Hızır Reis veya bilinen adıyla Barbaros Hayreddin Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk kaptan paşası ve 25. kaptan-ı deryâsı olan denizci ve askerdir. 16. yüzyılın ilk yarısında gerçekleştirdiği askerî seferlerle Akdeniz'de Osmanlı egemenliğini pekiştirdi. Ayrıca Osmanlı Devleti'nin deniz politikasına ve Tersane-i Amire'ye nizam verdi.
Vahran kuzeybatı Cezayir'de Akdeniz kıyısında bir şehirdir. Aynı zamanda Vahran ilinin merkezidir.
Trablusgarp Eyaleti veya Trablusgarp Beylerbeyliği, Osmanlı Devleti eyaletidir. Osmanlı Devleti'nde iki tane Trablus adını taşıyan idari bölge bulunmaktadır. Bunları birbirinden ayırmak için buradakine Trablus-ı Garb veya Mağrib Trablusu, Şam bölgesindekine Trablus-ı Şam veya Şam Trablusu denilmiştir. Trablusgarp 360 yıl, 1 ay, 20 gün Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. Trablusgarp Eyaleti, sâlyâneli bir deniz eyaletidir. 17. yüzyılda ocaklık olmuştur.
Küçük Murat Reis Hollanda kökenli korsandır. İslam dinine geçmiş, bundan dolayı o dönemde Türk korsanı olarak bilinmiştir. 1627 senesinde Cezayir Limanı'ndan 15 pâre gemi ile yelken açıp, Cebelitarık'tan çıkmış ve kuzeye soğuk ve sisli denizlere yönelmiştir.
Cezayir'in ele geçirilmesi, II. Fernando'nun ölümünden (1516) faydalanarak Barbaros kardeşlerinin Cezayir şehrinin yardımına yetişmek için yapılan sefer. Oruç Reis ve Hızır Reis'in, ağabeyleri İshak'ın da kendilerine katılmasından sonra korsanlıkla yetinmeyip Kuzey Afrika'da toprak edinmeye başladılar. 1516-1517'de İspanyollara karşı savaştılar ve Tenes, Tilimsan ve Oran kentlerini ele geçirerek Cezayir'i denetimlerine aldılar. Oruç Reis Cezayir hükümdarı ilan edildi. İspanyollar ertesi yıl Cezayir'i geri almak için Araplarla birleşerek saldırıya geçti. Bu savaşta Hızır Reisin ağabeyleri olan İshak Reis ve Oruç Reis öldürüldü. Hızır Reis, Yavuz Sultan Selim adına para bastırıp hutbe okutarak ona bağlılığını bildirdi. Yavuz Sultan Selim de Hızır Reis'i Cezayir Beylerbeyliğine atayarak koruması altına aldı. Bunun üzerine önce Tunus ve Tilimsan Beyleri birleşerek Cezayir'e yürüdüler. Cezayir şehri dışındaki toprakları alıp, Cezayir içindeki halkı ayaklandırdılar. Ayaklanmayı bastıran Hızır Reis beyleri durdurdu. 1519'da Cezayir'e gelen İspanyol donanmasını mağlup etti. Ama Cezayir halkının durumu ve Tunus Beyi ile yapılan savaşın iyi netice vermemesi üzerine gemileri ve kendine bağlı Reislerle Cezayir'i bırakıp yaklaşık 90 km batıdaki Şerşel’e çekildi.
İshak Reis, Osmanlı denizcidir. Oruç Reis, Barbaros Hayreddin Paşa ve İlyas Reis'in ağabeyidir.
Ruveybe ilçesi, Cezayir'in başkenti Cezayir'in ilçelerinden biridir. İlçe, kent merkezinin en doğusunda yer almaktadır. İlçenin nüfusu 1998 yılı itibarı ile 134.263'tür. İlçenin merkezi Ruveybe'dir.
Babü'l-Vadi ilçesi, Cezayir'in başkenti Cezayir'in ilçelerinden biridir. İlçe, kent merkezinde yer almaktadır. İlçenin nüfusu 1998 yılı itibarı ile 232.557'dir. İlçenin merkezi Babü'l-Vadi'dir.
