İçeriğe atla

Bir Hima Kaya Petroglifleri ve Yazıtları

Koordinatlar: 18°14′55″K 44°27′06″D / 18.24861°K 44.45167°D / 18.24861; 44.45167
Bir Hima Kaya Petroglifleri ve Yazıtları
UNESCO Dünya Mirası
Suudi Arabistan'daki Bir Hima'da bir petroglif
KonumNecran, Necran Bölgesi, Suudi Arabistan
Kriteriii
Referans1619
Tescil2021 (44. oturum)
Koordinatlar18°14′55″K 44°27′06″D / 18.24861°K 44.45167°D / 18.24861; 44.45167

Bir Hima (Arapçaبئر حما), Suudi Arabistan'ın güneybatısında, Necran Bölgesi'nde, Necran şehrinin yaklaşık 200 kilometre (120 mi) ) kuzeyinde yer alan bir kaya sanatı alanıdır.[1][2] Eski bir Paleolitik ve Neolitik alan olan Bir Hima Kompleksi, MÖ 7000-1000 zaman dilimini kapsar.[3] Bir Hima, Kuzey Arabistan'dan Yemen'e birbiri ile büyük benzerlikler gösteren yarıklara ev sahipliği yapmaktadır.

Temmuz 2021'de UNESCO tarafından Hima Kültür Alanı'nın bir parçası olarak Dünya Mirası ilan edilmiştir.[4]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Art Rocks in Saudi Arabia". saudiaramcoworld.com. February 2002. 8 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2011. 
  2. ^ "Ring of Naharit". Thye Archaeology Fund. 12 Haziran 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2011. 
  3. ^ "Bir Hima rock petroglyphs in Saudi Arabia's Najran include image of camel". Al Arabiya. 19 Nisan 2021. 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Hima Cultural Area in Saudi Arabia inscribed on UNESCO World Heritage Site list". Xinhua News Agency. 24 Temmuz 2021. 24 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cidde</span> Suudi Arabistanın ikinci büyük şehri

Cidde, Suudi Arabistan'da şehir.

<span class="mw-page-title-main">Faysal bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 3. Suudi Arabistan kralı

Faysal bin Abdülaziz Âl-i Suud, Suudi Arabistanlı devlet adamı ve diplomat olup 2 Kasım 1964'ten 1975'teki suikastına kadar Suudi Arabistan kralı olarak görev yapmıştır. Tahta çıkmadan önce 9 Kasım 1953'ten 2 Kasım 1964'e kadar Suudi Arabistan veliaht prensi olarak görev yapmış ve 1964'te kısa bir süre üvey kardeşi Kral Suud'un naipliğini üstlenmiştir. Faysal, modern Suudi Arabistan'ın kurucusu olan Kral Abdülaziz'in üçüncü oğluydu.

Suudi Arabistan'a gelen ziyaretçiler, vizeden muaf ülkelerden birinden gelmedikçe vize almak zorundadır.

Her türlü kitap, dergi, gazete, yazılı ve görsel medya ve internet erişimi Suudi Arabistan'da sansüre tabidir.

<span class="mw-page-title-main">Yemen İç Savaşı</span>

Yemen İç Savaşı, 2015 yılının Mart ayından beri ülkedeki pek çok grup arasında devam eden çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Teyma</span> Suudi Arabistanın Tebuk Bölgesinde bulunan bir şehir ve vaha

Teyma, Suudi Arabistan'ın Tebuk Bölgesi'nde bulunan bir şehir ve vahadır. Şehir ülkenin kuzeybatısında Tebuk'un 264 km güneydoğusunda ve Medine'nin 400 km kuzeyinde yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 30.411'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Yemen İç Savaşı</span>

Kuzey Yemen İç Savaşı, Kuzey Yemen'de 1962-1970 yılları arasında kraliyet yanlıları ile cumhuriyetçiler arasında meydana gelen bir savaştır. Savaş, 1962 yılında Abdullah es-Sellal liderliğindeki cumhuriyetçi devrimciler tarafından gerçekleştirilen askeri darbe sonucu İmam Muhammed el-Bedir'in tahtından indirilip cumhuriyet ilan edilmesiyle başladı. İmam daha sonra Suudi Arabistan sınırına kaçarak yönetimi tekrar ele geçirmek için kuzeydeki Şii aşiretlerin desteğini alarak karşı saldırı başlatması kısa bir süre sonra iç savaşı tırmandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İran-Suudi Arabistan vekâlet savaşları</span>

İran-Suudi Arabistan vekâlet savaşları, İran ve Suudi Arabistan arasındaki gerginlikler ile üçüncül ülkelerin sınırları içerisinde devam eden vekâlet savaşları bütünü ve bölgesel nüfuz mücadelesidir. İran ve Suudi Arabistan Suriye, Yemen ve Irak'taki iç savaşlar başta olmak üzere Orta Doğu, Afrika, Orta Asya ve Güney Asya'da kendilerine yakın taraflara destek vermiştir. Bu durum jeopolitik, ekonomi ve mezhep olmak üzere birçok alanda süren bir soğuk savaş olarak tarif edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan ekonomisi</span> Ulusal ekonomi

