İçeriğe atla

Bir Millet Uyanıyor (film, 1966)

Kontrol Edilmiş
Bir Millet Uyanıyor
Filmin özgün sinema afişi
YönetmenErtem Eğilmez
YapımcıNahit Ataman
Ertem Eğilmez
SenaristSadık Şendil
Hikâye (eser)Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu
OyuncularKartal Tibet
Tugay Toksöz
Erol Taş
Hayati Hamzaoğlu
Danyal Topatan
Münir Özkul
İhsan Yüce
Görüntü yönetmeniKriton İlyadis
CinsiSinema filmi
TürüDram, Tarih, Savaş
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1966, Türkiye
Süre106 dakika
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Bir Millet Uyanıyor, yönetmenliğini Ertem Eğilmez'in yaptığı 1966 yapımı tarihi Türk filmi.

Konusu

Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale cephesinde büyük yararlılıklar göstermiş olan 96. Alay'dan çok az asker sağ kalarak evlerine dönebilmiştir. Kurtuluş Savaşı'nın hazırlıkları başlayınca alayın komutanı Yüzbaşı Davut, hayatta kalanları toplar. Koca Ahmet ve Tilki Onbaşı gibi karakterlerin de içinde yer aldığı altı askeri bir araya gelir. Bu askerler, köylülerle beraber düşmanın öncü birliğini yok eder. Düşman, esir aldığı kadın ve çocuklara karşılık askerlerin teslim olmasını ister.[1][2]

Oyuncular

Notlar

  • Film, 1967 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde tarihsel filmler dalında birinci oldu.
  • Çekimlerin büyük bir bölümü Bilecik'te 45 günde gerçekleştirildi.[3]
  • İlk uyarlamada da rol almış olan Atıf Kaptan, 34 yıl sonra çekilen ikinci uyarlamada da oynadı.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Bir Millet Uyanıyor filmi, oyuncuları, konusu, yönetmeni". En iyi ve yeni Filmler - Ücretsiz Yerli Film İzle. 29 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2023. 
  2. ^ "Bir Millet Uyanıyor | SinemaTürk". www.sinematurk.com. 10 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2023. 
  3. ^ Bir Millet Uyanıyor 12 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Milliyet, 29/10/1980.
Ödüller
Önce gelen:
Bozuk Düzen
Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Film Ödülü
(Tarihi)

1967
Sonra gelen:
İnce Cumali

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Büyük Taarruz</span> Türk Kurtuluş Mücadelesinin en büyük ve son askerî harekâtı

Büyük Taarruz, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun Yunan kuvvetlerine karşı başlattığı genel saldırıdır. Bakanlar Kurulu taarruz kararını almış ve 14 Ağustos 1922 tarihinde kolordular taarruz için yürüyüşe geçmiş, 26 Ağustos'ta saldırı başlamış, 9 Eylül'de Türk Ordusu İzmir'e girmiş ve 18 Eylül'de de Yunan Ordusu'nun Anadolu'yu tamamen terk etmesiyle savaş sona ermiştir.

<i>Hababam Sınıfı Uyanıyor</i> (film) Hababam Sınıfı serisinin üçüncü filmi (1976)

Hababam Sınıfı Uyanıyor; 1976 yapımı, Hababam Sınıfı film serisinin üçüncü filmi olan Türk komedi filmidir. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Ertem Eğilmez yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Seyit Onbaşı</span> Türk asker

Seyit Ali Çabuk veya bilinen adıyla Seyit Onbaşı, I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale Cephesi'nde çarpışan Türk asker.

Ertem Eğilmez, Türk senarist, yapımcı ve yönetmen. Geniş izleyici kitlesinin ilgisini çeken kalabalık kadrolu güldürüleriyle Türk sinemasında bir tarz oluşturan Eğilmez, meslek hayatı boyunca 44 film yönetti, 5 senaryo kaleme aldı ve 97 filmin yapımcılığını üstlendi. Aralarında Kemal Sunal, Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Halit Akçatepe, Ayşen Gruda ve Zeki Alasya gibi oyuncuların Türk sinemasında varlık göstermesine öncülük etti.

<span class="mw-page-title-main">Deli Halid Paşa</span> Türk asker ve siyasetçi (1883–1925)

"Deli" Halid Paşa veya Halid Karsıalan, Türk asker ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir'in Kurtuluşu</span> İzmirin Yunan işgalinden kurtuluşu

İzmir'in Kurtuluşu, 26 Ağustos'ta başlayan Büyük Taarruz harekâtı sonucu Türk ordusunun Yunan işgali altındaki İzmir'e 9 Eylül 1922'de girmesini belirten tarih terimidir.

"Asker Duası", Ziya Gökalp'in, 1912'de gerçekleşen I. Balkan Savaşı sırasında Türk askerleri için yazdığı şiirdir. 1913 yılında Halka Doğru dergisinde yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Atıf Kaptan</span> Türk oyuncu

Atıf Kaptan, doğum adıyla Atıf Terzioğlu,, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu.

