İçeriğe atla

Birgit Õigemeel

Birgit Õigemeel
Genel bilgiler
Doğum24 Eylül 1988 (36 yaşında)
Estonya Tallinn, Estonya
TarzlarPop
MesleklerŞarkıcı
ÇalgılarVokal
Etkin yıllar2007-günümüz
Müzik şirketiUniversal / MTH Publishing
Resmî sitebirgit.ee

Birgit Õigemeel (24 Eylül 1988; Tallinn, Estonya), Estonyalı müzisyen.

Hayatı

Müzisyen, 24 Eylül'de Tallinn'de dünyaya gelmiştir. Dokuz yıl boyunca keman eğitimi alması ve beş yıl boyunca Aarne Saluveer'in şefliğindeki koroda görev alması onun müziği ilk sırada tutmasını kolaylaştırmış ve Õigemeel, Georg Ots' Tallinn Müzik Okulu'nda tiyatro okumaya karar vermiştir. Ünlenmesi, 2007 yılında yayınlanan Estonya Idol yarışmasının ilk sezonuyla birlikte olmuştur. Luisa Värk'in ikinci bitirdiği yarışmayı Õigemeel birincilikle tamamlamıştır.[1] Yarışmadan sonra William Shakespeare'in Veronalı İki Centilmen isimli eserinin Estonyalı aktör ve yönetmen Lembit Peterson tarafından tiyatroya uyarlanan halinde Sylvia karakterini canlandırmıştır.[2] Yine aynı yıl içerisinde İtalyan Kültür Festivali "L'Olivo d'Oro" tarafından müzisyene "Altın Zeytin Dalı" ödülü verilmiş ve bu ödülü İtalyan olmayıp da kazanan ilk kişi olmuştur.[3]

2013 Eurovision Şarkı Yarışması

Birgit Õigemeel, "Et uus saaks alguse" isimli şarkı ile Estonya'nın ulusal seçim etkinliği Eesti Laul'e katılmış ve yarışmanın galibi olmuştur. İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Estonya'yı temsil etmiş ve on dokuz puanla yirminci olmuştur.[4]

Diskografi

Albümleri

  • Birgit Õigemeel (2008)
  • Ilus aeg (2008)
  • Teineteisel pool (2009)

Teklileri

  • Kas tead, mida tähendab... (2007)
  • 365 Days (2008)
  • Homme (2008)
  • Ise (2008)
  • Last Christmas (2008)
  • Talve võlumaa (2008)
  • Moonduja (2009)
  • See öö (2009)
  • Põgenen (Koit Toome ile birlikte) (2010)
  • Iialgi (Violina ile birlikte) (2010)
  • Eestimaa suvi (2010)
  • Parem on ees (2011)
  • You're Not Alone (Violina ile birlikte) (2011)
  • Et uus saaks alguse (2013)

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Estonya'nın süperstarı Birgit Õigemeel 1 Mart 2012 tarihinde erişilmiştir.
  2. ^ Estonya Idol 2009'daki yarışmacı bilgileri 20 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 1 Mart 2012 tarihinde erişilmiştir.
  3. ^ Müzisyenin Myspace sayfası 4 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 1 Mart 2012 tarihinde erişilmiştir.
  4. ^ Storvik-Green. "Estonian flag to be waved by Birgit Õigemeel in Malmö!". eurovision.tv. 27 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2013. 
Önce gelen:
"Kuula"
Ott Lepland
Eurovision Şarkı Yarışması'nda Estonya
2013
Sonra gelen:
"Amazing"
Tanja


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tallinn</span> Estonyanın başkenti

Tallinn, Estonya'nın başkenti ve ana liman kentidir. Estonya'nın kuzeyinde, Baltık Denizi'nin Finlandiya Koyu kıyısında, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'nin 80 kilometre güneyinde yer alan Tallinn'in nüfusu 2022 itibarı ile 437.811'dir. Tallinn, aynı zamanda Estonya'nın temel finans, sanayi ve kültür merkezidir. Helsinki dışında yakın olduğu önemli şehirler, 300 kilometre güneyindeki Letonya başkenti Riga, 320 kilometre doğusundaki Rus şehri Sankt-Petersburg ve 380 kilometre batısındaki İsveç başkenti Stockholm'dur. 2023 yılının Yeşil Avrupa Başkenti seçilen Tallinn, ülkenin tek teknik üniversitesi olan Tallinn Teknoloji Üniversitesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Sosyal bilimler üzerine eğitim veren Tallinn Üniversitesi de bu şehirde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Azerbaycan</span>

Azerbaycan ilk katılımı 2008 yılından günümüze 12 kez Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Azerbaycanlı Ulusal Yayıncısı İctimai Televizyon ve Radyo Yayımları Şirketi (İTV) her yıl gösteriyi yayınlamakla birlikte Azerbaycanlı katılımcıyı da belirlemektedir. Azerbaycan, Kafkasya'da yarışmaya katılan son ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Estonya</span>

Estonya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1994 yılında, Eesti Rahvusringhääling (ERR) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. aslında ilk katılımını 1993 yılında Janika Sillamaa'nın seslendirmiş olduğu "Muretut meelt ja südametuld" adlı şarkıyla gerçekleştirecekti fakat o yıl doğu ülkelerinin katılmaya ilgi göstermesi nedeniyle 1993 yılı için eleme düzenlenmiş Estonya elemeyi geçemeyerek yarışmaya katılmamıştır. Estonya, 1994 yarışmasında yarışan 25 ülkeden bir tanesidir. O yıldan bu yana ülke yarışmadan hiç çekilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İrlanda</span>

