
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Güneydoğu Torosların güneyinden Suriye sınırına kadar olan yerleri kaplar. Bölge doğu ve kuzeyden Doğu Anadolu Bölgesi, batıdan Akdeniz Bölgesi, güneyden Suriye ve kısa bir sınırla da Irak ile çevrilidir.

Fırat, Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağıdır.

Birecik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Orta Fırat bölümünde Şanlıurfa iline bağlı bir ilçedir. Fırat Irmağının eskiden sadece doğu kıyısındayken son yıllarda her iki kıyısı üzerinde, deniz seviyesinden 450 metre yükseklikte kurulmuştur.

Halfeti, Şanlıurfa ilinin bir ilçesidir. Şanlıurfa'nın batısında yer almaktadır.
Yedigöller Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Bolu ve Düzce illerinde Yedigöller mevkiinde yer alan bir yaban hayatı koruma sahasıdır. Bölgenin Bolu’ya ait kısmı Merkez ve Mengen ilçelerinde bulunur.
Türkiye'deki yaban hayatı geliştirme sahaları, Türkiye'de bulunan yaban hayatı geliştirme sahalarının derlendiği listedir.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), Türkiye'deki millî parklarının, tabiat parklarının, sulak alanların ve yaban hayvanlarının korunması amacıyla 1958 yılında kurulmuştur.
Bolu Abant Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye’de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Yaban koruma alanı, Bolu ilinde yer alıp Abant Tabiat Parkına ise 8 kilometre uzaklıkta konumlanmıştır.
Burdur Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye'de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Yaban koruma alanı, Burdur ilinde yer almaktadır.
Burdur - Karataş Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye’de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Karataş Gölü yaban koruma alanı, Burdur ilinin Karamanlı ilçesinde yer almaktadır.
Karacabey Karadağı – Ovakorusu, Türkiye’de bulunan yaban hayatı geliştirme sahalarından birini oluşturmaktadır. Karacabey Karadağı – Ovakorusu yaban koruma alanı, Bursa ilinin Karacabey ilçesinde yer almaktadır.
Ardahan-Posof Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Ardahan ilinin Posof ilçesi sınırlarında bulunan ve 2006 yılında yaban hayatı geliştirme sahası ilan edilmiş bölge. Dağ horozlarının yoğun yaşadığı bölge, 58.685 hektar genişliğindedir.
Çorum Kargı Kösdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Kargı Kösdağ, Türkiye’deki yaban hayatı geliştirme sahası. Çorum ilinin Kargı ilçesinde yer almaktadır.
Çardak Beylerli Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye’de bulunan Çardak Beylerli Gölü, yaban hayatı geliştirme sahası. Yaban koruma alanı, Denizli ilinin Çardak ilçesinde bulunmaktadır.
Denizli Çivril Akdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Çivril Akdağ, Türkiye’de yer alan yaban hayatı geliştirme sahası. Bölge, Denizli ilinin Çivril ilçesinde konumlanmıştır.
Ankara Nallıhan Emremsultan YHGS, Ankara ili sınırları içerisinde bulunan alan.
Yeşilöz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Zonguldak'ın Devrek ilçesinde bulunan önemli bir alandır. Bu saha, av ve yaban hayatı yönetiminde biyoçeşitlilik zenginliğinin korunması ve türlerin nesillerinin tehlikeye atılmaması amacıyla oluşturulmuştur. Ayrıca av kaynaklarından sürdürülebilir şekilde yararlanma da hedeflenmektedir. Yeşilöz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, 8500 hektarlık geniş bir alana yayılmaktadır. Bu alanın amacı, av turizmi ve yaban hayatı etkinlikleriyle uyumlu bir şekilde, doğal çevrenin korunmasını sağlamaktır. Sahada biyoçeşitlilik zenginliği ve ekosistem sağlığının sürdürülmesi için önlemler alınmaktadır.
Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, genellikle güneyden kuzeye doğru yükselen kireçtaşı tabakalarının kapladığı taşlık tepelerden oluşur. Bu tepeler arasında, sahanın güneyine doğru uzanan mevsimsel dereler, kısmen alüvyal çöküntü ovalarını oluşturur. Kireçtaşlı tepeler, ince bir toprak örtüsü ve sınırlı miktarda otsu bitkilerle kaplıdır.
Birecik Bozkırları, çöl varanları ve çizgili sırtlanlar gibi önemli ve nadir türlerin yaşadığı bir alan olup, doğal yaşamın korunması için büyük bir öneme sahiptir. Bu değerli bölge, 12 Mayıs 2020 tarihinde resmi olarak Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak kabul edilmiş ve koruma altına alınmıştır.