İçeriğe atla

Bira musluğu

Fıçı biranın sunulduğu, bir dizi musluk.
Üç bira musluğu.

Bira musluğu, fıçı bira musluğu ya da bira makinesi musluğu gibi isimler ile bilinen, özellikle fıçı biradaki biranın serbest kalmasını sağlayan vana ve musluğa verilen isimdir. Ayrıca başka bağlamlarda yine büyük miktardaki biranın, istenen ebatlardaki daha küçük bardaklara servis edilmesini sağlayan valf, vana, tapa ya da fıçı tapaları içinde aynı isim kullanılıyor olabilir. Aslında terim, geleneksel ahşap fıçılarda bulunan vana ya da tapalar için türetilmiştir. Bir musluktan servis edilen bira ise fıçı bira ya da ale (üst mayalama[1]) olarak bilinir. Ahşap fıçıların yerini günümüzde İngilizce keg adı verilen, alüminyum veya çelikten imal edilen fıçı(ya da varil)lar almıştır. Kullanıldıkları varil ya da fıçıya göre pek çok farklı tür[2] ya da stilde[3] bira musluğu bulunmaktadır.

Kullanımı

Basınçla dağıtan bar musluğu

Geleneksel olarak ahşaptan yapılan fakat günümüzde alüminyum ya da çelik gibi malzemelerden üretilen silindir şeklindeki çeşitli ebatları bulunan bar fıçıları, fıçı bira ya da varillerden; karbondioksit (CO2) gibi (bazen azot (N)) yardımcılarla oluşturulan dış basınç sayesinde, bira çıkarılarak servis edilir. Tüplerden bu çıkarma işlemi esnasında kullanılan izolasyonlu hortumun ucunda kullanılan musluğa (genellikle oldukça dekoratif ürünlerdir) bira musluğu adı verilir. Bu bira musluğunun bağlı bulunduğu hortum, doğrudan silindire (fıçı bira) bağlıdır. Silindirin ağzında bulunan nipele bağlı bir başka hortumdan ise silindire karbondioksit basılır ve bu basınç ile silindirde bulunan bira önce hortuma ve ardından musluğa gelerek servis olur. Sistem doğrudan bu şekilde işlese de; çıkacak biranın soğutulması için serpantin adı verilen soğutucu ile birlikte basınç düşürücü ve manometrelerin yanı sıra adaptörler de, soğuk bira elde eden sistemin çalışması için gereklidirler.[1]

Basınçla bira dağıtan bar musluğunun dezavantajı, dolum esnasında bardaktaki biranın köpürmesidir. Bunun çözüm yollardan birisi bardağın yan tutularak,[1] dolumun yavaş yapılması olduğu gibi diğer bir yolu ise bazı basınçlı bira sistemlerinde kullanıldığı şekilde, biranın aşağıdan yukarıya doğru dökülecek düzende musluğun dizayn edilmesidir.[4]

Taşınabilir fıçı musluğu

Bazı durumlarda, basınçla dağıtan bar musluğu çeşitli açık hava etkinliği ya da parti gibi alanlara taşınarak kullanılabilir. Bunun gibi durumlar için genellikle barlarda bulunan mermerlere sabit bira musluğu yerine taşınabilir ya da kolay monte edilebilen bira muslukları kullanılır. Geleneksel ahşap fıçılar dışında, fıçı biranın fıçıdan çıkarılabilmesi için oluşturulacak besleyici dış basınç sistemlerinin bir arada bulunması zorunludur. Besleyici dış basınç oluşturabilmek amacıyla, fıçı içerisine hava itmek için el pompaları da kullanılabilir. Ayrıca küçük taşınabilir CO2 barındıran bira musluğu sistemleri de bulunmaktadır.[5]

Bira fıçısı musluğu

Yer çekimi kuvveti ile fıçıdan bira dolumu.