İrlanda, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1965 yılında, Raidió Teilifís Éireann (RTÉ) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sandra Nurmsalu</span>

Sandra Nurmsalu, Estonyalı şarkıcı ve kemancı. Moskova'da düzenlenen 2009 Eurovision Şarkı Yarışmasında Urban Symphony müzik grubunun solisti olarak Estonya adına finalde yarıştı. Rändajad (Göçebeler) adlı şarkıyla katıldığı yarışmada 129 puan toplayarak altıncı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ott Lepland</span>

Ott Lepland, Eston şarkıcı. 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Estonya'yı temsil etmiş ve yarışmayı 120 puanla altıncı sırada tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Liis Lemsalu</span> Estonyalı müzisyen

Liis Lemsalu, Estonyalı müzisyen.

Estonya, İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Estonya'ın şarkı ve temsilcisini belirleyecek Eesti Laul 2013 isimli seçim etkinliği ülkenin kamusal yayın kuruluşu Eesti Rahvusringhääling (ERR) tarafından gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Et uus saaks alguse</span>

"Et uus saaks alguse", Estonya'yı temsil etmiş olan Birgit Õigemeel tarafından seslendirilen, İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Estonya'yı temsil etmiş şarkı. 3 Mart 2013 tarihinde Estonya'nın Eesti Laul 2013 isimli ulusal finalinin galibi olmuştur.

Estonya, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılan 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Estonya'nın şarkısı Estonya kanalı Eesti Rahvusringhääling (ERR) tarafından düzenlenen Eesti Laul adlı yarışmada seçilecektir.

<span class="mw-page-title-main">Tatjana Mihhailova</span>

Tatjana Mihhailova-Saar, bilinen adıyla Tanja, Rus-Eston Pop şarkıcısı ve oyuncu.

Estonya, Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılan 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır.

Estonya, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Estonya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Eesti Rahvusringhääling (ERR) tarafından düzenlenen "Eesti Laul" isimli ulusal final doğrultusunda Elina Born & Stig Rästa ikilisi Estonya'yı "Goodbye to Yesterday" şarkısı ile temsil etmiştir.

"Goodbye to Yesterday" Estonyalı şarkıcı Elina Born ve Stig Rästa seslendirdiği şarkı. 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Estonya'yı temsil etmiştir. 8 Şubat 2015 tarihinde dijital indirmesi yayınlanmıştır. Stig ve Elina'nın düet yaptığı şarkı, Stig Rästa tarafından Eesti Laul 2015 yarışması için yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eda-Ines Etti</span>

Eda-Ines Etti, Eston şarkıcı.

Estonya, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Estonya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Eesti Rahvusringhääling (ERR) tarafından düzenlenen "Eesti Laul" isimli ulusal final doğrultusunda seçilmiştir. Estonya'yı "Play" adlı şarkısıyla Jüri Pootsmann temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Elina Nechayeva</span> Eston şarkıcı

Elina Nechayeva, Eston soprano.

Eesti Laul Eston yayıncı Eesti Rahvusringhääling (ERR) tarafından organize edilen müzik organizasyonudur. Yarışma aynı zamanda 2009 yılından beri Estonya'nın Eurovision Şarkı Yarışması için temsilcisinin ve şarkısının belirlendiği ulusal final etkinliğidir. 1993 yılından beri Estonya'nın Eurovision temsilcisinin belirlendiği eski Eurolaul festivali yerine yarışma 2009 yılında oluşturulmuştur. Oluşturulduğundan beri yarışma Estonya en popüler programlardan biri haline gelmiş, aynı zamanda radyo ve internet yayını da yapılmaktadır. 2012 yılında, Estonya'da yarı finalleri ortalama 199 bin kişi izlediği ve Finali ise 296 bin kişinin üzerinde izlediği belirlenmiştir. Yarışma ERR tarafından önceki yarışmadan farklı olarak tanıtılmıştır. Eesti Laul, Estonyalı müzik zevklerinin bir Avrupalı seyirciye tanıtılması amacıyla Estonya yarışması olarak yapılması kararlaştırılmıştır. Yarışmanın seçim sürecinde yayınlanan şarkıların tüm bilgileri ile online ortamda sunulmaktadır.

Estonya, 2021 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Eston yayıncı Eesti Rahvusringhääling (ERR) tarafından Hollanda'nın Rotterdam şehrinde yapılan 2021 yarışması'nda Estonya'yı temsil eden katılımcı Eesti Laul 2021 yarışması sonucunda belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Winny Puhh</span>

Winny Puhh, 1993 yılında Põlva'da kurulan Estonyalı bir metal/punk grubudur. Kurucu üyeleri olan Ove, Indrek ve Olavi birbirlerini okuldan tanıyordu. 2009'da davulcu Olavi Sander (Olevik) gruptan geçici olarak ayrıldı ve yerini Kristjan'a (Väikepax) bıraktı. Bir süre sonra Olevik geri döndü ve grubun iki davulcusundan biri haline geldi. Performanslarının çoğunu yerel kıyafetleri içinde sergilemektedirler.