İçeriğe atla

Bir Teselli Ver (şarkı)

"Bir Teselli Ver"
Bir Teselli Ver, Klasikler - 1 (1998) albümünden Orhan Gencebay şarkısı
Kaydedilme1968/69, 1972
TarzTürk Sanat Müziği
DilTürkçe
Süre4.35
YazarOrhan Gencebay
BesteciOrhan Gencebay

"Bir Teselli Ver", İlk olarak 1968/1969 yılında 45'lik olarak yayınlanan ve aynı zamanda Orhan Gencebay'ın 1972'de çıkardığı albüme ismini veren şarkıdır.[1] 45'lik İstanbul plakçılıktan çıkmıştır. Harika Plakçılık'tan çıkan albümde 10 şarkı bulunmaktadır. Aynı zamanda bu isimde sanatçının 1971 yapımı bir filmi de bulunmaktadır.[2] Bu şarkı Gencebay'ın Türk sanat müziği motiflerini kullandığı ilk şarkıdır.[3]

Şarkı aynı zamanda ilk solo kaydı olarak bilinir. 45'lik kaydı yaklaşık 600 bin kopya satmıştır.[4] Şarkı Bülent Ersoy, Kamuran Akkor, Emel Sayın, Muazzez Abacı gibi Türk Sanat müziği sanatçıları tarafında icra edilmiştir. 2011'de kayıtlarına başlanılan Gencebay´ın 60. sanat yılı nedeniyle hazırlanan albümde Emre Aydın tarafından da yorumlanacağ bilinmektedir.[5] Türk pop şarkıcılarının da icra ettiği şarkıyı Kolpa isimli türk rock grubu, rock tarzında yorumlamıştır.

Şarkının çıkışı

Orhan Gencebay Azize Gencebay'dan ayrıldıktan sonra Londra'da Maria adında İspanyol bir kadına aşık oldu. Hürriyet gazetesine verdiği röportajda bu olayı şu şekilde anlattı:

Bu arada bir İspanyol güzeliydi, ilgimi çeken. Adı, Maria'ydı. Gezip tanımak istediğim Londra'da edindiğim arkadaş grubunun içindeydi. Bir kulüpte dans ediyordu. Onu izlemek hoşuma gidiyordu. Sonra arkadaş olduk. Çok yakınlaştık. Farklı kültürlerin insanları olduğumuzu bile unuttuk. O yıllarda gurbetçi arkadaşlarla yabancı kızlar arasında yaşanan aşkların çoğu facia ile bitiyordu. Kimi kıskandığı için dövüyordu, kimi öldürüyordu. Ben Maria için 'Bir Teselli Ver'i yaptım. [6]

Kendisi hakkında yapılan Nebil Özgentürk'ün Bir Yudum İnsan belgeselinde şarkının çıkışını ve şarkının kendisi için ifade ettiği anlamı şu şekilde anlatmıştır.

Londra'da bir diskoda yazmıştım. Bir ispanyol arkadaşımız vardı, onunla ilgili bir anıdır.....Bu Bir Teselli Ver de çok çeşitli duygular var tabii ki.. Bir Teselli Ver derken ben onu şu fikirl yazdım: Sevgiliye daima saygı duyan bir insanım, sevene insana daha doğrusu saygı duyan bir insanım.. Karşımdaki insan da benim sevdiğim ise beni sevmesini isterken onun kendi haklarından vazgeçmeden, hepimizin eşit olduğunu düşünerek, onun sevgisini "rica ediyorum" anlamındadır. Bu saygılı bir istektir. Her zaman söylediğim gibi aramızda başka biri var ise bana tertemiz aşkımı geri ver dedim. Seni öldürürüm, gebertirim demedim. Bu çok önemlidir. İşte bu demokratça bir bakıştır diye düşünüyorum.

Ezgi yapısı

Kürdîlihicazkâr makam

Şarkının Gencebay yorumu Türk Sanat Müziği formundadır ve makamı kürdîlihicazkârdır ayrıca muhayyer kürdi seyirleri vardır. Ancak sanatının icra etmesi için verdiği sanatçılardan Kamuran Akkor'un yorumu ispanyol gitar eşliğinde ispanyol motiflidir [7]

Şarkının formu ü bölmelidir ve formal yapısı A (Giriş), B ve A şeklindedir. B temasının olduğu bölümde şarkının ilk cümlesinin sözleri ikinci cümlesine oranla daha pest perdedir. İkinci cümlede (Yarattığın mecnuna bir teselli ver) vokal, çalgıların önüne geçmektedir ve bu kısımlarda serbest ritm ve ezgi kullanılmıştır. Bundan sonra eski forma dönülmeden ara saz eklenmiştir. Ardından serbest kalan ritm ve ezgiyi trioleler (iki nota arasındaki mesafeyi üç vuruşluk hale getirme) ve senkoplar sayesinde tekrar kalıba sokulmuştur.[8]

