İçeriğe atla

BirdLife International

BirdLife International
Kuruluş1922
TürUluslararası sivil toplum kuruluşu
MerkezCambridge, Birleşik Krallık
LiderBraulio Ferreira de Souza Dias
Resmî sitewww.birdlife.org

BirdLife International, doğal kaynakların kullanımında sürdürülebilirlik için kuşları, yaşam alanlarını ve küresel biyolojik çeşitliliği korumaya çalışan küresel bir koruma organizasyonları ortaklığıdır. 1922 yılında kurulmuş olup 120'den fazla ortak kuruluş ile dünyanın en büyük koruma organizasyonları ortaklığıdır.[1] 100'den fazla ülkede 2,5 milyondan fazla kişi ve ortak kuruluş üyeliğine sahiptir. Merkezi İngiltere'nin Cambridge şehrinde yer almaktadır.

BirdLife International'ın öncelikleri arasında kuş türlerinin yok olmasının önlenmesi, kuşlar için önemli alanların belirlenmesi ve korunması, önemli kuş yaşam alanlarının korunması ve geri yüklenmesi ve dünya çapında koruma uzmanlarının eğitilmesi bulunmaktadır. Küresel bir konsey tarafından yönlendirilen üye kuruluşlar, grubun stratejilerini yerel, bölgesel ve ulusal düzeylerde uygulamaktadır.

BirdLife International, 7,500 önemli kuş alanı tespit etti ve 1.000.000 hektardan fazla yaban hayatı yaşam alanını yönetti. Dünya Koruma Birliği'nin tehdit altındaki türlerin Kırmızı Listesi için resmi listeleme otoritesi olarak BirdLife International, nesli tükenme tehdidi altında olan 1000'den fazla kuş türünü tanımladı ve her biri için koruma stratejileri geliştirdi.[2]

Kaynakça

  1. ^ "BirdLife Partners". BirdLife International. 28 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  2. ^ "Red List Authority for birds". 4 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Greenpeace</span> çevreci sivil toplum kuruluşu

Greenpeace, kırktan fazla ülkede şubesi ve Hollanda, Amsterdam'da uluslararası bir merkezi olan çevreci sivil toplum kuruluşu. Greenpeace amacının "Dünya'nın tüm çeşitliliği ile yaşamı besleme gücünü garantiye almak" olduğunu belirtir ve küresel ısınma, ormanların yok olması, aşırı avlanma, ticari balina avcılığı, genetik mühendisliği ve nükleer gibi dünya çapındaki sorunlardaki kampanyasına odaklanır. Greenpeace amaçlarına ulaşmak için doğrudan eylem, lobicilik ve araştırmadan yararlanır. Küresel örgüt 2,9 milyon bireysel destekçisine ve vakıf yardımlarına güvenerek hükûmetlerden, şirketlerden ve siyasi partilerden bağış kabul etmez.

Kuş bilimi (ornitoloji), kuşları inceleyen zooloji alt dalı.

<span class="mw-page-title-main">Pelikan</span> kuş cinsi

Pelikan, monotipik pelikangiller (Pelecanidae) familyasını ve Pelecanus cinsini oluşturan iri su kuşu türlerinin ortak adı. Uzun gagaları, avlanmak için kullandıkları ve yutmadan önce gagalarıyla topladıkları avın bulunduğu suyu süzmeye yarayan geniş boğaz keseleri en ayırt edici özellikleridir. Kahverengi pelikan, Peru pelikanı dışındaki türlerinin tüyleri genellikle soluk renklidir. Tüm türlerinin gagaları, keseleri ve yüzlerindeki tüysüz deri, üreme mevsiminden önce parlak renklere kavuşur. Yaşayan sekiz türü dönencelerden ılıman kuşağa kadar olan bölgelerde yaşar ancak Güney Amerika'nın iç kısmında, kutup bölgelerinde ve açık denizde bulunmazlar. Pelikanlara ait fosil kayıtları Fransa'da Oligosen döneminden kalma ve günümüz pelikanlarının gagasına benzeyen fosil buluntularıyla birlikte en az 30 milyon yıl öncesinden itibaren vardır. Uzun süre fregat kuşları, karabataklar, tropik kuşları ve sümsük kuşları ile akraba olduğu düşünülen pelikanlar günümüzde Pelikansılar (Pelecaniformes) takımında sınıflandırılır ve en yakın akrabaları ise pabuç gagalı ve hamerkoptur. Aynı takım içinde yer alan aynaklar, kaşıkçılar ve balıkçıllar ise uzak akrabalarıdır. Genellikle su yüzeyinde ya da yüzeye yakın yakaladıkları balıklarla beslenirler ve kıyılar ile göllerde yaşarlar. Koloniler oluşturarak üreyen pelikanlar sıklıkla toplu olarak avlanır. Beyaz tüylü dört türü yerde yuva yaparken kahverengi ya da gri renkli diğer dört türü ise ağaçlarda yuvalanmayı tercih eder.

