Hipotez testi, bir hipotezin doğruluğunun istatistiksel bir güvenilirlik aralığında saptanması için kullanılan yöntem.
1965 Türkiye genel seçimleri, 10 Ekim 1965 tarihinde yapılan bu genel seçimler ile TBMM 13. dönem milletvekilleri seçildi. İlk kez Millî bakiye sisteminin uygulandığı bu seçimlerde, Türkiye tarihinde ilk defa bir sosyalist parti olan Türkiye İşçi Partisi milletvekili çıkararak meclise girdi.
Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi, Amerika Birleşik Devletleri Kongresinin alt kanadıdır. Toplam sandalye sayısı 435 olan Temsilciler Meclisi, her iki yılda bir yapılan seçimlerle yenilenir. Temsilciler Meclisinin üyeleri federal halkı temsil ederler. Her eyaletten seçilen üyelerin sayısı o eyaletin nüfusuna bağlıdır. Her 10 yılda bir yapılan nüfus sayımına göre eyaletlerin Temsilciler Meclisine yolladıkları üye sayısı değişebilmektedir.
Ortalama veya merkezsel konum ölçüleri, istatistik bilim dalında ve veri analizinde kullanılan bir veri dizisinin orta konumunu, tek bir sayı ile ifade eden betimsel istatistik ölçüsüdür. Günlük hayatta ortalama dendiğinde genellikle kast edilen aritmetik ortalama olmakla beraber bu ölçünün çok belirli bazı dezavantajları söz konusudur. Bu yüzden matematik ve istatistikte, bir anakütle veya örneklem veri dizisi değerlerini temsil eden tek bir orta değer veya beklenen değer, olarak medyan (ortanca), mod (tepedeğer), geometrik ortalama, harmonik ortalama vb adlari verilen birçok değişik merkezsel konum ölçüleri geliştirilmiş ve pratikte kullanılmaktadır.
Nispi temsil veya oransal temsil sistemi, siyasi partilerin veya adayların aldığı oyun parlamentoda orantılı olarak yansıtıldığı seçim sistemidir. Bu sistemde partiler oyları oranınca milletvekili çıkarırlar.
İstatistikte, sıklık dağılımı, bir örnekten alınan bir veya daha fazla değişkenin değerlerin sıralamasıdır.
2011 Türkiye genel seçimleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi 24. Dönem üyelerinin seçilmesi için 12 Haziran 2011'de yapılan genel seçimlerdir. 34 yıldan sonra Türkiye'nin "erken" yapılmayan ilk genel seçimidir.
Napier'in kemikleri, John Napier tarafından oluşturulan bir abaküstür. Pratik olarak çarpma, bölme ve karekök alma işlemleri için kullanılabilir. Napier, bu eserini Rabdology adıyla 1617'nin sonunda, İskoçya Edinburgh'da yayımlamıştır. Napier'in kemikleri, Napier'in adıyla ilişkili olan logaritma ile aynı şey değildir.
Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri, 7 Haziran 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi 25. Dönemi'nin 550 yeni üyesini belirlemek için yapılan genel seçimlerdir. Seçim, Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihi'nin 24. genel seçimleridir.
Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri için yapılan anketler, Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri öncesi anket şirketlerinin yaptırdığı anketlerdir. Aşağıda değişik şirketler tarafından yapılan anket sonuçları verilmiştir. Anketlerin yalnızca kişilerin belli konulardaki tutumlarını, düşünce ve duygularını, önerilerini saptamak üzere hazırlanmış sorular olduğu unutulmamalıdır. Anketlerin bilimsel değer taşıyabilecek bazı bilgileri verilen kaynaklarda mevcuttur.
2018 Türkiye genel seçimleri için yapılan anketler, 2018 Türkiye genel seçimleri öncesi anket şirketlerinin yaptırdığı anketlerdir. Aşağıda değişik şirketler tarafından yapılan anket sonuçları verilmiştir. Anketlerin yalnızca kişilerin belli konulardaki tutumlarını, düşünce ve duygularını, önerilerini saptamak üzere hazırlanmış sorular olduğu unutulmamalıdır. Anketlerin bilimsel değer taşıyabilecek bazı bilgileri verilen kaynaklarda mevcuttur.
