İçeriğe atla

Bir Tavil

Bir Tavil
بير طويل
Mısır üzerinde Bir Tavil
Bir Tavil
Bir Tavil
Bir Tavil'in konumu
ÜlkeYok
Yüzölçümü
 • Toplam2060 km²
Nüfus
 (2014)
 • Toplam0
 • Yoğunluk0/km²
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)
Bir Tavil bölgesinin 2021 tarihinde çekilmiş uydu görüntüsü

Bir Tavil (Arapçaبير طويل), Mısır ve Sudan arasında bulunan 2,060 km²'lik bir bölgedir. Bölgede yerleşim bulunmamakta olup hiçbir ülkeye ait değildir. Bazen bölgeden Ababda ve Bishari kabileleri geçer.

Sahipsiz statüsü, Mısır ile Sudan arasında 1899'da belirlenen düz siyasi sınır ile 1902'de belirlenen düzensiz idari sınır arasındaki tutarsızlıktan kaynaklanmaktadır. Siyasi sınırı Mısır, idari sınırı ise Sudan ileri sürmektedir; bunun sonucunda Hala'ib Üçgen her ikisi tarafından da, Bir Tawil ise hiçbiri tarafından sahiplenilmez. 2014 yılında yazar Alastair Bonnett, Bir Tawil'i Dünya üzerinde yaşanabilir olan ancak herhangi bir tanınmış hükûmet tarafından sahiplenilmeyen tek yer (Terra Nullius) olarak tanımladı.[1]

Tarih

19 Ocak 1899'da Birleşik Krallık ile Mısır arasında Sudan'ın yönetimine ilişkin bir anlaşma, "Soudan"ı " 22. enlem paralelinin güneyindeki toprakları " olarak tanımladı. Anlaşma, Mısır'a Kızıldeniz'deki Sevakin limanının kontrolünü verecek bir hüküm içeriyordu , ancak 10 Temmuz 1899'da yapılan değişiklikle Sevakin'in bunun yerine Sudan'a verilmesi sağlandı. 4 Kasım 1902'de Birleşik Krallık, arazinin bölgedeki kabileler tarafından fiili kullanımını yansıtmayı amaçlayan ayrı bir "idari sınır" çizdi.[2] Bir Tawil, Asvan yakınlarındaki Ababda kabilesi tarafından kullanılan otlak alanıydı ve bu nedenle Kahire'den Mısır yönetimine verildi. Benzer şekilde kuzeydoğudaki Hala'ib Üçgeni, sakinlerinin kültürel olarak Hartum'a daha yakın olması nedeniyle İngiliz Sudan valisinin yönetimine verildi.

Mısır, Hala'ib Üçgeni'ni Mısır'a ve Bir Tawil bölgesini Sudan'a yerleştirecek olan 22. paralel olan 1899 tarihli orijinal sınırı talep ediyor. Ancak Sudan, Hala'ib'i Sudan'a ve Bir Tawil'i Mısır'a yerleştirecek olan 1902 idari sınırını talep ediyor. Sonuç olarak, her iki devlet de Hala'ib üzerinde hak iddia ediyor ve ikisi de, yalnızca onda biri büyüklüğünde olan ve kalıcı yerleşim yeri veya denize erişimi olmayan, çok daha az değerli olan Bir Tawil bölgesini talep etmiyor. Sudan ya da Mısır'ın her iki bölgeyi de talep etmesinin uluslararası hukukta bir temeli yok ve iki ülke de Hala'ib'den vazgeçmeye istekli değil. İhmal edilen bölgede hak iddia eden üçüncü bir devlet bulunmayan Bir Tawil, dünyada herhangi bir tanınmış devlet tarafından hak iddia edilmeyen az sayıdaki toprak alanlarından biridir.

