İçeriğe atla

Bir Millet Uyanıyor (film, 1932)

Bir Millet Uyanıyor
Film afişi
YönetmenMuhsin Ertuğrul
Yapımcıİpek Film
SenaristNizamettin Nazif Tepedelenlioğlu
UyarlamaBir Millet Uyanıyor
Görüntü yönetmeniCezmi Ar
KurguMuhsin Ertuğrul
CinsiSinema filmi
RenkSiyah-Beyaz
Yapım yılı1932, Türkiye
Süre53 dk
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe

Bir Millet Uyanıyor, Nizamettin Nazif Tepedelenlioglu'nun aynı adlı eserinden senaryolaştırılan ve Muhsin Ertuğrul'un yönettiği 1932 yapımı Türk filmi. İsta Türkçe sesli ilk yapımdır. Atatürk'ün sağlığında çekilmiştir ve onun Ordu Foto Film Merkezi'nden alınma bazı görüntülerine filmde yer verilmiştir. Türkiye'nin 1932 yılındaki koşullarının yetersizliklerine rağmen Batılı benzerlerinden pek de geri kalmama çabasıyla yapılmış bir milli mücadele filmidir. O güne dek, Darülbedayi oyuncularının dışında pek eleman kullanılmayan Türk sinemasında, tiyatro çevresinin dışından gelen oyunculara ilk kez önemli roller teslim edilmiştir. Filmin bir özelliği de Nâzım Hikmet'in asistan olarak görev yapmış olmasıdır.[1]

Filmin çekim yerleri; İstanbul, Maltepe, Kâğıthane ve Çanakkale'dir. İlk gösterimi 7 Aralık 1932 tarihinde İstanbul'daki Elhamra ve Melek Sinemalarında yapılmıştır.[2]

Konusu

Kurtuluş Savaşı sırasında, İstanbul'a gizli bir görevle gelen Kuva-yi Milliyeci bir subayla, Yüzbaşı Davut'a âşık olan öğretmen Nesrin'in öyküsü üzerine kurulan bir filmdir.

Oyuncular

Kaynakça

  1. ^ Aydınlık (12 Ekim 2022). "Tunca Arslan - Tunca Arslan - 90 yıl sonra 'Bir Millet Uyanıyor'". www.aydinlik.com.tr/koseyazisi/90-yil-sonra-bir-millet-uyaniyor-354983. 10 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2023. 
  2. ^ Kayserili, Serap (15 Mayıs 2016). "I. Dünya Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşının Beyaz Perdeye Yansımaları". Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2 (1): 0-0. ISSN 2149-3006. []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Muhsin Ertuğrul</span> Türk oyuncu, yönetmen ve yapımcı (1892–1979)

Muhsin Ertuğrul, Türk tiyatro sanatçısı, yönetmen, oyuncu ve yapımcı.

Ertem Eğilmez, Türk senarist, yapımcı ve yönetmen. Geniş izleyici kitlesinin ilgisini çeken kalabalık kadrolu güldürüleriyle Türk sinemasında bir tarz oluşturan Eğilmez, meslek hayatı boyunca 44 film yönetti, 5 senaryo kaleme aldı ve 97 filmin yapımcılığını üstlendi. Aralarında Kemal Sunal, Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Halit Akçatepe, Ayşen Gruda ve Zeki Alasya gibi oyuncuların Türk sinemasında varlık göstermesine öncülük etti.

<span class="mw-page-title-main">Atıf Kaptan</span> Türk oyuncu

Atıf Kaptan, doğum adıyla Atıf Terzioğlu,, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Hâzım Körmükçü (1898 doğumlu oyuncu)</span> Türk oyuncu

Hâzım Körmükçü ya da Kâzım Körmükçü, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu. Türkiye'nin ilk tiyatro sanatçılarındandır. Darülbedayi’nin önde gelen sanatçıları arasında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ferih Egemen</span> tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen, yazar, seslendirme sanatçısı

Ferih Egemen, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen, yazar ve seslendirme sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Moralı</span> Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı

Mahmut Moralı, Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısıdır.

<i>Kırlangıç Fırtınası</i>

Kırlangıç Fırtınası, yönetmenliğini Atilla Candemir'in gerçekleştirdiği 1985 yapımı bir sinema filmidir.

<i>Gece Yolculuğu</i>

Gece Yolculuğu, yönetmenliğini ve senaristliğini Ömer Kavur'un yaptığı, başrollerinde Aytaç Arman ve Macit Koper'in rol aldığı 1987 yapımı Türk filmidir.

<i>Ateşten Gömlek</i> (film, 1923) 1923 yapımı Türk filmi

Ateşten Gömlek, Halide Edib Adıvar’ın aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmış, yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul yaptığı 1923 tarihli film.

<i>Bir Millet Uyanıyor</i> (film, 1966)

Bir Millet Uyanıyor, yönetmenliğini Ertem Eğilmez'in yaptığı 1966 yapımı tarihi Türk filmi.

<i>Ankara Postası</i> 1929 yapımı Türk filmi

Ankara Postası, Muhsin Ertuğrul’un beyazperdeye aktardığı, Türk Kurtuluş Savaşı konulu 1929 tarihli sessiz filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Tunca Yönder</span> yönetmen

Tunca Yönder, Türk oyuncu, yapımcı ve yönetmen.

<i>Yüzbaşı Tahsin</i>

Yüzbaşı Tahsin, Hıfzı Tan'ın öyküsünden Orhon Murat Arıburnu'nun senaryosunu yazıp yönettiği 1950 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı Duru Film adına Naci Duru'dur. Filmde Halikarnas Balıkçısı da rol almıştır.

<i>İstanbul Sokaklarında</i> (film, 1931)

İstanbul Sokakları'nda 1931 yılında İpek Film tarafından çekilen bir Türk müzikal, dram filmidir. Film ayrıca dönemin yüksek maliyetli filmleri arasında yer almaktadır. Muhsin Ertuğrul'un yönetmenliğini üstlendiği filmde Semiha Berksoy, Hazım Körmükçü, Talat Artemel, Behzat Butak, İsmail Galip Arcan ve Bedia Muvahhit gibi oyuncular yer almaktadır.

<i>Tatil Kitabı</i>

Tatil Kitabı, Seyfi Teoman tarafından yazılıp yönetilmiş, 2008 yılı yapımı sinema filmi. 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali' nde Yılın En İyi Türk Filmi ödülüne layık görülmüştür.

69. Britanya Akademisi Sinema Ödülleri ya da daha yaygın bilinen ismiyle BAFTA ödül töreni, 2015'in en iyi İngiliz ve uluslararası filmlerinin katkılarıyla 14 Şubat 2016'da Londra'daki Kraliyet Opera Evi'nde yapıldı.

Vedat Ar Türk seramik sanatçısı, dekoratör, animasyon sanatçısı, film rejisörü, belgesel yapımcısı, reklamcı, profesör.

Kamil Oğuz Gözen, Türk film yönetmeni.