Suudi Arabistan ekonomisi, büyük ekonomik faaliyetler üzerinde güçlü bir devlet kontrolüne sahip petrole dayalı bir ekonomidir. Suudi Arabistan satın alma gücü paritesi bakımından 14. büyük ve nominal olarak dünyanın 19. büyük ekonomisidir. Suudi Arabistan dünyadaki kanıtlanmış petrol rezervlerinin %18'ine sahip olup dünyanın petrol en büyük ihracatçısıdır ve uzun yıllar OPEC'te öncü bir rol oynamıştır. Petrol sektörü neredeyse tüm hükûmet gelirlerini ve ihracat kazancını oluşturmaktadır. Özellikle de özel sektörde çalışanlarının çoğu ülkeye çalışmaya gelen yabancı işçilerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şarure</span>

Şarure, Suudi Arabistan'ın Necran Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir Rubülhali Çölü üzerinde Yemen sınırı yakınlarında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 75,237'dir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed bin Selman</span> Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı

Muhammed bin Selman Âl-i Suud, halk arasında MBS olarak bilinen, Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı olan bir politikacıdır. Aynı zamanda Ekonomik ve Kalkınma İşleri ve Siyasi ve Güvenlik İşleri konseylerinin başkanı olarak görev yapmaktadır. Başbakan olarak atanmadan önce 2015'ten 2022'ye kadar savunma bakanı olarak görev yaptı. Muhammed bin Selman, babasının hükûmetini kontrol ediyor ve Suudi Arabistan'ın fiili hükümdarı olarak kabul ediliyor.

Ha'il Bölgesi'ndeki Kaya Sanatı, Suudi Arabistan'ın UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan dördüncü sitesidir. Kaya sanatı, Hail Bölgesi çöllerinde yer alan iki bileşenden oluşmaktadır: ilki Jubbah kentindeki Om Sinman dağı, ikincisi ise El-Shuwaymis'teki El Manjor ve Raat. Bugünkü Arap nüfusunun ataları, kaya yüzeylerine, 10 bin yıllık bir geçmişi bulunan petroglif izlerini bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan'da turizm</span>

Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki 2017 yılında 16 milyondan fazla ziyaretiyle en büyük ikinci turizm merkezidir. Suudi Arabistan'daki turizm, çoğunlukla büyük ölçüde dini haclarla ilgili olsa da, eğlence amaçlı turizm sektöründe büyüme vardır. Turizm sektörü son zamanlarda büyük ölçüde artmakta olduğundan, sektörün Suudi Arabistan için ak petrol olması bekleniyor. Turizm sektörünün 2019 yılında 25 milyar dolar kazanması beklenmektedir. Potansiyel turistik yerler arasında Hicaz ve Sarawat Dağları, Kızıldeniz'e dalışlar ve çok sayıda antik kalıntılar bulunmaktadır.

Suudi Arabistan sanatı, Suudi Arabistan'da yapılan görsel sanatlardır. Arap Yarımadası'nda İslam'ın yayılışı ile birlikte bölgenin kültürü önemli ölçüde zenginleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan-Yunanistan ilişkileri</span>

Suudi Arabistan-Yunanistan ilişkileri, Yunanistan ve Suudi Arabistan arasındaki mevcut ve tarihi ikili ilişkiyi ifade eder. Yunanistan'ın Riyad'da bir büyükelçiliği ve Suudi Arabistan'ın Atina'da bir büyükelçiliği var. Yunanistan'ın ayrıca Cidde'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Suudi Arabistan ilişkileri</span>

Ermenistan ile Suudi Arabistan arasında resmi diplomatik ilişki bulunmamaktadır. Bununla birlikte, iki ülke arasındaki ilişki, muhtemelen artan Türk etkisine karşı ortak muhalefet nedeniyle, 2010'lardan bu yana önemli ölçüde ısınmaya tanık oldu.

<span class="mw-page-title-main">Şerura</span>

Şerura, Suudi Arabistan'ın Necran Bölgesi'nde şehir ve valilik (muhafaza).

<span class="mw-page-title-main">Habuna</span>

Habuna, Suudi Arabistan'ın Necran Bölgesi'nde şehir ve valilik (muhafaza).

<span class="mw-page-title-main">Sar</span>

Sar, Suudi Arabistan'ın Necran Bölgesi'nde şehir ve valilik (muhafaza).

<span class="mw-page-title-main">Hirhir</span>

Hirhir, Suudi Arabistan'ın Necran Bölgesi'nde şehir ve valilik (muhafaza).