Nüfus

Bir Tavil'in yerleşik bir nüfusu yok ancak Ababda ve Bishari kabilelerinin üyeleri bölgeden geçmektedir[3] ve altın yataklarını aramak için bölge genelinde kuralsız maden kampları kurulmuştur.[4][5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Bonnett, Alastair (2014). "Bir Tawil". Unruly Places: Lost Spaces, Secret Cities, and Other Inscrutable Geographies. Houghton Mifflin Harcourt. s. 73. ISBN 978-0-544-10160-9. LCCN 2013050983. OCLC 890509603. 
  2. ^ "International Boundary Study: Sudan – Egypt (United Arab Republic) Boundary" (PDF). law.fsu.edu. Bureau of Intelligence and Research. 27 Ocak 1962. ss. 2- 3. 13 Ocak 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2019. 
  3. ^ Shenker, Jack (3 Mart 2016). "Welcome to the land that no country wants". The Guardian. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2016. 
  4. ^ Batya (18 Temmuz 2020). "Bir Tawil – Tracking Kalashnikovs in No Man's Land". Reaper Feed. 19 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2023. 
  5. ^ O'Connor, Robert (27 Ekim 2021). "The Battle for the Last Unclaimed Land on Earth". VICE News. 19 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Namibya</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Namibya ya da resmî adıyla Namibya Cumhuriyeti, eski adıyla Güney Batı Afrika, batı sınırı Atlantik Okyanusu olan güney Afrika'da bir ülkedir. Kuzeyinde Zambiya ve Angola, doğusunda Botsvana, güney ve doğusunda Güney Afrika Cumhuriyeti ile sınır paylaşmaktadır. Zimbabve ile sınırı olmamasına rağmen, Zambezi Nehri'nin 200 metreden daha az bir kısmı iki ülkeyi en yakın noktalarında ayırır. Namibya Kurtuluş Savaşı sonrasında, 21 Mart 1990 tarihinde Güney Afrika Cumhuriyeti'nden bağımsızlığını kazandı. Başkenti ve en büyük şehri Windhoek'tir. Namibya Birleşmiş Milletler (BM), Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC), Afrika Birliği (AU) ve İngiliz Milletler Topluluğu'na üye bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika</span> kıta

Afrika, yüzölçümü ve nüfus yoğunluğu açısından dünyanın en büyük ikinci kıtasıdır. Kendisine bitişik kabul edilen adalar ile birlikte 30,8 milyon km²'lik alanı ile dünya yüzölçümünün %6'sını ve dünya üzerindeki toprakların %24,4'ünü kapsar. 1 milyar kişilik nüfusuyla dünya nüfusunun %15'ini barındırır. Afrika, kuzeyde Akdeniz, güneyde Hint Okyanusu, batıda Atlas Okyanusu, doğuda Sina Yarımadası, Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı ile çevrelenmiştir. Madagaskar'ı ve çeşitli takımadaları bünyesinde barındırır. Kıtada 54 adet diplomatik olarak tanınmış bağımsız devlet, dokuz bölge ve 3 adet de sınırlı tanınmış devlet bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sudan</span> Doğu Afrikada bulunan bir ülke

Sudan, resmî adıyla Sudan Cumhuriyeti, Kuzey Doğu Afrika'da bir ülkedir. Başkenti Hartum, en yüksek nüfuslu şehri Omdurman'dır. Sudan kuzeyden Mısır, kuzey doğudan Kızıldeniz, doğudan Etiyopya ve Eritre, güneyden Güney Sudan, batıdan Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad, kuzey batıdan da Libya'yla çevrilidir. Yüz ölçümü bakımından Afrika'nın en büyük üçüncü ülkesidir. Nil, Sudan'ı Batı ve Doğu Sudan olmak üzere ikiye ayırır. Hartum'un Rafediye bölgesi yakınlarında Beyaz Nehir ile Mavi Nehir birleşir. Sudan'ın ortasından, dış ilişkilerinde kültürel, toplumsal ve ekonomik olarak büyük rol oynayan Nil Vadisi geçer.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya</span> Afrikanın doğusunda, Afrika Boynuzunda, bir devlet

Etiyopya veya Etyopya, resmî adıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Afrika Boynuzu'nda yer alan büyük bir Doğu Afrika ülkesi. Ülkenin başkenti yerel dilde "yeni çiçek" anlamına gelen Addis Ababa'dır. Sudan, Güney Sudan, Eritre, Cibuti, Somali ve Kenya, Etiyopya'nın komşularıdır. Afrika kıtasının en kalabalık ikinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Roma İmparatorluğu</span> Roma İmparatorluğunun bağımsız yönetilmiş batı yarısı

Batı Roma İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu'nun 395 yılında İmparator I. Theodosius tarafından ikiye bölünmesiyle ortaya çıkan bir devlettir. Diğer yarısı ise Doğu Roma İmparatorluğu olan devlet, MS 3. ile 5. yüzyıllar arasında var olmuştur. Batı Roma İmparatorluğu, ayrı bir bağımsız İmparatorluk mahkemesi tarafından yönetildikleri herhangi bir zamanda Roma İmparatorluğu'nun batı eyaletlerinden oluşuyordu. Batı Roma İmparatorluğu ve Doğu Roma İmparatorluğu terimleri modern zamanlarda fiilen bağımsız olan siyasi varlıkları tanımlamak için icat edildi; Çağdaş Romalılar İmparatorluğun iki ayrı imparatorluğa bölündüğünü düşünmediler, ancak onu iki ayrı imparatorluk mahkemesi tarafından yönetilen tek bir yönetim olarak idari bir çare olarak gördüler.

