İçeriğe atla

Bira FM

Bira FM
Bira FM Logosu
Bira FM Ekran Görüntüsü
SahipMedyamedia Kreatif
URLbira.fm
SloganKeyif, yalnız gitmez
Site türüRuh haline göre müzik dinleme servisi
Kullanılabilir dil(ler)Türkçe / İngilizce
Başlama tarihi1 Temmuz 2011 (13 yıl önce) (2011-07-01)

Bira FM, müzikseverleri dil ve türden bağımsız bir müzik anlayışı ile tek platformda buluşturan, ruh haline göre düzenlenmiş ayrı kanallardan oluşan internet tabanlı bir radyodur.

Yayın politikası

Belli bir müzik türü ya da herhangi bir dilde müzik üzerine odaklanmadan seçilen şarkılardan oluşan yüzlerce çalma listesi üzerinden ruh hallerine göre gruplandırılmış bir müzik yayını yapılmaktadır.

Dinleyici web sitesine girdiği anda kanal listesinden ruh hallerinden birine uygun olan kanalı seçip gelen rastgele çalma listesinden birini dinlemeye başlar. Radyonun yayın politikasını belirleyen temel faktör müziğin kitleleri birleştirici özüne ve ticari kaygılar arasında kaybolan ve göz ardı edilen saflığına sadık kalmaktır.

Müziğin evrenselliği ilkesi üzerinden yola çıkılarak kurulmuş olan Bira.FM, popüler müziğin ticari kaygılarından bağımsız olarak nostaljik, alternatif, yerli, yabancı, popüler ayrımı yapılmadan bir sanat dalı olarak müzik ürünlerinin küratörlük işlevini, üretici bir zihnin, diğer zihinlere belli bir filtreden, anlayıştan ve tecrübeden geçirilerek ulaştırılması temeline indirgeyerek üstlenmiştir.

Teorik olarak müziğin amaçları[1] arasından bir ruh halini beslemek ya da manipule etmek, dinleyeni eğlendirmek, yapanı eğlendirmek, edebi değeri olan sözlerin aktarılmasını sağlamak, dansı mümkün kılmak, çalışırken yapılan tekrarlı fiziksel ve zihinsel aktivitelerin yükünü azaltmak ve ilham vermek gibi maddelere hizmet eden şarkılara odaklanan proje her geçen gün kulaktan kulağa yayılarak sadık dinleyici kitlesini genişletmektedir.

Sitenin fonksiyonlarını ve kuruluş felsefesini editörleri şöyle açıklamaktadır:

Bira.FM adminlerine göre Bira.FM'in kuruluş felsefesi: —

Bira.FM, bir kültürün, bulunduğu zamana isyanı ile ortaya çıkmış bir oluşumdur. Ama bu isyanın en organize hali, yoğun bir iş gününden sonra biralarını tokuşturan bir grup insandan oluşan sahnedir. Genel amacı sadece dinleyenin keyfini yerinde tutmak olan Bira.FM, bir web radyo olmaktan çok mixtape/çekme kaset konseptine yakındır. Dinleyeni baştan sona, modunu bir yükseltip bir alçaltarak negatif ruh halindeyse, playlist sonunda bunu minimuma indirme, pozitifse de birkaç dakikalığına dünyanın en mutlu insanına çevirme özelliği ile bardak çekme tekniğini anımsatmaktadır. Sitedeki emektar radyo, gizemli horozlu saat, bira sayacı olarak da kullanılan arjantin bardak ve astronot maymun (Mastronot) sitenin demirbaşları arasında yer alırken, ara sıra akşamları top ve çerez gibi ikramları olmakta; sosyal medya üzerinden de dinleyiciler ile birebir etkileşimde bulunulmaktadır. Bira.FM, kaygı yerine huzur, yalnızlık yerine bir bütünün parçası olma hissi verdiği için, bünyede bağımlılık yaratabilir. Kalan tüm kelimeler, yapıştırılan anlamlar, şarkıları dillere/tarzlara bölmeler, tüm maskeler ve kılıflar Bira.FM mahallesinin dışında bırakılır. Gelen, kendi için gelir, keyfi için dinler ve eğer beğenirse sosyal mecralar üzerinden turist selamını çakıp köşesine çekilir.
Bira.FM tüm bu özellikleri ile, soğuk bir biranın yanında gidebilecek en güzel ikinci şeydir.