<i>Cephede Eğlence</i>

Cephede Eğlence, 1970 ABD yapımı bir savaş-komedi filmidir. Özgün adı MASH olan film çevrildikten üç yıl sonra, Şubat 1973 tarihinde Türkiye'de de gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kaptan Amerika</span> Marvel Comics karakteri

Kaptan Amerika, Marvel Comics tarafından yayımlanan Amerikan çizgi romanlarında görülen kurgusal bir karakter.

<i>Demir Haç</i> (film)

Demir Haç, yönetmenliğini Sam Peckinpah'ın yaptığı 1977 yapımı bir savaş filmdir. Filmde 1943 yılında Sovyetler Birliği'ni işgal eden bir Nazi Almanyası birliğinin Kırım'da yaşadığı savaş deneyimi savaş-karşıtı bir bakışla anlatılır.

Hıyanet-i Vataniye Kanunu, Türkiye'de 29 Nisan 1920'de çıkarılan ve 12 Nisan 1991'de yürürlükten kaldırılan vatana ihanet suçuna dair bir yasadır.

<i>Çanakkale: Yolun Sonu</i>

Çanakkale: Yolun Sonu 2013 yılı Türkiye yapımı Dram, Savaş, Tarihi film. Çanakkale Savaşı'nda yaşananları merkezine alan film, isimsiz kahramanlar üzerinden Çanakkale cephesini orada yaşananları, kısaca bu dramatik öyküyü yeni bir bakış açısıyla beyazperdeye taşıyor.

<span class="mw-page-title-main">Nezahat Onbaşı</span>

Nezahat Onbaşı, henüz dokuz yaşında bir kız çocuğu iken babası ile birlikte Türk Kurtuluş Savaşı'na katılmış savaş kahramanı.

<i>Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı</i>

Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı, aynı adlı Marvel Comics'in Civil War çizgi roman serisinden uyarlanmış, Marvel Sinematik Evreni'nin on üçüncü filmidir. Filmde, bilimkurgu, aksiyon ve macera ön plandadır. Filmin başrol oyuncularından bazıları Chris Evans ve Robert Downey Jr. 'dır. Film, 6 Mayıs 2016'da vizyona girmiştir.

İsmet Ekin Koç, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Bogdan Hmelnitski Nişanı</span>

Bogdan Hemelnitski Nişanı SSCB tarafından verilen; adını Kazak Hetmanlığı lideri (Hetman) Bogdan Hmelnitski'den alan, ilk olarak II. Dünya Savaşı sırasında, SSCB Prezidyum'u tarafından 10 Ekim 1943 tarihinde verilmiş madalya.

<span class="mw-page-title-main">Şerafettin İzmir</span> Türk asker

Şerafettin İzmir, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye</span> 1826da dönemin Batı standartlarına göre kurulan Osmanlı askerî birimi

Asakir-i Mansure-i Muhammediye Osmanlı ordusu bünyesinde yer almış bir ocaktır. II. Mahmud tarafından Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasının ardından 7 Temmuz 1826 tarihinde kurulmuştur. Ağa Hüseyin Paşa'nın komuta ettiği ocakta Koca Hüsrev Mehmed Paşa serasker olarak görev yapmıştır. Sultan Abdülmecid tarafından 14 Haziran 1843'te ordunun ismi Asâkir-i Nizâmiye-i Şâhâne olarak değiştirilmiştir. Bu tarihten itibaren ordu kısaca Nizamiye Ordusu olarak anılmaya başlanmıştır. Asakir-i Mansure-i Muhammediye, Osmanlı İmparatorluğunun son ordusudur. 1923'te saltanatın kaldırılıp cumhuriyetin ilan edilmesiyle Türk Kara Kuvvetlerine dönüşmüştür.

<i>Bir Millet Uyanıyor</i> (film, 1932)

Bir Millet Uyanıyor, Nizamettin Nazif Tepedelenlioglu'nun aynı adlı eserinden senaryolaştırılan ve Muhsin Ertuğrul'un yönettiği 1932 yapımı Türk filmi. İsta Türkçe sesli ilk yapımdır. Atatürk'ün sağlığında çekilmiştir ve onun Ordu Foto Film Merkezi'nden alınma bazı görüntülerine filmde yer verilmiştir. Türkiye'nin 1932 yılındaki koşullarının yetersizliklerine rağmen Batılı benzerlerinden pek de geri kalmama çabasıyla yapılmış bir milli mücadele filmidir. O güne dek, Darülbedayi oyuncularının dışında pek eleman kullanılmayan Türk sinemasında, tiyatro çevresinin dışından gelen oyunculara ilk kez önemli roller teslim edilmiştir. Filmin bir özelliği de Nâzım Hikmet'in asistan olarak görev yapmış olmasıdır.