafından İstanbul'da toplanan konsildir. İznik Konseyi tarafından kurulan inanç sisteminin onaylanması ve Ariusçuluk ihtilafı ile ilgilenmiştir. Aya İrini Kilisesi'nde 381 yılının Mayıs ile Temmuz ayları arasında toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Floransa Konsili</span>

Basel Konsili, Papa IV. Eugenius'un karşı çıktığı kilise reformuna destek veren piskoposlarca 1431 yılında İsviçre'nin Basel'de başlamıştır. Papa IV. Eugenius tarafından Ferrara'ya 1438 yılında taşınmıştır. Konsil, veba salgını tehlikesi yüzünden 1439 yılında Floransa şehrinin gelecekte yapılacak ödeme karşılığı konsilin masraflarını ödemesi sayesinde bu şehre taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Eugenius</span> 15.yüzyıl İtalyan Papası

Papa IV. Eugenius, doğum adı Gabriele Condulmer, 3 Mart 1431 - 23 Şubat 1447 döneminde Papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">III. Innocentius</span> 176. Katolik Kilisesi papası (1160-1216; pd. 1198-1216)

Papa III. Innocentius, doğum adı Lotario de' Conti di Segni'dir, 8 Ocak 1198 ile 16 Temmuz 1216 arasında papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dördüncü Konstantinopolis Konsili (Katolik Kilisesi)</span>

Dördüncü Konstantinopolis Konsili , 5 Ekim 869 ile 28 Şubat 870 tarihleri arasında Konstantinopolis'te gerçekleşen sekizinci Katolik Kilisesi Ekümenik konsilidir. 102 kardinal, 3 papa temsilcisi ve 4 patrik katılmıştır. Konsil, Ekim 869 ile Şubat 870 arasında 10 oturum gerçekleştirmiştir ve 27 canon yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ankiralı Theodotos (episkopos)</span>

Ankyralı Aziz Theodotos, Ankyra'nın 5. yüzyılda yaşamış episkoposu.

<span class="mw-page-title-main">V. Pius</span> 225. Katolik Kilisesi papası (1504-1572; pd. 1566-1572)

Papa Aziz V. Pius, 1566-1572 yılları arasında papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">VII. Ioannes (papa)</span> papa

Papa VII. Ioannes 1 Mart 705'ten ölümüne kadar Roma Piskoposu. Yunan etnik kökenli olup, Bizans papalarından biridir fakat İtalya'nın çoğunu yöneten Lombardlar ile, geri kalanını yöneten İmparator II. Justinianos'tan daha iyi ilişkileri vardı.

<span class="mw-page-title-main">Giglio Muharebesi (1241)</span> muharebe

Giglio Deniz Muharebesi, Kutsal Roma İmparatoru II. Friedrich'in bir filosu ile Tiren Denizi'ndeki Cenova Cumhuriyeti filosu arasında gerçekleşen bir çatışma. 3 Mayıs 1241 Cuma günü Toskana Takımadaları'ndaki Montecristo ve Giglio adaları arasında gerçekleşti ve İmparatorluk filosunun zaferiyle sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası</span> Romada bazilika

Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası olarak da bilinen, Roma Şehri'nde Roma Diyosezi'nin Katolik katedralidir. Baş bazilika 4 kilometre (2,5 mi) uzaklıkta bulunan Vatikan Şehri'nin hemen dışında yer almaktadır. kuzeybatıya. Yine de, olarak Papalığın özellikleri, archbazilika ve onun bitişiğindeki yapıların bir zevk dışı statü gelen İtalya'ya şartlarını, uygun Lateran Antlaşması 1929 Hem Aziz Yuhanna Bazilikası hem de Lateran Sarayı, merkezde Roma'nın en eskisi olan bir Mısır dikilitaşı ile 16. yüzyılın sonunda ortaya konan büyük bir açık alana, Piazza di San Giovanni'ye bakmaktadır. Ne yazık ki, Porta San Giovanni üzerinden şehre giren ve çıkan trafik, şehrin ihtişamını azaltma eğilimindedir. Meydanın karşısında, Roma'daki en saygın kalıntılardan biri ve birçok hacı için hedef olan Scala Santa'yı barındıran bina var. Bölge aynı zamanda siyasi mitingler için bir mekandır ve 24 Haziran'daki Vaftizci Aziz Yahya'nın Doğuşu bayramı, Romalıların rosto porchetta yedikleri bir panayırla kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">IV. İoannis (patrik)</span> Konstantinopolis patriği

İoannis Nisteftis olarak da bilinen IV. İoannis, 11 Nisan 582 – 595 arasında Konstantinopolis'in 33. piskoposu veya Patriğiydi. Ekümenik Patrik unvanını alan ilk kişi odur. Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından bir aziz olarak kabul edilir, yortusu 2 Eylül'dür.

Kalkedon Amentüsü, MS 451'de Kalkedon Konsili'nde kabul edilen Mesih'in doğasının beyanıdır. Kalkedon, Küçük Asya'da bulunan Erken Hristiyanlık merkeziydi. Konsil, Katolik, Doğu Ortodoks, Lutheran, Anglikan ve Reform kiliselerini içeren Kalkedon kiliseleri tarafından kabul edilen ekümenik konseylerin dördüncüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Konstanz Konsili</span>

Konstanz Konsili 1414'ten 1418'e kadar günümüz Almanya'sındaki Konstanz Piskoposluğu'nda (Constance) toplanan Katolik Kilisesi'nin Ekümenik konsilidir. Konsil, geri kalan papa iddiacılarını görevden alarak veya istifalarını kabul ederek ve Papa V. Martinus'u seçerek Batı Bölünmesi'ni sona erdirmiştir. Bu, İtalya dışında gerçekleşen son papalık seçimidir.

Beşinci Konstantinopolis Konsili, Bizans'ın başkenti Konstantinopolis'te 1341 ile 1351 yılları arasında mistik İsihazm doktrinine ilişkin bir anlaşmazlığı ele almak için düzenlenen altı konsilden oluşan bir diziye verilen addır. Bunlar aynı zamanda İsihazm konsilleri ya da Palamit konsilleri olarak da anılır, çünkü serinin ilkinde Seminaralı Barlaam'ın karşı çıktığı Gregori Palamas'ın ve sonraki beş konsilde diğerlerinin teolojisini tartışmışlardır.