Bira FM kanal listesi

İnceleme ve yansımalar

Kaynakça

  1. ^ "Purposes of Music". 28 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Last.fm, 2002 yılında Londra'da kurulan bir internet radyosu ve kardeş proje Audioscrobbler ile Ağustos 2005'te birleşmiş bir müzik önerme sistemidir. 30 Mayıs 2007'de 280 milyon dolar karşılığında CBS Interactive tarafından satın alınmış, böylece Avrupa'nın en büyük Web 2.0 satın alması olarak kayıtlara geçmiştir.

Radio Oxigen, İstanbul'dan 96.0 FM frekansından acid jazz, soul, funky tarzda yayın yapan bir groove radyo istasyonu olarak kurulmuştur. Kurucusu Mehmet Garan Radio Oxigen'i Türkiye'nin ilk downtempo müzik yayını yapan Production Department, FG 93.7 ve Lounge FM 'nin sahipleri Birol Giray ile Can Tanca'ya satmıştır. Radio Oxigen 1 Haziran 2009'dan itibaren yayın akışına Lounge FM olarak devam eder.

Metro FM, İstanbul'dan ulusal çapta yayın yapan bir radyo istasyonudur. 14 Temmuz 1992'de Queen'in "Radio Ga Ga" şarkısıyla yayın hayatına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">NTV Radyo</span>

NTV Radyo, 13 Kasım 2000'de yayına başlayan radyo istasyonu. Ekonomiden spora, filmlerden konserlere, hayatın tüm alanlarından haberleri ve gelişmeleri mikrofona taşıyor.

<span class="mw-page-title-main">İTÜ Radyosu</span>

İTÜ Radyosu , günümüzde internet üzerinden yayın yapan, Türkiye'nin ilk üniversite radyosu.

<i>Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor</i> 2004 çıkışlı Hande Yener albümü

Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor, Türk şarkıcı Hande Yener'in üçüncü stüdyo albümü. 6 Temmuz 2004'te Erol Köse Production etiketiyle satışa sunulmuştur. Pop müzik ritimleri içerir, şarkıcının 2002 yılında çıkardığı Sen Yoluna... Ben Yoluma... albümünden sonra yayımlanan ilk albüm çalışmasıdır. Albümdeki on şarkının sözlerini birlikte yazan Alper Narman ve Fettah Can, albümde en çok adı geçen söz yazarları ve bestecilerdir. Narman ile Can'ın yanı sıra Altan Çetin, Mete Özgencil ve Sezen Aksu da albümde söz yazarı olarak görev almıştır. Albümün prodüktörü Hande Yener'dir, kayıtları Almanya'nın Hamburg ve Türkiye'nin İstanbul şehirlerinde tamamlanmıştır.

Radyo ODTÜ, Ankara'da FM 103.1 frekansından yayın bir radyo istasyonudur. Pop-Rock, Alternatif-Rock tarzı yabancı müzik yayını yapan Radyo ODTÜ, Türkiye'de internet üzerinden yayın yapan ilk radyodur.

<span class="mw-page-title-main">Samanyolu Yayın Grubu</span> Türkiyede varlığı sona erdirilen yayın grubu

Samanyolu Yayın Grubu veya Samanyolu Yayıncılık Hizmetleri A.Ş., televizyon ve radyo yayıncılığında görev yapan ve bünyesinde eğlence, haber, kültür ve çocuk kanalları bulunan kuruluştur.

...Dan Sonra, Sıla'nın 23 Ekim 2007'de çıkardığı kendi adını taşıyan ilk stüdyo albümü Sıla'nın ilk video klibidir.