Geleneksel yöntemler ile üretilen ve tüketime sunulan bira fıçılarındaki (genellikle ale türü biralar) biraların servis edilmesinde kullanılan tipik musluklardır. Bu tür fıçılardaki biranın serbest bırakılması için yapay bir basınç sistemine gerek bulunmamaktadır. Bu nedenle bira fıçılarının sonuna çakılmış ya da özel olarak bir sistemle hazırlanmış basit açma-kapama muslukları ya da tıpaları bulunur. Bira doğal yerçekimi kuvveti ile doğrudar fıçıdan sunulur. Genellikle festivallerde ve bazı barlarda yalnızca musluk, fıçı olmadan göz önündedir. Eğer fıçı bir mahzende ya da barın deposunda saklanıyorsa; bu durumda fıçıdan biranın çekilmesi ve musluğa gelmesi için çeşitli motor düzenekleri de kullanılabilir. Kullanılan musluklar standark çeşme muslukları şeklinde olabileceği gibi bu amaçla özel olarak da üretilmiş olabilir. Bu bira muslukları pirinçten yapılmış olabileceği gibi paslanmaz çelik, plastik ya da ahşap malzemeden üretilmiş olabilirler.

İskoçya'da, fıçı bira geleneksel olarak yüksek bir musluktan sunulur. Bu fıçı biraların muslukları pirinçten imal edilmiş olup, fıçılarda oluşturulan suni hava basıncı vasıtasıyla çekilerek musluklara getirilir.[6][7]

Boyutları

Tipik olarak bira musluklarının boyutları 22 cm (9 inç) ile 33 cm (13 inç) arasında değişebilir. Çoğu musluk mühendislikte kullanılan bir termoplastik olan delrin ile üretilirler.

Muslukların boyutları ise 3/8"-16 UNC (kabaca)'dir. Erkekler ve kadınlar için musluk sapı stilleri bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız

  • Bira motoru
  • Bira kulesi

Kaynakça

  1. ^ a b c MEGEP. Yiyecek ve İçecek Hizmetleri - Bira Servisi (PDF). Millî Eğitim Bakanlığı. ss. 22-23. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Ekim 2015. 
  2. ^ "Beer Brand / Keg Taps Couplers Listing" (İngilizce). micromatic.com. 29 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2015. 
  3. ^ "Products" (İngilizce). classicdispense.com. 15 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2015. 
  4. ^ "Ingenious Pouring Device Makes Festival Queueing a Thing of the Past". Londra: Daily Mail. 26 Aralık 2010. 1 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2012. 
  5. ^ "SUB" (İngilizce). the-sub.com. 12 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2015. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 23 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Ekim 2015. 
  7. ^ Tony Naylor. "Top 10 craft beer pubs in Edinburgh". the Guardian. 10 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Plastik enjeksiyon</span>

Plastik enjeksiyon, temelde kapalı bir kalıbın içine plastik malzemenin eriyik sıcaklığının üstündeki bir sıcaklık aralığında yüksek hızda yolluk girişinden kalıp gözüne hızlı bir şekilde enjekte edilmesi sonrası, ütüleme fazı ve tutma fazı ile parçanın boyut ve görsel toleranslarının kabul edilebilir seviyeye getirdikten sonra plastiğin kalıptan çıkma sıcaklığının altına getirilerek kalıptan çıkarılması prensibine dayanan bir plastik parça imalat yöntemidir. Seri üretime uygun olması sebebiyle, birçok sektörde oldukça fazla kullanılan bir üretim yöntemidir. Bu metot ile en küçük komponentlerden, otomotiv, savunma sanayi ürünlerine kadar çok çeşitli ebat ve kategorilerde plastik parçalar imal edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Karbondioksit</span> Renksiz, kokusuz, yoğunluğu 152,0 °Cde ve 36 atmosfer basıncında kolayca sıvılaşan ekşimsi tatta bir gaz (CO2)

Karbondioksit, kovalent bağlı bir karbon ve iki oksijen atomundan oluşan moleküle sahip, normal koşullarda gaz hâlinde bulunan bileşiğin adıdır. Renk ve kokusu yoktur. Kimyasal formülü CO2 şeklinde olup molekül ağırlığı 44,009 g/mol'dür. Karbon içeren besin maddelerinin metabolize edilmesi sonucu meydana gelen bir son üründür. Küresel ısınmada önemli bir pay sahibidir. Yerden yansıyan güneş ışınlarının atmosferden çıkma oranını azaltır.