Apple Numbers Apple Inc. tarafından geliştirilen hesap tablosu uygulamasıdır. Apple Pages ve Apple Keynote ile birlikte iWork yazılım paketinin bir parçasıdır. Numbers Microsoft şirketinin Microsoft Office paketine dahil olan Microsoft Excel uygulaması ile eşdeğerdir. Numbers iOS, Mac OS X Tiger veya daha yeni sürümleri için kullanılabilir. OS X için 1.0 sürümü 7 Ağustos 2007'de ilan edilerek iWork paketindeki en yeni uygulama haline geldi. iPad sürümü 27 Ocak 2010'da çıktı. Uygulama, daha sonra iPhone ve iPod Touch'u destekleyecek şekilde güncellendi.
2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılan anketler, 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi anket şirketlerinin yaptırdığı anketlerdir. Aşağıda değişik şirketler tarafından yapılan anket sonuçları verilmiştir. Anketlerin yalnızca kişilerin belli konulardaki tutumlarını, düşünce ve duygularını, önerilerini saptamak üzere hazırlanmış sorular olduğu unutulmamalıdır. Anketlerin bilimsel değer taşıyabilecek bazı bilgileri verilen kaynaklarda mevcuttur.
14 Mayıs 2023 tarihinde ilk turu, 28 Mayıs 2023 tarihinde ikinci turu yapılmış olan Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi için çeşitli şirketler Türkiye'deki oy verme eğilimlerini göstermek için kamuoyu yoklamaları yapmaktadır ve yapılan anketlerin sonuçları bu maddede listelenmektedir. Anketler yalnızca yurt içindeki seçmenleri kapsamaktadır ve yurt dışında oy kullanan Türk vatandaşlarını hesaba katmamaktadır. Anketlerin tarih aralığı, 24 Haziran 2018'de yapılan bir önceki seçimden 28 Mayıs 2023'e kadardır. Anketler, seçim takviminin ilanı öncesi ve sonrası olmak üzere iki ana başlık altında sunulmuştur.
14 Mayıs 2023 tarihinde yapılmış olan Türkiye genel seçimleri için çeşitli şirketler Türkiye'deki oy verme eğilimlerini göstermek için kamuoyu yoklamaları yapılmıştır ve yapılan anketlerin sonuçları bu maddede listelenmektedir. Anketler yalnızca yurt içindeki seçmenleri kapsamaktadır ve yurt dışında oy kullanan Türk vatandaşlarını hesaba katmamaktadır. Anketlerin tarih aralığı, 24 Haziran 2018'de yapılan bir önceki genel seçimden 14 Mayıs 2023'e kadardır.
Finlandiya'da 2019 parlamento seçimleri öncesinde, çeşitli anket firmaları tarafından yapılan kamuoyu yoklamalarıdır.
Finlandiya'da 2015 parlamento seçimleri öncesinde, çeşitli anket firmaları tarafından yapılan kamuoyu yoklamalarıdır. Bu kamuoyu yoklamalarının tarih aralığı, 17 Nisan 2011'te yapılan bir önceki parlamento seçimlerinden günümüze kadardır.
14 Mayıs 2023 tarihinde düzenlenmiş olan Türkiye genel seçimleri için çeşitli şirketler Türkiye'nin belirli bölgelerindeki oy verme eğilimlerini göstermek için kamuoyu yoklamaları yapılmıştır ve bu anketlerin sonuçları, bu maddede listelenmektedir. Anketlerin tarih aralığı, 24 Haziran 2018'de yapılan bir önceki genel seçimden 14 Mayıs 2023'e kadardır.
31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan Türkiye yerel seçimleri için çeşitli şirketler Türkiye'deki oy verme eğilimlerini göstermek için kamuoyu yoklamaları yapmıştır. Yapılan anketlerin sonuçları bu maddede listelenmektedir. Anketlerin tarih aralığı, 31 Mart 2019'da yapılan bir önceki yerel seçimden günümüze kadardır. Liste, partilerin oy oranlarının daha düzenli incelenebilmesi için Türk Coğrafya Kongresi'nin belirlediği 7 coğrafi bölgeye göre başlıklara ayrılmıştır.
En geç 7 Mayıs 2028 veya daha erken bir tarihte düzenlenmesi beklenen bir sonraki Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılan anketler bu maddede listelenmektedir. Anketler yalnızca yurt içindeki seçmenleri kapsamaktadır ve yurt dışında oy kullanan Türk vatandaşlarını hesaba katmamaktadır.