Sovyetler Birliği, resmî adıyla Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (Rusça:
Holodomor ya da Ukrayna Kırımı, 1932-1933 arasında, o dönem Sovyetler Birliği'nde, şimdiki Ukrayna ve Rusya'nın Kuban bölgesinde suni olarak yaratılan kıtlık sebebiyle yaklaşık olarak 8 milyon insanın öldüğü olaylara verilen addır.
Leonid İlyiç Brejnev, Ukraynalı Sovyet politikacıdır. 1964-1982 yılları arasında Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri olarak SSCB'yi yönetmiştir.
Sovyetler Birliği ekonomisi, Sovyetler Birliği'nin ekonomik yapısını tanımlar. Merkezi sosyalist planlamaya dayalı bir ekonomiye sahip olan SSCB'nin ekonomik temelini üretim araçlarının sosyalist mülkiyeti oluşturur. Tüm üretimin kamusal mülkiyette olduğu sistemde yatırımlar da merkezi planlama uyarınca devlet tarafından yapılırdı. İşsizlik ve enflasyon olmayan bu ekonomik sistemin özellikle son yirmi yıllık döneminde yolsuzluk ve durgunluk yaşandığına dair eleştiriler bulunmaktadır.
Sovyetler Birliği Komünist Partisi, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Bolşevik kanadınca kurulan ve 1917 Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nden sonra 1991 yılına dek Sovyetler Birliği'ni yöneten parti. Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi olarak iktidara gelen parti 1918 yılında Komünist Parti adını aldı.
Sovyetler Birliği'nde kolektivizasyon, Sovyetler Birliği'nde yürütülen kolektivizasyon politikaları. 1929 ve 1935 yılları arasında; kolektif çiftliklerde ve devlet çiftliklerinde toprak ve emeği güçlendirmek için yapılan çalışmalardır.
Fordson traktör günümüz traktör tasarımını yaratmış olan ve üretimini 1917'den 1964 yılına kadar üretimini sürdüren traktör firması. Ford Motor Şirketi'ne bağlıdır. 1970'li yılların sonunda tutarı ₺ 111.000 olan traktörleri Türkiye'de satışa çıkarmıştır. Özellikle Ford 3600 ve Ford 4600 gibi modelleri Anadolu'nun her yerinde çalışmaya devam etmektedir. Bu dönemde satılan Ford traktörlerinin hepsinin rengi mavidir.
Kolektivizasyon, çiftçilerin paylarını birleştirerek büyük bir çiftlik oluşturması ve burada bir arada çalışarak meydana gelen kârdan pay alması üzerine kurulu tarım politikasına verilen tanımlama. Özel kolektif çiftliklerde veya bazı devlet çiftliklerinde toprak ile emeğin verimini artırmak amacıyla uygulanır.
Sovyetler Birliği tarihi, Rus İmparatorluğu'nun 1917'deki Ekim Devrimi'yle yıkılmasının ardından başlayan Bolşevik-Menşevik mücadelesinin Bolşeviklerin lehine sonuçlanmasıyla 1922'de aynı topraklar üzerinde kurulan ve 1991'e değin varlığını koruyan devlet. Avrupa'nın doğu kesimiyle, Asya'nın kuzey kesimi boyunca yayılan SSCB, son yıllarında 22.403.000 km2'lik yüzölçümüyle dünyanın en büyük ülkesiydi.Nüfus bakımından da 293.047.571 kişiyle 3. sırada yer alıyordu. Aynı zamanda dünyanın başlıca siyasi ve askerî güçlerinden biri olan Sovyetler Birliği, batısında Norveç, Finlandiya, Baltık Denizi, Polonya, Çekoslovakya, Macaristan ve Romanya, güneyinde Karadeniz, Türkiye, İran, Afganistan, Çin, Moğolistan ve Kuzey Kore yer alıyordu. Kuzey ve doğu sınırlarını ise Arktik Okyanusu ve Büyük Okyanus çiziyordu. Birliğin başkenti Moskova, para birimi Sovyet rublesiydi.
İvan Yakubovski, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali. Sovyetler Birliği Mareşali olarak iki kez Sovyetler Birliği Kahramanı ve 1976-1967 arası Varşova Paktı komutanı olarak görev yapıyordu.
Kamulaştırma, devletleştirme ya da istimlak, devletin kamu yararını gözeterek özel mülkiyete ait taşınmaz malları bedelini ödeyerek mülkiyetine geçirme işlemidir. Kamulaştırmanın temel dayanağı, kamu yararının gözetilmesidir. Devlet, toplumun genel çıkarlarını korumak ve geliştirmek amacıyla özel mülkiyeti kamulaştırabilir. Devlet, ekonomik ve sosyal düzeni sağlama, toplumsal refahı artırma ve kamu hizmetlerini geliştirme gibi sorumluluklarını yerine getirebilmek için kamulaştırma yetkisini kullanabilir.
Mihail Andreyeviç Suslov Sovyet devlet adamı. Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi üyesi (1947-1982). 1965'te Brejnev döneminde Sovyetler Birliği Komünist Partisi ikinci sekreteri oldu. Stalin döneminden ölümüne kadar partinin en önemli ideoloğu olarak görev yaptı. Stalin ve Hruşçov dönemlerinde etkili olmakla birlikte özellikle Brejnev döneminde siyasi otoritesi arttı.
Sovyetler Birliği'nde veteriner tıp, Sovyetler Birliği'ndeki veteriner tıp çalışmalarıdır.
Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 18. Kongresi 10 Mart ile 21 Mart 1939 tarihleri arasında Moskova'da toplanmıştır. 18. Merkez Komite de bu kongrede seçilmiştir.
