İçeriğe atla

Birgitta Jónsdóttir

Birgitta Jónsdóttir

Birgitta Jónsdóttir (17 Nisan 1967, Reykjavík), İzlandalı sanatçı ve siyasetçidir.[1]

Jónsdóttir, Nisan 2009'dan Ekim 2017'ye dek Alþingi'nin bir üyesiydi.[2] Önceleri finansal krizin ardından kurulan Yurttaş Hareketi'nin bir parçasıyken 2012'de Hareket'e katıldı. 2013'te ise Korsan Parti'yi kurarak aynı yıl yapılan seçimlerde parlamentoya girdi. Ekim 2017'de parlamentodan, Nisan 2018'de ise Korsan Parti'den ayrılmıştır.[1]

Bundan önce Jónsdóttir, WikiLeaks aktivistiydi.[3] 2010'da Julian Assange, İzlanda'yı ziyaret ettiğinde WikiLeaks'e bizzat katkıda bulunmuştur.

Kaynakça

  1. ^ a b Grundaren Birgitta Jónsdóttir lämnar Piratpartiet 30 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Islandsbloggen, 2018-04-06
  2. ^ Birgitta Jónsdóttir 3 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Althingi, läst 2020-07-06
  3. ^ Şablon:Tidningsref

İlgili Araştırma Makaleleri

Abdülkadir Aksu, Türk siyasetçi, eski Türkiye İçişleri Bakanı ve mevcut Vakıfbank yönetim kurulu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">José Sócrates</span> 116. Portekiz başbakanı

José Sócrates Carvalho Pinto de Sousa, Portekizli siyasetçi. Sosyalist Parti'nin eski genel sekreteridir. 12 Mart 2005 ile 6 Haziran 2011 tarihleri arasında Portekiz başbakanlığı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Altın Şafak (Yunanistan)</span>

Altın Şafak, Yunanistan'da bulunan aşırı sağ görüşlü siyasi parti. Parti; Yunanistan'da göçmenlere karşı yaptığı eylemlerle tanınmaktadır. Marksizm ve neoliberalizm karşıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Korsan Parti</span>

Korsan parti, farklı ülkelerde siyasi partiler tarafından kabul edilen bir etikettir. Korsan partiler sivil hakları, telif ve patent yasalarında reformu, bilginin serbest paylaşımını, bilgiye erişim özgürlüğünü ve şeffaflığı desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">WikiLeaks</span> Sivil toplum kuruluşu

Wikileaks, anonim kaynaklara dayanarak hassas belgeler yayınlayan ve kâr amacı gütmeyen uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. 2006-2016 arasındaki 10 yıllık süreçte 10 milyon belge yayınladığı belirtilen organizasyonun kurucusu ve yöneticisi Avustralyalı internet aktivisti Julian Assange’dır. Kristinn Hrafnsson, 2018 yılından beri sorumlu editörlüğünü yürütmektedir

<span class="mw-page-title-main">2018 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 27. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2018 Türkiye genel seçimleri, 24 Haziran 2018'de yapılan ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin 27. döneminin 600 yeni üyesinin belirlendiği seçimlerdir. 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumunda kabul edilen bazı değişikliklerin yürürlüğe girdiği seçimdir. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu ile aynı gün yapıldı.

<i>Wikileaks: Beşinci Kuvvet</i> 2013 gerilim filmi

Wikileaks: Beşinci Kuvvet, 2013 yapımı haber sızdırma sitesi WikiLeaks hakkında gerilim filmi. Josh Singer tarafından yazılan filmin yönetmenliğini Bill Condon üstlenmiştir. Başrollerde genel yayın yönetmeni ve sitenin kurucusu Julian Assange'ı oynayan Benedict Cumberbatch ve eski konuşmacı Daniel Domscheit-Berg'i oynayan Daniel Brühl yer almıştır. Anthony Mackie, David Thewlis, Alicia Vikander, Stanley Tucci ve Laura Linney yardımcı rolleri oynamıştır. Film, Domscheit-Berg'in Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange and the World's Most Dangerous Website (2011) kitabından ve Britanyalı gazeteciler David Leigh ve Luke Harding'in eseri WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy'den (2011) uyarlanmıştır. Filmin özgün adı yaygın medyada dayatılan normal kısıtlamalar dışında gazetecilerin tutumları içinde çalıştırılan insanları tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Pandeli Majko</span>

Pandeli Majko, bir Arnavut siyasetçidir. İki kez Arnavutluk Başbakanı olarak görev yaptı; 1998'den 1999'a ve bir kez 2002'de.

