İçeriğe atla

Bir Kadın ve Bir Erkek

Bir Kadın ve Bir Erkek
Un homme et une femme
YönetmenClaude Lelouch
YapımcıClaude Lelouch
YazarPierre Uytterhoeven
OyuncularAnouk Aimée
Jean-Louis Trintignant
MüzikFrancis Lai
Görüntü yönetmeniClaude Lelouch
KurguClaude Barrois
StüdyoLes Films 13
DağıtıcıAllied Artists
Çıkış tarih(ler)i12 Temmuz 1966 (1966-07-12) (Fransa)
Süre90 dakika
Ülke Fransa
DilFransızca

Bir Kadın ve Bir Erkek (FransızcaUn homme et une femme) Claude Lelouch tarafından yönetilen 1966 Fransa filmi.[1] Film Fransa'daki bir dul kadınla dul erkeğin aşkını konu edindi.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b The Oxford history of world cinema. Oxford: Oxford University Press. 1996. ISBN 978-0198742425. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Feminizm</span> İdeoloji

Feminizm, kadınların haklarını tanıyarak bu hakların korunması amacıyla eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik çeşitli ideolojiler, toplumsal hareketler ve kitle örgütlerinden oluşan hareket. Sözcüğün köken olarak Latince "femina" ve onun Fransızca türevi olan "féminisme" sözcüğünden geldiği ve Türkçe eş anlamlısının hatunculuk olduğu belirtilmektedir. Kadın hareketi doğrudan kadınları ilgilendiren ve dolaylı olarak kültürü ilgilendiren konularda bilinç uyandırır. Feminizmin temel amaçları; eğitim, iş, çocuk bakımı, yönetim gibi konularda eşit haklara sahip olmaktan, yasal kürtaj hakkından, kadın sağlığı konusunda ilerlemelere, tacizin ve tecavüzün engellenmesinden lezbiyen haklarına kadar uzanır.

Pro-feminizm ya da profeminizm, herhangi bir feminist hareketin bir üyesi olmayı ima etmeksizin feminizmin hedeflerini desteklemeyi işaret etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Grand Slam (tenis)</span>

Grand Slam Uluslararası Tenis Federasyonu tarafından düzenlenen dört büyük tenis turnuvasından her birine verilen isimdir. Major (önemli) veya Slam turnuvalar olarak da isimlendirilen bu turnuvalar her sezonda gerçekleşir. "Grand Slam" terimi, aynı zamanda, bir sezon içinde yapılan bu dört büyük tenis turnuvasınının hepsini aynı tenisçinin kazanması durumunu da ifade eder. Tenis 1988 tarihinden beri Olimpiyatlarda da oynanmaktadır. Grand Slam elde etmiş bir tenisçi Olimpiyatlarda da şampiyon olursa "Golden Grand Slam" sahibi olur. Tek erkeklerde en çok Grand Slam kazanan tenisçi 24 şampiyonluk ile Novak Đoković'tir.

Percy Bysshe Shelley, İngiliz edebiyatının ve Romantik Dönem'in en önemli şairlerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Şükran Güngör</span>

Şükran Nuri Güngör, Türk tiyatro ve sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Mecdelli Meryem</span> Yeni Ahite göre İsanın takipçilerinden birisi

Mecdelli Meryem veya Magdalalı Meryem, Yeni Ahit'e göre İsa'nın takipçilerinden biri. Markos ve Yuhanna İncillerine göre, öldükten ve gömüldükten sonra dirilen İsa'yı ilk gören kişidir. 22 Temmuz, Hristiyanlıkta Azize Mecdelli Meryem Günü'dür.

<i>Benden Bu Kadar</i>

As Good as It Gets, Jack Nicholson'ın En İyi Erkek Oyuncu Helen Hunt'ın En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nı kazandığı 1997 yapımı Amerikalı filmi. Film yoğun olarak yazar olan Melvin Udall ile garson Carol Connelly 'in arasında geçmektedir.

Gentleman's Agreement 1947 yapımı film. Filmin yönetmenliğini Elia Kazan yaparken yapımcılığını Darryl F. Zanuck üstlenmiştir. Laura Z. Hobson'ın aynı adlı romanından uyarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Andronikos</span>

I. Andronikos Komninos, 1183-1185 arasında Bizans imparatoru olmuştur. İmparator I. Aleksios ve İrini Dukena'nin oğlu sebastokratōr İsakios Komninos'un oğludur. Komninos Hanedanı'nın son temsilcisidir. Devlet düzeninde reform yapmaya çalıştıysa da Batı Hristiyanlığına karşı gösterdiği büyük düşmanlıkla Norman istilasını hızlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa Futbol Federasyonu</span>

Fransa Futbol Federasyonu Fransa'da futbolu yöneten organdır. Fransa Profesyonel Futbol Ligleri ve erkek ve kadın millî futbol takımlarını yönetir. UEFA'nın kurucu üyelerindendir. Merkezi Paris'tedir.

