Cumhuriyetçi Parti, kısaltması ile GOP, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iki büyük çağdaş siyasi partiden biridir. Demokrat Parti'nin ana siyasi rakibi olarak 1850'lerin ortalarında ortaya çıktı.
1991 Türkiye genel seçimleri, 20 Ekim 1991 tarihinde yapılan ve TBMM 19. dönem milletvekillerinin belirlendiği seçimlerdir.
Nispi temsil veya oransal temsil sistemi, siyasi partilerin veya adayların aldığı oyun parlamentoda orantılı olarak yansıtıldığı seçim sistemidir. Bu sistemde partiler oyları oranınca milletvekili çıkarırlar.
Bradley etkisi beyaz bir adayın beyaz olmayan bir adayla çekiştiği kimi ABD seçimlerinde düşünce anketleri ve seçim sonuçları arasındaki farkı açıklamaya çalışan bir kuramdır. Kuram, anketörün uyguladığı yöntemler dizgesini eleştirmekten çok seçim öncesinde kararsız olduğunu ya da siyahi adaya daha sıcak baktığını söyleyen seçmenlerin seçim günü beyaz adaya oy verdiklerini öne sürmektedir. Bu kuram, bir Afro-Amerikan olan ve 1982 California Valilik Seçimini seçim öncesi anketlerin tümünde önde olmasına karşın yitiren Tom Bradley'e atfedilmiştir.
2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Türkiye'nin 12. cumhurbaşkanını belirlemek için 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan seçim. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde cumhurbaşkanının doğrudan halk oyuyla seçildiği ilk seçimdir.
Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri, 7 Haziran 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi 25. Dönemi'nin 550 yeni üyesini belirlemek için yapılan genel seçimlerdir. Seçim, Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihi'nin 24. genel seçimleridir.
Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri anketleri, 25. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçilmesi için Haziran 2015'te yapılan genel seçim öncesi yapılan anketlerdir. Aşağıda değişik şirketler tarafından yapılan anket sonuçları verilmiştir. Anketlerin yalnızca kişilerin belli konulardaki tutumlarını, düşünce ve duygularını, önerilerini saptamak üzere hazırlanmış sorular olduğu unutulmamalıdır. Anketlerin bilimsel değer taşıyabilecek bazı bilgileri verilen kaynaklarda mevcuttur.
2018 Türkiye genel seçimleri için yapılan anketler, 2018 Türkiye genel seçimleri öncesi anket şirketlerinin yaptırdığı anketlerdir. Aşağıda değişik şirketler tarafından yapılan anket sonuçları verilmiştir. Anketlerin yalnızca kişilerin belli konulardaki tutumlarını, düşünce ve duygularını, önerilerini saptamak üzere hazırlanmış sorular olduğu unutulmamalıdır. Anketlerin bilimsel değer taşıyabilecek bazı bilgileri verilen kaynaklarda mevcuttur.
Bu maddede, 16 Nisan 2017 tarihinde yapılmış olan Türkiye anayasa değişikliği referandumu için yapılan anketler listelenmektedir.
2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılan anketler, 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi anket şirketlerinin yaptırdığı anketlerdir. Aşağıda değişik şirketler tarafından yapılan anket sonuçları verilmiştir. Anketlerin yalnızca kişilerin belli konulardaki tutumlarını, düşünce ve duygularını, önerilerini saptamak üzere hazırlanmış sorular olduğu unutulmamalıdır. Anketlerin bilimsel değer taşıyabilecek bazı bilgileri verilen kaynaklarda mevcuttur.
14 Mayıs 2023 tarihinde ilk turu, 28 Mayıs 2023 tarihinde ikinci turu yapılmış olan Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi için çeşitli şirketler Türkiye'deki oy verme eğilimlerini göstermek için kamuoyu yoklamaları yapmaktadır ve yapılan anketlerin sonuçları bu maddede listelenmektedir. Anketler yalnızca yurt içindeki seçmenleri kapsamaktadır ve yurt dışında oy kullanan Türk vatandaşlarını hesaba katmamaktadır. Anketlerin tarih aralığı, 24 Haziran 2018'de yapılan bir önceki seçimden 28 Mayıs 2023'e kadardır. Anketler, seçim takviminin ilanı öncesi ve sonrası olmak üzere iki ana başlık altında sunulmuştur.
