İçeriğe atla

Bir Yaz Gecesi Rüyası

Bir Yaz Gecesi Rüyası
A Midsummer Night's Dream
Oberon ile Titania'nın kavgası Ressam:Joseph Noel Paton
Oberon ile Titania'nın kavgası
Ressam:Joseph Noel Paton
YazarWilliam Shakespeare
İlk gösterim1590-1596 arası
Ülkeİngiltere
Orijinal dilİngilizce
TürKomedi
Zaman ve mekânAntik Yunanistan
Bir Yaz Gecesi Rüyası'nın ilk sayfası, First Folio, 1623.
Bir Yaz Gecesi Rüyası IV. bölüm, I. kısım (Gravür, Henry Fuseli, 1796)

Bir Yaz Gecesi Rüyası (İngilizce: A Midsummer Night's Dream), William Shakespeare'in erken dönem romantik komedya oyunu. İlk basımı 1600 olmakla beraber yazımı ve ilk sahnelenişinin 1594 ya da 1595 yıllarında gerçekleştiği sanılmaktadır. Ana teması aşk ve evliliktir. Karışık ilişkiler üzerinden bu iki kavramın komikliğine vurgu yapmıştır. Olaylar Antik Yunanistan'da bir düğün çevresinde geçmektedir.

Belgelere göre ilk oynanışı 1604 yılında "A Play of Robin Goodfellow" adıyla gerçekleştirildi. Oyunda Ovidius'un dönüşümler'inden ve İngiliz halk masallarından izlere rastlanmakla birlikte olay örgüsünün büyük ölçüde Shakespeare'e dayandığı sanılmaktadır.

1970 yılında Peter Brook'un sahneye koyduğu yapım, oyunun önemli yorumlarından biridir.

Oyun Türkçede genellikle Bir Yaz Gecesi Rüyası ve benzeri adlarla bilinse de, Can Yücel'in Bahar Noktası adıyla yaptığı bir çevirisi de bulunmaktadır.

Oyunun sonunda "Yaramaz" peri Puck aşağıdaki sözlerle başladığı repliğiyle oyunun kapanışını yapar:

Biz gölgeler, kusur işlediysek eğer,
Şöyle düşünün ve bizi hoşgörün:
Bu hayaller görünürken sahnemizde,
Siz de biraz kestirdiniz yerinizde.

Karakterler

  • Theseus - Atina Dükü
  • Hippolyta - Amazonlar Kraliçesi, Theseus'un nişanlısı
  • Egeus - Hermia'nın babası
  • Hermia - Egeus'un kızı, Lysander'a âşık
  • Lysander - Hermia'nın sevdiği genç ve Hermia'ya âşık olan genç (sonradan Puck sayesinde Helena'ya âşık olur)
  • Demetrius - Hermia ile evlenmek isteyen genç
  • Helena - Demetrius'a âşık
  • Philostrate - Theseus'un şenlikçibaşısı
  • Oberon - Periler Kralı
  • Titania - Periler Kraliçesi
  • Puck (ya da Robin Goodfellow) - Peri
  • Bezelye Çiçeği, Örümcek Ağı, Pervane, Hardal Tohumu - Diğer periler
  • Peter Quince - Marangoz, ara oyunda Önsöz
  • Nick Bottom - Dokumacı, ara oyunda Pyramus
  • Francis Flute - Körükçü, ara oyunda Thisbe
  • Tom Snout - Tenekeci, ara oyunda Duvar
  • Snug - Doğramacı, ara oyunda Aslan
  • Robin Starveling - Terzi, ara oyunda Ay Işığı[1]
  • Oberon ve Titania'nın hizmetindeki periler
  • Theseus ve Hippolyta'nın yanındaki lordlar
  • Saraylılar ve yardımcılar

Özet

Theseus ve Hippolyta’nın düğün töreni hazırlıkları yapılmaktadır. Bu sırada Demetrius ve Lysander Hermia’yı sevmektedir... Hermia’nın ise gözü Lysander’dan başka kimseyi görmemektedir.

(1) Ne vardır ki Hermia’nın babası Egeus kendine damat olarak Demetrius’u seçmiştir.

(2) Hermia ile Lysander bu kargaşadan kurtulmak için gece oradan kaçmaya karar verirler.

(3) Lysander Helena’ya bu planı anlatır!!