Ayrıca bakınız

  • İspanyol gitar
  • Kürdîlihicazkâr

Kaynakça

  1. ^ "Orhan Gencebay Resmi Sitesi". 24 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2012. 
  2. ^ "IMDB'de Bir Teselli Ver' (1971)". IMDB. 18 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2012. 
  3. ^ Ahmed, Akbar S. (1994). "Islam, Globalization, and Postmodernity". Routledge. 26 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2012. 
  4. ^ Keyder, Çağlar (1999). "Istanbul: Between the Global and the Local". Rowman & Littlefield. Erişim tarihi: 16 Haziran 2012. 
  5. ^ "Emre Aydın'dan 'Bir Teselli Ver'". DHA. 21 Kasım 2011. 12 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2012. 
  6. ^ "'Esrarkeş' diye radyoya almadılar! r'". Hürriyet. 11 Eylül 1999. Erişim tarihi: 16 Haziran 2012. []
  7. ^ "Radikal ve Özgün Gencebaycılık". Diskotek. 26 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2012. 
  8. ^ "Katharsis Fenomeninin Arabesk Özelindeki Görünümü". asosindex. 2011. 19 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Orhan Gencebay ya da gerçek adıyla Orhan Kencebay Türk besteci, ses sanatçısı, şair, enstrümanist, aranjör, müzik yapımcısı, müzik direktörü ve oyuncu.

Gönül Akkor, Türk Sanat Müziği ses sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Seyyal Taner</span> Türk ses sanatçısı

Seyyal Taner, Türk şarkıcı ve oyuncudur. Türk pop müziği ve Türk rock müziğine getirdiği renkli yelpazesi ile sahnelere farklılık getirmiş, sadece şarkı söyleyen vokalistlerin aksine, dönemin koşullarında bir ilki gerçekleştirerek dansçılarıyla çıkıp hem dans edip hem şarkı söyleyebilmiş, alaturka gazino kültürüne rock müziğini getirmiş, sesiyle ve ilginç kıyafetleriyle de dikkat çekmiştir. Türk pop-rock müziğinin yerinde duramayan, asi, sıra dışı ve cesur şarkıcısı olarak bilinir ve dönemin basını kendisine yerli Tina Turner lakabını takmıştır. Babası Farsçada "akıcı olan" anlamına gelen Seyyal ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arabesk müzik</span> müzik türü

Arabesk, Türkiye'ye özgü, duygusal bir halk müziği türüdür. Genellikle duygusal olan şarkı sözleri; karamsarlığı, umutsuz aşkları, günlük dertleri, umutsuzluğu ve başarısızlığı konu edinir. Küçük bir kısmı ise enstrümantaldir.

<i>Gönül / Yaman Olurum</i>

Gönül / Yaman Olurum, 1979 tarihinde yayınlanan Zerrin Özer'in kariyerinde ikinci ve son 45'liği. Sanatçı imza atmış olduğu bu 45'likle müzik kariyerinde ilk Altın Plak Ödülü'nü de kazanmıştır. Zerrin Özer'in bu 45'liğinde seslendirmiş olduğu şarkılardan birinin sözlerinde ve müziğinde Orhan Gencebay'ın, bir diğerinin söz ve müziklerindeyse Çiğdem Talu ile Melih Kibar çiftinin imzası bulunmaktadır ve şarkıların düzenlemeleri ilk 45'liğinde olduğu gibi Esin Engin tarafından yapılmıştır. Şarkılar İstanbul Gelişim Orkestrası tarafından icra edilmiştir. Zerrin Özer'in bu 45'liği de Kent Plak'tan çıkmıştır.

Kâmuran Akkor Türk şarkıcı.

<i>Benim Dertlerim</i> Orhan Gencebayın Benim Dertlerim isimli albümü

Benim Dertlerim, Türk müzisyen Orhan Gencebay'ın dördüncü stüdyo albümüdür. 1978 yılında Orhan Gencebay'ın sahibi olduğu Kervan Plak tarafından yayınlanan albümün yönetmenliğini ve yapımcılığını yine Gencebay yapmıştır.

Dert Bende Derman Sende veya dijital platformlardaki kısaltılmış adı ile Dert Bende, Mine Koşan'ın 1972'de yayınladığı "Dert Bende/Sevde Gör" 45'liğinde yer alan şarkısıdır. Şarkının sözü ve müziği Vedat Yıldırımbora'ya aittir. Bir dönem şarkının Orhan Gencebay'a ait olduğu iddia edilmiştir. İstanbul Plak etiketi ile yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vasfi Uçaroğlu</span>

Vasfi Uçaroğlu,, Türk baterist, orkestra şefidir.