Dünya Doğayı Koruma Birliği veya tam adıyla Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği doğal kaynakların korunması amacı ile kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. Merkezi Gland, İsviçre'de bulunur. IUCN dünya çapında 160 ülkeden 1.400'ün üzerinde devlet kuruluşu ve sivil toplum örgütünü aynı çatı altında toplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğal Hayatı Koruma Derneği</span>

Doğal Hayatı Koruma Derneği ya da kısa adıyla DHKD, 1975 yılında kurulan, merkezi İstanbul'da olan bir Sivil toplum kuruluşu'dur. 1986'da "Kelaynak'tan haberler" adlı bir bülten yayımlayan DHKD, adını duyurmaya yönelik ilk kampanyasını Turkish Times de gerçekleştirdi. Kuruluşundan on beş yıl sonra, Bakanlar Kurulu kararıyla "kamu yararına çalışan dernek" statüsü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Doğa Derneği</span>

Doğa Derneği, 2002 yılında Ankara'da kurulmuş, şimdiki merkezi Seferihisar olan ulusal bir sivil toplum kuruluşudur. Kısa adıyla DD, doğa ve insanı birbirinden ayrı görmeyerek, önemli doğa alanları başta olmak üzere tüm Türkiye'de doğanın yaşatılması için çalışmaktadır.

The Carlyle Group, özel sermaye konusunda uzmanlaşmış Washington, DC merkezli Amerikan küresel varlık yönetimi şirketidir. Carlyle Group dört iş alanında faaliyet göstermektedir: özel sermaye, gayrimenkul, pazar stratejileri ve AlpInvest iştiraki ile fon fonları.

<span class="mw-page-title-main">Simenit Gölü</span> Samsun Termede bir kıyı set gölü

Simenit Gölü, Yeşilırmak deltasının doğu kısmında bulunan, idari olarak Samsun'un Terme ilçesinde yer alan, sazlık ve bataklıkların geniş yer kapladığı bir kıyı set gölüdür. 1-2 metre yer yer de 5 metre derinliğe ulaşmaktadır. Geçmiş yıllarda göl için; Semenlik, Simenlik, Karasu ve Arapsazı isimleri de kullanılmıştır. Simenit gölünde drenaj kanalları açılması ve taşınan alüvyal malzemeler sulak alanları daraltmış, iki ayrı göl oluşmuştur. Diğer Gölün ismi Akgöl'dür. Göl çevresinde 3355 hektarlık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası oluşturulmuştur. Simenit ve Akgöl çevresi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Doğal Sit Alanı olarak koruma altında olup 15 Mart 2023 tarihinde "kesin korunacak hassas alan" ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Phoenix Adaları Korunmuş Bölgesi</span> Orta Kiribatideki deniz koruma alanı

Phoenix Adaları Korunmuş Bölgesi , yaklaşık olarak orta Avustralya ile Hawaii arasında Pasifik'te Kiribati Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan okyanus ulusudur. PIPA, Kiribati sitesinin Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) sınırlarının %11,34'ünü oluşturmaktadır ve 408.250 km2 büyüklüğü ile Pasifik Okyanusu'ndaki en büyük deniz koruma alanıdır.

Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yerde, taşıdığı alüvyonlarla oluşturduğu, delta ovası ve sulak alanlar kompleksidir. Samsun ilinde Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarındadır. 56.000 hektarlık alanıyla Türkiye'nin en büyük deltalarındandır.

<span class="mw-page-title-main">W Millî Parkı</span>

W Milli Parkı ya da W Bölgesel Parkı, Batı Afrika'da, Nijer Nehri'nde "W" şeklinde bir menderes çizen bir millî parktır. Park Nijer, Benin ve Burkina Faso'ya ait topraklar içinde yer almakta ve bu üç ülke tarafından yönetilmektedir. Bölgesel yönetim 2008 yılına kadar, AB tarafından finanse edilen ve ECOPAS Projesi tarafından desteklendi. Üç milli park W Sınıraşan Parkı adı altında yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aïr ve Ténéré Ulusal Doğa Koruma Alanı</span>

Aïr ve Ténéré Ulusal Doğa Koruma Alanı, Nijer'de ulusal bir doğa rezervidir. İç içe geçmiş birkaç koruma alanı içerir ve UNESCO Dünya Mirası olarak listelenmiştir. Aïr Dağlarının doğu yarısını ve Ténéré Çölünün batı kesimlerini kapsamaktadır. BirdLife International tarafından Önemli Kuş Alanı olarak tanımlanmıştır.