Buraki ilçesi, Cezayir'in başkenti Cezayir'in ilçelerinden biridir. İlçe, kentin güneybatısında yer almaktadır. İlçenin nüfusu 1998 yılı itibarı ile 219.445'tir. İlçenin merkezi Buraki'dir.
Birü't-Tuvta ilçesi, Cezayir'in başkenti Cezayir'in ilçelerinden biridir. İlçe, kent merkezinin güneybatısında yer almaktadır. İlçenin nüfusu 1998 yılı itibarı ile 48.935'tir. İlçenin merkezi Birü't-Tuvta'dır.
Hüseyin Dayı ilçesi, Cezayir'in başkenti Cezayir'in ilçelerinden biridir. İlçe, kentin merkezinin doğusunda yer almakta olup adını son Osmanlı Cezayir dayısı Hüseyin Dayı'dan almaktadır. İlçenin nüfusu 1998 yılı itibarı ile 244.879'dur. İlçenin merkezi Hüseyin Dayı'dır.
Sidi Muhammed ilçesi, Cezayir'in başkenti Cezayir'in ilçelerinden biridir. İlçe, kentin merkezinde yer almaktadır. İlçenin nüfusu 1998 yılı itibarı ile 267.691'dir. İlçenin merkezi Sidi Muhammed'dir.
Zeralide ilçesi, Cezayir'in başkenti Cezayir'in ilçelerinden biridir. İlçe, kentin en batısında yer almaktadır. İlçenin nüfusu 1998 yılı itibarı ile 104.151'dir. İlçenin merkezi Zeralide'dir.
Bir Murad Reis, Cezayir'in başkenti Cezayir'in Bir Murad Reis ilçesinin merkezi olan belediyedir. Belediye, kent merkezinin güneybatısında yer almakta olup adını Osmanlı denizcisi Koca Murat Reis'ten almaktadır. Yüzölçümü 4,22 km² olan belediyenin nüfusu 14 Nisan 2008 tarihi itibarı ile 45.345'tir.
Reis Hamidu, Cezayir'in başkenti Cezayir'in Babü'l-Vadi ilçesinde bulunan bir belediyedir. Belediye, kent merkezinin kuzey kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 4,76 km² olan belediyenin nüfusu 14 Nisan 2008 tarihi itibarı ile 28.451'dir.
Haydare, Cezayir'in başkenti Cezayir'in Bir Murad Reis ilçesinde bulunan bir belediyedir. Belediye, kent merkezinin batısında yer almaktadır. Yüzölçümü 6,80 km² olan belediyenin nüfusu 14 Nisan 2008 tarihi itibarı ile 31.133'tür.
Sahavile, Cezayir'in başkenti Cezayir'in Bir Murad Reis ilçesinde bulunan bir belediyedir. Belediye, kent merkezinin batısında yer almaktadır. Yüzölçümü 20,76 km² olan belediyenin nüfusu 14 Nisan 2008 tarihi itibarı ile 41.690'dır.
Bir Hadim, Cezayir'in başkenti Cezayir'in Bir Murad Reis ilçesinde bulunan bir belediyedir. Belediye, kent merkezinin güneyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 8,92 km² olan belediyenin nüfusu 14 Nisan 2008 tarihi itibarı ile 77.749'dur.
Cisr Konstantin, Cezayir'in başkenti Cezayir'in Bir Murad Reis ilçesinde bulunan bir belediyedir. Belediye, kent merkezinin güneyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 14,54 km² olan belediyenin nüfusu 14 Nisan 2008 tarihi itibarı ile 133.247'dir.
Algérie Presse Service, Cezayir merkezli bir haber ajansıdır. Ajans, 1 Aralık 1961 tarihinde Cezayir Bağımsızlık Savaşı sırasında kurulmuştur. Ajansın merkezi Cezayir'in Bir Murad Reis belediyesinde yer almaktadır.