İçeriğe atla

Bireysel Cesaret Nişanı

Bireysel Cesaret Nişanı
Madalyanın önden görünüşü
 Sovyetler Birliği tarafından verilir
TürOnur Madalyası
Olası Hak
Sahipleri
SSCB Vatandaşları
GerekçeDoğa felaketlerinde, günlük hayatta Hayat kurtaran, devlet malını koruma, suçlara karşı mücadele etme gibi alanlarda cesaret gösteren Sovyet vatandaşlarına verilirdi.
Tanım28 Aralık 1988
İstatistikler
İlk Verilişi3 Şubat 1989
Toplam Verilişi600

Bireysel Cesaret Nişanı (RusçaЗа личное мужество), 28 Aralık 1988 yılında oluşturulmuş ve kahramanlık yapan kişilere verilen madalyadır.[1] Bu, hayat kurtarıcı, kamu düzenini koruyan ve devlet mülkiyetini koruyan, aynı zamanda suç, çevre felaketleri ve diğer istisnai olaylarla mücadele için cesaret ve cesaret gösteren herhangi bir SSCB vatandaşına verilebilir.

Ödül A. B. Zhuk tarafından tasarlanmış ve üzerlerinde "For Personal Courage" ve "USSR" yazan gümüş renkli, yaldızlı bir gümüş yıldızı temsil ediyor. Rusya'da, 1994 yılında, farklı bakış açısına sahip Cesaret Nişanı ile değiştirildi.[2] Madalya ilk olarak 3 Şubat 1989'da Ordzhonikidze şehrinde (şimdi Vladikavkaz) Natalia Efimova adında 42 no'lu okul öğretmenine verildi. Sınıfı rehin alınmış ve daha sonra polis operasyonunda serbest bırakılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2016. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası</span>

Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası 1967 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başarılı personeline verdiği madalya. Savaşın sevk ve idaresinde ve kazanılmasında önemli rol oynayanlara altın kaplama; hayatı tehlikede olan kişi ve birlikleri, kendi hayatını tehlikeye koyarak kurtaran Türk ve yabancı uyruklu asker ve sivil kişilere gümüş kaplama şeref madalyası verilir.

<span class="mw-page-title-main">Allyson Felix</span> Amerikalı atlet

Allyson Felix Amerikalı kısa mesafe koşucusu. 100 metre, 200 metre ve 400 metre müsabakalarında yarışıyor. 2004 Atina Olimpiyatları'nda 200 metrede gümüş madalya; 2008 Pekin Olimpiyatları'nda 200 metrede gümüş madalya, 4x400 metre bayrak yarışında altın madalya; 2012 Londra Olimpiyatları'nda ise hem 200 metre hem 4x100 metre bayrak yarışında hem de 4x400 metre bayrak yarışında altın madalya; 2016 Rio de Janeiro Olimpiyatları'nda 4x100 metre ve 4x400 metre bayrak yarışında altın madalya, 400 metrede gümüş madalya kazanmıştır. 200 metrede Dünya Atletizm Şampiyonası'nı üç kez kazanan tek kadın sporcu olmuştur. Dünya Atletizm Şampiyonalarında kazandığı toplam 9 altın madalya ile bu alanda en başarılı kadın atlettir.

<span class="mw-page-title-main">Şerif Şerifov</span> Azerbaycanlı güreşçi

Şerif Şerifov, Azerbaycan adına güreşen Avar güreşçi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı</span> Türkiyenin en yüksek devlet nişanı

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı, Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilen Türkiye'nin en yüksek devlet nişanıdır. Türkiye Cumhuriyeti ile mensup olduğu devlet arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesini ve milletlerin birbirlerine yakınlaşmalarını sağlayan ülkelerin devlet başkanları, cumhurbaşkanları ve kraliyet mensuplarına verilmektedir. Devlet Nişanı, 1994-2024 yılları arasında toplam 31 ülkenin devlet başkanı ve cumhurbaşkanına tevcih edildi.

İmtiyaz Madalyası veya İmtiyaz Nişanı, Sultan II. Abdülhamid dönemi olan 23 Eylül 1882 tarihinden itibaren, Osmanlı İmparatorluğu adına verilmeye başlanan sivil ve askerî madalyadır. Altın ve gümüş olmak üzere iki ayrı madenden imal edilen imtiyaz madalyasının bir yüzünde saltanat arması, diğer yüzünde, “Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye uğrunda fevkalâde sadakat ve şecaat ibraz edenlere mahsus madalyadır” ibaresi ve altında iç kısmına verilen kişinin adının yazıldığı bir hilâl bulunmaktadır. Üzerindeki ibareden dolayı madalyaya “sadakat ve şecaat madalyası” da denilmiş, bu yüzden zaman zaman ikincisinin imtiyaz madalyasından ayrı olduğu zannedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Antal Dunai</span> Macar futbolcu

Antal Dunai, ayrıca bilinen adıyla Dunai II, gerçek doğum adıyla Dujmov Antal, Yugoslav asıllı Macar millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Şeref Nişanı (Sovyetler Birliği)</span>

Şeref Nişanı Yüksek Sovyet Prezidyumu'nun 8 Kasım 1943 tarihli kararıyla ihdas olunan, SSCB tarafından verilen askeri madalya. Kızıl Ordu astsabuyları ve Havacı teğmenlerine, düşman karşısında gösterdikleri cesaret sebebiyle verilmekteydi. SSCB'nin dağılmasıyla, madalya artık verilmemektedir. Bu nişan yerine, 1992 yılından bu yana, astsubaylara ve diğer ordu mensuplarına verilmek üzere Aziz Yorgi Haçı ihdas olundu.