14 Mayıs 2023 tarihinde yapılmış olan Türkiye genel seçimleri için çeşitli şirketler Türkiye'deki oy verme eğilimlerini göstermek için kamuoyu yoklamaları yapılmıştır ve yapılan anketlerin sonuçları bu maddede listelenmektedir. Anketler yalnızca yurt içindeki seçmenleri kapsamaktadır ve yurt dışında oy kullanan Türk vatandaşlarını hesaba katmamaktadır. Anketlerin tarih aralığı, 24 Haziran 2018'de yapılan bir önceki genel seçimden 14 Mayıs 2023'e kadardır.
İki Turlu Sistemde seçimler, aralarında belli bir süre olmak şartıyla iki turda yapılmaktadır. Bu sistemde seçimlerde genellikle Tek İsimli Tek Turlu Sisteme benzer şekilde oylama yapılmaktadır ancak bir adayın seçimleri ilk turda kazanabilmesi için oyların belirli bir oranından fazlasını alması gerekmektedir. Herhangi bir adayın ya da partinin gerekli çoğunluğu sağlayamaması halinde ikinci tur seçimler yapılmaktadır. İkinci tur seçimlerin nasıl yapılacağı uygulamada farklılık göstermektedir. En çok uygulanan yöntem ilk turda en çok oyu alan iki parti ya da adayın ikinci turda yarışması ve ikinci turda en çok oyu alanın seçilmesidir. Bu yöntemde iki adaydan birisi doğal olarak oyların yarısından fazlasını almış olmaktadır. İkinci turda, genellikle yalnızca ilk turda en çok oyu alan iki aday veya belirlenen oy oranının üzerinde alan adaylar ikinci turda aday olur. Kalan adaylar ikinci turdan çekilmekte serbesttir.
Seçim hukuku, seçimlere uygulanan kurallar bütünüdür. Kamu hukukunun bir alt dalıdır.
Finlandiya'da 2019 parlamento seçimleri öncesinde, çeşitli anket firmaları tarafından yapılan kamuoyu yoklamalarıdır.
Finlandiya'da 2015 parlamento seçimleri öncesinde, çeşitli anket firmaları tarafından yapılan kamuoyu yoklamalarıdır. Bu kamuoyu yoklamalarının tarih aralığı, 17 Nisan 2011'te yapılan bir önceki parlamento seçimlerinden günümüze kadardır.
14 Mayıs 2023 tarihinde düzenlenmiş olan Türkiye genel seçimleri için çeşitli şirketler Türkiye'nin belirli bölgelerindeki oy verme eğilimlerini göstermek için kamuoyu yoklamaları yapılmıştır ve bu anketlerin sonuçları, bu maddede listelenmektedir. Anketlerin tarih aralığı, 24 Haziran 2018'de yapılan bir önceki genel seçimden 14 Mayıs 2023'e kadardır.
31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan Türkiye yerel seçimleri için çeşitli şirketler Türkiye'deki oy verme eğilimlerini göstermek için kamuoyu yoklamaları yapmıştır. Yapılan anketlerin sonuçları bu maddede listelenmektedir. Anketlerin tarih aralığı, 31 Mart 2019'da yapılan bir önceki yerel seçimden günümüze kadardır. Liste, partilerin oy oranlarının daha düzenli incelenebilmesi için Türk Coğrafya Kongresi'nin belirlediği 7 coğrafi bölgeye göre başlıklara ayrılmıştır.
Kukla aday, genellikle kazanma niyeti veya gerçekçi bir şansı olmadan seçimlere aday olan bir adaydır.
En geç 7 Mayıs 2028 veya daha erken bir tarihte düzenlenmesi beklenen bir sonraki Türkiye genel seçimleri için yapılan anketler bu maddede listelenmektedir. Anketler yalnızca yurt içindeki seçmenleri kapsamaktadır ve yurt dışında oy kullanan Türk vatandaşlarını hesaba katmamaktadır.