(4) Helena’nın Demetrius’a âşık olması sonucu Helena da Demetrius’a hemen gidip Lysander’ın ona anlattıklarını anlatır... Gece Hermia ile Lysander kaçarlarken Demetrius onların peşine düşer Helena ise Demetrius’un peşindedir... Yolda giderken bir gezici amatör tiyatro grubu (The Mechanicals (Makineciler) adı altında) tiyatro yapmaktadır. Giderken bir peri sarayına ulaşırlar. Orada dururlar.

(5) Helena Demetrius’a aşkını ilen eder fakat Demetrius onu reddeder.

(6) Periler kraliçesi (Titania) ve kralı (Oberon) her şeyden habersiz Oberon’un kıskançlığı yüzünden tartışmaktadırlar. Oberon’un baş belası hâline gelen Puck ise göze konulan yeni bir aşk iksiri üzerine çalışmaktadır. Bu planlanan aşk iksiri göze konulunca ilk göz açılmasında görülen ilk şeye âşık olmayı içermektedir.

(7) Oberon Titania’ya çok kızgındır ve intikam için bir plan yapar. Puck’dan yeni yaptığı iksiri Titania’nın üzerinde kullanmasını ister. Kendisi ise birbirlerine aşık olması için Helena ile Demetrius’un üzerinde kullanacaktır bu iksiri... Ama Puck aynı zamanda ortalığı karıştırır ve aynı zamanda iksiri Hermia ile Lysander’ın üzerinde kullanır.

(8) O sabah Lysander’ı Helena uyandırır ve ne yazık ki Lysander bu iksir sayesinde gerçek aşkı Hermia’yı unutup Helena’ya âşık olur.

(9) Helena ise Lysander’ın onunla eğlendiğini düşünür.

(10) Bu sırada Hermia bunu öğrenir ve Lysander’a neyin değiştiğini sorar. Daha sonra Puck Bottom’ı eşeğe çevirir.

(11) Bottom oturur ve bekler...

(12) Bu sırada Titania uyanır ve Bottom’a âşık olur. Oberon Puck’ın raporunu duyar. Rapor şöyledir: 1. Titania Battom’a âşıktır. 2. Lysander ise Helena’ya âşıktır. Helena bir yanlıştır çünkü o ismin Hermia olması gerekmektedir.

(13) Oberon Puck’a görevini kötüye kullandığını söyler. Oberon bunu duyunca iksiri hemen Demetrius’un üzerinde kullanır ve

(14) Puck’ı da Helena'yı bulması için yollar. Lysander ve Demetrius Helena’ya aşklarını itiraf ederler.

(15) Ama Helena hâlâ onların şaka yaptığını düşünmektedir. Hermia ve Helena birbirlerine çok sinirlidirler.

(16) Hermia Lysander’ın neden böyle yaptığına bir anlam veremez. Lysander ile Demetrius birbirlerini dövmek istemektedirler... Oberon Puck’a ormanda göz gözü görmeyecek kadar koyu bir sis yapmasını ister. Bu arada Demetrius Lysander’dan bir yumruk yer. Sis sayesinde bir anda çok yorgun olduklarını hissederek Hermia, Helena, Lysander Demetrius, Titania ve Bottom uykuya dalarlar.

(17) Oberon ve Puck bütün uyuyanların üstüne sihirli tozu serperler. Bu toz her şeyin eski hâline gelmesini sağlayacaktır. Bütün uyuyanlar uykularından uyanır. Fakat Bottom onlardan daha sonra uyanır. Demetrius uyandıktan sonra Hermia’ya olan aşkının bittiğini ve şimdi sadece aşkının Helena’ya olduğunu açıklar. The mechanicals (Makineciler) gezici tiyatro grubu (Bottom, Quince, Snug, Flute, Robin, Snout) kutlama için görevlerini yerine getirirler. Oberon ve Titania bütün courd’ları (Hippolyta, Theseus, Egeus, Philostarate) kutsaması için perileri çağırır. Puck bütün dinleyicilere şunu anons eder...

(18) Hepiniz “Bottom’ın rüyası’na” şahitlik ettiniz. {“Yani tüm bu yaşananlar sadece Bottom’ın rüyasıdır.”}

Türkçeye çeviriler

  • Yaz Ortasında Bir Gecelik Rüya. Çev. Nureddin Sevin. İstanbul: Hilmi Kitabevi, 1936.
  • Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası. Çev. Nureddin Sevin. Ankara: Maarif Matbaası, 1944
  • Bahar Noktası. Çev. Can Yücel. 1981. İstanbul: Papirüs Yayınları, 1996.
  • Bir Yaz Gecesi Rüyası. Çev. Bülent Bozkurt. 1987. İstanbul: Remzi Kitabevi, 1999.
  • Yaz Gecesi Rüyası. Çev. Can Doğan. 2005. İstanbul: Mitos Boyut, 2005.
  • Bir Yaz Gecesi Rüyası. Çev. Özdemir Nutku. 2010. İzmir: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2012