<span class="mw-page-title-main">SSCB Kan Bağışçıları Madalyası</span>

SSCB Kan Bağışçıları Madalyası, Yüksek Sovyet Prezidyumu tarafından Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda kan nakli için bağış yapan kişilere verilmiş olan nişan.

<span class="mw-page-title-main">Nahimov Nişanı</span> Askeri Nişan

Nahimov Nişanı, SSCB ve Rusya vatandaşlarına verilen, Rus Amiral Pavel Nahimov onuruna verilen ve askeri liderlik için askeri subaylara armağan edilen, Rusya Federasyonu'nun askeri bir süslemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Vatanseverlik Savaşı Partizanları Madalyası</span>

Vatanseverlik Savaşı Partizanları Madalyası 2 Şubat 1943 yılında yaratılmış ve partizanlara verilen madalyadır. Düşman hatlarının çok gerisinde olan Nazi işgalcilere ait Sovyet Anavatanını kurtarma mücadelesinde ev cephesindeki partizanların tutkusu ve cesaretini tanımak amacıyla verildi. Tüzüğü, 26 Şubat 1947'de SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığının bir başka kararı ile değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetler Anavatana Hizmet Nişanı</span>

SSCB Silahlı Kuvvetler Anavatana Hizmet Nişanı "Anavatana Hizmet Nişanı" olarak da bilinen askerî personele mükemmellik için üç derste verilen Sovyet askeri düzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî Kahramanlık Madalyası (Sovyetler Birliği)</span>

Askerî Kahramanlık Madalyası SSCB'nin dağılmasını takiben Sovyet ödül sisteminden alıkoyulan Rusya Federasyonu devlet dekorasyonudur. Cesaret Madalyası, 17 Ekim 1938'de SSCB Yüksek Sovyetinin Başkanlığı kararı ile yaratılmıştır. Sosyalist düşmanlara karşı savaşlarda sergilenen kişisel cesaret ve cesaret için Sovyet Ordusu, donanma, sınır ve iç birliklerinde SSCB devlet sınırını korurken, yaşamı tehdit eden koşullarda askerî görevlerin icrası sırasında SSCB vatandaşları ve SSCB vatandaşları olmayan kişilere verildi.

<span class="mw-page-title-main">Kamu Düzenini Koruma Madalyası</span>

Askeri Kahramanlık Madalyası kolluk kuvveti organlarının üyeleri ya da yasa uygulayıcı personele görevlerinde yardımcı olan sivillerin ödüllendirmek için kurulan Sovyetler Birliği'nin ödül sisteminden istifade eden Rusya Federasyonu devlet dekorasyonudur.

SSCB Test Seyrüseferci Madalyası, SSCB vatandaşlarına verilen bir askeri madalyadır. 1. sınıf pilot havacılık sanayi ve Savunma Bakanlığı için atanmıştır. Deney havacılığındaki cesareti ve olağanüstü hizmeti tanımak amacıyla verildi. SSCB Seçkin Test Pilotları Onur Madalyası ile ilişkilidir. Tüzüğü 22 Ağustos 1988'de Yüksek Sovyet № 9441-XI Presidyum Kararı ile teyit edildi. Sovyetler Birliği'nin Aralık 1991'de dağılmasından sonra başlık unvanını kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Kusursuz Hizmet Madalyası</span>

Kusursuz Hizmet Madalyası, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Biriliği'nde Silahlı Kuvvetler, İçişleri Bakanlığı ve Komunist Parti Genel Sekreterliği personeline 10, 15 ve 20 yıllık hizmet karşılığı verilen bir madalya idi.

<span class="mw-page-title-main">Giovanna Trillini</span> İtalyan eskrimci

Giovanna Trillini, İtalyan eskrimci. 3'ü takım, 1'i bireysel olarak 4 altın ile 1 gümüş ve 2 bronz Olimpiyat madalyası kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uşakov Madalyası</span>

Uşakov Madalyası, 1991'den sonra SSCB ödül sisteminden alınmış Rusya Federasyonu devlet dekorasyonu.

<span class="mw-page-title-main">Emek Cesareti Madalyası</span>

Emek Cesareti Madalyası, Sovyetler Birliği devletinin sivil madalyasıydı. Bilim, kültür ya da imalat sanayii alanlarında işçilerin emeğinin ya da yüksek performans katkıları tanındı ve onurlandırıldı. 27 Aralık 1938'de SSCB Yüksek Sovyet Konseyi kararıyla kuruldu. Varlığı süresince, tüzüğü üç defa daha kararnamelerle değiştirildi; ilk önce 19 Haziran 1943'te açıklaması ve kurdeleyi düzeltmek için, daha sonra 16 Aralık 1947'de düzenlemelerini değiştirdi ve nihayet 18 Temmuz 1980'de daha önceki tüm değişiklikleri onayladı. Madalya, Aralık 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrasında verilmedi.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Aliyev</span>

Hacı Aliyev, dünya ve Avrupa şampiyonu Azerbaycanlı güreşçidir. Serbest stilde 65 kg kategorisinde mücadele etmektedir. 3 kez dünya, 4 kez Avrupa şampiyonu olmuştur. 2020 Yaz Olimpiyatlarında gümüş ve 2016 Yaz Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Irena Szewińska</span>

Irena Szewińska, Eski Polonyalı Olimpiyat kadın atletizm sporcusudur.