<span class="mw-page-title-main">Viski</span> Fermente tahıl püresinden yapılma damıtılmış alkollü meşrubat türü

Viski, arpa, buğday, çavdar veya mısırdan damıtılarak yapılan ve meşe fıçılarda dinlendirilerek olgunlaştırılan bir tür damıtılmış alkollü içecektir. İsmi İrlanda ve İskoçya lehçelerinde "yaşam suyu" anlamına gelen "uisge beatha"dan gelmektedir. Viski yapmak için mısır, arpa, çavdar ve hatta karabuğday gibi çeşitli tahıllar kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Buzdolabı</span>

Buzdolabı; yaygın olarak buhar sıkıştırma çevrimine göre çalışan, gıdaların soğuk tutularak uzun zaman muhafaza edilmesini sağlayan soğutma makinesidir. Bu bağlamda absorpsiyonlu soğutma ve ayrıca Peltier soğutma sistemleri ile çalışan buzdolapları da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Otomobil lastiği</span>

Otomobil lastiği ya da kısaca lastik; otomobil tekerini çepeçevre saran, kendisi şişebilen ya da şişebilen bir iç silindirin (tüp) etrafına geçen kauçuk kaplama. Bir aracın yükünü akstan tekerleğe zemine aktarmak ve tekerleğin hareket ettiği yüzeyde çekiş sağlamak için tekerlek jantını çevreler.

<span class="mw-page-title-main">Lokomotif</span> Demiryollarında vagon dizisini çekmede kullanılan buharla ya da motorla çalışan makine

Lokomotif, raylar üstünde bir vagon dizisini çekmede kullanılan buharla ya da bir motorla çalışan makinedir. Fransızcadaki locomotive sözünden alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yangın musluğu</span>

Yangın musluğu, yangın anında itfaiye tarafından hortum bağlanarak kullanılmak amacıyla yerleşim yerlerinin ve binaların değişik yerlerine yerleştirilmiş bir çeşit su vanasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk çayı</span> Türkiyeye özgü çay

Türk çayı, Türklere özgü bir çay pişirme ve sunma yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Alman mutfağı</span> Alman ulusunun yemek tarzı

Alman mutfağı, Alman ulusunun yemek tarzından ileri gelmektedir. Yüzyıllar boyunca bölgeden bölgeye gerçekleşen sosyal ve politik değişiklikler etkisiyle mutfak gelişimini sürdürmüştür. Almanya'nın güney bölgeleri olan Bavyera ve Svabya, birçok ortak yemek kültürünü paylaşmaktadır. Malzeme ve yemekler eyaletlere göre değişmektedir. Hem ulusal, hem bölgesel nitelikte birçok önemli yöresel yemek bulunmaktadır. İlk zamanlar yöresel haldeki birçok yemek, günümüzde değişiklikler geçirerek ülke çapına yayılmışlardır. Alman mutfağı heterojen toplum yapısı ve karışık kültürü ile çeşitlilik göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Buğday birası</span>

Buğday birası, genellikle üst fermentasyon yoluyla üretilen ve önemli oranda buğday maltı içeren biraları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Genel olarak Alman stili weizenbier, Belçika stili witbier ve Amerikan stili wheat ale olmak üzere üç türde üretilir. Berliner Weisse, lambik ya da gose gibi ekşi biraların yapımında da önemli oranda buğday maltı kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Grodziskie</span> meşe dumanında kurutulmuş buğday maltı ile yapılan, Polonya kökenli tarihi bir bira türü

Grodziskie, meşe dumanında kurutulmuş buğday maltı ile yapılan, Polonya kökenli tarihi bir bira türüdür. Sahip olduğu altın sarısı rengi, berraklığı, kalitesi ve yüksek karbonizasyonu nedeniyle Polonya şampanyası olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pilsner</span>

Pilsner, tüm dünyada üretilen biraların üçte ikisinden fazlasının dahil olduğu açık renkli lager tipi bir bira türüdür. İlk olarak 1842 yılında Avusturya İmparatorluğu topraklarında bulunan Bohemya bölgesindeki Pilsen kentinde Pilsner Urquell adıyla üretilmiştir. Bu kent günümüzde Çekya sınırları arasındadır. Dünyanın ilk sarı renkli lager birası olan ve tüm pilsner türü biraların ilk örneği sayılan Pilsner Urquell günümüzde de üretimine devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Old ale</span>