Sıla'nın 15 Mayıs 2008'de Kolombiyalı grup Ciclon ile ortaklaşa olarak Sony BMG'den yayınlanan albümü Shaker'ın ilk ve tek video klibidir.

<span class="mw-page-title-main">Gurur (şarkı)</span>

Gurur, İzel'in Işıklı Yol isimli albümünün 2. single'dır. Aslında bu şarkı albümün 2.single'ı olsa da, talihsiz bir şekilde radyolarda çok sık çalmasına karşın ekranlarda video klibinin vasatlığı yüzünden çok sık yer almayan çıkış parçası Belli Mi Olur'dan çok daha ön planda olması bakımından albümün en önemli parçası haline gelmiştir. Şarkının sözü ve müziği Sinan Akçıl imzası taşımaktadır. Albümün ilk klibinde yaşanan sıkıntılardan dolayı bu parçanın videosuna önem veren İzel, klip için ünlü müzisyen ve yönetmen Rafet El Roman ile çalışmış ve başarılı video, kış aylarında sık sık ekranlarda gösterilmeyi başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Toz Pembe</span>

Toz Pembe, Demet Akalın'ın ikinci single albümü.

Adult Top 40, Hot Adult Top 40 Tracks, Amerika Birleşik Devletleri Billboard listelerinde bir değişkendir. Hard rock, teen pop, dans, hip hop ya da adult contemporary türlerinden yalnızca birinin dinleyicisi olmayan yetişkin hedef kitleye yöneliktir.

Bana Biraz Renk Ver, Sıla'nın 24 Mart 2009'da çıkardığı ikinci stüdyo albümü İmza'nın dördüncü video klip parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Acısa da Öldürmez</span> Sıla albümü

"Acısa da Öldürmez", Sıla'nın 9 Kasım 2010'da resmî internet sitesi üzerinden paylaştığı, üçüncü albümü Konuşmadığımız Şeyler Var'ın çıkış şarkısıdır.

Oluruna Bırak, Sıla'nın 24 Kasım 2010'da Sony BMG tarafından yayınlanan üçüncü albümü Konuşmadığımız Şeyler Var'ın ikinci video klip şarkısıdır.

Kafa, Sıla'nın 24 Kasım 2010'da Sony BMG tarafından yayınlanan üçüncü albümü Konuşmadığımız Şeyler Var'ın üçüncü video klip şarkısıdır.

"Havaalanı", Hande Yener'in dokuzuncu stüdyo albümü Teşekkürler'den (2011) bir şarkı. Sinan Akçıl tarafından yazılıp bestelenmiştir. Düzenlemesi Akçıl ile Enver Günen'e aittir. Vokal olarak Berkay görev almıştır. Klibi, albümünün dördüncü klibidir ve animasyon şeklindedir. Müzik eleştirmenlerinden olumlu ve olumsuz eleştiriler almıştır. Bazıları tarafından Hande'ye Neler Oluyor? (2010) albümünde yer alan "Bodrum" şarkısı ile karşılaştırılmıştır. İlk kez 15 Eylül 2011'de Poll Production'ın Facebook sayfası aracılığı ile dinlenmiştir. Radyo D ve Show Radyo tarafından hazırlanan haftalık listelerin zirvesine ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adult contemporary müzik</span>

Kuzey Amerika müziğinde adult contemporary müzik (AC), radyoda çalınan bir pop müzik türü olup 1960'ların vokal ve 1970'lerin soft rock türlerinden günümüzün duygusal balad ağırlıklı müziklerine kadar birçok türü içine alır. Çeşitli ölçülerde easy listening, pop, soul, rhythm and blues, quiet storm ve rock etkileri barındırır. 1960'lar ve 1970'lerdeki easy listening soft rock tarzının birtakım değişiklikler geçirmiş devamı olarak kabul edilir.

<i>İmkânsız</i>

"İmkansız", Sıla'nın 9 Ekim 2012'de yayınlanan dördüncü stüdyo albümü Vaveyla'nın dijital ortamda yayınlanan ilk teklisidir.