İçeriğe atla

Bir sonraki İsrail yasama seçimi

Bir sonraki İsrail yasama seçimleri
İsrail
← 2022En geç 27 Ekim 2026

Knesset'teki 120 sandalyenin tamamı için
Çoğunluk için 61 sandalye gerekli


Görevdeki Başbakan

Binyamin Netanyahu
Likud



Bir sonraki İsrail yasama seçimleri en geç 27 Ekim 2026'da yapılacak olan seçimlerdir. Bu seçimde 26. Knesset'in milletvekilleri seçilecektir.

Arka plan

Sağ ve aşırı sağ partilerden oluşan 37. İsrail Hükûmeti, 2023'te yargı reformu yapmaya çalışması, İsrail genelinde büyük protestolarla karşılandı, bazı kişiler reformu desteklerken İsrail Demokrasi Enstitüsü'nün yaptığı bir ankete göre İsraillilerin %55,6'sı reforma karşıdır.[1]

Hamas-İsrail Savaşı

Hamas-İsrail Savaşı nedeniyle İsrail Hükûmeti ve Netanyahu başarısız gözükmüş ve anketlerde belirgin bir düşüş yaşanmıştır.[2]

Anketler

Kaynakça

  1. ^ Dan Williams. "Israel's Herzog seeks to avert crisis over judicial shakeup plan". Reuters (İngilizce). 31 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2023. 
  2. ^ Ruth Michaelson (22 Ekim 2023). "Netanyahu told to 'quit now' as ex-leaders pin blame on dysfunctional government" (İngilizce). The Guardian. 22 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2024. 
  1. ^ 2014'de geçen temel yasa'ya göre İsrail'de referandum yapılabileceği halde şu ana kadar hiç referandum yapılmamıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Knesset</span> İsrail Devletinin parlamentosu

Knesset İsrail devletinin yasama organıdır. Knesset kelimesi İbranice "meclis" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Tzipi Livni</span>

Tziporah Malkah "Tzipi" Livni, eski Mossad ajanı, İsrail'in eski Dışişleri Bakanı ve eski Adalet Bakanı. Hatnuah Partisinin lideri.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Filistin çatışması</span> Levantta devam eden askerî çatışma

İsrail-Filistin çatışması, Filistin ile İsrail Silahlı Kuvvetleri arasında Filistin topraklarında devam eden silahlı çatışmadır. Başta 1897 Birinci Siyonist Kongresi ve 1917 Balfour Deklarasyonu olmak üzere, Filistin'deki bir Yahudi vatanına ilişkin iddiaların kamuoyuna duyurulması, bölgede erken gerilim yarattı. O zamanlar, Yahudi göçü önemli ölçüde artmasına rağmen, bölgedeki Yahudi nüfusu çok azdı. İngiliz hükûmetine "Filistin'de Yahudi halkı için ulusal bir yuva kurulması" için bağlayıcı bir yükümlülük içeren Filistin Mandası'nın kurulması ardından gerilim, Yahudiler ve Araplar arasında çatışmaya dönüştü. Erken çatışmayı çözme girişimleri, 1947 Birleşmiş Milletler Filistin Bölme Planı ve daha geniş Arap-İsrail çatışmasının başlangıcı olan 1947-1949 Filistin savaşıyla sonuçlandı. İsrail-Filistin süregelen durumu, 1967 Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesiyle başladı.

<span class="mw-page-title-main">Hamas</span> Filistinde Sünni İslamcı paramiliter örgüt

Hamas veya resmî adıyla İslamî Direniş Hareketi, Filistin Ulusal Yönetimi'nde seçimle belirlenmiş Filistin Parlamentosunda çoğunluğu elinde tutan Filistinli paramiliter örgüt ve sünni, İslamcı ve militarist siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Ehud Barak</span> 10. İsrail başbakanı

Ehud Barak, İsrailli asker ve siyasetçi, İsrail eski başbakanı, İsrail İşçi Partisi'nin eski lideri, eski Savunma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı. 12 Şubat 1942'de Mishmar Hasharon kibbutzunda Ehud Brog ismiyle doğdu. Mayıs 1999'dan Mart 2001'e kadar İsrail'in 10. başbakanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Binyamin Netanyahu</span> 9. İsrail başbakanı

Binyamin "Bibi" Netanyahu (; İbranice: 

<span class="mw-page-title-main">Avigdor Liberman</span> İsrail savunma bakanı

Avigdor Levi Liberman, İsrailli siyasetçi, siyasi parti lideri eski bakan.

<span class="mw-page-title-main">Likud</span> İsrailde bir sağ siyasi parti

Likud, İsrail'in ana merkez sağ siyasi partisidir.

<span class="mw-page-title-main">2015 İsrail yasama seçimi</span>

2015 İsrail yasama seçimi, 2 Aralık 2014'te İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Koalisyon Hükûmeti içindeki muhalif isimlerden Adalet Bakanı Tzipi Livni ile Maliye Bakanı Yair Lapid'i görevden alıp, İsrail Parlamentosu Knesset'i mümkün olan en kısa sürede feshedeceğini açıkladı. Olaylar sonrasında normal şartlarda Kasım 2017'de yapılması gereken seçim erkene alınmış ve 17 Mart 2015 erken seçim tarihi olarak belirlenmiştir. Yair Lapid'in görevden alınmasıyla beraber bazı bakanlar da görevlerinden istifa ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Naftali Benet</span> 13. İsrail başbakanı