Yaban hayatı koruma, türlerin soyunun tükenmesini önlemek için yabani türlerin ve habitatlarının korunması uygulamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Önemli Kuş Alanı</span>

Önemli Kuş ve Biyoçeşitlilik Alanı, BirdLife International tarafından kuş popülasyonlarının korunması için küresel olarak önemli olarak kabul edilen uluslararası kabul görülen bir dizi kriter kullanılarak tanımlanan bir alandır. Günümüzde dünya çapında 12.000'den fazla IBA bulunmaktadır. Bu alanlar tamamen korunacak kadar küçüktür ve karakterleri, habitatları veya ornitolojik önemi bakımından çevredeki ortamlardan farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hutovo Blato</span>

Hutovo Blato, Bosna Hersek'te bulunan bir doğa koruma alanı ve kuş rezervidir. Özellikle Krupa Nehri'nin yeraltı akifer sistemi tarafından oluşturulan bataklıklardan oluşur. Deransko Gölü ve Svitavsko Gölü'nü bölen Ostrvo kalker masifinden beslenir. Koruma alanı, BirdLife International'ın Önemli Kuş Alanları listesindedir. Hem büyüklük hem de çeşitlilik açısından bölgedeki türünün en büyük örneğidir. Deransko Gölü'nü çevreleyen Akdeniz altı sulak alanlarında kalıcı yuvalarını yapan 240'tan fazla göçmen kuşa ve düzinelerce yuvaya ev sahipliği yapmaktadır. Göç mevsiminde on binlerce kuş gölü ve çevresini doldurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Koruma alanı</span> tanınmış doğal, ekolojik veya kültürel peyzaj değerleri nedeniyle koruma alan yer

Korunan alanlar veya koruma alanları, tanınan doğal, ekolojik veya kültürel değerleri nedeniyle koruma alanı ilan edilen alanlardır. Her ülkenin yürürlükteki yasalarına veya ilgili uluslararası kuruluşların düzenlemelerine bağlı olarak koruma düzeyine göre değişen çeşitli korunan alanlar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Poda Koruma Alanı</span>

Poda Doğa Koruma Alanı, 1989 yılında Bulgaristan Su ve Çevre Bakanlığı tarafından ilan edilen bir doğa koruma alanıdır. Bulgaristan'da tamamen bir sivil toplum kuruluşu olan Bulgaristan Kuşları Koruma Derneği (BSPB) tarafından yönetilen ve sürdürülen ilk korunan alandır. BSPB, Bakanlar Kurulu Yönetim Planı tarafından kabul edilen faaliyetleri hazırlar ve uygular, ancak fonunu tamamen giriş ücretleri, satılan hediyelik eşyalar ve bağışlardan alır. Bu düzenleme ile doğanın korunması, çevre eğitimi ve eko-turizm için sürdürülebilir bir model olmayı hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kambui Tepeleri Orman Koruma Alanı</span>

Kambui Tepeleri Orman Koruma Alanı Sierra Leone'nin Doğu ilinde yer alan ve 16,335 hektarlık bir alan kaplayan bir koruma alanıdır. Kenema şehrine 10 kilometre uzaklıkta, 100 ila 645 metre yüksekliğe ulaşan dik yamaçlardan oluşan bir arazide yer almaktadır. Bölge çoğunlukla orman habitatı içerir, ancak bazı savan ve sulak alanlar da vardır. Koruma alanında, hassas türler arasında yer alan beyaz boyunlu kaya kuşu ve yeşil kuyruklu kılgaga türleri ve neredeyse tehdit altındaki sarı boynuz boynuzgagalar, kızıl kanatlı illadopsis ve bakır kuyruklu parlak sığırcık türleri de dahil olmak üzere 200'den fazla kuş türü kaydedilmiştir.

<i>Amazona xantholora</i>

Sarı çizgili amazon, Yucatan papağanı veya sarı çizgili papağan olarak da bilinen Yucatan amazonu, Psittacidae ailesindeki bir amazon papağanı türüdür. Belize, Honduras ve Meksika'da bulunur. Doğal yaşam alanları subtropikal veya tropikal kuru ormanlar, kıyıdaki mangrovlar ve büyük ölçüde bozulmuş eski ormandır. Örnek bir görülme alanı, Yucatán'ın Petenes mangrovları ekolojik bölgesindedir.

<i>Amazona viridigenalis</i> Kuzer Amerika papağanlarının bir türü

Kırmızı taçlı amazon, aynı zamanda kırmızı taçlı papağan, yeşil yanaklı amazon veya Meksikalı kırmızı başlı papağan olarak da bilinir, nesli tükenmekte olan bir Amazon papağanıdır ve kuzeydoğu Meksika'ya ve muhtemelen güney Teksas'a endemiktir. 1994 tarihli bir araştırma, 2.000 ila 4.300 yetişkin bireyden oluşan vahşi popülasyonların varlığını ortaya koydu; IUCN Kırmızı Listesi, türü popülasyonu azalan, küresel olarak nesli tükenmekte olan bir tür olarak kabul etmektedir. Yerli kuşların hayatta kalmasına yönelik ana tehditler, tuzağa düşürülmüş kuşların evcil hayvan ticareti için Meksika'dan ABD'ye yasadışı olarak ihraç edilmesi ve doğal yaşam alanlarının, Meksika'nın kuzeydoğusundaki ova ormanlarının yok edilmesidir.