<i>Bir Teselli Ver</i> (film) film

Bir Teselli Ver, Lütfi Ömer Akad'ın 1971'de çektiği 35mm sinema filmidir. Filmin başrol oyuncusu Orhan Gencebay'dır. Akad bu filminde gecekondulaşmaya değinmiştir. Filmde kullanılan müzikler Gencebay tarafından İstanbul plağa okunmuştur. Orhan Gencebay'ın ilk filmidir ve hiçbir oyunculuk tecrübesi olmadan sahne almıştır. Gencebay'ın seslendirmesini Toron Karacaoğlu yapmıştır.

<i>Orhan Gencebay ile Bir Ömür</i>

Orhan Gencebay ile Bir Ömür, Orhan Gencebay'ın müzikteki altmışıncı sanat yılına özel hazırlanan saygı albümü. Albümde 32 sanatçı Orhan Gencebay'a ait 33 eseri yeniden yorumladı. Albümde yer alan şarkılar alfabetik seslendiren sanatçı adına göre sıralanmıştır.

<i>Meşk</i> (albüm)

Meşk, Sibel Can'ın on dokuzuncu stüdyo albümüdür. 70'li yıllarda çeşitli sanatçılar tarafından söylenen şarkılar albümde Sibel Can tarafından yorumlanmıştır.

<i>Aşktan Sabıkalı</i>

Aşktan Sabıkalı, Türk şarkıcı Bülent Ersoy'un yirmi sekizinci albümü. 3 Ekim 2011'de Bordo Müzik tarafından yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Plak</span>

İstanbul Plak, 1963 yılında İstanbul'da kurulmuş bir plak şirketi. Bir süre sonra hizmetine Doğubank'ta 1970 yılına kadar müzik sektöründe yer edindi. 45'lik üretimi ile de hizmet verdi. Orhan Gencebay, Özlem Tekin, Erkin Koray gibi isimler ilk olarak "İstanbul Plak" ile çalışmışlardır.

Hor Görme Garibi, ilk olarak Orhan Gencebay'ın 1971 yılında yayınladığı Ben Eski Halimle Daha Mesuttum 45'liğinde seslendirdiği daha sonra Erkin Koray'ın 1972'de yayınlanan "Hor Görme Garibi-Züleyha" 45'liğinde ve 2002'de yayınlanan Silinmeyen Hatıralar albümünde yer verdiği söz ve müziği Orhan Gencebay'a ait şarkıdır. İlk olarak İstanbul Plak etiketi ile yayınlanmıştır. Orhan Gencebay kendisiyle aynı isimdeki 1973'e yayınlanan Orhan Gencebay albümünde ve 1980'de yayınladığı aynı isimli albümü Hor Görme Garibi de şarkıya yer vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Özer Şenay</span> Türk söz yazarı, besteci, müzisyen ve orkestra şefi

Özer Şenay Türk söz yazarı, besteci, orkestra şefi, bağlama virtiözü ve şarkı yorumcusudur.

<span class="mw-page-title-main">Kervan Plak</span> Bir Türk müzik şirketi

Kervan Plak, 1972 yılında Orhan Gencebay ve Yaşar Kekeva tarafından kurulan İstanbul merkezli bir müzik yapım şirketidir. 1980 yılında Yaşar Kekeva şirketten ayrılarak kendi yapım şirketi olan Yaşar Kekeva Plak'ı kurdu. Şirketin eski ortaklarından olan ve şirketten çıkan çoğu albümün yapımcılığını yapan Orhan Gencebay'ın kardeşi Burhan Kencebay ise şirketten 1996 yılında ayrıldı. Şirketin günümüzdeki sahipleri Orhan Gencebay ve oğlu Altan Gencebay'dır. Şirketin merkezi İstanbul Manifaturacılar Çarşısı 5. Blok'taki 5454 numaralı dükkandır.

<span class="mw-page-title-main">Atilla Alpsakarya</span> Elenor Plakın eski sahibi, söz yazarı ve besteci

Atilla Alpsakarya, Elenor Plak'ın eski sahibi, söz yazarı-bestecidir.

Bir Teselli Ver / Yorgun Gözler, Orhan Gencebay'ın 1971 yılında İstanbul Plak etiketiyle yayımlanan 45'lik plağıdır.

Bir Teselli Ver / Tövbeler Olsun, Kâmuran Akkor'un 1971 yılında Sahibinin Sesi etiketiyle yayımlanan 45'lik plağıdır.