Naftali Benet, İsrailli siyasetçi, siyasi parti lideri ve 13 Haziran 2021'den 30 Haziran 2022'ye kadar İsrail başbakanı. 2013-2019 yıllarında Diaspora İşleri Bakanı ve 2019-2020 yıllarındaysa Savunma Bakanı olarak görev yapan Benet, 2012-2018 yılları arasında Yahudi Yurdu partisine liderlik etmiştir ve Yeni Sağ partisine 2018'den beri başkanlık etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yoav Galant</span> İsrailli siyasetçi

Yoav Galant İsrailli siyasetçi ve bakan. Likud adına Knesset (Meclis) üyesi olan Galant, 2022'den bu yana İsrail Savunma Bakanı olarak görev yapıyor. Ayrıca, İsrail Savunma Kuvvetleri Güney Komutanlığı'nın eski komutanıdır. Ocak 2015'te yeni Kulanu partisine katılarak siyasete girdi. Knesset'e seçildikten sonra İmar Bakanı olarak atandı. 2018 yılı sonunda Likud'a katıldı. Galant ayrıca daha önce Göç İşleri ve Entegrasyon Bakanı ve Eğitim Bakanı görevlerinde de bulunmuştu.

<span class="mw-page-title-main">34. İsrail hükümeti</span>

34. İsrail hükûmeti 2015 İsrail parlamento seçimleri sonrası kurulan mevcut İsrail hükûmeti. Başbakan Benjamin Netanyahu'nun önderliğinde kurulan koalisyonda Likud, Yahadut HaTora HaMeuhedet, Shas, Kulanu ve HaBayit HaYehudi olmak üzere 5 parti yer almıştır.

İsrail İşçi Partisi, genelde HaAdova olarak bilinen, sosyal demokrat ve Siyonist olan İsrailli bir siyasi partidir. İsrail işçi Partisi 1968 yılında, Mapai, Ahdut HaAvoda ve Rafi’nin birleşmesinden doğmuştur. 1977 yılına kadar, bütün İsrail Başbakanları İşçi hareketiyle ilişkili olmuştur. Partinin günümüzdeki lideri Yair Golan’dır.

35. İsrail hükûmeti İsrail devletini yönetmek üzere, 17 Mayıs 2020 tarihinde Knesset'te güven oyu almak ve her bir hükûmet üyesinin yemin etmesi sureti ile görevde bulunan hükûmet.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Rusya ilişkileri</span>

İsrail-Rusya ilişkileri, İsrail ve Rusya arasındaki ikili dış ilişkileri ifade etmektedir. Rusya'nın Tel Aviv'de büyükelçiliği ve Hayfa'da konsolosluğu bulunmaktadır. İsrail'in Moskova'da bir büyükelçiliği ve Yekaterinburg'da (açılacak) bir başkonsolosluğu var. Rusya, Ortadoğu Dörtlüsü üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">2023 İsrail yargı reformu</span>

2023 İsrail yargı reformu, İsrail'deki yargı sistemi ve güçler ayrılığı için mevcut İsrail hükûmeti tarafından öne sürülen ve Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Yariv Levin ile Knesset Anayasa, Hukuk ve Adalet Komitesi, Simcha Rothman Başkanı'nın öncülüğünde önerilen bir dizi değişikliktir. Yargıtay'ın adli inceleme yapma yetkisini sınırlayarak, hükûmete adli atamalar üzerinde kontrol sağlayarak ve hükûmetin hukuk müşavirlerinin yetkisini sınırlayarak yargının kanun yapma ve kamu düzeni üzerindeki etkisini dizginlemeyi amaçlamaktadır. Reform kabul edilirse, Knesset'e Yüksek Mahkeme kararlarını basit çoğunlukla geçersiz kılma yetkisi verecek, mahkemenin mevzuat ve idari işlemler üzerinde yargısal denetim yapma yetkisini azaltacak, mahkemenin temel yasaların anayasaya uygunluğu hakkında karar vermesini yasaklayacak ve Adlı Seçim Komitesinin yapısını, üyelerinin çoğunluğunun hükûmet tarafından atanmasını sağlayacak şekilde değiştirmek.

<span class="mw-page-title-main">2023 İsrail protestoları</span>

2023 İsrail protestoları ya da 2023 İsrail yargı reformu protestoları, 2023'ün başlarında başlayan protestolar, grevler ve istifalardır. Protestolar, yakın zamanda yeniden seçilen başbakan Binyamin Netanyahu'nun hükûmeti tarafından önerilen yargı reformuna karşı başladı. 7 Ocak'tan itibaren başlayarak Cumartesi akşamları Tel Aviv dahil olmak üzere diğer şehirlerde ve hafta içi belirli günlerde çeşitli yerlerde sokak protestoları düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">2018-2022 İsrail siyasi krizi</span>

2018-2022 İsrail siyasi krizi, 4 yıl boyunca uzun süreli bir hükûmet kurulamaması sebebiyle oluşan bir siyasi krizdir. Krizin yaşandığı 4 yılda 5 kere seçim yapılmış ve kriz, 2022 İsrail genel seçimleri'nden sonra 37. İsrail Hükûmeti'nin kuruluşu ile bitmiştir.

<span class="mw-page-title-main">37. İsrail Hükûmeti</span> 1 Kasım 2022de yapılan yasama seçimleri sonrasında kurulan 6 partili bir koalisyon hükûmeti

37. İsrail Hükûmeti veya VI. Netanyahu Hükûmeti İsrail Devleti'nin görevdeki hükûmetidir. 1 Kasım 2022'de yapılan yasama seçimleri sonrasında kurulan 6 partili bir koalisyon hükûmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Otzma Yehudit</span>

Otzma Yehudit, İsrail'de aşırı sağcı bir siyasi partidir. Parti, 13 Kasım 2021 tarihinde Ulusal Birlik'ten ayrılması sonucu kurulmuş olup ideolojik kökenleri yasaklanan Kah partisine dayanmaktadır.