<span class="mw-page-title-main">Alþingi</span> İzlandanın ulusal parlamentosu

Alþingi, İzlanda'nın ulusal parlamentosudur. Dünya üzerindeki en eski parlamentodur. 930 yılında Þingvellir'de kuruldu. 1800-1844 arasında kapalı kaldı. Tekrar açılınca Reykjavík'e taşındı. Parlamentonun mevcut binası Alþingishúsið, 1881'de inşa edildi. Tek meclisli olan parlamento 63 üyeye sahiptir ve bu üyeler dört yıllığına seçilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Silja Dögg Gunnarsdóttir</span> İzlandalı politikacı

Silja Dogg Gunnarsdottir, 2013 yılından bu yana Güney seçim bölgesi için Alþingi üyesi olan İzlandalı bir politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Þórunn Egilsdóttir</span> İzlandalı politikacı

Þórunn Egilsdóttir, 2013'ten ölümüne kadar Kuzeydoğu seçim bölgesi için Alþingi üyesi olan İzlandalı bir politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gunnar Bragi Sveinsson</span> İzlandalı politikacı

Gunnar Bragi Sveinsson, Merkez Partisi'nin İzlandalı bir politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Svandís Svavarsdóttir</span> İzlandalı politikacı

Svandis Svavarsdóttir, Sol-Yeşil Hareketi'nin İzlandalı bir milletvekilidir. Jóhanna Sigurðardóttir hükûmetinde Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı olarak görev yaptı. Ayrıca Sol-Yeşil Hareketi parlamento grubunun lideriydi. Halen Sağlık Bakanı olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Unnur Brá Konráðsdóttir</span> İzlandalı politikacı

Unnur Brá Konráðsdóttir, 24 Ocak 2017'den İzlanda parlamento seçimlerinde tekrar seçilemeyene kadar Alþingi'in Başkanıydı. Parlamentonun Yargı İşleri ve Eğitim Komitesi başkanlığını da yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Korsan Parti (İsveç)</span>

Korsan Parti, 2006'da Rickard Falkvinge önderliğinde kurulan İsveçli siyasi partidir. 2018 parlamento seçimlerinde aldığı %0.11'lik oyla Riksdag dışında kalan en büyük dördüncü parti oldu. 2014 seçimlerinde ise %0.43 oy almıştı. Parti, 2010'da aldığı %0.65 oy oranıyla parlamento-dışı en büyük parti olmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Korsan Parti (İzlanda)</span>

Korsan Parti, 24 Kasım 2012'de kurulmuş İzlandalı siyasi partidir. 2013 parlamento seçimlerinde %5,2'lik oy oranıyla Birgitta Jónsdóttir, Jón Þór Ólafsson ve Helgi Hrafn Gunnarsson olmak üzere üç delege ile Alþingi'de temsil edildi. 2016'da yapılan seçimlerde ise oy oranını %14,5'e delege sayısını ise ona çıkardı. Seçimin ardından partiye hükûmet kurma görevi de verilmiştir.

Hür Demokratlar Ermeni liberal, Avrupa yanlısı bir partidir. 2011 yılında Khachatur Kokobelyan tarafından kurulmuştur.

Çıkış İttifakı veya Yelk İttifakı veya kısaca Yelk veya Çıkış, Ermenistan'daki üç siyasi partinin liberal bir siyasi ittifakıydı: Sivil Sözleşme, Aydınlık Ermenistan ve Hanrapetutyun Partisi. 12 Aralık 2016'da, 2017 Ermeni parlamento seçimlerinden önce oluşturulmuştur. Liderleri Edmon Marukyan, Nikol Pashinyan ve Aram Sargsyan idi. İttifak, kurucu partilerinin 2018 parlamento seçimlerine ayrı ayrı katılmayı kabul etmelerinin ardından 12 Eylül 2018'de feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Ürdün Arap Sosyalist Baas Partisi</span> Ürdünde bir siyasi parti

Daha önce Arap Sosyalist Baas Partisi - Ürdün Bölgesi olarak bilinen Ürdün Arap Sosyalist Baas Partisi (ÜASBP) Ürdün'de bir siyasi partidir. Irak liderliğindeki Baas Partisi'nin Ürdün bölgesel şubesidir.

<span class="mw-page-title-main">Arap Sosyalist Baas Partisi - Sudan Bölgesi</span> Sudanda bir siyasi parti

Arap Sosyalist Baas Partisi - Sudan Bölgesi, Sudan'da bir siyasi partidir. Daha önceleri Arap Sosyalist Baas Partisi - Sudan Ülkesi olarak biliniyordu. Parti, Irak liderliğindeki Baas Partisinin Sudan'daki bölgesel şubesidir. Şube her zaman küçük olmasına ve 2003 yılında tahmini 1000 üyeye sahip olmasına rağmen, çoğunlukla şubenin Irak tarafından finanse edilmesi nedeniyle yetersiz üyelik sayılarından daha büyük bir etkiye sahip olabilmiştir.