Old ale, malt tadı yüksek, koyu renkli, yaklaşık %5,00 oranında alkol içeren İngiliz biralarını nitelendirmek için kullanılan bir terimdir. Avustralya'da, İngiltere'dekinden farklı olarak, alkol oranı farketmeksizin bütün koyu siyah ale biraları nitelendirmek amacıyla kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lambik</span>

Lambik, Belçika'nın Pajottenland bölgesinde üretilen ve spontan fermentasyonla mayalanan ekşimsi bir bira türüdür. Gueuze, kriek, faro ve mars gibi alt türleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Su pınarı</span>

Su pınarı, su soğutucusu veya su dağıtıcısı, suyu soğutan ve dağıtan bir cihazdır. Su soğutucuları, duvara monteli şişe dolum suyu soğutucusu, kombinasyon üniteleri, iki seviyeli üniteler ve diğer formatlara kadar çeşitli form faktörlerinde gelir. Genellikle iki kategoriye ayrılırlar: kullanım noktası (POU) su soğutucuları ve şişe su soğutucuları. POU su soğutucular, bir su kaynağına bağlanırken, şişelenmiş su soğutucuları, satıcılardan büyük şişelerde su gönderilmesini gerektirir. Şişelenmiş su soğutucuları, modelin tasarımına bağlı olarak, üstten monte edilmiş veya alttan yüklenebilen olur.

Şarap aksesuvarı şarabı depolamada ya da sunmada kullanılabilen ekipmandır. Şarap aksesuarları şarap kadehlerini, tirbuşon ve şarap rafı gibi pek çok ürünü içerir.

<span class="mw-page-title-main">Meşe (şarap)</span>

Meşe şarap yapımında şarabın rengini, aromasını, tanen profilini ve dokusunu değiştirmek için kullanılır. Fermantasyon veya yaşlandırma dönemlerinde fıçı formunda veya paslanmaz çelik gibi bir kapta fermente edilmiş şaraba eklenen serbest yüzen talaş veya çıta olarak eklenebilir. Meşe fıçıları buharlaşma ve düşük seviyede oksijene maruziyetle şaraba başka nitelikler kazandırabilir.

<span class="mw-page-title-main">İçecek altlığı</span>

Altlık, içecek altlığı, içki altlığı ya da bira altlığı üzerine içecek konulan bir eşyadır. Altlıklar masanın veya içeceğin konulduğu herhangi bir yerin yüzeyini korurlar. Ayrıca içeceğin üstüne konan altıklar içeceğin bitmediğini göstermek ya da kirlenmeyi önlemek için kullanılabilir. Altlıklar sıcak içeceklerin yüzeyi yakmasını da önleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Oloroso</span>

Oloroso Jerez ve Montilla-Moriles'te yapılan ve oksidatif yaşlanmayla üretilen bir çeşit fortifiye sherry türü şaraptır. Normalde Amontillado'dan daha koyudur. Oloroso genellikle koyu ve cevizimsidir.

<span class="mw-page-title-main">Caratello</span>

Caratello, Caratello'nun çoğulu Caratelli'dir. Geleneksel olarak Vino Santo ve Aceto Balsamico üretiminde kullanılan küçük bir ahşap fıçıdır. Fıçının hacmi 50 ila 150 litre arasındadır. Günümüzde çoğunlukla 100 l kapasiteye sahiptir; bu da bir şarap fıçısının iki katıdır. Şarap ve içkilerin taşınmasının yanı sıra, tuzlanmış balıkların muhafaza edilmesi ve nakledilmesi için de kullanılmıştır. Günümüzde esas olarak Toskana'da Vin Santo üretimi için kullanılmaktadır ve ürünün yaşlanma sonunda azalmasını azaltmak için özel bir hazırlama sürecine sahiptir. 16. ve 17. yüzyılda ticari emtia taşıyan gemilerde ve liman kentlerinde yaygın olarak kullanılmaktaydı.