İçeriğe atla

Bir Süre Yere Paralel Gittikten Sonra

Bir Süre Yere Paralel Gittikten Sonra, Barış Bıçakçı'nın 2008'de İletişim Yayınları'ndan çıkan romanıdır. Eser farklı bölüm ve başlıklara ayrılmış küçük öykülerden oluşmakta ve genel çerçeveden bakıldığı zaman bir roman örüntüsüne bürünmektedir. Kronolojik olarak yazılmamış bu bölümlerde ana karakter genç bir ressam olan Başak'tır. İntihar temasına sahip olan eserde vuku bulan olayın öncesi ve sonrası ileri-geri anlatımlarla detaylandırılmaktadır. Başak haricinde diğer karakterler onun annesi olan Türkan, sevgilisi Ahmet, ağabeyi Umut ve onun eski sevgilisi Selma; aile dostları Abidin ve Başak adına telefon etmekten geri durmayan Canan'dır.[1]

Eserde vuku bulan olayın ana nedeni kesin olarak verilmese de en önemli faktörün Başak'ın dış dünyaya karşı kendini uyumsuz hissetmesidir. Bu dış dünyada Ankara önemli bir yer kaplar.[2]

Kaynakça

  1. ^ Esin Pervane, "Çağdaş dönem yazarlarından Barış Bıçakçı, Emrah Serbes ve Sezgin Kaymaz'ın romanlarında Ankara imgesi", Yayımlanmış YL tezi, İstanbul: Marmara Üniversitesi: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, 2015: s. 122.
  2. ^ Pervane, 123.

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Roman</span> bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, onların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya da sanatsal ilişkiyi gözeterek öyküleyen uzun kurgusal anlatı

Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.

<i>Sefiller</i> Victor Hugonun romanı

Sefiller, Victor Hugo tarafından yazılan tarihi romandır. İlk olarak 1862'de yayınlandı. 19. yüzyılın en büyük eserlerinden biri olarak kabul gördü. İngilizce konuşulan ülkelerde başarısız çeviriler nedeniyle genellikle orijinal Fransız ismiyle anılır. Hikâye 1815'te başlar ve 1832'deki Paris Haziran İsyanı'nda son bulur. Birkaç karakterin yaşamını ve birbirleriyle alakasını ele alan roman daha çok eski mahkûm Jean Valjean'ın yaşam mücadelesi ve kefaretini ödemeye çalışmasına odaklanır.

<span class="mw-page-title-main">Virginia Woolf</span> İngiliz yazar (1882-1941)

Virginia Woolf, İngiliz feminist, yazar, romancı ve eleştirmen.

<i>Patasana</i> Ahmet Ümitin 2000 tarihli romanı

Patasana, Ahmet Ümit'in 2000 yılında yayımlanan polisiye romanı. Birinci Tablet syf.19, "Ben zalimler çağında yaşayan bir alçaktım" ile başlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hikâye</span> gerçek ya da tasarlanmış olayları ilgiyi çekecek bir biçimde anlatan, genellikle beş on sayfadan oluşan düzyazı türü

Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Agatha Christie</span> İngiliz polisiye ve dedektif yazarı (1890–1976)

Tam adı Agatha Mary Clarissa Miller Christie Mallowan olan Agatha Christie, İngiliz yazar, polisiye edebiyatın en önemli isimlerinden biri ve dedektif Hercule Poirot karakterinin yaratıcısıdır. Mary Westmacott takma adıyla aşk romanları da yazmıştır. Ancak asıl ününü, yazdığı 80 dedektif romanına ve West End tiyatrolarında sahnelenen oyunlarına borçludur.

<i>Hobbit</i> (roman) J. R. R. Tolkienin bir kitabı

Hobbit , İngiliz filolog ve yazar J. R. R. Tolkien'ın mitopya ve epik fantazya türlerinde yazdığı bir çocuk romanıdır. İlk baskısı 21 Eylül 1937 yılında yapıldı ve dönem eleştirmenlerinden büyük övgü aldı. İngiltere'nin önemli edebiyat ödülü Carnegie Madalyası'na aday gösterildi ve New York Herald Tribune'dan en iyi kurmaca çocuk eseri ödülünü kazandı. Günümüzde popülerliğini hâlâ sürdürmekte ve çocuk edebiyatının klasikleri arasında gösterilmektedir.

<i>Ağrıdağı Efsanesi</i> Türkçe roman

Ağrıdağı Efsanesi Yaşar Kemal'in destansı romanlarındandır. İlk basımı 1970'te Cem Yayınevi tarafından yapılmıştır. Roman, bir film ve bir opera eserine ilham kaynağı olmuştur.

