İçeriğe atla

Birgül Oğuz

Birgül Oğuz (1981, İstanbul), Türk yazar.

1981'de İstanbul'da doğdu. Bir süre müzikle uğraştıktan sonra bu ilgisini devam ettirmedi. Lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü'nde tamamladı. Üniversite yıllarında tiyatroyla ilgilenerek oyun yazarlığı ve dramaturgluk yaptı. Amatör gruplara şiir, tiyatro ve roman tarihi dersleri verdi. Yüksek lisans eğitimini aynı üniversitenin kültürel çalışmalar programında “Entelektüel Çaresizliğin Kısa Bir Tarihi: Türk Romanında Deliren ve İntihar Eden Entelektüeller” adlı teziyle tamamladı. 2006'de Hazel Heughan Vakfı bursuyla Edinburgh Üniversitesi'nde Modernizm-Postmodernizm Programı'na dahil oldu. Fasulyenin Bildiği (Varlık, 2007) ve Hah (Metis, 2012) adlı iki öykü kitabı bulunan Oğuz'un birçok öykü, makale ve çevirisi Varlık, Notos Öykü, Dünyanın Öyküsü, Roman Kahramanları, Remzi Kitap, Radikal Kitap, İzafi, Duvar, Parşömen, Birikim ve Felsefe Logos gibi yayınlarda yer aldı.[1] 2015'te Iowa Üniversitesi Uluslararası Yazma Programına kabul edildi. Günümüzde Boğaziçi Üniversitesi'nde doktora yapmakta, aynı zamanda Nâzım Hikmet Akademisi ve Moda Sahnesinde dersler vermektedir.

2007'de Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülü'ne Fasulyenin Bildiği ile layık görüldü.[2] 2014'te Hah'la Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü'ne (EUPL) layık görülen Oğuz, öykü türündeki bu eseriyle psikolojik ve melankolik bir anlatımla yas üzerine durdu. 1968 kuşağı ve 12 Eylül Darbesi gibi dönemsel temalar ise eserin politik atmosferiydi.[3] Varlık dergisine verdiği bir röportajında Virginia Woolf, James Joyce, Italo Calvino, Julio Cortázar, Fyodor Dostoyevski, Gabriel García Márquez ve Fernando Pessoa ile Ahmet Hamdi Tanpınar, Oğuz Atay, Yusuf Atılgan, Latife Tekin, Bilge Karasu ve Sema Kaygusuz gibi isimleri etkilendiği isimler arasında saydı.[2]

2020'de İstasyon adlı eseri Metis Yayınları'ndan çıktı.

Kaynakça

  1. ^ "Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü Türkiye'den Birgül Oğuz'a Verildi". Bianet. 21 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2020. 
  2. ^ a b "Birgül Oğuz: Söyleşi". Varlık, Temmuz 2007. 25 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2020. 
  3. ^ "BIRGÜL OĞUZ" (İngilizce). EUPL. 30 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Atay</span> Türk yazar (1934–1977)

Oğuz Atay, Türk roman, öykü ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Haldun Taner</span> Türk öykü, oyun ve kabare yazarı, gazeteci

Haldun Taner, Türk öykü, tiyatro ve kabare yazarı, öğretim üyesi ve gazetecidir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. Türkiye'de epik tiyatro türü ve kabare tiyatrosunun öncüsüdür.

İhsan Oktay Anar, Türk roman ve hikâye yazarıdır.

Tahsin Yücel,, Türk akademisyen, öykü ve roman yazarı, denemeci, eleştirmen ve çevirmendir.

Cevat Çapan, Türk akademisyen, şair, yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Murat Gülsoy</span> Türk yazar, akademisyen

Murat Gülsoy, Türk yazar, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Elif Şafak</span> Türk yazar, akademisyen ve aktivist

Elif Şafak, Britanyalı-Türk yazar, akademisyen, kadın hakları ve LGBTQ+ aktivisti. İlk romanı Pinhan'ı yayımladığı 1997'den beri eserler vermekte olan yazar, 2009'da yayımlanan Aşk adlı romanı ile Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eserinin yazarı unvanına sahip oldu. Eserleri 50'den fazla dile çevrilen Şafak, ''Aşkın 40 Kuralı'' adlı romanı ile BBC'nin "Dünyayı Şekillendiren 100 Roman" listesine girdi. 2017'de Amerika Birleşik Devletleri merkezli Politico dergisi tarafından "Dünyayı daha iyi bir yer yapacak 12 kişi"den birisi olarak seçildi. 2021'de BBC 100 Kadın listesinde Fransa adına yer aldı. 2017 yılında Forbes dergisine göre Türkiye'nin en çok kazanan yazarıdır. Ayrıca yazar Elif Şafak'ın "Bit Palas" isimli kitabında, "Sinek Sarayı" kitabından intihal olduğu gerekçesiyle Anadolu 1. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi yazar ile yayınevinin maddi ve manevi tazminat ödemesine hükmetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Murathan Mungan</span> Türk yazar

Murathan Mungan, Türk yazar, oyun yazarı ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Nezihe Meriç</span> Türk yazar (1925-2009)

Nezihe Meriç, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Selçuk Baran</span> Türk yazar

Selçuk Baran, Türk öykü ve roman yazarı.

Seray Şahiner, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ayşegül Çelik</span>

Ayşegül Çelik Şahin ; Türk yazar ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Yiğit Bener</span>

Eşref Yiğit Bener, Türk yazar ve çevirmendir.

Mahir Ünsal Eriş Türk yazar, çevirmen

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Cemal</span> Türk yazar ve çevirmen

Ahmet Cemal,, Türk yazar ve edebiyat çevirmeniydi.

Jale Özata Dirlikyapan, Türk akademisyen. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde edebiyat, sanat, iletişim ve teorik edebiyat üzerine dersler vermektedir.

Ethem Baran, Türk yazar ve öğretmen.

Nilüfer Kuyaş, Türk yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Handan Acar Yıldız</span> Türk yazar

Handan Acar Yıldız, İstanbul'da doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünü 2000 yılında bitirdi. Mezun olduktan sonra hem basılı yayın organlarında hem de internet gazeteceliğinde önce muhabirlik sonra da editörlük vazifelerini üstlendi. İkinci lisans eğitimini sosyoloji alanında, 2017 yılında Anadolu Üniversitesi’nde tamamladı.

Hikmet Hükümenoğlu roman ve öykü yazarı.