İçeriğe atla

Bir Küp Şeker

Bir Küp Şeker
یک حبه قند
DVD kapağı
YönetmenRıza Mirkerimi
YapımcıRıza Mirkerimi
YazarRıza Mirkerimi
Muhammed Rıza Gevheri
OyuncularNigar Cevahiriyan
Rıza Kiyaniyan
Said Pursamimi
Ferhad Aslani
MüzikMohammad Reza Aligholi[1]
Görüntü yönetmeniHamid Huzui Abyane
KurguHasan Hasandost
Çıkış tarih(ler)i2011
Süre116 dakika
Ülke İran
DilFarsça

Bir Küp Şeker (Farsça: یک حبه قند, Yek Habbe Kand) Rıza Mirkerimi tarafından yönetilen 2011 İran dram filmi.[2][3] Dünya galasını 8 Ekim 2011'de Busan Uluslararası Film Festivali'nde yaptı.

24 Eylül 2012'de film, 85. Akademi Ödülleri'nde En İyi Yabancı Dilde Oscar için İran'ın resmi aday adayı olarak seçildi. Ancak aynı gün, İran'ın hükûmet kontrolündeki sinema ajansının başkanı, YouTube'da ABD menşeli Innocence of Muslims başlıklı İslam karşıtı bir video nedeniyle Oscar'ların boykot edilmesi çağrısında bulundu ve İran hükûmeti de bunu destekledi.[4][5] Boykotun sonucu olarak film Oscar'a aday gösterilmedi.[6]

Olay

Ana plotta, geleneksel yaşam tarzına sahip İranlı bir ailenin geçen günlerini anlatır. Ailenin en küçük kızı olan Pesendide, annesi, yaşlı amcası ve teyzesiyle birlikte köylerinde eski bir evde yaşarlar. Batılı bir ülkede okuyan bir aile dostunun yakında Pesendide ile evlenmesi için düğün hazırlıkları yapılır. Pesendide'nin evliliği için her şey ayarlanmıştır, tüm kız kardeşleri birer birer eski evlerine dönerler ve olaylar gelişir.

Ödülleri

  • İran Sinema Töreni:[7]
    • Kazanılan: En İyi Poster[8]
    • Adaylık: En İyi Film (Rıza Mirkerimi), En İyi Yönetmen (Mirkerimi), En İyi Aktör (Said Pursamimi)
  • Fecr Film Festivali 2011: En İyi Kostüm Tasarımı (aday)
  • Fecr Film Festivali 2011: En İyi Ses Tablası (Bahman Ardalan, aday)
  • Fecr Film Festivali 2011: En İyi Kadın Oyuncu (Rima Raminfer, aday)

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "A Cube of Sugar Film Details". Soureh Pictures Company. 26 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2018. 
  2. ^ Smith, Ian Hayden (2012). International Film Guide 2012. s. 146. ISBN 978-1908215017. 
  3. ^ "A Cube of Sugar". Miami Film Festival. 17 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2012. 
  4. ^ "Iran to write to Academy over anti-Islam film". Tehran Times. 21 Eylül 2012. 22 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2012. 
  5. ^ "Iran Oscars Boycott". Reuters. 16 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2012. 
  6. ^ نماینده ایران در اسکار ۲۰۱۳ مشخص شد 14 Nisan 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. تابناک
  7. ^ ""Nader and Simin", "A Cube of Sugar" lead nominees at Iranian festival". Mehr News Agency. 29 Ağustos 2011. 15 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ Ünlü Film yapımcısı Abbas Kiyarüstemi, Bir Küp Şeker tanıtımı için kullanılan afişlerden birini tasarladı. 30 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akademi Ödülleri</span> filmler kapsamında her yıl düzenlenen ödül töreni

Akademi Ödülleri veya popüler adıyla Oscar ödülleri, film endüstrisindeki sanatsal ve teknik başarılara verilen ödüllerdir. Ödüller, Kaliforniya merkezli Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından yılda bir kez verilir. Akademi üyelerinin oylarıyla verilen ödüller, sinema dünyasında uluslararası bir başarı göstergesi olarak kabul edilir. Ödül kazananlara verilen heykelciğin resmi adı "Akademi Liyakat Ödülü" olmasına rağmen heykelcik çoğu zaman "Oscar" lakabıyla anılır. Heykelcik, art deco üslubunda tasvir edilmiş bir şövalyedir.