<span class="mw-page-title-main">Altı Gün Savaşı</span> 1967 yılında İsrail ile Arap ülkeleri arasında yapılan savaş

Altı Gün Savaşı ; diğer adlarıyla 1967 Arap-İsrail Savaşı, Üçüncü Arap-İsrail Savaşı, Altı Günün Savaşı veya Haziran Savaşı, 5 Haziran 1967 Pazartesi, İsrail ile Arap komşuları Mısır, Ürdün ve Suriye arasında başlayan ve 6 gün süren savaşa verilen addır. Arap İttifakı'na Irak, Suudi Arabistan, Sudan, Tunus, Fas ve Cezayir de asker ve silah yardımıyla katılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Somaliland</span> Somaliden tek taraflı bağımsızlık ilan eden ancak bağımsızlığı hiçbir ülke tarafından tanınmayan ülke

Somaliland, resmî olarak Somaliland Cumhuriyeti, Afrika Boynuzu'nda tanınmayan fiili bir egemen devlettir. Kuzeybatıda Cibuti, güneyde ve batıda Etiyopya ve doğuda Somali ile sınır komşusudur. İddia edilen bölgesi, 2021 itibarıyla yaklaşık 5,7 milyon sakinle 176.120 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Başkent ve en büyük şehir Hargeisa'dır. Somaliland hükûmeti, kısa bir süre bağımsız olan Somaliland Devleti olarak 1960'tan 1991'e kadar Somali Vesayet Bölgesi ile birleşerek Somali Cumhuriyeti'ni oluşturan İngiliz Somaliland'ın halefi devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Horatio Herbert Kitchener</span>

Horatio Herbert Kitchener, 1. Kont Kitchener, Britanyalı komutan, diplomat ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Sevakin</span> Sudanın kuzeydoğusundaki liman kenti

Sevakin, Sudan'ın kuzeydoğusunda, Kızıldeniz kıyısında yer alan bir liman şehri. Geçmişte Nübye bölgesinin en önemli limanı iken, 30 kilometre kuzeyde Port Sudan'ın kurulmasıyla önemi ikincil dereceye düşmüştür. 1983'teki nüfusu 18.030 olan şehirde 2009 itibarıyla 43.337 kişi yaşamaktadır. Şehirden her gün Suudi Arabistan'ın Cidde şehrine feribot seferleri düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cheshire</span>

Cheshire Törensel Kontluğu, Birleşik Krallık'a bağlı İngiltere ülkesinin Kuzey-Batı bölgesinde 1974'ten 2009'a kadar birinci seviyede yerel idare metropoliten kontluğu olmuş; 2009'da hukuken lağvedilmemekle tüm görev ve yetkileri yeni kurulan tek seviyeli yerel idareler verilmiştir. Fakat Cheshire yine de kraliyet seremonileri için törensel kontluk olarak kalmıştır. Cheshire Kontluğu merkezi Chester'deydi ama kontluk sınırları içinde en büyük nüfuslu yerleşke Warrington idi.

County, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer İngilizce konuşulan ülkelerde kullanılan idarî bir birim ismidir. County kelimesi, köken olarak kont sözcüğünden türemiştir, ancak bugün idarî bir birim olan county'nin kontluk ile herhangi bir hukukî ilişkisi kalmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Sancağı</span> 1872-1917 Osmanlı İmparatorluğunun özel idari bölgesi

Kudüs Sancağı asıl adı Kudüs-i Şerif Mutassarıflığı; 1872 yılında özel yönetim statüsü ile kurulan, 1874 yılında Şam Vilayetinden ayrılan; Kudüs ile birlikte; Gazze (Gaza), Yafa (Jaffa), Halilü’l Rahman (Hebron), Beytülrahim (Bethlehem), Birüssebi (Beersheba) kentlerini kapsayan müstakil sancak. Osmanlı dönemi boyunca Kudüs Sancağı, Nablus ve Akka sancakları ile birlikte Güney Suriye ya da Filistin olarak isimlendirilmiştir. 12 Aralık 1917 yılında Osmanlı Devletinin elinden çıkana kadar sürmüştür.

