İçeriğe atla

Bir Kadının Portresi (tablo)

Bir Kadının Portresi Rusca: Неизвестная
Sanatçı İvan Kramskoy
Yıl 1883
Tür Yağlıboya
Boyutlar 75.5 cm × 90 cm (297 in × 35 in)
Konum Tretyakov Devlet Galerisi

Bir Kadının Portresi veya diğer isimleriyle Bilinmeyen Kadın (The Unknown Woman),[1] Bilinmeyen Leydi (An Unknown Lady) veya Yabancı (Stranger)[2] (Rus:Неизвестная (Neizvestnaya))[3] Rus ressam İvan Kramskoy tarafından 1883 yılında çizilen tablodur. Kramskoy kimliği bilinmeyen sessiz, güçlü ve mağrur bir kadının portresini resmetmiştir.[4]

Rusya'nın en tanınmış sanat eserlerinden biri olan tablo ilk kez sergilendiğinde, öfkeli ve mağrur bir kadının betimlendiği ve dolayısıyla ahlaka aykırı olduğu kanaatiyle bir kısım eleştirmen tarafından sert şekilde eleştirilmiştir. Rus toplum yapısının zamanla değişmesiyle paralel olarak tablonun popülaritesi de artmıştır.[5] Tablo günümüzde Moskova'daki Tretyakov Devlet Galerisi'nde sergilenmektedir.

Tarzı, eleştirileri ve içeriği

Bir Kadının Portresi çeşitli tarzları bir resimde toplayan bir sanat eseri olarak bilinmektedir.[6] Resimdeki kadın üstü açık bir arabaya oturmuş; deri bir çift eldivenle siyah bir kürk, kadife ceket ve şapka giymiştir. Arkada görünen Anichkov Sarayı'ndan anlaşıldığı üzere kadın Sankt-Peterburg'daki Anichkov Köprüsü'nün üzerinde bulunmaktadır.

Modelin kimliği sanat tarihçileri tarafından tespit edilememiştir. Kramskoy tabloya Bilinmeyen ismini koydu ve mektup, günlük veya notlarında tablodan hiç bahsetmemesi veya ithafta bulunmaması tabloyu daha da gizemli hale getirdi.[4]

Kramskoy tabloyu yaşamının geç döneminde yapmıştır. 1883 yılında kariyerinin zirvesine ulaşmış ve Çar III.Aleksandr'ın karısı Maria Fyodorovna'nın portresini yapmıştır. Aynı zamanda Kramskoy, Geziciler (Peredvizhniki) grubunun kurucularındandır.[7]

Eser ilk sergilendiğinden eserin estetiğinden çok esere gelen eleştiriler öne çıkmıştır.[1] Bir grup eleştirmen tablodaki kadının bir fahişe olduğunu savunmuş, bir başka eleştirmen tabloyu lüks arabasında oturan kışkırtıcı ve güzel bir kadının çapkın bir bakış atması olarak yorumladı.[1][5] Kramskoy eserdeki kadın için; "Bazı insanlar kadının bilinmediğini söylüyorlar. Acaba iyi birisi mi, yoksa bedenini satan bir fahişe mi? Her ne olursa olsun onun içinde bir çağ var." demiştir.[4]

Pavel Tretyakov tabloyu galerisi için satın almayı en başta reddetse de, tablonun Rus toplumu içerisinde popülerliğinin artması ve tablonun gelecek dönem Rus ressamları için bir tema teşkil etmesi üzerine kararından vazgeçti.[5]

Tablo Lev Tolstoy'un Anna Karenina romanının bazı baskıları için kapak resmi olarak kullanmıştır.[8] 2008 yılında Solomon R. Guggenheim Müzesi Küratörü Valerie Hillings tablo için "Birçok kişi onun Anna Karenina olduğunu düşünüyor. O çok özel ve Ruslar için ayrı bir hissiyatı var" yorumunda bulunmuştur.[9]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c Wachtel, 58
  2. ^ "Ivan Kramskoi 24 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". russianartgallery.org. Erişim tarihi 17 Mart 2010.
  3. ^ Hutchings, Stephen C. & Vernitski, Anat. "Russian and Soviet film adaptations of literature, 1900-2001: screening the word" 13 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Routledge, 2004. 29. ISBN 0-415-30667-1
  4. ^ a b c Baumgaertner, Margaret Carter (Peggy). "Ivan Kramskoy 24 Aralık 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". American Society of Portrait Artists. Erişim tarihi 17 Mart 2010.
  5. ^ a b c "An Unknown Lady16 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Tretyakov Gallery. Retrieved on 17 March 2010
  6. ^ "Kramskoy, Ivan Nikolayevich 16 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Tretyakov Gallery. Erişim tarihi 27 Mart 2010.
  7. ^ Wachtel, 59
  8. ^ Back Cover - Tolstoy, Leo; Translated by Rosemary Edmonds (1978). Anna Karenin (1978 bas.). Penguin Classics. ISBN 0-14-044041-0. 
  9. ^ Benjamin, Scott. "Rethinking Russian Art 26 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". CSB News, 8 Ocak 2006. Erişim 17 Mart 2010.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İlya Repin</span>