<span class="mw-page-title-main">Cate Blanchett</span> Avustralyalı sinema oyuncusu (d. 1969)

Catherine Élise Blanchett, iki kez Oscar, üç kez BAFTA ve üç kez Altın Küre kazanmış Avustralyalı oyuncu. Elizabeth ve Elizabeth: Altın Çağ filmlerinde canlandırdığı İngiltere kraliçesi I. Elizabeth ve Peter Jackson'ın Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde canlandırdığı elf kraliçesi Galadriel rolleriyle bilinir. Ayrıca Katharine Hepburn'ü canlandırdığı Martin Scorsese'nin The Aviator filmiyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazanmıştır. 2007 yılında Jude Quinn'i canlandırdığı I'm Not There filmi ile 64. Venedik Film Festivali'nde Volpi Kupasını almıştır. Bu filmle Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar'a aday gösterilen oyuncu karşı cinsi oynayıp Oscar'a aday olmuş 2. oyuncudur. 2013 yılında Woody Allen yapımı Blue Jasmine filminde Jasmine adlı karakteri canlandırarak En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar kazanmıştır. Peter Jackson yönetmenliğinde çekilen The Hobbit: An Unexpected Journey'de yine elf kraliçesi Galadriel'i canlandırmıştır. 77. Venedik Film Festivali'nin jüri başkanlığını da üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">En İyi Film Akademi Ödülü</span> Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından verilen Akademi Ödüllerinin bir dalı

En İyi Film Akademi Ödülü, 1929'da Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından verilmeye başlanan ve o tarihten itibaren her yıl verilen Akademi Ödülleri'nden biridir. Bu ödül, filmin yapımcılarına verilir ve her Akademi üyesinin aday gösterip son oylamada oy kullanabildiği tek kategoridir. En İyi Film kategorisi genellikle gecenin son ödülüdür ve törenin en prestijli ödülü olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Küp şeker</span> genellikle kahve veya çay için kullanılan küp şeklinde şeker

Küp şeker veya kesme şeker küçük küpler halinde preslenmiş beyaz şeker granülleridir. Genellikle bireyler tarafından içecekleri tatlandırmak için kullanılır. Küp şekeri kullanmanın iki ana yolu vardır: küpleri doğrudan içeceğin içinde eritmek veya içerken küpü ağza yerleştirmek.

Türkiye'nin En İyi Uluslararası Film Akademi Ödülü başvuruları; Türkiye'nin, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından Akademi Ödülleri kapsamında verilen En İyi Uluslararası Film Ödülü için gerçekleştirdiği başvuru süreçleridir. Ödül; çoğu İngilizce dışında olan, Amerika Birleşik Devletleri dışında üretilen ve uzun metrajlı sinema filmlerine verilmektedir. Uzun metrajlı bir filmin süresi, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından "40 dakika ve üzeri" olarak belirlenmiştir.

83. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafında 2010 yılının en iyi filmlerine verilen ödüllerdir. Ödül töreni 27 Şubat 2011'de Hollywood, Kaliforniya'da Kodak Theatre'da yapıldı. Törende AMPAS, 24 ayrı kategoride Oscarlar olarak bilinen Akademi ödüllerini verdi. Oyuncular James Franco ve Anne Hathaway törenin sunumunu üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Mecid Mecidi</span> İranlı yönetmen, senarist ve yapımcı

Mecid Mecidi, İranlı film yönetmeni, yapımcı ve senaristtir. Mecidi, yaptığı filmlerle birçok tema ve türler üzerinde durarak birçok uluslararası ödül kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jean Dujardin</span> Fransız oyuncu (d. 1972)

Jean Dujardin, Fransız oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Rıza Naci</span> İranlı aktör

Rıza Naci, İranlı Azeri oyuncu ve İran sinemasının ikonik figürlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Şahabi</span> İranlı yönetmen ve yazar (1967–2023)

Hüseyin Şahabi, İranlı yönetmen, yapımcı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Fecr Film Festivali</span>

Uluslararası Fecr Film Festivali ya da Fecr Film Festivali İran'ın başkenti Tahran'da her yıl düzenlenen film festivalidir.