Hala'ib Üçgeni, Kızıldeniz'deki Afrika kıyısında yer alan 20.580 kilometrekarelik bir kara alanıdır. Paralel olarak kuzey boyunca uzanır ve 1902 yılında İngilizler tarafından belirlenen "idari sınırdır". 1956 yılında Sudan'ın bağımsızlığı ile Mısır ve Sudan, bu alanda egemenlik iddia etti. 1990'ların ortalarından bu yana, Mısır 1990'larda askerî birliklerin konuşlandırılmasını takiben, Kızıldeniz Valiliğinin bir parçası olarak bölgenin fiili etkin yönetimini icra etti ve aktif olarak yatırım yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mikro ulus</span> Küçük bir alanda bağımsızlık ilan eden fakat tanınmayan yapı

Mikro ulus, Mikronasyon, egemenlik iddiasında bulunan yüzölçümü çok küçük ve nüfusu çok az, ancak hiçbir devlet veya uluslararası kuruluş tarafından tanınmayan varlıklar için kullanılan terim. Mikro ulusların kimisi şaka amaçlı olarak kurulmuştur, mikro ulusların boyutu bir apartman kadar veya küçük bir arazi kadar olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Britanya-Mısır Sudanı</span> Afrika kıtasının kuzeyinde Büyük Britanya ve Mısır kondominyumu olarak iki ülke tarafından 1899 ile 1956 yılları arasında yönetilen ve günümüzde Sudan ve Güney Sudanın bulunduğu bölge

Britanya-Mısır Sudanı, Afrika kıtasının kuzeyinde Büyük Britanya ve Mısır kondominyumu olarak iki ülke tarafından 1899 ile 1956 yılları arasında yönetilen ve günümüzde Sudan ve Güney Sudan'ın bulunduğu bölge. 1914 ile 1922 yılları arasında Mısır, Britanya himaye bölgesi olarak ilan edildiği için Britanya-Mısır Sudanı bu süreçte de facto olarak Britanya koloni bölgesi olarak yönetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Osman Dikne</span> Sudan Askeri Komutanı

Osman Dikne, , Sudan’da 1881 yılında başlayan ve bir yüzyıl boyunca etkisini sürdüren Mehdî hareketinin önde gelen lider ve komutanlarından.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı döneminde Sudan</span>

Osmanlı döneminde Sudan tarihi, Sudan tarihinin 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun özerk devleti olan Mısır Hidivliği'nin yönetimi altındaki dönemi kapsamaktadır. Dönem, Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın Sudan'ı fethine başladığı 1820'den 1885'te Hartum'un kendi kendini Mehdi ilan eden Muhammed Ahmed'in eline geçmesine kadar sürdü.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Diyarı</span>

İsrail Diyarı, Kenan bölgesinde bulunan ve sınırları kesin olarak belli olmayan coğrafî bölgeye Yahudiler tarafından verilen bir isimdir. Tanah metinleri dini ve tarihi terimleri, Kenan Diyarı, Vaadedilmiş Topraklar, Kutsal Topraklar ve Filistin'i içeriyor. Bu bölgenin sınırlarının tanımları, İbrani Kutsal Kitabı'ndaki pasajlar arasında değişiklik gösterir ve Yaratılış 15, Çıkış 23, Sayı 34 ve Hezekiel 47'de özel olarak bahseder. Kutsal Kitap'ın başka yerlerinde dokuz kez, yerleşik topraklar "Dan'dan Beerşeba'ya" ve üç kez "Hamat'ın girişinden Mısır çayına kadar" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Cafer Numeyri</span> Sudanlı asker, siyasetçi (1928-2009)

Cafer Muhammed en-Numeyri, 1969'dan 1985'e kadar Sudan Devlet Başkanı olarak görev yapmış Sudanlı politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Sudan Demokratik Cumhuriyeti</span> Sudanın 1969-1985 arası tarihi

Sudan Demokratik Cumhuriyeti, 1969'dan 1985'e kadar Sudan'da hâkim olan devlettir.