<i>Savaş ve Barış</i> Tolstoy tarafından yazılan roman

Savaş ve Barış, Rus yazar Lev Tolstoy tarafından yazılmış ve ilk kez 1869 yılında yayınlanmış roman. Roman dünya edebiyatının en önemli başarılarından ve önemli eserlerinden biri olarak değerlendirilir."Savaş ve Barış" L. Tolstoy'un diğer eseri olan "Anna Karenina" ile birlikte yazarın edebi yaratıcılıkta zirvesi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Gümüş Sörfçü</span>

Gümüş Sörfçü ya da Silver Surfer Marvel Comics isimli şirket tarafından yaratılmış bir çizgi kahraman karakter.

<i>Grand Theft Auto III</i> 2001 video oyunu

Grand Theft Auto III, Rockstar North tarafından geliştirilmiş, Rockstar Games tarafından piyasaya sürülmüş açık dünya video oyunudur. İlk kez 22 Ekim 2001'de yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">D. H. Lawrence</span> İngiliz, romancı, şair ve deneme yazarı (1885–1930)

David Herbert Richards Lawrence, İngiliz, romancı, şair ve deneme yazarıdır.

<i>Molloy</i> Samuel Beckettın ilk defa 1951de yayımlanmış romanı

Molloy, Samuel Beckett'ın ilk defa 1951'de yayımlanmış romanı.

Dünya Küçük, İngiliz roman yazarı David Lodge'ın 1984 yılında yazdığı, kampüs romanları serisinin ikincisidir. Eser, 1975 yılında yayınlanan Yerleri Değiştirme'nin devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Hardy</span>

Thomas Hardy, İngiliz yazar ve şair.

Barış Bıçakçı, Türk yazar. Ocak 1994 ve Ekim 1997 tarihlerinde Hüseyin Kıyar ve Yavuz Sarıalioğlu ile birlikte şiir kitapları yayımlamıştır. İlk romanı Herkes Herkesle Dostmuş Gibi 2000 yılında yayımlanmıştır. Ayhan Geçgin ve Behçet Çelik'le birlikte edebiyat üzerine yazışmalarından oluşan Kurbağalara İnanıyorum'u 2016'da yayımladılar. Sen Ben Lenin adlı filmin senaristlerindendi.

<i>Bulantı</i> (roman)

Bulantı, Jean-Paul Sartre'ın 1938 yılında yayımlanan edebiyat alanındaki ilk yapıtıdır. Roman, 20. yüzyılın en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir.

Light novel, Japonya'da ortaya çıkmış bir roman tipidir. İngilizce “light ve “novel” kelimelerinin birleşiminden oluşmuş Japon yapımı İngilizce (wasei-eigo) bir terimdir. Genellikle “Ranobe", “Rainobe" olarak kısaltılır. Ender olarak keibungaku, keishōsetsu olarak da geçer.

Yılanı Öldürseler, Yaşar Kemal'in aşk, töre ve anne şefkati üçgeninde filmlere konu olmuş romanıdır. Eserde Yaşar Kemal'in doğup büyüdüğü Osmaniye'nin Hemite köyündeki Esme'nin hikâyesini anlatılır. Yazar, Yılanı Öldürseler'i 1950'de Kozan hapishanesinde yatarken tanıştığı bir çocuğun başından geçenlerden esinlenerek yazmıştır. 1976'da Cumhuriyet gazetesinde tefrika edildikten sonra aynı yıl Cem Yayınevi tarafından kitap olarak basılmıştır. 1982'de Türkan Şoray'ın yönetmenliğinde aynı adla sinemaya uyarlanan kitap, 1983 yılında Marianik Revillon tarafından Paris'te tiyatro oyunu olarak sahnelenmiştir. 1991 yılında Yaşar Kemal'in eşi Thilda Kemal tarafından To Crush the Serpent adıyla İngilizceye çevrilmiştir.

Herkes Herkesle Dostmuş Gibi, Barış Bıçakçı'nın 2000'de yayımladığı roman. İletişim Yayınları'ndan çıkan eserde büyük kentlerde yaşayan insanların küçük dertleri ve aralarındaki iletişimsizlik teması ele alınmaktadır. Eserde Bıçakçı'nın daha sonra yayımlayacağı romanlardaki kişiler de yer almaktadır. Prof. Dr. Ülkü Eliuz eseri bu özelliğiyle "Bıçakçı kişileri kataloğu" olarak yorumlamaktadır. Eserde Ankara yazarın düşünde küçük bir kasabaya indirgenir. "Bu küçük kasabada 'herkes herkesle dostmuş gibi'dir ancak değildir".