İlya Yefimoviç Repin (Rusça: Илья́ Ефи́мович Ре́пин, Ukraynaca: Ілля Юхимович Рєпін, Rusya'nın önde gelen ressam ve heykeltıraşlarındandır. Peredvijniki sanat okulunun bir üyesi olan Repin, çalışmalarının önemli bir bölümünü, doğduğu memleketi olan Ukrayna'ya adamıştı. Gerçekçi eserlerinin çoğunda büyük bir psikolojik derinlik vardır ve mevcut sosyal düzenle olan gerilimi yansıtırlar. 1920'lerin sonlarında hakkında ayrıntılı eserler yayınlanmış ve yaklaşık on yıl sonra bir Repin tutkusu gelişmiştir. SSCB'deki "Sosyalist Realist sanatçılar tarafından örnek alınması gereken model bir "ilerici" ve "gerçekçi" olarak övülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Lev Tolstoy</span> Rus yazar ve aktivist (1828–1910)

Lev Nikolayeviç Tolstoy, Rus yazar ve asker. Dünya tarihinin en iyi yazarlarından birisi olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Juan Gris</span> İspanyol sanatçı (1887-1927)

José Victoriano González-Pérez veya bilinen adıyla Juan Gris, hayatının büyük bölümünü Fransa'da geçirmiş olan İspanyol ressam ve heykeltıraş. Eserleri, devrinde yeni ortaya çıkmaya başlayan kübizm çizgisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Tretyakov Devlet Galerisi</span>

Tretyakov Devlet Galerisi, 1856 yılında Moskova'da tüccar Pavel Tretyakov tarafından kurulan sanat müzesi. Dünyanın en önemli güzel sanatlar koleksiyonlarından bazılarına ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Vasnetsov</span>

Viktor Mihayloviç Vasnetsov, mitolojik ve tarihî konular üzerine uzmanlaşmış bir Rus ressamdı. Rus resim sanatında folklorist - romantik modernizmin kurucularından ve Rus sanatında yeniden canlanma akımınındaki başlıca kişilerden biri olarak tarif edilir.

<i>Türk Sultanına Mektup Yazan Zaporojya Kazakları</i> tarihî Rus tablosu

Osmanlı İmparatoru Sultan IV. Mehmed'e mektubu yazan Zaporojya Kazakları veya Türk sultanına mektup yazan Zaporojya Kazakları o, Rus sanatçı İlya Repin'in bir tablosudur. Sanatçı, boyutları 2.03 m'ye 3.58 m olan tuvale 1880'de başladı ve 1891'de tamamladı. Bitirdiğinde, III. Aleksandr tabloyu 35.000 rubleye ressamdan satın aldı. Bu, o devre kadar bir Rus tablosuna ödenen en yüksek fiyattı. Tablo hâlen Sankt-Peterburg'daki Rus Devlet Müzesi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Bazille</span> Fransız ressam (1841 – 1870)

Jean Frédéric Bazille, Fransız izlenimci ressam. Eserleri genelde, ön planda figürlerin bulunduğu en plein air çizilmiş peyzajlardır.

<span class="mw-page-title-main">Geziciler</span>

Gezginler 1863'te kurulup 1890'lara kadar süren, Sankt-Peterburg'daki Çarlık Güzel Sanatlar Ensititüsü'nün eğitim sistemi, konuları ve yöntemlerine tepki olarak oluşmuş bir realist akımın adıdır. Önceleri bir sanatçı kooperatifi oluşturmuşlar sonra, 1870'te bu Gezgin Sanat Sergileri Derneği 'ne dönüşmüştür.