Dipnotları

  1. ^ Bu isimlerde Shakespeare iki anlam kullanıp kelime oyunu yapmaktadır. Bunlar özel isim olmakla beraber İngilizcede quince=ayva, bottom=kıç, flute=flut, snout=hayvan burnu, snug=sıcak rahatlık anlamlarına gelmektedir. Bunlar aşağı sınıftan kişiler olup The Mechanicals (Makineciler) adı taşıyan bir amatör gezici tiyatro grubu üyeleridir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>On İkinci Gece</i>

On İkinci Gece Shakespeare'in 1599 ile 1601 arasinda yazdığı düşünülen 5 perdelik bir komedisidir. Tam adı Onikinci Gece ya da Siz Nasıl İsterseniz diye çevrilebilir. Alternatif bir başlığı olan tek Shakespeare oyunudur. Onikinci Gece başlığının Shakespeare döneminde kutlanan Noel'in Onikinci Günü şenlikleriyle bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Bu şenliklerde her şey "tepetaklak" ya da "tersyüz" olurmuş. Bu da oyunun konusuyla yakından bağlantılıdır. Diğer birçok Shakespeare eseri gibi bu oyunun da birkaç farklı film uyarlaması bulunmaktadır.

<i>Aşkın Çabası Boşuna</i>

Aşkın Çabası Boşuna İngiliz yazar William Shakespeare tarafından yazılmış bir komedi oyunudur. Bu eser yazarın ilk komedileri arasında olup 1590'lı yılların ortalarında yazılmış olduğu sanılmaktadır. İlk defa basılıp yayınlanması 1598'dedir. Bu eser ilk defa 1598'de Kraliçe I. Elizabeth huzurunda sahneye konulmuş; ikinci defa yıllarca sonra 1605'te bir büyük malikanede oynamıştır. Sonra 1839'da Covent Garden Tiyatrosunda oynanıncaya kadar tiyatro repertuvarlarına hiç girmememiştir.

<i>Bir Yaz Gecesi Rüyası</i> (film, 1935) 1935 filmi

Bir Yaz Gecesi Rüyası 1935 ABD yapımı fantastik komedi filmidir. Özgün adı A Midsummer Night's Dream dir.

<span class="mw-page-title-main">Oberon (opera)</span>

Oberon orijinal adı İngilizce Oberon or The Elf King's Oath olarak Alman romantik dönem opera müziği bestecisi Carl Maria von Weber tarafından hazırlanmış 3 perdelik bir opera eseridir. İngilizce librettosu "James Robinson Planche" tarafından "Christoph Martin Wieland"'in bir şiirden, Shakespeare'in Bir Yaz Gecesi Rüyası oyunundan ve "Huon de Bordeaux"'in bir Fransız Orta Çağ macera masalından uyarlanmıştır. Bu opera besteci tarafından sipariş üzerine İngiltere'de İngilizce opera olarak hazırlanmış ve prömiyeri Londra'da eski "Covent Garden Tiyatrosu"'nda 12 Nisan 1826'da sahnelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uranüs'ün uyduları</span>

Uranüs, güneş sisteminin yedinci gezegenidir ve bilinen 28 doğal uydusu vardır. Bu uydulara William Shakespeare ve Alexander Pope'un eserlerindeki karakterlerin isimleri verilmiştir. Titania ve Oberon adı verilen ilk iki uydu 1787 yılında İngiliz astronom William Herschel tarafından keşfedilmiştir. Bu keşifleri 1851 yılında William Lassell tarafından ve 1948 yılında Gerard Kuiper (Miranda) tarafından keşfedilen üç hidrostatik dengeye sahip uydu izlemiştir. Bu beş uydu gezegensel kütleye sahiptir ama güneşin etrafında dönmedikleri için cüce gezegen kategorisine alınmazlar. Kalan uydular 1985 sonrasında Voyager 2 uzay aracı ve dünya merkezli teleskoplar tarafından keşfedilmiştir.