<i>Dul Bir Kadın</i>

Dul Bir Kadın, 1985 yılı yapımı, bir sinema filmi.

Ahit Kodu veya Ahit Kitabı, Çıkış 20:19 - 23:33 arasında görünen metine akademisyenler tarafından verilen isimdir. Tevratsal açıdan, bu metin Sina Dağı'nda Tanrı tarafından Musa'ya verilen ikinci kanun kodlarıdır. Bu yasal metin küçük olmasına rağmen Tevrat'taki mitsvaların önemli bir bölümünü oluşturmaktadır, dolayısıyla Yahudi Kanunu'nun kaynağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Crossdresser</span> karşı cins ile özdeşleşmiş kıyafetleri giyen kimse

Crossdresser, karşı cins ile özdeşleşmiş kıyafetleri giyen kimsedir. Kadın ise erkek kıyafetleri, erkek ise kadın kıyafetleri giyen kimsedir. Kavram, kıyafetlerin yanı sıra, karşı cins ile özdeşleşmiş aksesuarları; saç, sakal, bıyık, kaş modellerini ve makyajı da kapsar. Crossdresser kimseler bunu cinsel yönelimlerinin bir sonucu olarak yapabilecekleri gibi; kimliklerini gizlemek, herhangi bir sanat gösterisinde yer almak ya da cinsel bir fetiş olarak da yapabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Cadı avı</span>

Cadı avı; cadı olduğuna inanılan kimselerin yakalanması, yargılanarak veya yargılanmadan cezalandırılması olayıdır. Tarihte cadı avları genellikle cadıların yakılarak veya linç edilerek öldürülmesi ile sonuçlanmıştır. Günümüzde cadı avı kavramı daha çok, "fikirleri topluma tehdit olarak görülen kimselere karşı düzenlenen kampanya" anlamında metafor olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Maria Komnini (Kudüs kraliçesi)</span> Kudüs Kraliçesi

Maria Komnini ya da Comnena, Kudüs kralı I. Amalrik'in ikinci karısıdır. Kıbrıs dükü İoannis Dukas Komninos ile soyu antik Ermeni krallarına dayanan Maria Taronitissa'nın kızıdır. Kız kardeşi Antakya prensi III. Boemondo ile evlenmiştir. Erkek kardeşi Aleksios 1185 yılında kısa bir süre Bizans İmparatorluğu tacı için hak iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">VI. Philippe</span> Fransa kralı (1293-1350; hd. 1328-1350)

VI. Philippe, Şanslı olarak adlandırılır, Valois Hanedanı'ndan Fransa'nın ilk kralıydı. 1328'den ölümüne kadar hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nda kadının toplumdaki yeri</span>

Osmanlı İmparatorluğu'nda kadının toplumdaki yeri geleneksel ve dinsel birçok nedenden dolayı kısıtlıdır. Bu tutum Tanzimat Dönemi'ne kadar devam etmiş olup Tanzimat döneminin getirdiği eşitlik anlayışı kadın ile erkek arasındaki eşitsizliklere de yansımıştır. Tanzimat döneminde kâğıt üzerinde eşitlik sağlansa bile uygulamada önceki tutum devam etmiştir. Osmanlı'da hukuk kurallarının İslami kaynaklarca belirlenmesi kadın hakları üzerinde de etkisini göstermiştir. Ayrıca Türklerin Orta Asya kökenli olmasından dolayı İslamiyet öncesi dönemlerdeki Türk kültürü, Osmanlı döneminde kadınların sahip oldukları hakların kısıtlı olmasına neden olmuştur. Teokratik ve monarşik rejimli Osmanlı İmparatorluğu'nda şeriat hükümlerinin etkili olması kadınları ev yaşamına itmiştir. Osmanlı'da miras konusunda da kadınların erkeklere oranla daha az miras payına sahip olduğu gözlenmiştir. Osmanlı Mahkemelerinde 2 kadın ancak bir erkeğe denk tutulmuş, dini eğitimde ise kız-erkek ayrımı yapılmayıp kız çocukları sıbyan mekteplerinde eğitim görmüşlerdir. Köydeki kadınlar ise erkekler gibi tarlalarda çalışarak evini yönetip, halı ve kilim dokumasına karşın asla erkekler ile eşit haklara sahip olmamışlardır.

Fahriye Sultan ya da Fathiye Sultan, III. Murad'ın kızı.

<span class="mw-page-title-main">Sati (ritüel)</span>

Sati ritüeli, dul kalan kadınların kocasıyla birlikte yakıldığı bir Hint geleneğidir.

Yevamot, Mişna'nın Naşim faslının ilk bölümü. Bu bölümün 16 kısmı özellikle "Yibum" adını taşıyan Levir Evliliğini ele alır. Bu evlilik türünde; bir kadının kocası ölmüşse ve ondan oğulları olmamış ise, ölen adamın erkek kardeşi bu kadınla evlenmek mecburiyetindedir.