<i>Korkunç İvan Oğlunu Öldürüyor</i> Ilya Repinin tablosu

Korkunç Ivan ve Oğlu İvan, 16 Kasım 1581'de İlya Repin'in en meşhur tablolarından biridir. Korkunç İvan Oğlunu Öldürüyor olarak da bilinir. Resim, ilk Rus Çarı IV. İvan'ın, bir öfke krizi sonucu oğlu Çareviç İvan İvanoviç'in şakağına asasıyla vurmasından sonra oğlunun babasının kucağında ölüşünü göstermektedir. Tabloda, babanın dehşeti, pişmanlığı ve azabı ve hayatı sönmekte olan oğlunun sakin ifadesi görülmektedir. 1885'te tamamlanan tablo, Moskova'da Tretyakov Galerisi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vincent van Gogh eserleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Vincent van Gogh'un eserlerinin listesi Hollandalı ressam Vincent van Gogh (1853-1890) tarafından yapılmış tablo ve diğer eserlerinin tam olmayan bir listedir. Yaşamı süresince çok az değer verilmiş olan ressamın ünü ölümünden sonraki yıllarda giderek artmıştır. Bir rivayete göre van Gogh yaşamı boyunca yalnızca bir resmini satabilmiştir. Kırmızı Üzüm Bağı adlı bu tablo ressam ve sanat koleksiyoneri Anna Boch tarafından 400 franga satın alınmıştır. Günümüzde tarihin en büyük ressamlarından biri ve modern sanatın temellerini atanlardan biri olarak görülmektedir. Van Gogh yirmili yaşlarının sonuna kadar resme başlamadı ve en çok bilinen tablolarını yaşamanın son iki yılında yaptı. Aralarında 900 kadar yağlı boya tablo ve 1.100 çizim ve eskiz bulunan 2.000'den fazla sanat eseri üretti. 2013 yılında Montmajour'da Günbatımı adlı tablosu, 1928'den beri ressama ait olduğu belirlenen ilk büyük boyut eseri olmuştur.

<i>Vincent van Goghun yaptığı portreler</i> Vikimedya liste maddesi

Vincent van Gogh, izlenimcilik akımının yayıldığı zamanlarda yaşamıştır. Fotoğrafın ortaya çıkmasından sonra ressamlar artık fiziksel formları taklit etmek yerine resmettikleri kişiler, mekânlar ve nesnelerin ardındaki duygu ve düşünceleri aktarma yoluna girmişlerdir. İzlenimci ressamlar buna kuvvetli fırça darbeleri kullanarak, bazı renk tonlarını vurgulayarak ve ışıklandırmaya dikkat ederek ulaşmaya çalışmışlardı. Vincent van Gogh, bu ideolojiyi resimlerinde kullandığı özne ve nesnelerle olan ilişkisini ve onlara karşı duyduğu hisleri tasvir edebilmek için kullandı. Van Gogh’un yaptığı portreler, ressamın portresini yaptığı kişilerle olan ilişkilerini ve bu öznelerin iç özelliklerini yansıtmak için renk ve fırça darbelerinin kullanımına odaklanır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Portre Galerisi (Londra)</span>

Ulusal Portre Galerisi, Birleşik Krallık başkenti Londra'nın merkezsel meydanı olan Trafalgar Meydanı yanındaki "St Martin's Place"'de girişi bulunan sanat müzesi. Tarihsel önemi olan ve tanınmış Britanyalı kişilerini portrelerinin koleksiyonunu yapmak ve bunları halka açık olarak sergilemek amacı ile 1896'da dünyada ilk portre resimleri galerisi olarak açılmıştır. Modern mevkiine 1896'da nakledilmiştir. O zamandan beri iki defa önemli renovasyon yapılıp genişletilmiştir.

<i>Çölde İsa</i> (tablo)

Çölde İsa Rus ressam İvan Kramskoy'un, İsa'yı çölde uzlette tasvir eden tablosu.

Catherine Balebina'nın portresi, Rus portre ressamı Lev Russov'un eşi Catherine Balebina'yı resmettiği tablo.

Amazonka, Rus ressam Rudolf Frentz (1888-1956) tarafından yapılmış resim. Ressamın karısı Yekaterina Anisimovna Stulovskaya'yı ata binerken tasvir eder.

Yevgeni Mravinski'nin portresi Rus portre ressamı Lev Russov (1926–1987) tarafından yapılmış, 1938 ile 1988 yılları arası Leningrad Filarmoni Orkestrası baş orkestra şefi Sovyet/Rus müzisyen Yevgeni Aleksandroviç Mravinski'nin (1903—1988) portresidir.

<i>Anna Karenina</i> (film, 1935) Anna Karenina adlı romanın film uyarlaması

Anna Karenina, Leo Tolstoy'un 1877 tarihli Anna Karenina adlı romanının 1935 Metro-Goldwyn-Mayer film uyarlamasıdır ve Clarence Brown tarafından yönetilmiştir. Filmde Greta Garbo, Fredric March, Basil Rathbone ve Maureen O'Sullivan rol alıyor. Romanın birkaç film uyarlaması daha vardır.

<span class="mw-page-title-main">İvan Kramskoy</span>

İvan Nikolayeviç Kramskoy (Rusça: Иван Николаевич Крамской;, Rus realist ressam ve sanat eleştirmeniydi. 1860-1880 yılları arasında Geziciler olarak bilinen sanat hareketinin entelektüel lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Ge</span>

Nikolay Nikolayeviç Ge (Rusça: Николай Николаевич Ге;, Rus sembolizminin gelişiminde etkili olan bir Rus ressamdı. Tarihi ve dini konulardaki eserleriyle ünlüdür. Geziciler olarak bilinen sanat hareketinin üyelerinden biriydi.