
Spor, önceden belirlenmiş kurallara göre bireysel veya takım halinde yapılan, genellikle rekabete dayalı yarışma ve kişisel eğlence veya mükemmelliğe ulaşmak için yapılan fiziksel veya zihinsel aktivite. Sporları kabaca homo sapiens türünün medeniyete ulaşmadan önce doğayla veya diğer canlılarla yaptığı fiziksel mücadelelerin günümüzdeki medeni karşılığı olarak da tanımlayabiliriz. Sporlar güç, kardiyovasküler dayanıklılık ve esneklik bazlı veya bunların heterojen birleşiminden oluşmuş kompleks aktiviteler olabilir. Güç bazlı sporlara fitness, powerlifting, halter; kardiyovasküler dayanıklılık bazlı sporlara yüzme, atletizm; esneklik bazlı sporlara jimnastik, pilates gibi örnekler verilebilir. Bu unsurların birleşiminden doğan sporlara futbol, basketbol, tekvando, judo gibi örnekler verilebilir. Çünkü spor kişilerin yaptıkları hareketlere ek olarak top, hayvan gibi birtakım objelerle yapılan hareketlerin tümünü kapsamaktadır. Bazı kesimlerce yalnızca zihinsel yeteneklere dayalı bazı masa oyunları da spor olarak kabul edilmektedir. Günümüzde, kendine has kuralları ve oynayış biçimi olan birçok spor dalı bulunmaktadır. Bilinen en eski spor dalı atletizmdir.

Basketbol ya da Sepettopu, elle idare edilen bir topla oynanan popüler bir takım oyunu ve spor dalı. Profesyonel basketbolda beşer kişilik iki takım, yerden yüksekliği Avrupa standartlarına göre 3,05 metre olan ve pota adı verilen, yere paralel konumdaki bir çemberden topu geçirerek, rakibinden daha fazla sayı yapmak suretiyle, on ikişer, onar veya sekizer dakikalık dört periyottan oluşan maçı kazanmaya çalışır.

Yüzme, bireyin tüm bedenini kol ve bacak hareketlerinden başka bir unsur kullanmadan su içinden ilerletmesini gerektiren, bireysel veya takımsal düzeyde gerçekleştirilen bir yarış ya da antrenman sporudur. Bu spor, yüzme havuzlarında veya açık suda icra edilmektedir. Yüzme yarışı Olimpiyat oyunlarındaki en popüler spor türlerinden biridir ve kurbağalama, sırtüstü, kelebekleme, serbest ve karışık olarak isimlendirilen stillerde bireysel düzeyde gerçekleştirilir. Takım müsabakalarında ise, dört yüzücü serbest yahut karışık stillerde yarışabilmektedir.

Bisiklet, iki tekerlekli bisikletin gelişmesi sonucunda ortaya çıkmış bir spor dalıdır. Eğlence, ulaşım ve yarışma amacıyla bisiklet sürmenin giderek yaygınlaşması bisiklet sporunu daha da geliştirmiştir. Ama bu yaygınlaşmada, bisikletin yeni gelişmelerle daha rahat ve kolay kullanılır bir araç haline gelmesinin de etkisi olmuştur.

Buz pateni, buz zeminde altı kızaklı patenle kayarak yapılan estetik yönü de bulunan spor.

Şort, genellikle bazı sporları yaparken giyilen, paçaları dizlerin yukarısında olan kısa pantolon.

2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası, 28 Ağustos ve 12 Eylül tarihleri arasında Türkiye'de gerçekleştirilmiştir. Şampiyonayı FIBA, Türkiye Basketbol Federasyonu ve 2010 Organizasyon Komitesi ortaklaşa organize etmiştir.

Yol bisiklet yarışı, asfalt yollarda yapılan yol bisikletinin bisiklet sporu disiplinidir. Yol yarışı, yarışmacı, etkinlik ve seyirci sayısı açısından en popüler profesyonel bisiklet yarışı şeklidir. En yaygın iki yarışma biçimi, bisikletçilerin aynı anda başladıkları ve bitiş noktasını belirlemek için yarıştıkları toplu başlangıç etkinlikleri ve bireysel bisikletçilerin veya takımların zamana karşı tek başına bir parkurda yarıştığı zamana karşı yarışlardır. Etap yarışları veya "turlar" birkaç gün sürer ve arka arkaya yapılan birkaç toplu başlangıç veya zamana karşı etaptan oluşur.