Brezilya, 1960 yılından beri Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü dalında Akademi Ödülleri'ne başvurmaktadır. Ödül, Amerika Birleşik Devletleri Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından İngilizce diyalogları olmayan ve ABD dışındaki ülkelerde üretilen uzun metrajlı filmlere her yıl verilmektedir. Ödül, 1956'daki Akademi Ödülleri'ne kadar yoktu. İngilizce olmayan filmler için oluşturuldu ve her yıl verilmeye başlandı.

Ekvador, 2000 yılından beri Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü dalında Akademi Ödülleri'ne başvurmaktadır. Ödül, Amerika Birleşik Devletleri Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından İngilizce diyalogları olmayan ve ABD dışındaki ülkelerde üretilen uzun metrajlı filmlere her yıl verilmektedir. Ödül, 1956'daki Akademi Ödülleri'ne kadar yoktu. İngilizce olmayan filmler için oluşturuldu ve her yıl verilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Hatemikiya</span> İranlı Azeri yönetmen, film yapımcısı, oyuncu ve senarist

İbrahim Hatemikiya, İranlı Azeri yönetmen, film yapımcısı, oyuncu ve senarist. Hatemikiya'nin filmleri birçok tema ve türler üzerinde durmaktadır ve birçok uluslararası ödül kazanmıştır.

Akademi Ödülleri'nde Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü başvuruları, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından 1956 yılında başlatılan ve her sene yapılan, Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'nü kazanacak filmi belirlemek amacıyla düzenlenen bir adaylık sürecidir. Ödül öncelikli olarak, İngilizce olmayan, Amerika Birleşik Devletleri dışında üretilen uzun metrajlı sinema filmleri için her yıl Akademi tarafından elden verilir. Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü Komitesi, adaylık sürecinde bütün filmleri inceler.

<span class="mw-page-title-main">Nigar Cevahiriyan</span> İranlı aktris

Nigar Cevahiriyan, İranlı oyuncu ve çevirmendir. En çok Altın ve Bakır (2010), Burada Bensiz (2011), Bir Küp Şeker (2011) ve Resim Havuzu (2013) filmlerindeki oyunculuğuyla tanınır.

<i>Altın ve Bakır</i> İran filmi

Altın ve Bakır, yönetmenliğini Humayun Esediyan'ın yaptığı, 2010 Fecr Film Festivali'nde prömiyeri yapılan İran filmi.

<i>Kertenkele</i> (film) 2004 yapımı İran filmi

Kertenkele, yönetmenliğini Kemal Tebrizi'nin yaptığı, senaryosu Peyman Kasımhani tarafından yazılan, başrolünde Perviz Perestuyi'nin küçük çaplı bir hırsızı oynadığı 2004 yıllı İran komedi-dram filmidir. Mollalar üzerinden espri yapılan ilk filmdir. Filmin hikâyesi, We're No Angels ve The Pilgrim filmlerinin uyarlamasıdır.

<i>Resim Havuzu</i> İran filmi

Resim Havuzu, Maziyar Miri tarafından yazılan ve yönetilen 2013 İran dram filmi. 13 Mart 2013'te Tahran'da vizyona giren film, zihinsel engelli bir grup ebeveyn ile çocukları arasındaki kişilerarası dinamikleri merkezine alıyor. İran, filmi 2014 yılında Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar'a aday adayı olarak değerlendirdi ancak filmi seçmedi.

Tarihsiz, İmzasız, Vahid Jalilvand'ın yönettiği 2017 İran drama filmidir. 91. Akademi Ödülleri'nde Yabancı Dilde En İyi Film dalında İran'ı temsilci olarak seçildi ancak aday gösterilmedi.