Film yönetmenleri filmlerinde genellikle aynı oyuncular ile çalışmayı tercih edebilir. Bu çalışma yıllar boyunca devam edebilir. Bu liste, yönetmenlerin soy adına göre alfabetik olarak sık çalışan yönetmenleri ve oyuncuları içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fairy-Queen</span>

'Fairy Queen ) İngiliz Barok stilinde müzik bestecisi Henry Purcell tarafından yazarı bilinmeyen, ünlü İngiliz tiyatro eseri yazarı ʽWilliam Shakespeareʼ'in Bir Yaz Gecesi Rüyası " eserinden uyarlanmış İngilizce liberetto ile hazırlanan 5 perdeden oluşan bir "mask" veya "yarım-opera" janrında bir opera eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Tessa Thompson</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Tessa Lynn Thompson, Amerikalı oyuncu, şarkıcı ve şarkı yazarıdır. Çeşitli tiyatro oyunları, diziler, filmler ve video kliplerde yer alan oyuncu, şarkılar yazıp bestelemiştir. Profesyonel oyunculuk hayatına 2002 yılında The Tempest isimli tiyatro oyunuyla adım atan Thompson, bir sene sonra yer aldığı Romeo ve Juliet: Antebellum New Orleans, 1836 oyunundaki rolüyle aynı sene NAACP Tiyatro Ödülü tarafından "En İyi Kadın Oyuncu" ödülüne layık görüldü. Tiyatro kariyeri devam ederken 2005 yılında Cold Case dizisiyle ilk kez kamera karşısına geçti ve ertesi yıl ise When a Stranger Calls filmiyle sinemada da yer almaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Eşekle cinsel ilişki</span>

Tarih boyunca hem erkek insan ile dişi eşek, hem de dişi insan ile erkek eşek arasındaki cinsel ilişkiler rapor edilmiştir. Antik Çağ kaynaklarında da yer alan bu ilişki türü, kırsal kesimler başta olmak üzere Güney Asya, Orta Doğu, Kolombiya ve Fas'ta diğer bölgelere kıyasla daha yoğun olarak görülmektedir. Ayrıca Afrika, Orta Amerika, Orta Asya ve Avrupa'da da eşekle olan cinsel ilişki vakalarına rastlanmaktadır. Çeşitli seksologca yapılan araştırmalara göre, zoofili için en çok tercih edilen hayvanlardan birisi eşeklerdir. Eşekle cinsel ilişkide bulunan kişiler ülkeden ülkeye değişmekle beraber para cezası, hapis veya idam cezasıyla karşılaşabilmektedir. Eşekle cinsel ilişki Antik Çağda Hititlerde daha kabul edilebilir görülürken, Antik Mısır ve Antik Yunanistanda yasaklıydı. Yeni Çağda Avrupa'da eşekle cinsel ilişkiye giren kişiler mahkemelerde yargılanıp idam edilirdi. Bazı toplumlarda eşekle ilişkiye girmenin sağlayacağı faydalarla ilgili inanışlar vardır.

İtalya, batı medeniyetinin doğum yerlerinden biri ve kültürel bir süper güç olarak kabul edilir. İtalya, Roma İmparatorluğu, Roma Katolik Kilisesi, Romanesk sanat, Rönesans, Bilimsel devrim, Barok, Neoklasizm, Risorgimento, Faşizm ve Avrupa entegrasyonu gibi uluslararası etkiye sahip fenomenlerin başlangıç noktası olmuştur. Tarihi boyunca, ulus muazzam sayıda önemli insan doğurmuştur. İtalya, ivmesini Klasik Yunan ve Roma dünyasının yeniden değerlendirilmesinden alan Rönesans'ın sanatsal ve entelektüel gelişmelerinde ön saflarda yer aldı. İtalya'daki sanatçılar ve bilim adamları, antik çağın maddi kalıntılarıyla çevrili olduklarından, böyle bir canlanmada önderlik etmek için özellikle iyi bir konumdaydılar. Hem sanatta hem de mimaride daha önceki Romanesk ve Gotik formların yerini, 16. yüzyılın Barok tarzlarına doğru bir gelişmeyle yükselen Rönesans aldı.

<span class="mw-page-title-main">Henry Edwards (entomolog)</span> İngiliz sahne sanatçısı ve yazar (1827 – 1891)

"Harry" olarak bilinen Henry Edwards, tiyatro çalışmalarıyla Avustralya, San Francisco ve New York'ta ün kazanan bir İngiliz tiyatro oyuncusu, yazar ve entomologdur.

<span class="mw-page-title-main">Nick Bottom</span>

Nick Bottom, Shakespeare'in Bir Yaz Gecesi Rüyası adlı eserinde yer alan mizahi karakterdir. Mesleği dokumacılık olan bu adam, Puck isimli karakter tarafından kafasının eşek kafasına dönüştürülmesiyle ünlüdür. Oyunun üç ana hikâyesinde konuşan karakterler sadece Bottom ve Puck'tır.