Bakir Toprakların Gelişimi Madalyası, 26 Ekim 1956'da SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı kararı ile kurulan Sovyetler Birliği devletinin sivil madalyasıydı. 1954 yılında Nikita Kruşçev tarafından Kazakistan, Sibirya, Ural bölgesi, Volga bölgesi ve Kuzey Kafkasya'da 36.000.000 hektar daha yetiştirilmemiş arazinin yetiştirilmesi için başlatılan "Bakir Topraklar Projesi" Kampanyasıyla bağlantılı olarak iki yıl içinde emekte üstün performans sergileyen bireyleri tanımak amacıyla verildi.
O Topraklar Bizimdi, Cengiz Dağcı'nın 1966 tarihli romanı. Yazarın 1958 tarihli Onlar da İnsandı adlı eserinin devamıdır. Önceki romanda köyden kaçarak kurtulan Selim bu romanda başkişidir. Eser 1938-1946 yılları arasında geçmektedir. Kırım'da bulunan Çukurca köylülerinin kolhoz yaşamları ve II. Dünya Savaşı sırasında yaşadıkları ele alınmaktadır.
Kulak veya Ukrayna'da kullanılan adıyla kurkuli veya Azerbaycan'da kullanılan adıyla qolçomaq, Rus İmparatorluğu'nun son yıllarında ve Sovyetler Birliği'nin ilk dönemlerinde varlıklı köylülere verilen ad. "Yumruk" veya "yumruğu sıkı insan" anlamına gelen "kulak" kelimesi, ilk olarak 1906'daki Stolipin reformu ile zenginleşen bağımsız çiftçiler için kullanıldı. Kulak, ilk başta en az 3,2 hektarlık toprağı mülkiyetinde bulunduran köylüler için kullanılmıştı. 1918'de kelimenin anlamı Moskova'dan gönderilen birliklere tahıl vermemek için direnen tüm köylüleri kapsayacak şekilde genişletildi. 1929-33 yılları arasında Josef Stalin liderliğinde gerçekleşen köylü sınıfının kolektivizasyonu girişimi çerçevesinde "komşularından birkaç inek veya beş altı dönüm arazi fazlası" olan köylüler "kulak" olarak damgalandı ve mülkiyet sahibi köylüler devrimin çekimser destekçileri olarak yaftalandı.
Sovyetler Birliği'nde 1956-1962 ücret reformu, Nikita Kruşçev'in Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri olduğu döneme tekabül eden 1956-1962 yılları arasında Sovyetler Birliği'nde gerçekleşen ücret sistemindeki reformdur. Ana amaç, Josef Stalin döneminde Sovyetler Birliği ekonomisinde uygulanan üretim kotalarında belirtilen miktarı aşan üretim yapmaya yönelik ekonomi politikası yerine daha verimli bir mali teşvik sistemi oluşturulmasıydı.
Beş Yıllık Plan, şu anlamlara gelebilir:
- Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı: 17 Nisan 1934 tarihinde Türkiye'de yürürlüğe konulan, 1934-1939 yılları arasında sanayi gelişiminin hedeflendiği plan.
- İkinci Beş Yıllık Sanayi Planı: Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı'ndan sonra uygulanması tasarlanan, fakat II. Dünya Savaşı'nın başlaması nedeniyle uygulamaya konulamayan ekonomik plan. Yerine askerî savunma planı yürürlüğe girmiştir.
- Birinci Beş Yıllık Plan : Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri Josef Stalin yönetimi döneminde 1928-1932 yılları arasında gerçekleştirilen ekonomik hedefler listesi.
- İkinci Beş Yıllık Plan : Sovyetler Birliği'nde 1933-1937 arasında yürürlüğe konulan ekonomik plan.
- Üçüncü Beş Yıllık Plan : Sovyetler Birliği'nde 1938-1942 arasında yürürlüğe konulan ekonomik plan.
- Dördüncü Beş Yıllık Plan : Sovyetler Birliği'nde II. Dünya Savaşı sonrası 1946-1950 arasında yürürlüğe konulan ekonomik plan.
- Beşinci Beş Yıllık Plan : Sovyetler Birliği'nde 1951-1955 arasında yürürlüğe konulan ekonomik plan.
- Altıncı Beş Yıllık Plan : 1956 yılındaki Sovyetler Birliği Komünist Partisi 20. Kongresi'nde açıklanan sanayi geliştirme planı.
- Yedinci Beş Yıllık Plan : Sovyetler Birliği'nde 1959-1965 arasında yürürlüğe konulan ekonomik plan.
- Sekizinci Beş Yıllık Plan : Sovyetler Birliği'nde 1966-1970 arasında yürürlüğe konulan ekonomik plan.
- Dokuzuncu Beş Yıllık Plan : Sovyetler Birliği'nde 1971-1975 arasında yürürlüğe konulan ekonomik plan.
- Onuncu Beş Yıllık Plan : Sovyetler Birliği'nde 1976-1980 arasında yürürlüğe konulan ekonomik plan.
- On birinci Beş Yıllık Plan : Sovyetler Birliği'nde 1981-1985 arasında yürürlüğe konulan ekonomik plan.
- On ikinci Beş Yıllık Plan : Sovyetler Birliği'nde 1986-1990 arasında yürürlüğe konulan ekonomik plan.
- On üçüncü Beş Yıllık Plan :Sovyetler Birliği'nde 1991-1995 arasında yürürlüğe konulması planlanan ekonomik plan. Sovyetler Birliği'nin dağılması sonucu gerçekleşmedi.