Kayakla atlama, dik bir rampadan aşağı kaymayı, havalanmayı, mümkün olduğunca yükseğe atlamayı ve ardından düşmeden yumuşak bir biçimde en uzak noktaya inmeyi içeren gösterişli bir spordur.
Dünya Güreş Şampiyonası Dünya Güreş Birliği tarafından organize edilmektedir. Erkekler grekoromen turnuva 1904 yılında başladı. Erkekler serbest turnuva 1951 yılında başladı ve kadın şampiyonası ilk 1987 yılında başlandı.
Kamuran Soykıray, Türk futbolcu ve teknik direktör. İzmirspor ve Altay'ın eski futbolcularındandır.

Veledrom, pist bisikleti yarışlarının yapıldığı spor tesisidir. Olimpik bisiklet branşlarından biri olan pist bisikletinde değişik mesafe ve tarzlarda yarışlar gerçekleştirilebilmektedir. Bunlardan en önemlileri bireysel sprint, takım takip, omnium, keiring, puanlı 20 km ve 1 saat yarışı sayılabilir. Dünyada ahşap ve beton olmak üzere iki çeşit veledrom türü bulunmaktadır. Olimpiyat standardında pistin iç çapı 250 metredir.

Larisa Semyonovna Latınina, Sovyet jimnastikçi. 1956 ve 1964 yılları arasında Sovyet takımı ile 4 tane, bireysel ise 14 olimpiyat madalyası kazanmıştır. Toplamda kazandığı 18 madalya ile 2012'ye kadar en fazla olimpiyat madalyası kazanan sporcu rekorunu 48 yıl elinde tutmuştur. Amerikalı yüzücü Michael Phelps kendisinin en fazla madalya rekorunu kırmış olsa da en fazla bireysel olimpiyat madalyası kazanma rekoru (14) hala kendisine aittir.
Basketbol antrenörleri veya Koçları takımın veya bireysel basketbolcu davranışlarını yönlendiren stratejiler eylemidir. Basketbol antrenörlüğü genellikle bireysel gelişim ve takım olarak hücum ve savunma becerileri, hem de genel fiziksel'lik kapsar.

Su sporları, su üstünde, altında veya içinde gerçekleştirilen sporların genel adı. Takım hâlinde veya bireysel olarak icra edilebilen türleri vardır.
Motor sporları; motor kullanılarak gerçekleştirilen sporların genel adı. Grup halinde veya bireysel olarak yapılmaktadır. Öncelikle otomobillerin, motosikletlerin, motorbot ve motorlu uçakların kullanımını içerir. WRC, MotoGP, Formula 1, Formula 2, Formula 3, Nascar, Off-road, otomobil yarışı, tırmanma yarışı, enduro, karting, motosiklet yarışı, motosiklet sporu ve kamyon yarışı gibi birçok çeşidi vardır.

Anja Fichtel-Mauritz Alman eskrimci.

Giovanna Trillini, İtalyan eskrimci. 3'ü takım, 1'i bireysel olarak 4 altın ile 1 gümüş ve 2 bronz Olimpiyat madalyası kazanmıştır.

Dış saha forması veya deplasman forması, takım sporunda iki takımın renklerinin ayırt edilebilmesi için kullanılan forma çeşididir. Ev sahibi takımın formasıyla benzerlik taşımaz. Bu formalar oyuncuların, yöneticilerin ve seyircilerin karışıklık yaşamaması için kullanılır.

Spor okulu farklı sporlar üzere eğitim veren bir okul türüdür. Olimpik sporlar, bireysel spor, takım sporu, zekâ sporu, dövüş sporu, hava sporları ve ekstrem spor öğretilir. Burada spor ile ilgili bilgiler, teoriler ve antrenmanlar yapılır. Spor okulları ek olarak arena, spor salonu, stadyum gibi altyapılara sahip olabilir. Spor okulları devlet, federasyonlar, vakıflar ve özel kişiler tarafından yaratılabilir.